Showing posts with label update Zara. Show all posts
Showing posts with label update Zara. Show all posts

Orang kanan mama

Salam Isnin semua..adoiii..makin lama makin malas nk mengupdate blog..beza betul cuti pantang kalini dgn masa pantangkan zareef dulu..skang rasa mcm tak cukup masa jek nk menghadap laptop..siang smpai ke malam melayan kerenah 3 anak..bile time sume dah tido malam tuh mamanye pon turut melepek sama..hihiihhi...

Nway, kali ni nak story pasal orang kanan mama sorang ni..sape lagi kalau bukan kakak Zara kan..mklumlah anak sulung, serba serbi mama mengharapkan die..nmpak die pon ikhlas jek menolong..upahnye senanggggg sgt..cium n peluk sayang pon dah cukup..hahahaa..

So, skang ni antara rutin kakak Zara

- tolong mama amik n buang pampers adik2
- tolong mama amik segala mala barang..bakul brg baby, towel baby, bantal baby, botol air mama, kamera mama, nset mama, dan macam2 lagilah..mamanye dah anak3 bukan main berat lagi bontot nak bangun..>_<
- tolong mama tgk baby sementara mama makan or mandi..pndai gak die tepuk2 baby, layan baby main..tp sekejap jekla kan..klu baby nangis kenalah mama take over..haha
- tolong mama letak baju2 kotor dalam bakul
- tolong mama tutup segala suis lampu, kipas, tv kat ruang tamu sblm tido
- tolong mama enjut buai baby (baru 2 hari start buaikan bby, mesin buai automatik tuh tertinggal plak kat umh kuantan.. )


Kakak Zara yg sukeeee sgt amik gmbar dgn bby..yg ni pon suke sgt kiss baby tak kira masa mcm si zareef..skang sayanglah kan nnti bby dah besar jangan kakak layan gaduh jugak cam ngan zareef sudah..huhuhu

Kakak n adik kicik lagi..abaikan tilam tak beralas tuh..bukan bby kecik yg kebocoran tapi si abangnya tuh..huhu

Bila 3 org anak tidor selonggoks..hihi..tersentuh hati sndiri sbb mcm tak sangka anak dah 3..=p..apepon, klu waktu nap time jek mama bagi zara zareef tido dkt2 ngan bby..time tido malam tak berani tkut masing2 terhempap bby kan..


Ok..selain dpd rutin2 membantu mama mcm kat atas tuh, rutin yg selebihnya dihabiskan dgn main, main, dan main!! hukhuk..kadang klu tgk die main ngan zareef buat mama stress jugak..bukan main bising lagi..penat mama jerit2 pon diorng tak layan,.hukhukhuk..lagi2 klu time bby nak tido kan..haihhhh..ilang sabar mama korang ni...nak jugak tunggu kena marah ngan mama baru nk ikut kata..fahamlah budak2 mmg suka main, tp still rasa nak marahhhhh jugak sesekali tuh..ni lom lagi bby zayed besar join main sekali kan...T_T


Mase cuti sekolah arituh anak kedua abg mama join duduk kampung sekali seminggu..bile 3 budak ni dah bergabung lagilah kan..selang seli suara diorng ngan suara mama terjerit2 soh senyap..hahahaa


Buat masa nih, Zara masih dicutikan sekolah lagi..mama inform teacher bulan july baru nk start sekolah semula..so lebih kurang sebulan setengah jugakla die memonteng..huhuhu..arituh teacher bwkkan buku matematik jek utk bwk balik..so antara rutin harian gak die kena siapkan at least 1-2 mukasurat buku math tuh..janji ngan die klu buku math siap baru mama bwk jalan2 after habis pantang..=p

Ohhhh..lupe..ada satu lagi rutin harian wajib Zara..ape lagi klu bukan mengaji ngan nenek..ngan neneknya zara rajin sket mengaji tak macam ngan papa mama ade jek alasan die nk malas ngaji..hahaha..last mengaji ngan papa die dh smpai 3/4 iqra'5..alhamdulillah sebulan dok ngan nenek, dah habis dah iqra' 6 die..skang dah start juzuk 1 al-Quran...semoga terus rajin ngaji pasni tau kakak nnti mama n nenek buatkan majlis khatam quran..hihihi


