JJCM Kuantan - The Mint & Al-Maqha Cafe Steak Hub

Salam Jumaat semua..bahagia rasa dah nak hujung minggu kan..tapi lom gaji lagi so weken kang duduk dendian kat rumah jekla..hihi..nway, lama tak wat entry jjcm..dah kurang rajin terjah tpt2.makan baru..yang dua tpt bawah ni pon dah few month pergi sbnrnya.tp baru berkesempatan nak update..

Oklah, first.port jjcm ni ialah kat The Mint Balok..gi sini ngan member2 ofis pas balik keja..port mmg cantikkk sangat betul2 kat tepi.pantai Balok..so kalau  dtg waktu ptg, leh makan2 smbil layan pemandangan laut yg cantik..=)..main course kat cni western..tp.ada jugak.rasanya.pilihan makanan yg lain..lupa dah isi menu sbb dah lama.kan..hihi

Org tlg.oder..kami tlg.makan je..haha..set western.dalam.dulang..ada.kentang, ayam, daging.n lamb jugak


tukang3 makan






oklah rasa dia..bila2 nk bwk family plak dtg makan cni


nice view kan



Port kedua plak Al-Maqha steak hub
.yang ni cafe kat indera mahkota 16.tak silap..papa.kata daging2 steak dia sama dengan Menate kat KL tu..walluhalam..ada.western n ada makanan3 biasa jugak kat cni..mase gi ni mama.awal2.preggy so mmg tak berapa nak.makan byk..oder steak tp tak.mampu nak habiskan pon..rugi2 papa belanja mahal3..😂

buku.menu


ni lamb papa.punya



anak2 makan chicken chop jekla



set.mushroom.soup



beef steak mama



muka2 ceria





papa.makan tak toleh kiri kanan..hihi




Moga2 akan datang rajin balik nak gi cari port2 makan best..hihi




Weekend @ Turtle Sanctuary, Cherating

Salam semua..harini nak update sket gambar masa weken bila tak ingat dah sebab lama sgt wat aktiviti ni..kikiki..disebabkan kebosanan tahan gaban, maka dok pikirlah mana nak bawak anak2 berjalan kan..zareef request nak gi zoo kemaman..so papa pon setuju..tapi on the way ke zoo tu lalu kawasan Cherating kan..so tiba2 sedar papa dah parking kat kawasan turtle sanctuary ni..tempatnye betul2 simpang yang sama ke ClubMed Cherating..so, sebab dah sampai, mama pon layankalah 4 beranak tu masuk tgk turtle..

So nak masuk ke tempat ni takde dikenakan bayaran tiket apepon..cuma adelah tabung utk derma seikhlas hati bagi menambah dana utk baik pulih tempat ni..tapi kalau berminat nak lepaskan anak2 penyu ke laut, ada bayaran tambahan dikenakan..mama dah tak ingat..tapi lebih kurang rm50 utk 10 ekor anak penyu..waktu pelepasan pon sebelah petang sahaja..so kami tak delah nak lepaskan anak penyu sbb anak2 dah pernah ada pengalaman few years back melepaskan anak penyu kat Awana Kijal..so just dtg tgk2 jekla kan..

Overall, takde banyak sgt penyu kat sini..ada satu kawasan utk information pasal jenis2 penyu, rupa bentuk telur penyu etc...dan kat sebelah luar ada 3 kolam..satu kolam utk penyu dewasa + anak2 penyu yang baru menetas, satu kolam utk penyu sederhana, n satu kolam lagi ada kura2..hihi


yeayyy..outing..gi mana2 pon budak2 suka kan asal dpt keluar rumah


apepon, singgah sarapan dulu..ni kat Cafe Kayu Manis kat bdr kuantan


Ok..sampai dah kat Turtle Sanctuary Cherating..makan eskrem jap kat pondok luar ni

Pintu masuk ke dewan informasi penyu

Salah satu info yg ada


Keluar dari kawasan informasi tu jumpelah kolam2 penyu ni

close up salah sekor penyu dewasa


anak2 penyu yg baru menetas diasingkan dlm sangkar ni..ada banyakkk sgt dlm tu

yang ni penyu2 bersaiz sederhana




Kat kawasan lobi luar tu ada akuarium cantek..ralit budak ni tgk ikan plak..haha

Oklah, sekejap jek kat sini..sebab tak byk sgt kan penyu nya..jom balik..=)


Teringat plak few years back masa gi Bali.sempat melawat Turtle Island yang mana memang banyakkk sgt penyunya...siap leh pegang2 buat bergambar..hihihi..




