BOH tea plantation, Cameron Highland

Adehhhhh...kali ni seriusly blur nk update citer psl cuti2 mesia kitorng..tk tau nak mula dari mana..hehehehe..slalu laju jek nk buat entry part by part tp yg ini mcm malas plak..leh gitu..takpelah..disebabkan dlm entry sebelum ni ramai dok suka tgk pemandangan ladang teh kan, maka arini mama bagi korang cuci mata puas2 ngan gmbar ladang teh sekali lagi..ekekekeke..

Act, kami gerak ke ladang teh BOH ni mase hari Sabtu..itupon dh tgh hari baru kuar hotel..pagi tu bermalas2an jekla 3 beranak dalam bilik..sejuk sangat2 cuaca kat Cameron hujung minggu lepas..mungkin disebabkan cuaca yg kejap hujan kejap tak kot so mmg berkabus jek kat sana..tp hujan pon cume renyai2, tk melemahkan semangat nk berjalan2 pon..=p

Ohhh..ladang teh BOH yg kitorang pi ni yang kat Ringlet tuh..mama tk tau ada satu lagi ladang kat Sg Palas so kitorang terjah yang kat sini dulu..jalan nk masuk ladang..subhanallah..sungguh mencabar..mmg kena pandu kereta melalui tgh2 kawasan ladang..ngan jalan sempitnya, berlekuk2 n berliku2..thrill jugakla journey kitorng tuh..hehehe..


Antara pemandangan sepanjang perjalanan ke BOH centre..nmpak berkabus jek kan..=)

Suka sgt ngan pemandangan yg menghijau ni..plus ngan cuaca sejuk n udara nyaman kan..tenang jek rasa..

Kawasan perumahan pekerja2 ladang teh..best giler klu buat satu resort kat sini...kompem tenang habis..hihi


On the way tuh, smpat gak berhenti tepi jln nk amik gmbar..sungguh takde kerja..=p

Mama n Zara..=)


Akhirnya, smpai gakla ke BOH tea centre tuh..kat sane ade kilang pemprosesan teh, kedai souvenier + kedai refreshment gak..papa teringin nak masuk kawasan kilang so mama ikutkan aje..sebelum tu smpat layan teh n sandwich smbil menikmati pemandangan ladang teh yg menghijau..(hayatilah sgt..bukan kena layan Zara lebih ker..ekekekeke)..nway, mama baru tau yg BOH ni cume buat pemprosesan teh jek kat Cameron..packaging sume wat kat KL..sungguh jakun kan..haha



Yeay...Zara dh smpai!!

Pmandangan ladang teh dari puncak tea centre nih..

Zara tunggu teh ker?haha..Zara mane reti minum...air kosong jek utk die..=p

Tgk kabus kat belakang tuh..sejukkkkkk..

Simple refreshment utk tgh hari tuh..still kenyang sbb dh brakfast berat kat hotel..

Mama n Zara kat depan kedai sevenier..smpatlah borong teh BOH kat sini..=)

Mama n Zara lagi..posing2 sementara tunggu waktu lawatan kilang..

Zara yg happy ngan papa..

Teruja tgk bunga ke Zara??

Ok..ni antara pemandangan dalam kawasan kilang..kecik jek kilangnye

Antara daun2 teh yg siap diproses..sume daun teh di akan dihantar ke KL utk proses selanjutnya..

Papa smpat posing dlm kilang..hehehe


Pas puas amik angin kat tea centre tuh, kitorng pon bergerak balik..ohhh..lupe plak..act kat tea centre ni ada tempat yg dipanggil "viewing point"..leh masuk ladang teh tu rasanye tp kena naik bukit plak..tinggi gak tangga nak naik bukit tuh...mula2 mama semangat nk naik tp papa dok ingatkan mama larat ker mama nk naik ngan bawak perut 7 bulan tu kan..papa kata kalau mama nak sangat begmbar kat ladang teh nnti on the way balik singgah jek kat tepi2 jalan tu lagi n amik gbar puas2..hehehe..so mmg on the way balik tu siap berhenti tepi2 jalan semata2 nk amik gmbar..=p


Last gmbar kat atas tea centre sebelum bergerak balik..