Time mengaji al-Quran..ikut mood die ni..mengaji nak, pakai tudung taknak..takpelah, mama maafkan..slow2 pujuk die pakai tudung nnti..>_<


Klaa..itu jek yg terlintas harini ttg kakak Zara..ade yg lain2 nnti tulis lagi dlm lain entry..=p


 

Projek biskut raya kakak Zara- Pt 1

Tahun ni anak dara mama dah besar..dah 5 tahun..dah pndai tanya pasal buat biskut or kuih raya..katanye mcm Upin Ipin tolong kak Ros wat biskut raya..ada eh? mama tk pernah tgk episod tuh..hehehe..nway, demi anak dara kesayangan, tahun ni mama 'mencemar dapur' buat biskut raya...hahahaha..ohhh.bukan tak pernah langsung wat biskut raya sebelum ni..tapi dulu2 tu mama cuma jadik pembantu peribadi utk mak n kakak mama jekla..setakat wat keja2 sampingan macam terap2 doh, bakar, sapu2 telur, sapu coklat macam tu jekla..kali ni first time sendiri buat dgn anak2..kira 1st experiece gak utk mama..selalu awal2 sebelum puasa dh siap menempah dah..dasar pemalas kan..=p

Nway, disebabkan kemalasan ni jugak..maka decide buat biskut raya paling senang jekla dalam dunia..yg pertama tuh, buat biskut cornflaks coklat..tak payah bakar2 kan..hikhikhik..yg 2nd tuh plan nak buat biskut ovaltine..tgk dalam resipi mcm senang jek..


Bahan2 biskut raya yg siap dibeli..yg mane dah ada kat umah takdelah mama beli kan..=p

Projek pertama, biskut cornflakes coklat..anak dara ni belum mandi dah sibuk nak tolong mama..wuwuwu

Budak tak pose sorang ni pon sibuk jek nk kacau2 kan..hihi

Bahan2 dah siap atas meja..tugas kakak Zara tolong mama isi dalam cup n tabur gula kalerful tu jek..=)


Tekun buat kerja

Muka bangga dpt tolong mama wat biskut raya..=p

Hasil anak dara..ada yg banyak, ada yg sikit..comot2 sume ada..hahahaha..okla tuh kan..pengalaman pertama..^_^


Finally, dapat sikit jek pon..sbb mama beli coklat bar tu sekeping jek..so takleh buat banyak..pastu entah kenapa ada yg cornflakesnya tercerai berai plak so mana yg tak melekat tu mama simpan utk makan sndiri...yang elok2 tu ingat nk bagi2 kat nenek2 zara..hehehehe..nway, sebelum cuti raya nnti kena buat lagi sbb nk tambah stok..hope smpatlah kan..

By the way, kat atas tu sebut second projek nak buat biskut ovaltine kan..actually, malam tu mama buat dah..tapi kan..leh plak tak jadik..wuwuwuwu..1st time nk buat doh sndiri so terlembik plak..bila bakar biskut jadi kembang semangkuk takde rupa dah..pastu bile tambah tepung, jadiknye keras sgt..last2 mama give up smpai arini lom try buat balik..kekekekeke..kesimpulannye, kenalah juga cari biskut raya kat bazar sejenis dua buat buah tangan balik kampung nnti..hahahahaha


Mari belajar WAKTU

Salam Jumaat..semalam ada mention kan mama ada appointemet jumpe dokter utk bukak jahitan kat kepala..pedih2 gak time nak dokter potongkan benang tuh..yg sadisnye, ada sket lagi luka tak bercantum..kenalah sapu ubat utk elakkan jangkitan kuman lagi..wuwuwu..but the gud news is result dari lab dah keluar..n alhamdulillah granuloma kat kepala tu tak mengandungi sel2 aktif yg berbahaya..syukur..

