Blog Widget by LinkWithin

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Showing posts with label makan-makan. Show all posts
Showing posts with label makan-makan. Show all posts

Bday + Anniversary Dinner (12.05.14)

Sempena bday and anniversary hari Isnin lepas, plan nak makan kat tpt best sket..dari awal dh request kat papa nak gi Crocodile Rock, antara tpt ekslusif utk western foodlah kalau kat Kuantan ni..nway, nasib tak berapa baik sbb smpai2 sane, rupenye restaurant tu tutup on Monday..hahahaha..takde rezeki kan nk wat camane..so sebab perut pon dah lapar, malas nk survey2 tpt lain so carilah area2 terdekat jek..jumpa restoren Anjung Kelapa ni plak..both Anjung Kelapa n Crocdile Rock ni letaknye di jalan menuju ke Teluk Chempedak..

So far, ok jugakla tpt nih..nasib kami dapat port best,,gazebo siap ada kusyen2 n langsir2 kan..sesuaiiiilah jugak nk spent time together2..tapi takdelah celebrate ape2 pon..makan2 jek kkkkk..hhehehe


Dua beradik yg lebih sibuk nak main dari makan..>_<

Papa n anak2

Pasangan yg diraikan..ehhh..meraikan diri sndiri..=p

Our drinks..longan+apple+teh o ais+ teh o ais limau

Anak dara

Anak teruna

Birthday woman..^_^




Yeayyy..foods sampai..utk zara zareef- Fish n chips

 Utk mama..bbq grilled chicken...teringin makan steak tp habis pulakkkk

Papa punya- lamb chop..all time fevret die..wuwu


Gazebo tantek..hihi

Mama n anak2



p/s: 3 hari lagi kerja before cuti panjang..lemauuuu jek rasa..hihihi

 

Udang galah Leban Chondong

Hari Ahad lepas, balik dari kampung saja papa bwk lalu jalan Mersing-Endau Rompin-Rompin-Pekan-Kuantan..Tujuan utama nak singgah ke kawasan rehat Leban Chondong..nk bawak mak mama pekena udang galah kat sana..^_^..ada org yg teringinnnnnnn sgt nk makan..tp bukan mama mengandung 9 bulan ni yek yang mengidam, si papa 'mengandung' berbulan2 tu yg dok nak sgt pekena udang galah nun..hehehehe


Amik 3 ekor udang galah masak pedas masam manis..tgk saiz mcm sederhana, tak berapa nak besar

Lauk tambahan cuma kangkung goreng dan daging goreng kunyit


Alhamdulillah, makanan sedap2 belaka..cuma harga tak tau nak kata mahal ke tak..udang galah 3 ekor + kangkung sepinggan + daging sepingan + nasi putih 3 + air laici + teh ais + lai ci kang = rm92...hahahaha..murah ke mahal tu???? =p


Makan besar :: Ana Ikan Bakar Petai Tjg Lumpur

Ehhh..baru perasan masuk ni dah 3 hari berturut2 citer pasal makan2 jek...heheeheh...takpelah kan..promote makanan best kat Kuantan - tema minggu ini..kikikiki..nway, kali ni nak share gmbar makan2 minggu lepas..papa set dinner ngan bestfren die..actually kawan papa ni pjj ngan wife n anak2..so kadang tu bile wife n anak2 die ada kat kuantan ni rajinlah die ajak jumpe merapatkan silaturrahim kan..^_^..

Nway, menu kali ni sume planned by papa n kawan die..yg tak tahan tu masing2 guna alasan "bini mengidam nak makan"..cehhhh..mentang2lah kitorng isteri2 ni sama2 tgh mengandung anak ketiga kan..sorang kata bini teringin makan ketam telur masin..yg sorang kata isteri mengidam siakap tiga rasa..hasilnye...meriahlah satu meja..makan 4 org tapi dh macam makan utk 8 orang..=p


Antara lauk pauk..siakap tiga rasa + ketam telur masin + lala masak pedas + sotong celup tepung + tomyam campur..nmpak mcm ok tp sebenarnya ni satu set jek..kat meja sblh tu ada satu set lagi lauk mcm ni..>_<

See..ketam jek ada dua pinggan besar..jenuh bagi perabih..kikikiki

Mama n wife kawan papa..baru preggy 3rd baby dlm 3 mth  mcm tuh..=)

Mama n Zara

Byk2 lauk yg papa order, si kakak nk nasik ngan telur dadar jek..sadis tak..hukhukhuk

Adik pon sama..makan nasi ngan lauk telur..sempoi tol anak2 mama kan..tskkkkk

Ketam telur masin yg sedappppp sgt..yg ni je mampu mama papa habiskan meratah.. lala + sotong siap bungkus bwk balik lg..hihihhihi



p/s: Dah lama sebenarnya tak makan kat tjg lumpur nih..last bulan mac tahun lepas tak silap time abang mama datang kuantan..=p

 

Makan seafood celup tepung..nyum2x..

