Blog Widget by LinkWithin

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Showing posts with label hobbies. Show all posts
Showing posts with label hobbies. Show all posts

Projek ibu berpantang

Hari ni nak stori sikit ttg hobi mama yg telah lamaaaaaa mama tinggalkan..ape lagi kalau bukan berphotobook..hihi..dulu2 banyak gak entry mama psl photobook..siap smpat amik tempahan design photobook lagi satu masa dulu..tp since mama dah kembali kerja normal hours kat kuantan ni, mmg dah tak berkesempatan dah nk mendesign2 photobook lagi.kekangan masa dan kepenatan..hukhukhuk

Nway, sejak cuti berpantang ni try sikit2 utk kembali mendesign..bukan apa, koleksi gmbar dah bertmbah banyak kan maka niat nak print jadi buku sebanyak mungkin..tgkla mane yg smpat siap..actually sblm bersalin pon dah smpat siapkan 2 biji buku sbb kebetulan ada beli vouher photobook free dari groupon..lagi 2 hari bersalin gigih buat gak sbb sayang nak burn voucher..hihi..so setakat tgh cuti ni plak, mama ada beli 4 voucher baru masing2 photobook rm10..buat simple pon takpelah janji gmbar print jadi buku..=p


Ni 2 photoook free yg sempat siap sblm bersalin arituh..buat sorang satu utk bday zara n zareef aritu..


Ni pulak projek ibu berpantang no. 1 yg dah siap

Projek ibu berpantang yang ke-2

Projek ibu berpantang yang ke-3



Nway, tiga2 photobook ni baru siap design je ye..lom redeem lagi sbb kat kampung internet slow sikit..takut ada problem time nak download nnti..so hal2 redeem sambung kat umah kuantan..hahaha..so next photobook yg ke-4 plak..klu rajin nnti mama beli lagi voucher kot terjumpe yg murah2 lagi kan..^_^

 

Koleksi kesayangan si dia..=)

Zareef vs Ultraman..tak dapat dipisahkan wat masa nih..pntang nmpak mesti terjerit2 nak..tapi tak all the timelah kami belikan..hehehehe..nway, gmbar2 kat bwh ni antara koleksi kesayangan si kecik ni kat rumah..mmg biasa bersepah2 kat ruang tamu..huhuhu..so ada satu malam tuh gigih plaklah papa dok menyusun sekor2 nk wat photoshoot..tp cume amik yg masih sempurna sifat jekla..mana yg patah riuk kaki, tangan, kepala sume tolak tepi masuk kotak mainan diam2..kekkekeeke


Adik beradik n anak beranak ultraman..dari sebesar2 alam smpai yg kecik ada..hakhak

Raksasa2 kat belakang tu penambah seri jek..hehehehe

Yang ni zareef kata ultraman Zoffie nama die..mama pon tak kenal nak oiiii..

Yang ada tanduk2 ni ultraman Taro..

Yg tengah2 tu ultraman Seven..

Yg ni plak ultraman Ace...ultraman fevret masa kecik2 dulu..sapa ingat gabungan Hakuto Minami..kikikiki


Kalau nmpak yg cantik gagah berkilat2 tu mmg ultraman yg ori ..kira seketul pon makan puluh2 ringgit..mana yg comot2 karat2 tu ultraman murah2 jek..heehehehe..konon belikan gak yg ori tu biar tahan lama..tapi masalahnye ultraman kan byk jenis..bankrupt wehhh mama papa kalau nk layan zareef beli tiap sekor..so now dh start sekat dah beli ultraman nih..jimat cermat sikit kan..banyakkkkk lagi brg adik baby nak kena beli ni..heheheeheh


 

Dah ada tukang cuci kereta..^_^

Salam Selasa sume..harini nak bercerita ttg hobi baru anak2..sejak due menjak ni suke sangattttttt ajak papa cuci kereta tau...sebelum ni kami cuci kereta kat auto car wash jek..cuma ada satu harituh papa saja cuci kat umah..then bile budak2 ni nmpak mulakah menyibuk sama kan..hahahaha..rasenye diorang eksyen + main air jek lebih..sbb papa dah cuci pon kereta tu then diorang sambung jirus2 air jek..=p..btw, sebab anak2 rajin sgt ajak papa cuci kereta kat umah, maka mmg dah lamelah tak melawat auto car wash tuh..save duit mama kan..=p


Ni gmbar waktu first time zareef tlg papa cuci kereta..hihi



 sental jgn tak sental ye dik

muka eksited dpt main air n main lap2..heheheheh

Gigih wat kerja


Kakak mula2 cuci kereta gak tp time mama snap2 ni die amik kesempatan cuci basikal n skooter die plak..pas abeh kerja dua main simbah air sesama sndiri smpai abeh basah lencun..mmg tuhlah yg diorang suke sgt gamaknye..hukhukhuk



 

Meet TINA and BOBOI..^_^

Balik kampung pt raja arituh, macam2 aktiviti zara zareef ..tgk itik, tgk ayam..tgk ikan..kira leh feeling2x  kampung boy n kampung girl jugaklah..hikhikhik..kalau kat kg mama, biasanya budak berdua ni terkurung jek dlm umah..jarang keluar main kecuali klu sepupu2 diorng ada balik sekali..nway kali nih, sebelum balik siap dapat 'hadiah' dari atok...syok sgt tgk ikan dalam kolah kan last2 atok bagi bawak balik sorang sekor..^_^


Muka sukaria dpt ikan dari atok kan..

muka berlengas kakak zara..penat dok main lah tuh..huhu

beria layan ikan dia ni

Sebelum balik kuantan, amik gmbar ngan cik ipin diorng n ikan masing2..taknak lepas langsung bekas tu..hihi

Finally, ikan2 zara zareef kt umah kuantan..carik balik akuarium lama akak zara..mmg dah lame sgt dah tak bela ikan sbnrnya..dulu2 rajin belakan zara ikan laga..kali ni atok bg ikan puyu plak..=p


By the way, mama suruh anak2 yg pilih nama sndiri utk ikan masing2..yg kelakarnya, spontan jek si kakak nk bg nama TINA n adik plak bagi nama BOBOI..cumel kan..hahahaha..actually tak tau jantina ikan2 ni tapi nasib jekla kan dpt nama mcm tuh..klu tgk gmbar kat atas yg saiz besar sket tu ikan kakak, then yg kecik tu ikan adik..lehlah diorng nak cam kan..=)





Water colour art by Zara n Zareef..