Then semalam pas abeh kurusan di KMC, teruslah mama jalan sorang2 kat Megamall..sebelah KMC jek..masuk popular, terus rambang mata belikan Zara buku2 latihan baru..yekla, cuti sekolah cikgu pon tak bekalkan ape2 homework..so saja bagi Zara study sket2 kan..kalau tak keja die asyiklah main n gaduh ngan adik, tgk video kartun, main PS2, main basiklal, barbie..mcm2 lagilah..Iqra' jek die ada baca kat umah itupon paling byk 1-2 mukasurat jek sehari..so sikit2 nanti mama teman kakak bukak buku yek..=)

Nway, banyak2 buku yg mama beli semalam, bendalah kat bawah ni paling menarik perhatian die..kad keras besar ada gmbar jam analog..mmg bagus untuk budak2 yang belum pndai baca n kenal jam analog macam Zara..>_<..senang kan bagi dorang bebas pusing2 jarum panjang n pendek tuh..malam tadi jugak belajar, malam tadi gak dah boleh kenal jam..hehehehehe


Mari belajar Waktu..selain nak baca jam tuh, zara dh boleh jugak tulis masa ikut jam digital..sblm ni mmg tak menyempat lagi nak ajar die tgk jam ni

Sambil papa rileks2 tgk tv sambil ajar anak dara kenal jarum panjang, jarum pendek, jam, minit semua tuh..

Seronok sbb dah kenal jam

Buku2 lain yg dibeli semalam..


Apepon, harap mama pon kekal rajinlah teman Zara buat latihan..dapat sikit2 sehari pon jadilah kan..bukan ape, zara ni ikut mood jugak..buku2 lama pon ada yg tak siap buat lg sbnrnya sbb die ni jenis kurang rajin tp takpelah..kite try buat buku baru plak ye kakak..mama tak suruh habiskan semua pon cuti sekolah ni..janji selain main, ada jugak buat benda2 berfaedah kat rumah..^_^




Rawatan gigi @ TASKI

Semalam amik zara dr sekolah tgk masing2 tgah pegang kertas kaler pink. Ingt notis utk parents tp rupa2nye borang kebenaran utk rawatan gigi kat sekolah. Tak sangka kat tadika dah kena. Seingat mama dulu time sek rendah n sek menengah je kena..apepon,mama dulu memang FOBIA abeh bila ada cek gigi kat skolah ni. Takut btol nak baring dpn nurse bj putih n berpenutup mulut rasanya..hahaha

nway,mane leh cerita buruk2 kat zara kan . Takut plak budak tu nanti. So try explain baik2 kat dia siap bg cth mcm citer upin ipin tu. Nampak gaya dia mcm takut2 gak lagi..huhu..hope ok la zara nanti jumpe dokter or nurse gigi..>_<



p/s: first time zara nak cek gigi. Stakat umur 5 tahun ni, sume gigi susu dia masih ada lg..lom ada yg luruh..:-)

Catatan hari pertama persekolahan Zara..=)

Alhamdulillah..taksangka anak dara mama yg sorang ni dah mula bersekolah..waktu mama create blog ni, Zara baru jek umur 6 bulan..sekarang dah masuk umur 4 tahun 8 bulan..diam tak diam je kan..dari catatan2 perkembangan Zara masa kecik.sekarang dpt jugak mama coretkan kisah sekolah Zara dlm blog ni..

Apepon, mama mmg emo ok..tak tau nape masa hantar Zara ke sekolah semalam mama siap rasa nak nangis..mmg dh bergenang air mata nih..entahlah.fikirkan ttg anak dah besar..n terharu tgk die dah mula kena berdikari kat sekolah kot..=p..

Ohh..ttg sekolah Zara..actualy mula2 kami plan nk hantar Zara ke tadika Islam swasta kat luar base..and Zareef plak ke taska..mmg sebelah2 jek tadika islam n taska tu so papa rasa senang lah kan nk hantar n amik..sikittttt lg nk bayar yuran..tetiba terfikir mcm mana pulak kalau tetiba papa kena kursus lama or meeting kat mana2..susahlah nk hantar budak2 sbb mama kan kemungkinan besar kena kerja shift..masuk keja awal pg so mmg tak dpt nak hantar anak2 sbb tadika or taska selalu bukak pon kol 7am...so akhirnya..kami ubah keputusan utk sekolahkan Zara kat dlm base ni jugak..Zareef plak kami carikan bbsitter..dgn harapan klu tiba2 papa tak available..sekurang2nye papa leh minta anak2 buah esp husbnd pada bbistter tu utk tolong hantar n amik Zara dr sekolah..insyaAllah..itu plan kami setakat ni.. husbnd bbsitter tu pon mmg staff bawah papa..anak die pon ada sekolah kat building sebelah sekolah Zara..so boleh la sesekali klu nk minta tolong kan..