Dah lame craving nak makan celup-celup tepung ni sebenarnya...konon berangan nk ajak papa minum2 ptg tepi pantai Batu Hitam tu ker kan tapi manjang plan tak jadik..asal weekend jek wat benda lain..heheheehe..so aritu borak2 ngan budak2 lab diorng kata dekat2 area port/tpt keja mama ni pon ada warung celup tepung best..so setlah masa kuar makan time lunch..ni kire first timelah mama lunch kat luar..biasa mmg makan kat kantin jek..^_^

Nway, mmg tak perasan apa nama warung ni..location die mmg dekat jek ngan port or simpang ke navy base kuantan (kilang mama keja sbelah jek dgn navy base tu)..walaupon tak dpt makan sambil mengambil angin laut kan, still puas hati jugak dpt layan keinginan perut nih..=p


Nyum3x..pinggan mama yg dpn tu je ye..amik udang, ikan n crab ball celup tepung..nak carik sotong tp takde plak time tuh..then tmbah gak goreng pisang n kopok lekor makan kongsi2..

Layan plak ngan ABC ni kan..mmg nikmat sungguh makan di tgh2 hari yg panas ..^_^

Rombongan cik Kiah ke warung celup tepung..

Dalam ramai2 ni ada 4 org ibu mengandung..sukelah masing2 dpt layan perut kan..klu tak asyik layan foods kantin jekla..hahaha

Antara ahli2 lab FPG Oleochemical..=p


p/s: makanan dah sedap dah kat sini tp view mmg tak menariklah..hukhuk..dok layan bengkel2 keta jek blkg tu + lori lalu lalang kat jalan..pasrahhhhhh...kikikiki


 

Refubee Pretzels

Hee..mcm biasa ibu mengandung ni suka terpengaruh dgn gmbar2 n promo2 org kat fb lagi..nmpak mcm tgh musim pretzels ni skang so bile dah ternmpak haruslah mencuba beli kan..so Refubee Pretzels ni antara yg mama selalu dgr jugaklah..arituh time jalan2 kat Kuantan Parade terjumpa seller ni jual so try beli sebekas..mama beli bekas kecik jek rm10..dlam tu ada lebih kurang 25pcs..puas gaklah makan..ohhh..yg mama beli ni perisa almond choc..coated separuh jek..sedap leh tahan..sesuai dibuat kudap2an..nyum2x..=D


Pretzels versi mini..ala2 cookies mcm tuhlah jadinya

Ni rupe dlm die..yg choc coated ngan almond tu mmg sedap sgt rasanye..yg belah kosong tu plak rasa original..masin2 sket mcm tulah...


Hope gerai yg jual tu ada lagi kat Kuantan Parade..mama nak beli yg fully coated coklat plak..mama kan pencita choc flavour..hihi




Biskut lidah kucing pelangi..first time cuba..=)

Pernah dgr biskut lidah kucing ni?..mama dah lama tgk org2 upload kat fb..tapi hari ahad lepas baru first time mama dapat rasa..of coz BELI ye..never ever pandai buat sndiri kot..hikhikhik..


Nilah dia biskut lidah kucing..pantang tgk kaler warna warni mcm ni..nmpak menggiurkan jek..=p


Aritu terjumpa time jalan2 ke Giant..selama ni tak perasan plak kat online org jual berapa rm..yg mama beli ni sebekas rm15..tak kira plak berapa keping..tp nmpak cantik jek kan..kalau wat kudap2an time bday party ke apa mesti meriah jek kaler die..hehehehe..rasa? oklah..sedap gak..zareef n papa pon suke..zara jek taknak try langsung..mmg susah sket nak bagi die try rasa benda2 baru mcm ni..=p


Macam2 aksi zareef mamam biskut..hihi




p/s: Skang mcm musim refubee pretzel gak..tgk kat kuantan pon dah ada jual..bila2 kompem nak cuba..heheheheehe





Hajat tak kesampaian di Pizza Hut..=p

Ok..citer makan2 lagi harini..kali ni gmbar time cuti tahun baru arituh tak silap..bukan hari after makan Secret Recipe dlm entry semalam tu yek..takdelah hari2 kitorng makan luar mcm ni kan..klu tak masak pon tapau nasi kat restoren biasa sudahhh...hihihi..nway, dah lama sbnrnya teringin nak terjah Pizzah Hut ni..nak cari pizza yg ada udang n 3 jenis cheese tuh..apa ntah namenye tak ingat..tgk iklan kat tv and gmbar2 org makan mcm sedappppp jek..tapi tuhlah, asyik bertangguh2 ajak papa smpailah time cuti new year tu ..

