Update Zara

Hee..sibuk2 citer psl bday, terlupe plak nk update citer pasal zara untuk bulan ke 12 nih.Act, tkdela byk achievemnt baru. yg mane die dh pandai, die dh makin pandai. yg lain2 tu, ade le sket2 mcm kat bwh nih:
.
~ Gigi zara nak tumbuh lagi 2 batang kat sebelah atas. Means total dh 6 batangle sumenye
.
~ Mama dh berjaya ajar zara salam cium tangan. ade certain org suka guna word 'amin'. tp mama ajar zara guna word 'salam' jugak. stakat ni klu mama, nenek, cik anem or papa hulur die smbut n cium tgn. tp aritu ms bday die, die tak layan pon nk salam ngn orang lain. kena more praktis nih..hehe..
.
~ Dh lebih paham nak utilize toys yg die ade, cume belum berjaya nak buat mcm yg dikehendaki. ctohnye puzzle block yg masukkan bentuk ke dlm lubang yg betul tu kan. zara dh paham die kena masukkan block tu dlm lubang. tp bile die letak, tak berjaya lagi benda tu nak tembus ke bwh
.
Antara fav menan zara skang

.
~ Mcm tabung pon (mama belikan die tabung kfc yg ade bunyi2 tu), die tau kena masukkan duit dlm tu, tp bile die try masukkan, asyik tk berjaya lagi. So, kena more praktis jugak..=)
.
~ Dah pandai buat gaya bercakap dlm tepon. Sebut jek 'hello' die akan automatik letak tangan kat telinga. dulu2 die suka bergaya ngan tepon mainan die. tp sejak 2 menjak ni mmg pntang tgk mama bergayut ngan papa. msti cpt jek die menuju n rampas tepon dr tgn mama. pastu bwk tepon ke telinga n ok ek ok ek (ni bhase baby die tula..tak reti nak eja..hehe) kat tepon tu. papa sukala sbb dpt dgr suara anak dara die..=)
.
Sukahati jek rampas tepon dr mama. then tros letak tepon kat telinge..

.
Mulela lepaskan puting n bercakap mcm org besar. mcm real jek kan padahal tepon tu dh tunggang terbalik dh..hehe..

.
.

~Dah mula nak belajar pegang pen + menconteng. sebelum ni pernah try ajar zara conteng2 n mewarna guna krayon n pesil kaler. malangnye sume end up ngan zara masukkan pencil kaler tu dlm mulut die (hissh..sgt suka makan bendasing). baru2 ni mama nampak zara pegang pen n diari kecik mama, pastu tgh cube2 nk conteng kat buku tu. tp die lom pandai pegang pen tu btol2 lagi. ujung mgu lepas mama dh belikan colouring book n pensil warna br utk zara. biar zara belajar pegang n menulis kt buku yek..=)

.




.
.


~ Zara dh pandai minum n pegang cawan sndiri



.
.
Oklaa..kali ni nak stori plak pasal kegemaran2 zara. act bukanla habit yg die baru develop. ade certain habit tu dpd umur 10mth lagi die dh suka buat, cume mama tak terupdate kat cni.

*Sejak umur 11 bulan, menu utama zara ialah bubur nasi. sebelum ni mama bg nestum jek, but bile dh masuk 11 bulan tgk zara mcm dh kuat mkn n selalu lapar. so mama mula masak bubur sec eksklusif (ceh, bunyi mcm breastfeed jek). plg kerap mama cmpurkan bubur ngan carrot, kentang, ayam, ikan bilis, kobis bunga or fish ball. kat umah bbysitter pon mama supply barang2 mentah spy die sng masak utk zara. lauk2 tu kami gilir2kan spy zara tak bosan nak makan. smpai zara tak mau mkn bubur, br mama tukar suap nasi plak..hehe (nasi pon zara suka mkn sbnrnye, tp msk bubur lg simple n sng suap kot)

.
Kalau time rajin, sebelum kuar umah pon mama masak utk zara. then gi kedai tgl suapkan jek..

.

*Zara sgt suka bergaya ngn beg tangan mama. kkdg tu beg yang bersusun dlm rak habis dikerjakan zara. tp kkdg comei jugak tgk die menggendong beg tu ke hulu ke hilir. btol2 bergaya cm orang besar.hehe..

.
Ade byk lg gmbar zara ngan handbeg mama tp tk dpt car mane gmbarnye..=)


.
Yang ni lg dahsyat. beg baju nak pi bbysitter pon sibuk nak diangkatnye.berat jugak tu sbb bykkhazanah (baju+toys+bekas utk bekal bubur)

.

*Zara sgt suka berjalan. kalau kat luar die mmg taknak berdukung. kkdg tu klu mama pakaikan jek kasut, tros tersengih2 sng hati. die ingat mama nk bwk gi jalan la tu padahal mama letak die kat luar umah jek..tp stok kasut tk banyak sbb zara kn tgh nak membesar. tkt beli byk2 then cepat smpit kan.so beli mane yg betul2 perlu jekla

Muka bahagia pagi2 lagi sbb mama bg can berjalan sndiri ke arah keta. slalu nk cpt mama dukung jek..

.
*Zara suka menyibuk minum guna straw. kkdg tu bg jugakla air yg mama minum kat die. pandai die sedut n kontrol air tu masuk dlm mulut.hehe
.
Sumtime mama belikan air vitagen utk Zara..=)


Ermm..ape lagi nk citer psl anak mama nih. Lenkalila smbung. takde idea dh..hehe..
.
.
p/s: Mama still rase tak percayala zara dh setahun. rase mcm kecik lagi jek anak mama tuh..=p


2 comments:

auni firdina said...

mama zara..auni pon ade mainan cm dlm pix yg 1st tue tp bkn die nk mskkn dlm tu..dok le geget2..sabo je laaaaa

lily azliyana @ mama zara said...

hihi..zara pon dulu suka jek gigit2 benda2 tu. baru2 ni jekla br die nk ikut mama die main ngan blok tuh.nway, rasenye skang ni tgl separuh jek blok yg tinggal. yg lain dh disepahkan ke mane2 ngan si zara

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016