4th pregnancy update

Salam semua..harini nak update sket pasal 4th pregnancy mama ni..dah masuk anak ke-4 dah lemau dah nak update pasal mengandung ha..kikiki..apepon, sekarang ni mama dah pon masuk 24 weeks..6 bulan lah kiranya..sekejap je kan..tak dapat bayang lagi life ngan anak 4 nnti mcm mane..havoc la rasanya..agagagaga..so far, baby membesar ikut kadar yg seharusnya..mama pon masih meneruskan amik ubat darah tinggi tu..aritu ada gak kantoi kencing kotor..kenalah makan antibiotik seminggu..lepas abeh antibiotik ada lg antar sample urine, harap2 result oklah..tak sukaaa makan antibiotik tu tak sedap..wuwuwu

So kat bawah ni ada 2 gbr scan baby yg dah buat lama sebelum ni..masa 16weeks ngan 20 weeks..both pon buat kat swasta..kat klinik kesihatan pernah sekali je scan lepas tu takde dah appointment utk scan..so kite monitor sndiri jekla sbb darah tinggi ni antara effect dia tumbesaran baby kan..harap2 all normal smpai 38 weeks (biasa darah tinggi induce 2 minggu awal dr tarikh due sebenar)..sbb if result darah memuncak, ada harapan kena paksa bersalin premature..mohon doakan tak kena mcm tulah kan..aminn..


2D scan @ 16weeks..ni gbr area kepala, and leh nampak kedua tangan ada kat tepi muka..=)

masa scan ni gi berdua je ngan papa..dating gitu..agagaga..anak2 sekolah..serik naik moto sbb bergoncang ha perut papa bwk laju..ciss..

pas gi klinik, sempat lunch date jap kat Kenny Rogers ECM..nyum3x..



yang ni plak, latest scan mase 20 weeks..actually buat detail scan masa ni..alhamdulillah, pembesaran baby sume nampak normal..cuma nk amik gbr 4D susah sket sbb baby kecik lg..last2 dokter guna 5D..baru katenya mesin scan kat klinik tu..so inilah hasilnya...nmpak jelassss dah bby kecik mama..^_^


So, hasil detail scan aritu, doktor dah confirmkan baby ke-4 ni ialah baby BOY!!..hihi..siannnn kakak zara frust dia tak dapat adik gurl..takpelah kakak ye..rezeki Allah nak bagi..kenalah terima ngan pemuh redha n kasih sayang..harap baby keluar nanti kakak tolong mama jaga betul2x ya..walaupon bukan bby gurl yg kakak idam2 tu..hihihi..so sebab bby boy, kita bagi papa lagi skali yg tolong pilih nama baby nnti..pilih nama elok2 tau pa..=p

Familymoon @ Kundasang-KK 2017

Assalamualaikum semua...

Phewwww..mama mungkir janji lagi..kesianlah blog makin lama makin sepi..huhuhu..nak wat backdated pon tak mampu dah rasanya..makin hari makin penat rasa..kalau kat rumah tu nak rehatttttt jek sampai nak amik phone bukak blog pon malas..agagagga..takpelah, hari ni taknak stori panjang2 sbb mood menulis lom adda..tapi mood tepek2 gambar dah ada dah so byk gak draft buat td..moga2 tak terkubur begitu saja..hoho..