Maka semalam, bermulalah sesi persekolahan di Tadika Islam Ibnu Sina di pangkalan udara Kuantan ni..actually mama puas hati jek dgn silibus mana2 tadika Islam..cuma keadaan tadika ni mmg sgt berbezalah mcm tadika swasta kat luar tu kan..kelas die kat bangunan sekolah agama biasa..so nmpak formallah cara belajar kat sini..huhuhu..toilet pon jauh dari kelas..mmg kena ajar Zara cara pegi toilet sndiri pasni..=((..mama cuma tawakal Zara leh biasakan diri kat cni..mklumlah..dia dh biasa dgn condition taska yg lebih selesa n berwarna warni kan..

Nway, kelas mula dari 8am-11am..rehat kol 10am ada disediakan makanan utk budak2..utk minggu ni kelas belum ditetapkan lagi..semua student 5 tahun ditempatkan dlm satu kelas buat sementara..maybe dlm minggu dpn baru diorang akan dibahagi2kan kelas..utk semalam, mmg sgt pack lah dlm kelas tuh..ada yg menangis tp tak ramailah..dlm 2,3 orang..yg lain2 sume ok dan boleh dgr arahan cikgu utk buat aktiviti2 ringkas sempena 1st day sekolah...

For Zara, mula2 mmg nmpak muka ketat dan takut2..mama dok jauh sket die dh mula buat muka nervous n soh mama duduk dkt2 bg die nmpak..hehehe..selain tuh, die dpt siapkan apa yg cikgu suruh buat..then tak lama nmpak die makin rileks..tekun buat kerja n mama siap leh tinggal sekejap pegi makan kat kantin..mmg semalam mama tunggu smpai die habis kelas..tapi tuk hari seterusnya mama dah bgtau die yg mama takkan tunggu dah,,harap die oklah kan harini..dah macam2 mama janji nk bagi reward if die behave n rajin belajar kat sekolah..=p


Zara'2 first day of school..uniform lagi dua minggu baru dpt..so wat masa ni pakai baju kurung or seluar n tshirt jek..yg penting bertudung,,=)

Awal masa masuk ke kelas..die pilih nak duduk situ..nampak ker..Zara kat baris yg ketiga tuh..=p

Muka masih takut2 masa nih..huhu

Apepon, berjaya dgr arahan cikgu..kuarkan barang2 dari beg utk buat kerja..gud girl

Haihhh..mama yg kejakunan anak baru nk masuk skolah..tgk die buat kerja dlm kelas pon rasa nk nangis..=p

Nmpak dh ok sket time ni..yg pakai tudung hitam tu cikgu sementara utk minggu ni..lepas ni diorang akan dibahagi2 kan kelas so tak pasti lagi siapa cikgu tetap diorang..

Aktiviti simple utk 1st day of school..just colouring dan writing..cikgu bizi lagi layan anak murid yg pelbagai ragam..hihi

Budak ni pon escort tgu kakak sama..muka serebeh dah sibuk nk berlari sini sana..huhu

Skodeng kakak wat kerja eh..kekekekke

Time ni mmg dh nmpak ok sgt si kakak..dh boleh senyum2 sume..cume dgn kawan2 die lom smpat nk berkenalan..

Beratur ngan kawan2 utk gi rehat..lagi skali rasa nk nangis tgk diorang amik makanan, dok bersila n makan ramai2..huhuhu..gmbar tgh makan dlm nset papa, lupe nk transfer


Ohhh..pjg jugak catatan mama perihal sekolah Zara ni kan..takpelah..utk jadikan kenangan dlm blog ni..hari pertama anak mama gi sekolah kan, mesti mama kena tulis lebih sket..^_^..nway, harini hari pertama nk hantar Zareef ke umah bbsitter pulak..then after kakak Zara habis sekolah pon mama nk try hantar sekali..harap diorang oklah kat umah bbsitter baru tu nnti kan...