Few weeks lepas kakak Zara sibuk berzikir nak mintak belikan water colour..dia nak main 'cat-cat' katanye..hehehe..ni terpengaruh ngan Disney Junior la nih..slalu ada iklan yg watak2 comel tgk melukis guna water colour tu..tp takpelah kan..rasanya bagus jugak mama belikan..dah die minat nk mencuba kite sokong jek dari belakang..dari asyik belikan Barbie, kali ni belikan benda berfaedah sket..=p

Nway, mama ni mmg jenis keras tangan bila part2 melukis sume ni esp yg melibatkan water colour..so awal2 mama dah pesan kat papa bab melayan anak2 melukis ni die lah yg kena take over..mama tolong kemas2 n tolong tgk jek..hehehe..act patutnya dah lama mama belikan kakak kaler macam ni..cuma tulah..mama nya yg malas nk melayan maklumlah kaler ngan watercolour ni kompem comot2 kan..


 Nilah die aksesori melukis kakak..beli kat kedai buku dlm EC Mall..dapatlah die set watercolour dalam botol kecik 12pcs, set berus 5pcs, drawing block dengan tpt bancuh kaler tuh..comei jek ada bentuk butterfly..=)

Adik dengan barang2 kakak..alang2 gi kedai buku belikan sekali buku kaler utk adik n buku matematik pra sekolah utk kakak

Operasi melukis bermula..tgkla papa tu..mama soh dia ajak kakak cara melukis..die plak yg sibuk melukis sama..wuwuwu

Kakak yg seronok 'mengecat'

Adik pon nak menyibuk sama..so mama kalerkan tapak tangan dia n main cop2 jekla..hehehehe

Nilah die hasil seni water colour pertama adik..=p

Hasil seni kakak..hahahaha..mmg die buat sndiri sbb papa dok tekun menghadap lukisan die..tgk jekla ape yg kakak pndai lukis kan..kekekeke..nmpaklah bentuk matahari, pokok, awan , rumput, ngan umah..

Yang ni kakak kata pelangi..agagagagagaga

Yg ni abstrak kot..tp mama banggalah jugak sbb die tunjuk mama n kata "mama tgk tadi kakak kaler merah ngan biru pastu die jadi purple" (npak tak kaler purple sejemput2 tuh)..so walau comot..tp dapat jugak dia satu pelajaran baru kan..=p

Latest lukisan..nmpak kalerful n teratur sket..cam biasa..benda sama jekla die lukis awan, matahari, pokok, rumah, rumput, sungai..takpelah..slow2 ye kakak..lama2 nnti mesti makin cantek..^_^

Semoga satu hari nanti kakak dpt kuasai bakat melukis macam papa nih k..=)..nilah die hasil lukisan papa malam tuh..kalau mama, mmg keras tangan kompem lukis pokok takkan jadi macam ni..kekekeke

ni plak aktiviti semalam..kali ni papa bagi can Zareef pegang berus sekali..hehehe..

Budak besar Zareef ni kenalah kite selalu alert aktiviti die..bukan apa..takut berus ngan air water colout tu masuk ke mulut jek..kekekeke

Beria2 adik nak melukis..heheheh

Apelah yg die conteng tu gamaknya..sume taram kaler merah..=p

Tekun dua beradik menghadap kaler air kan

Skang ni inilah aktiviti fevret die..tgk jekla berapa lama leh bertahan..kakak ni kadang2 cepat jek bosan..heheh
 
 
 
 
p/s: One fine day teringin nak buat aktiviti membaking ngan anak2 plak..tunggulah bila papa sanggup belikan mama oven nanti..ehehehehehe
 
 

Kolam dalam taman

Lagi pic aksi dua beradik kesayangan mama..=)..kali ni meh tgk aksi mereka bersukaria mandi kolam kat halaman rumah...jgn tertipu dgn tajuk di atas ya..takde maknanya ada taman2 kat umah ni..mama kan mmg tak reti nak mencantik2kan halaman...tanam pokok sndiri pon tk pernah...huhuhu..so memang depan umah ni meluas dgn padang rumput yg menghijau tu jekla..=p

By the way, ini kali pertama kolam di dikeluarkan sejak pindah dok Kuantan..kawasan lagi luas, maka lagi puaslah jugak Zara n Zareef nk beraktiviti...hihihi


SYoknya anak2 mama maen air yek..^__^

Macam2 aksi!!!


Muka happy adik..


Muka happy kakak

Santai sungguh kan..mandi kolam sambil baring2 smbil tgk langit lepas..=p





CUkup-cukup sudah..lenkali kita mandi lagi k..^_^


Tergelak2 papa n mama layan dua budak ni mandi..macam2 aksi..lagi2 bila tgk si Zareef siap buat aksi terjun tiruk dlm kolam kecik tuh..nasiblah bwk tu rumput kan..tak sakit bontot bila terduduk kuat kat dalam..hehehehe