Utk entry harini, layan few gambar jekla ye..Alahmdulillah, dapat rezeki kembali ke bumi Kundasang buat kali kedua..dari bulan March tak silap beli tiket flight ni waktu Air Asia wat promo..mmg murahla lebih kurang rm600 utk pergi balik 5 orang (luggage tambah lagi dalam rm75)..Anyway, banyak gak dugaan b4 dapat bercuti ke cni..papa kena merayu amik cuti..risaukan cuaca buruk kat sabah seminggu sebelum tarikh pergi..and on the way ke Klia pon kelam kabut sgt aritu..penat kalau ingat..kekeke

Us @ Kundasang


Familymoon..😍

Mama 4th pregnancy..feeling2 babymoon gak @ 22weeks..😅

Ke rumah terbalik di Tamparuli atas permintaan anak2

Family photo by thier photog

Cuaca yg baik sepanjang di sana..dapatlah kami berisland hopping.jugak



Oklah..full.entry nanti tunggu rajin..silap2 sebulan dua daripada skang..hihi..


Kami @ Zoo Johor

Salam semua..kembali berentry backdated..hihihi..ni kisah anak2 lelaki mama yg sibukkkk nak ke zoo mase kami kat johor hujung bulan august lepas..kakaknya mmg malas nak jalan waktu panas2..tapi dah zareef wat muka merajuk bagai maka mama n papa turutkan jugakla..disebabkan kami ada singgah ke Aeon Permas Jaya sebelum tu , plus dah tak berapa familiar dengan jalan2 kat JB, maka sampai kat Zoo Johor dah pukul 5pm..alhamdulillah zoo masih bukak..ikutkan timing dia tutup kol 6pm..And sooo suprisingly, ramaiiiiii sangat pengunjung kat Zoo Johor petang tu (cuti Hari Kemerdekaan 31 Aug)..last mama gi sini zaman study kat utm..mmg tak meriah..tapi jauh beza sgt skang..dan satu lagi yang sangat menarik, harga tiket super duper murah ok..dewasa hanyalah RM2 per entry dan kanak2 rm1 per entry..macam tak percaya kan zaman skang ade lagi tiket harga murah mcm ni..hihi

So, jom layan gamba yg serba sedikit ni ya..mula2 memang mama, zareef n zayed je yang masuk sbb zara kemalasan + papa tak dapat tpt nak parking kereta..tapi dah half way mama berjalan ngan zareef zayed, papa tetiba msg bgtau dia dah dpt parking and dah masuk pon kawasan zoo..mujur mood kakak zara ok bila dpt tgk macam2 animals kat sana..antara yg ada banyak bird species, reptiles species, monkey species, burung kasawari, burung unta, seladang, badak air, memerang, unta, tapir, gajah, harimau, beruang matahari, orang utan and yang paling kagum ada almost 10 ekor singa yg gemok2 kat sane..untuk harga tiket masuk tu mmg berbaloilah kan..gerai2 makan n minuman pon ada banyak..ada playground utk kids, pony ride dan boat ride jugak..


B4 masuk zoo..abang dan adik jek masa ni


Zayed eksited tgk birds


Stop amik gbr kat sini jap


Ular sawa kat reptiles area


Burung enggang

Monkey area

antara gerai makanan n minuman yg ada


ular kuning

burung kasawari

Ostrich


Mama n adik..abg abg gbr kepala mama sekerat jek..kikiki


Belakang Zareef tu ada badak air dua ekor..leh tahan besar


Zayed bergambar dengan crocodiles

Area camel..leh bagi makan tapi anak2 mama tak berminat plak..hihi

kura2 besarr..laju dia jalan

Kawasan beruang matahari


Comel mak beruang nak amik anak dia dr atas pokok..hihi

singa2 betina tengah melepak

kakak zara usya singa kat bawah tu


Partners..siap buat aksi mengawan mase tu..adeh..terus tarik anak2 pergi..ekekeke


Ni tempat gajah..ada dua ekor belakang tu tapi tak nampak plak sbb jauh sgt..huhu

Papa layan zara n zayed nak naik bot..zareef tak berminat pulak

banyak bangau kat tasik ni

gambar ngan family..takdan nak wefie berlima..huhu..penat sgt dahhh



Oklah..sekian gambar2 di Zoo Johor..pasni plan ngan papa nak bawak diorng gi Zoo KL plak..tengok panda..=p

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016