 

*Doa untuk rakyat Palestin..* Ya Allah!! Sebagaimana Engkau Pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami memohon kepada mu Ya Allah.. turunkan lah bantuan mu kali ini kepada orang orang Islam di Palestin, hancurkanlah rejim zionis..amin. ...."

Terima kasih mama..

Setiap kali tgk gmbar2 kat bawah ni, mesti teringat dialog Zara masa tuh..dialog yg buat hati mama sejuk, terharu, kesian pon ada..hehehehe..gmbar ni sehari selepas majlis mesnite yg mama attend dengan papa time kat penang arituh..kan mama ada bgtau, masa mesnite tuh kitornag ladies dapat roses dpd husband masing2 kan..so malam tu mama bawaklah bunga tu naik bilik..mmg niat nak bagi kat kakak Zara jek..tp sbb die dah tido, so mama letak jekla atas meja..

Esoknye, Zara nmpak dah bunga atas meja tuh

Zara: Mama, ni bunga sapa nih

Mama: Ni bunga untuk kakaklah

Zara: Yeker..sape beli..mama beli untuk kakak eh

Mama: Haah..mama beli

Zara: TERIMA KASIH MAMA..kakak sukaaaaaaa bunga ni..terima kasih belikan kakak bunga..kakak mestiiiiii tunjuk kat papa bunga nih (wktu ni papa tkde dlm bilik..lom abeh kelas lg)

Mama: * Terharu kakak bagi penghargaan mcm tuh..tp rasa bersalah pon ye jugak sbb bukan mama beli pon bunga tu kan..mama dpt FREE..hihihi*

Zara: Kakak sayangggggg mama (smbil dtg peluk n kiss mama)..* ohhhh...terharu lagi*


Kakak dan ros merah kesayangan die..=)



Smpai ke sudah tak lepas2 dgn bunga tuh..first time dapat bunga betul bungkus cantek2 mcm tuh..eksitedlah die..hihi..time ni nk checkout dr Bayview Hotel


 
Nway, itulah die Zara sekarang..lately, die memang suke ucap terima kasih setiap kali dpt apa2 dpd mama or papa..tak kiralah barang kecik atau besar, perkataan terima kasih tak pernah lekang dpd mulut die.. mama belikan baju ker, belikan jajan ker, belikan air laici kesukaan die tu ker..ape2 lah..mesti akan cakap "Terima kasih mama..."..alahaiiii..sejuk hati mama tau Zara..semoga kakak terus membesar jadik gegirl yg bijak, cerdik, cerdas dll lagi ye syg..


p/s: 11.08.12 semalam..kakak Zara dah pon 4 tahun 4 bulan..cpt tol masa berlalu..anak mama dah jadik anak dara dah..hihi (anak daralah sangattttt..sekolah tadika pon tak lagi..ekekekekekeke)







Masa Untuk Potong Rambut!!

Hari sabtu lepas bwk zara gi salon rambut..rmbut anak dara dh pjg sgt dah rase. Walaupn kategori rambut nipis..tetap nampak serabai lagi2 kalau br bgn tido..huhu..

So,layan jela gmbr2 zara kt bwh ni ye. Malas letak caption sbb update ngan nset je ni..:-P

cmane..ok tak rambt br zara?? Mama suka sbb selain nampak kemas, rase comel sket zara bile rmbut pendek kan..ekekekeke..mujurlah zara pn suka rmbut br die tu. Tak habis2 belek rambut dpn cermin..btw, aritu kena caj rm12 utk ptg pendek mcm ni..:-)

p/s: adik jd tkg escort kakak pi kedai..nak ptg rmbut skali..rmbut pendek lg. Ntah kenapa susah btol rmbut adik nk tmbuh pjg. Memang x pernah trim dpd kecik smpailah skang..:-P

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016