Okeh..ni gmbar mase berhenti tepi jalan on the way nak balik tuh..hehe..cantik kawasan ni siap ade anak sungai kecik lagi..=)

Asyik mama jek posing sesekali bg can kat papa plak..=p

Haha..gmbar senget benget sbb letak kamera atas batu jek..kekekeke

Papa posing lagi, tapi si Zara kacau daun..hihi

Ibu mengandung yg nak sgt berbabymoon konon2nya..hahahaha..tp serius puas hati dpt gi BOH plantation nih..=)

Turn kakak Zara lak posing..

Zara pon suka dpt pegi ladang teh kan..=p



Pas turun dari ladang teh nih, tros gi makan kat Tanah Rata n balik rehat kat hotel sbb Zara yak pulak..opsss..lupe mention yg kitrong stay kat Tanah Rata utk percutian kali nih..saje cari kelainan sbb sebelum ni dh pernah duduk kat Brinchang kan..later2 mama buat entry psl resort yg kitorng stay tu k..=)

Emmm..entry seterusnye smbung esokla..byk gmbar lagi tk smpat nk edit..=p..


12 comments:

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

chantek view kat Boh plantation ni yer, aritu pi tak sempat kat jln kat situ.. cuma lawat ladang teh satu lg je, ape tu.. yg valley- valley! lupa da ape nama..
cop, oo.. awak pegnen ye skrg.. neway, take a good care okes!!!!
Zara dh jd kakak ek.. =)

Nana said...

chantik!!!
ni kat cameron valey ek
bukan kat sg.palas tea plantation tu kan
xpenah g sini selalu g kat tea centre tu je

Diamilikku said...

ishh..canteknya....tak sabar nak ke sana bulan depan...(doa2kanlah moga menjadi kenyataan yer...)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Wow cantik nye lah tmpt nih...sejuk jer mata memandang..bila lg ktorg nk smpi ke sana.. :)

Dilla Ady said...

eeeee...geramnye tgk zara nih...chumel btul memacam aksi die posing..

beznye lily...teringin nk gi tau..

lily, leh britau bape keseluruhan bajet berbabymoon nih?

leh dilla wat savings kalu nk ke sane..

maya amir said...

canteknye pemandangan kat sana..rase sejuk jek mata memandang..kalau hsbnd akak gi sana ni, mesti die suke nak amek gambo..hehe

lily azliyana @ mama zara said...

Leily- yg Leily pegi tu cameron valley..yg gmbar kite ni teh BOH die masuk dalam sket..dr tepi jalan besar tu mmg tk nampak..=)

Nana- taklah..ni pon BOH plantation jugak cume ni ladang yg satu lagi..antara ringlet ngan tanah rata..mase nk balik tu baru kite perasan ade gak ladang BOH kat sg palas..sblum ni mmg tak pernah tau..=p

Kak Su- insyaAllah..moga2 plan kak su menjadiklah yek bwk anak2 berjalan..=)

lily azliyana @ mama zara said...

Lily- heheh..dr JB nak ke sini jauhla sket kan..kite pon sbb dh dok shah alam snglah sket nk smpai..=p

Dilla- haha..budak dh besar dh pndailah posing mcm2 aksi..=)..psl bajet..depends gak dilla..klu amik penginapan bajet, kuranglah sket duit belanja kan..then makan minum pon klu kat gerai2 biasa harga ok jek..tp klu layan minum kat tea centre ker, stroberi centre ke, mmg mahallah sket..=p

kak Maya- huuuu..klu husbnd kak maya yg amik gmbar..sure cun gilerlah..mesti lagi menyerlah kehijauan ladang teh tuh..=D

ninieZUERYANNIE said...

lily, dulu korg dtg mase zara dlm perut.. korang g kali nih die dah kuar, adik dalam perut.. mmmm cam dirancang pulak kan.. menarik!

kakyong said...

x pernah g boh plantation.. pernah singgah kat Cameron valley tu jer...

cantik la view.. siap leh tengok kilang lagi... best la..

ieda said...

memang best tempat nie ..
bukan main suke zara haa .. sama naik ngan mama dia :))

nza said...

sejuk mata memandang...tenang ckit rasa hati nie.....

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016