Blog Widget by LinkWithin

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Showing posts with label kuantan. Show all posts
Showing posts with label kuantan. Show all posts

Makan besar :: Ana Ikan Bakar Petai Tjg Lumpur

Ehhh..baru perasan masuk ni dah 3 hari berturut2 citer pasal makan2 jek...heheeheh...takpelah kan..promote makanan best kat Kuantan - tema minggu ini..kikikiki..nway, kali ni nak share gmbar makan2 minggu lepas..papa set dinner ngan bestfren die..actually kawan papa ni pjj ngan wife n anak2..so kadang tu bile wife n anak2 die ada kat kuantan ni rajinlah die ajak jumpe merapatkan silaturrahim kan..^_^..

Nway, menu kali ni sume planned by papa n kawan die..yg tak tahan tu masing2 guna alasan "bini mengidam nak makan"..cehhhh..mentang2lah kitorng isteri2 ni sama2 tgh mengandung anak ketiga kan..sorang kata bini teringin makan ketam telur masin..yg sorang kata isteri mengidam siakap tiga rasa..hasilnye...meriahlah satu meja..makan 4 org tapi dh macam makan utk 8 orang..=p


Antara lauk pauk..siakap tiga rasa + ketam telur masin + lala masak pedas + sotong celup tepung + tomyam campur..nmpak mcm ok tp sebenarnya ni satu set jek..kat meja sblh tu ada satu set lagi lauk mcm ni..>_<

See..ketam jek ada dua pinggan besar..jenuh bagi perabih..kikikiki

Mama n wife kawan papa..baru preggy 3rd baby dlm 3 mth  mcm tuh..=)

Mama n Zara

Byk2 lauk yg papa order, si kakak nk nasik ngan telur dadar jek..sadis tak..hukhukhuk

Adik pon sama..makan nasi ngan lauk telur..sempoi tol anak2 mama kan..tskkkkk

Ketam telur masin yg sedappppp sgt..yg ni je mampu mama papa habiskan meratah.. lala + sotong siap bungkus bwk balik lg..hihihhihi



p/s: Dah lama sebenarnya tak makan kat tjg lumpur nih..last bulan mac tahun lepas tak silap time abang mama datang kuantan..=p

 

Makan seafood celup tepung..nyum2x..

Dah lame craving nak makan celup-celup tepung ni sebenarnya...konon berangan nk ajak papa minum2 ptg tepi pantai Batu Hitam tu ker kan tapi manjang plan tak jadik..asal weekend jek wat benda lain..heheheehe..so aritu borak2 ngan budak2 lab diorng kata dekat2 area port/tpt keja mama ni pon ada warung celup tepung best..so setlah masa kuar makan time lunch..ni kire first timelah mama lunch kat luar..biasa mmg makan kat kantin jek..^_^

Nway, mmg tak perasan apa nama warung ni..location die mmg dekat jek ngan port or simpang ke navy base kuantan (kilang mama keja sbelah jek dgn navy base tu)..walaupon tak dpt makan sambil mengambil angin laut kan, still puas hati jugak dpt layan keinginan perut nih..=p


Nyum3x..pinggan mama yg dpn tu je ye..amik udang, ikan n crab ball celup tepung..nak carik sotong tp takde plak time tuh..then tmbah gak goreng pisang n kopok lekor makan kongsi2..

Layan plak ngan ABC ni kan..mmg nikmat sungguh makan di tgh2 hari yg panas ..^_^

Rombongan cik Kiah ke warung celup tepung..

Dalam ramai2 ni ada 4 org ibu mengandung..sukelah masing2 dpt layan perut kan..klu tak asyik layan foods kantin jekla..hahaha

Antara ahli2 lab FPG Oleochemical..=p


p/s: makanan dah sedap dah kat sini tp view mmg tak menariklah..hukhuk..dok layan bengkel2 keta jek blkg tu + lori lalu lalang kat jalan..pasrahhhhhh...kikikiki


 

Keropok sagu krispy kuantan + riadah di Taman Gelora

Taman Gelora..salah satu port mama papa selalu bwk anak2 beriadah..sebabnya, kat sini ada playground yg boleh tahan besar, then banyak jugak gerai2 makanan yg jual makanan2 sesuai utk minum petang..so sambil tunggu anak2 main, mama papa lehlah mengunyah2 menggemukkan badan kan..kikikiki..nway, biasanya mmg ktorng akan duduk kat gerai yang terdekat skali ngan playground tuh..sebab pertama senang nak monitor anak2 n sebab kedua foods kat cni leh tahan sedap..antara menu fevret ialah keropok sagu krispy nilah..

Actually kan, sebelum ni ingatkan keropok sagu ni keropok lekor biasa jek..tapi bila rasa tu mmg lainlah sbnrnya..rasa die lebih rangup, n isinya lebih lembut...mmg sedap gilerrrr makan sepinggan tak cukup..hahahahaa..nway, baru2 ni jek baru mama tau yg kitorng slalu makan tu keropok sagu nama die..mama tak taulah  resipi die kan..cume tak silap mama keropok sagu ni base die ikan cam keropok lekor gak..cume dia ada campuran sagu n bahan2 lain rasanye..pasni mama nak carik port keropok sagu mentah utk bwk ole2 balik kampung..hihihhii


Gerai keropok sagu krispy @ taman gelora..port fevret mama papa tgu anak2 main taman..=p ..selain keropok sagu ada gak mee sup sedap, mee kari, nasi minyak, lain2 tak ingat dah..

