Injection satu tahun

Ari Sabtu lepas (25hb) mama bwk zara gi SALAM specialist hosp utk amik injection satu tahun. Tak silap injection kali ni adalah untuk MMR (demam campak). Selain tu, kebetulan nak amik ubat sbb zara diserang ruam kat bhagian muka. Mama risau tgk ruam tu coz kat atas bibir zara pon timbul bintik2 merah sume. Takut HFMD jek. Fortunately dr kate tu just ruam biase. so dr just bagi zara ubat makan jek utk tahan gatal.
.
Nway, for the injection..zara menangis n meronta2 jugak kali ni. so mama n sorang lagi nurse kena pegang die. klu korang tgk gmbar mase injection tu lagi kelakar. mcm menguruskan satu kes besar jek. padahal proses nak memegang sorang baby berumur setahun yg nak kena inject mmr..hahahaha..
.
Spt biase, Zara mmg suka main kat gelungsur mini ni. Papa la plg rajin melayan die..=)
.
Ni time tgu turn nak masuk. Tak ramai org pon wktu tu
.
Haha..sila digest sendiri gmbar ni. nmpak cam beria2 jek kan..=p.tp mmg boleh tahan kuat jugak si Zara meronta nk lepaskan diri..huhu..
.
Muka sadis pas injection. tgk kat peha bekas injection tu
.
Spt biase, skjap jek zara menangis. mase tgu amik ubat die dah mula berlari ke sana ke sini..siap duduk2 lagi kat lantai hosp tu. ingat kat rumah gamaknye..
.
Hee..pasni tinggal injection utk 18mth pulak..
.
.
p/s: Aritu ade timbang berat zara sekali. sukenya mama berat zara dah 10kg. selalu susah btol berat die nk naik wlupon banyak makan. tapi, bertmbah lenguhla kami nak dukung die sekarang nmpaknye..=)
.
.

9 comments:

~mamazahra~ said...

Zahra pon tumbuh ruam2 merah bawah bibir, celah jari tgn & kaki...

kakyong said...

salam MamaZara,

1 tahun 10 kg.. ok lah tuh..

anda di tag yer, sila ambil di blog daku.. http://kakyong72.blogspot.com/2009/04/projek-anis-aliya-dan-menjawab-tag-lagi.html

Mama_Aqish said...

Sian Zara...nanti 1 1/2 kena cucuk lagi...selalunya zara demam tak kalo kena cucuk???

zieha said...

heee..budak2 mmg susah kan nk inject..nangis,pas tu ok balik..

Diamilikku said...

oowhhh alesha berat 10.4kg setahun...hehhehe..ehhh kena cucuk kat peha ker..alesha kena dekat tangan...ada la meronta sikit2...tapi tak nangis...alhamdulillah..so far sejak baby sampai sekarang cucuk memang mudah dan tak demam....nanti kita tunggu cucuk 18mth plak yer

auni firdina said...

hhehe..zara kene inject yer..auni pon da kene inject 16hb ari tu..nangeh2 gak le tp kjp je time kene jarum tu cm zara gak..alhmdulillah gak berat auni nk dekat 11kg tp auni xnk mkn sgt le..asal tah..hmmm

so 1thn6bln kene inject lg kn??

lily azliyana @ mama zara said...

mamaZahra- siannya zahra pon kena ruam ek. dh bwk jumpe dr lom. aritu si zara dr kate ruam berpunca dari gigitan serangga.either semut, nyamuk etc la. then merebak smapi jd ruam.skang tgk dh kurangla ruam die..nasib baik..

kak yong- thanks for the tag.. sat lg saye buat tag kat yong tu eh..hee..


mamaAqish- sebelum2 ni alhamdulillah zara tak prnah demam sbb kena cucuk. sbb selalunye lps cucuk tu tros makankn ubat demam yg dr bagi tu kan. so dptla prevent kot..setakat ni die demam sbb nak tumbuh gigi, or demam sbb berjangkit ngan anak2 bbysitter die


Zieha- yela zieha. kdg2 bukan sbb rase sakit pon, tapi nangis sbb takut ngan dr n ngan nurse2 tu kot. mcm zarala..baru baringkan atas katil tu die dh melalak n meronta sakan. tu yg smpai 2 org kena pegang die


mamaAlesha n mamaAuni- hee..ye..pasni kite tunggu diornag kena cucuk 18mth plak..huhu..cpt jek anak dara kite dh besar kan..

ninieZUERYANNIE said...

lily, zara sgt comel.. n sangat aktif.. suke giler tgk kzara..

lily azliyana @ mama zara said...

ninie- hee..comei ke. qisya pon cooommeeelllll sgt.tk lame lagi msti qisya pon aktif mcm zara. jenuh la ko nk kejar..hahaha..

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016