Not in the mood..

erm..rase mcm dah lame sgt tak amik gmbar zara yg terbaru. last week zara kt kg, then after bwk zara balik sini, mama pon dh tak berapa layan kamera tu. kenape ye? smpaikan wktu mama nk tmpah bunting for bday zara, punye susah nk cr gmbar zara 11 mth sbb mmg tak byk stok..huhu..

entahla..tgh takde mood nk amik gmbar kot. sejak zara balik mama lepaskan rindu kat zara puas2. selalu klu tgk jek aksi zara mama dah cpt2 amik kamera. tp sejak 2 menjak ni mama lbh prefer perhatikan die n layan die puas2.

just a small update. mama perhatikan zara lebih cenderung meniru perbuatan org, compare to meniru percakapan org. means buat mase ni mmg susah nak ajar zara berckp. die just boleh sebut 2 suku kate perkataan n 'mama' n 'papa' are the only words yg die pronounce dgn jelasnye. but, zara amat suka mengikut ape perbuatan org kat depan die. cthnye, sekarng die suka buat bunyi ngan lidah die (tak reti describe, later will upload the video), n die pndai letak barang atas kepala. n both benda2 tu diikut dpd cik anem n nenek die. oo..lupe..die dah pandai jugak geleng2 kepala sbb terikut2 papa die buat.

Erm..mungkin di waktu ni minda die tgh berkembang utk learn new things from her surrounding. insyaAllah, mama akan cube develop new skills utk die. probably ajar die mcm mane nak utilize few toys yg die ade (most of the toys yg mama beli are educational toys. but buat mase ni zara cume reti tekan2, buat baling2 , n buat masuk dlm mulut jek..hehe).plg mama teringin nak ajar die mcm mane nak padankan bentuk. ala..toys yg ade bentuk2 tu then kena masukkan blok kat dlm ikut bentuk yg sesuai. agaknye ade bby yg lebih muda dh pandai buat bnda tu, but honestly mama mengaku yg mama takde kesempatan lagi nak ajar zara.

ok..nak buat confession pulak. act..menjaga anak sorang2 ni mmg a very2 big challenge. after kerja, mama cume menghabiskan mase menjaga makan minum zara, basuh baju, n sumtimes klu smpat dptla kemas umah sket2 n lastly tidokan zara. it's very2 hard to find time mengajar zara or melayan zara bermain (huhu..air mata mcm nak bergenang)..wlupon ade sesekali mama main ngan zara, tp terlalu singkat rasenye mase yg mama dapat tumpukan utk zara. so bila papa balik weekend la br zara betul2 dapat kawan bermain. papa yg rajin melayan kerenah zara, ajak zara berjalan2, kejar zara ke sana sini.

Less than 2 weeks, zara akan menginjak ke satu tahun. InsyaAllah, mama akan cube meningkatkan lagi diri mama as ibu pada zara. For zara sayang, mama mintak maaf kalau mama tk dpt jadi mama yg smpurna..i'm still learning..n always be learning to be a gud mum..


p/s: huhuhu..apsal arini ter'emosional nih'..=(

4 comments:

mizzy N said...

good luck there.

Mazeng said...

Hai there...
ha..ha...anak dah mula nak belajar cakap yer...takper2 nanti boleh tengok perkembangan anak yang sihat...Tapi jangan dimanjakan sangat,nanti dah besar dia jadi mengada-ngada lak...

lily azliyana @ mama zara said...

wah..en mazeng beronline akhirnye..we miss u...!!(bg pihak me n neoh..hehe)

aritu tak puas borakla.nak borak lebih2 pon takleh sbb 'mem besar' ade. malula nnti kantoi saye ni ppuan yg terlalu kepoh..kikikikih...

nnti klu zura dh deliver jgn lupe inform k..

Linda Latip said...

hye mama zara!

ehe betul³..ummeh Ghazi dah tgk mama yg pnah jg anak sesnorg..keke my sis..anak 2 org dr ngandung smpi anak 2 husband keje di swak..uiiiihh bkn sket² keje..org yg tegar je bleh wat ni..so saya salute mama zara!

re:timasih..skrg tak nandungkan GHazi dh tk comei ke? (smbil kejip² mata dgn hrpn nmpk comel) hahahahaha

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016