Apepon, nmpaknye takde rezeki nak merasa pizza yg diinginkan..padan muka time dah habis promo baru terhegeh2 nak makan kan..kikikiki..so sebab dah tersmpai, maka order jekla pizza biasa..tapi tmbah macam2 makanan sampingan konon lepas geramlah tak dpt menu utama yg nak sgt tu kan..hakhakhak..


Softdrink for mamapapa..soya n ice cream utk zarazareef

Ni pembuka selera sementara tgu pizza smpai..

Super supreme pizza yg diupgrade kepada stuffed crust..jadilah kan nak sgt mkn pizza yg ada cheese banyak2..=p

Pembuka selera kakak n adik dah tentu mushroom soup ni


 Anak2 tak pndai makan pizza maka menu wajib kat cni mesti bolognaise spaghetti..=)

Finally, dessert mama papa yek..first time cube..apple crumble..not bad..sedap plak makan benda panas2 + ngan ice cream sejuk2..^_^

After makan pizza, leh plak dua budak ni pau lagi eskrem kon mcD..ok layankan jek..=p




p/s: sejak dua menjak ni sesuka hati jek menambah lemak kan..semalam ari ahad baru lepas take away pizza hut yg terbaru tuh..Golden Fortune pizza..leh tahan nyum3x gak rasa die..^_^




Resipi Rahsia

Salam Isnin..takde aktiviti menarik nak disharekan dalam blog..so share aktivti makan2 jekla ek..hihihi..biasa weekend mesti ada jek kuar umah so kalau kuar tu makan lah sekali kan..kadang2 jek masak skang ni..ikut mood rajin..hihihihi..itupon klu masak kat umah yg simple2 jek..bahan mentah pon tk simpan stok dah..rasa nak masak baru beli klau tak takut terbiar lama nnti tak sedap plak..=p..so mmg ada betolnye kot teori yg org kata kalau peknen baby boy ni jadik pemalas sangatttt..kuikuikui..

Nway, gambar makan2 yang ni dah lame sgt dah sebenarnya..sebelum tahun 2014 lagi..kira backdated entry la yek mcm biasa..hehehe..kitorng lunch lewat kat Secret Recipe Tmn TAS..selalu kalau terasa nak makan kek mmg akan terjah SR..bila dah terjah tu maka sekali orderlah ngan makanan2 yg lain..=)


Kakak Zara..

Zareef siap bwk bekal cool blog lagi tuh..heheeh

Choc cake pilihan akak zara..time baru smpai ni topping die meleleh habis so sedap sgt..bile dah beku mulalah tak larat nak abehkan..kikiki

Ni plak pilihan mama saja nak merasa..Fruittylicious kot namanye..tp buah2 di tu masam sgt kot..=p ..next time try kek lain plak

Oreo milkshake + ice lemon tea

Menu mama n anak2..first time try meatball spaghetti ni..makan meatball tu jek rasa dh kenyang sgt dah..hahaha

Papa punye chicken apa ntah..ada cheese n kuah ala2 spaghetti gak

Abeh kek dikerjakan budak bertuah ni..=p


Selfie mama n kakak..^_^


Pas makan2 smpat bwk anak2 outing ke bandar..time tuh nak carikkan stok suar jeans utk si zareef..skang ni manjang pagi petang siap malam nak pakai suar jeans...hahahha..pas dah shopping2, papa saje bwk budak2 ni kat tpt boling area bandar..tak igat nama pusat boling tu 1st time mama smpai..kitorng tak main boling pon just tgk2 n kebetulan ada mini game arked kat situ so layan budak2 menghappykan diri jekla..=)


Suka tpt ni sbb ada mini boling utk kanak2..comel jek..hehehehe

Kakak test skill..berapa round ntah die main mama siap tumpang sekaki..=p

Budak sorang ni pon sibuk nak main jugak

Main ketuk2 tikus plak..zareef tunjuk skill..kekekeke

Hahaha..adik nmpak cam driver otai jek kan..=p

Last but not least..nmpak sgt backdated entry kan..pokok krismas pon ada lagi masa ni haaaaa..



p/s: Kalau kuar jalan2 skang ni lebih pada layan anak2 jekla..sekali sekala jek dpt betol2 shopping kan..hhihihi