Rumah oh Rumah..


Hmm..tetiba nk ckp psl family planning plak. opsss..bukan family planning nk menambah keluara, but planning utk beli rumah sendiri. Actually dh lame plan nk beli rumah sndiri, tp seru mcm belum smpai sbb lom berjaya kumpul banyak duit lagi. mklumla, after belajar jek tros kerja. then 6 bulan tros kahwin. pas 2 bulan dpt anak plak. lom kire lagi duduk 'PJJ' nih..mmg banyak duit habis n tk dapat nk menyimpan sgt.

Nway, baru2 ni tangan mama mula balik menggatal survey rumah area shah alam n klang. rumah area shah alam mmg mahal betul. cukup susah nak cari rumah teres double storey yg harga RM300k ke bwh. mcm rumah yg kami sewa di pinggiran usj skang..act we love that house. tp utk tahun ni harga rumah dh naik smpai rm315k. utk rumah bersaiz 22x70 kaki, mama rase mmg sgt tak berbaloi. tp mama akuila rumah skang sgt strategik tptnye. dekat ngan sume hway. federal, kesas, elite.sume easy access.then dkt jugak ngan bus stand. sngla bile weekend papa nak balik naik bas kan.

Berbalik pd rumah yg baru mama survey, ade 2 tpt yg menarik hati. 1st ialah Bandar Bukit Raja. developer ialah sime darby. klu sime darby mmg tk dinafikanla, rumah msti cantik punye (mcm umah sewa skang). but then, harga mmg mahal sketla. untuk rumah 1 tingkat stgh pon dlm rm270k. nway, mama consider this one sbb dkt ngan bus stand klang (haha..kepentingan papa tk boleh dilupekan).

Satu lagi yg menarik minat ialah Bandar Puteri Klang. Developer ialah IOI Properties. Banyak fasa baru bukak dgn beberpa pilihan saiz rumah n harga. Kelebihan rumah kat kawasan ni, harga still affordable. At least rumah teres double storey bersaiz 22x75 kaki leh dapat dlm rm255k. mmg jauh beza compare ngan rumah sime darby. Bandar Puteri ni pada mama yang bestnye, sbb die masih dekat ngan shah alam. tak tau kenapa, after 2 yrs stay kat s alam ni, mama dh suka ngan bandar nye. wlupon bandar kecik, tp suasana nye mcm tenang n tak begitu sesak. nak merayau ke mana2 pon senang sbb dekat ngan klang, dkt ngan sunway, usj ,kl sume. then ade tmn tasik yg menjadi tpt tetap kitorng amik angin ujung mgu. hehe..kesimpulannye, mama nak gi kerja pon takdela jauh sgt sbb ade jalan lame yg leh menuju ke tpt kerja kat sek 23 nih.

Untuk bandar puteri ni, mama adela call tanye sikit2 kan. diornag kate booking payment ialah rm1000. then within 14 days of confirmation, we shud pay the 10% deposit. Adoi..that partla yg paling mama susah hati. banyak jugak 10% deposit tu ye tak. nway, mama n papa mmg tkde pengetahuan langsung tang2 beli umah ni. baru nk menimbe ilmu. so tak pastila klu utk government loan (papa la nk wat gomen loan), syarat tu still same or ringan sket (sbb abg ipar pnh beli umah gune gomen loan. tak pyh plak byr2 deposit ni kan).

Kesimpulannye, kami masih berkira2 utk beli rumah dlm wktu terdekat atau pon tak. Tapi kalau tunda lagi, harga rumah mstilah makin naik kan. Umur dh masuk 27. teringin gak nak ade umah sndiri..Asyik menyewa mengkayakan org lain mcm tak bestla plak. Apepon, Sabtu ni mungkin kami akan melawat sales office Bandar Puteri. Tgk n survey2 dulu la kan..kot2la tergerak di hati nak beli rumah kat situ..hehe..
Kalau ade kwn2 yg nak share ilmu n pengalaman beli rumah ni silakanla ek. selain tu, doakan la jugak kami berdua ni sntiase murah rezki n dpt mencapai impian ade rumah sndiri satu hari nanti k..=)



4 comments:

kakyong said...

salam MamaZara,

suami koje gomen ker? keja gomen tak yah bayar deposit.

kakyong dulu beli rumah umor pun dah almost 30.. btw rumah di ipoh masih murah, consider separuh lah drp rege2 rumah di KL/selangor. gaji tak le byk mane, koje kat ipoh ni mana nak dpt gaji besor.. tp gedebak-gedebuk, bg mak, labur utk sek adik2.. dpt la simpan sikit.. masa beli rumah (teres setingkat 3 bilik 2 bilik air), dlm a/c ade le rm20K++ , then dpt kuor EPF tk sampai rm15K pun.. so itu lah modal utk beli rumah.. bila rumah siap, jodoh pulak sampai.. kahwin & sampai skrg tinggal di rumah ni.. :D

kalo kakyong di tempat u, kakyong suka Shah Alam.. bandar terancang yg segala mcm ade.. ramai org kita, program ilmu mcm2 ade, nak shopping pun byk pilihan, pengangkutan pun senang.. pendek kata kakyong memang suka Shah Alam..

btw, boleh tak mamazara tolong besarkan sikit font nyer.. kecik, susah nak baca.. :)

lily azliyana @ mama zara said...

Thanx kak yong for sharing experience. act semalam ade tanye kat kakak psl beli2 umah ni kan. die pon ade bgtau yg org govenment tak pyh byr deposit utk rumah. hopefully betulla. ape2 pon kena gi jugak kat sales opis tu n clarify proses sume mcm mane.

p/s: sy dah besarkan tulisan dh. harapnye senangla sume org nak bace blog ni pasni..hehehe..

shila ariff said...

hai lily..shila ada pengalaman beli umah..shila beli umah kat manjung..tp beli yg second hand..ambik loan BSN sbb time tu keje swasta..mmg kena byr 10% deposit sbb just dpt 90% bank loan..coz of second hand house..based on tht bsn clerk, she said new house no need deposit coz we can get 100% loan..that's way she was suggesting to me to buy new house..tp time tu dah terdesak nak umah..kalo guna gov loan..lg senang rasanya..coz hubby pun ada beli umah kat seremban guna gov loan..siap blh mark up loan lg..harga umah just 130K tp loan 200K...huhuhu..guna le gov loan tu..untung..

~mamazahra~ said...

Salam mamazara,

mamazahra pon sedang berkira2 nak beli umah...
mamazahra survey umah area klang...boleh kata, murah lah banding area lain...
mamazara ada survey Sungai Kapar Indah x? kawan mamazahra beli double storey RM199k saje...
tp, mama beli single storey jek...tak mampu nak beli yg mahal2..hehehe =)
mama booking area umah mak mamazahra skang neh..rantau panjang...tmn dagang,tp byk lg perumahan baru nak naik cam tmn seri rantau, tmn hijrah 2 dll..

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016