Last datang cni minggu lepas..layan keropok sagu semata2..mula2 order rm4 tak cukup..tambah lagi rm3..kuikuikui

Zara pon sukeeeee sgt keropok sagu nih..klu keropok lekor biasa tu die tknak makan sgt sbb kadang liat sket kan

nyum2 adik makan..^_^

mulut senget2 minum air yek dik..hehehehe

Sambil2 makan, sambil2 main diorng ni..playground mmg kire dekat sgtlah ngan gerai tadi tuh

Seronok btol bile dpt main taman kan






Sempat gak papa n anak2 berjalan kat area pntai ni..mama tak follow time nih..tak sure pantai ape nama die tp mmg kat taman gelora tu jugaklah



p/s: Tpt lain ada tak jual keropok sagu mcm ni ehhhh..rasa mersing ada gak kot sbb mil mcm pernh beli sblum ni..

 

Mama n anak2 @ Zoo Taman Teruntum

Kisah lama yg terpendam dalam draft..aktiviti anak2 sebelum kisah demam anak beranak arituh..hukhukhuk..time2 musim 'kering' mcm ni barulah  boleh bwk anak2 beroutdoor kan..so ada satu weekend tu saja bwk diorng ke zoo mini Taman Teruntum..actually papa, zara zareef dah pernah masuk dah zoo ni..mama jek sejak pindah kuantan lom pernah smpai lg..=p

overall, anak2 happy jek gi cni..mini zoo ni takdelah byk sgt bintanag mcm kat zoo or safari tu yek..tp oklah nk buat anak2 happy n kenal binatang2..zara zareef paling suka tgk buaya sbb buaya ni jarang jumpa kan..hehehee..nway, zoo mini masuk foc jek..tak kena byr ape pon..


Dua beradik yg happy nk masuk zoo

Antara binatang2 kecik yg ada


Anak bujang..^_^

Khusyuk dua beradik tgk bird dlm sangkar

Anak dara..


Mama n Zareef yg manja melentok..mama preggy @ 20 weeks time nih..=)

Lagi mama n adik..

Anak  buaya

Mak bapak buaya..hihi

Lama tol diorang usha buaya kat cni..jakun..hihi

More animals




Ada lg few animals yg takdan amik gmbar mcm rusa, kerbau sume..takdan dah + byk plak monyet2 liar merayap kat kawasan tuh..apepon,sesekali amik nagin kat luar mcm ni mmg best..klu tak asyik outing kat shopping complex jek kan..hehehhee

 

Astro Gempak @ Kuantan

Sambungan kisah hari ahad minggu lepas, after snap2 family photos n jalan2 cari makan kat kedai mamak..hehehe..sebelum balik rumah sempat papa bwk keta round2 kat bandar Kuantan..then tiba kat area padang MPK 4, nampak khemah2 Astro Gempak nih..ok..mama mmg tak alert padahal ada jek rupenye iklan die kat tv..=p..papa dengan rajinnya ajak ronda2 kat cni..mula2 mama malas nak pegi sbb tak suka gi tempat yg sesak2 + tengah panas kan..tp tgk anak2 teruja nak berjalan, so ikutkan jekla..

Nway, Astro Gempak ni ala2 Jom Heboh TV3 lah jugak..banyak booth2..aktivities, artis..tp kitorng more to melawat kawasan jek..tak rajin nk join2 aktiviti bagai..hehehe..itupon tak semua booth sempat jengah sbb malas nk bersesak2 ngan org ramai..

Klaa..layan gmbar je eh


Kakak Zara @ Astro Gempak Kuantan..muka kerut2 sbb tak tahan panas..hehehehe

Suasana di Kuantan..cuaca panas tapi padang lecak coz malam sebelumnye hujan lebat...>_<

Anak2 dpt belon fr staff Astro


Zara n adik @ booth HBO


Dalam ni ada maskot Alex n friends..boleh plak Zara ketakutan..die mmg pantang tgk maskot2 besar mcm ni wlupon kalau tgk movie die suke jek..wuwuwuu

Kat booth Discovery Channel..satu2nye aktiviti yg anak2 join kat cni..tgk adik teruja btol tgk ikan mainan dlm akuarium terus abg2 yg jaga tu hulur joran..=p

Gaya adik menjoran ikan..=p

kakak pon join sama

Yeayyy..both Zara Zareef dpt pancing ikan..seronok sgt diorang walhal hadiahnye sebijik kipas tangan jek..kekekeke


Sambung lagi ronda2..smpai kat area pentas utama..rupenye tgh ada maskot upin ipin wat persembahan chicken dance...adik bukan main suke tgk tapi Zara mcm biasa dah lari jauh2..hihihi

Yg ni plak tgh beratur tunggu turn nk main ala2 cawan pusing2 tuh..foc jek just daftar nama n no telefon

Kat belakang tulah benda yg budak2 ni sbuk nak naik..tak tau nama sebenar die..hehehehe..mama jekla tukang teman papa tlg snap2 gmbar kitorng..=p

Mama n the kids..haiihhhhhh//nasiblah muat lagi badan mama ni nk menyempit dalam tu tau..>_<

Tinggi gak bendalah ni naik

Ni kat booth kartun channel 617 tu tak silap..adik ngan 'Ironman'..=p

Booth astro ceria..sweet je kan..=)

Dari kejauham..ada booth Masterchef n AF

Kat booth AF ni ada Azri n Erul..korang kenal ke..hihi


Kat booth Planet Gempah plak ada Akim, Neelofa, Nabil n sapa lagi tak ingat..mama snap dr jauh jeklah..haha

Neelofa..yg baju merah n spek itam tu ye..malas dah nak zoom2..kikiki

Sebelum balik kakak sempat main dalam bendalah lompat2 nih

Ok..meh balik..panas sgt dah so layan eskem dulu..=p


Finally,balik ke kereta dgn mengah n kepanasan..heheheh..apepon, mood happy jek dpt berhujung minggu dgn family kan..=)