Penggemar kicap..

Hee..smalam dok baca pasal mama Tisya penggemar kicap..arini tetibe rase nk buat entry pasal kicap jugak..=p

Act, mama ni kira kategori penggemar tegar kicap..paling sempoi la tuh lauk yg mama leh makan..ikan bilis goreng + kicap ker, telur goreng + kicap ker..nk nikmat sket..ayam goreng + kicap..mmg marveloussss!!!hahaha..dulu time study kat UTM lagilah. Siap beli stok nugget tu kan. Pastu time memalam lapar, masak nasik, goreng nugget, then makan dua2 ngan kicap..simple + kenyang..but tak lupe jugak..menggemukkan..mane taknye, makan makanan tak seimbang langsung..hehe

Pastu kan, klu makan nasi goreng or mihun goreng ker, pon mama akan tmbah kicap as penambah perasa..itu klu nasi goreng or mihun goreng yg orang lain masak. Kalau yg mama masak, kompem mama dh siap2 bubuh kicap time menggoreng tuh..tk caya tanye papa. Mama klu wat nasi goreng or mee goreng or mihun goreng, kompem kaler die jadik merah2 kehitaman sbb sumenye berkicap..kdg2 tu mama tk letak garam pon..sbb kicap pon dh masin kan..=)

Papa pon penggemar kicap ni jugak..mase kitorng baru2 kawen, ada satu kali tu dok tergelak besar sbb kitorng kebetulan makan benda yg sama..masa couple kan asyik dating kat kedai so tkdelah request2 kicap bagai kan..nak tau ape yg kitorg makan? Kan kat johor kalau kenduri kawen mesti ada ‘berkat’ nasik kan..so mase tuh kat umah MIL..dpt berkat nasi beriani..leh dua2 orang berebut kicap nk makan ngan nasik beriani tuh..hihi..kronik tau. Nasik beriani pon nk bubuh kicap..=p


Dulu2 masa kecik2, slalu makan kicap nih..Kicap Tamin..tp tk ingat dulu2 nya label mcm ni ker..(ada lagi ke kicap Tamin ni skang ek..)


Pastu bertukar plak pada Kicap Jalen..dulu2 kicap Jalen ni cam ada kat johor jek..kalau jalen slalu beli either yg manis or yg lemak manis tuh


Now kat Shah Alam ni dh start makan Kicap Kipas Udang plak..kalau kipas udang, slalu beli yg manis..=p


Nway, sejak preknen nih mama slalu jek kena tegur ngan kwn2 oips. Diorang kate ‘makanlah kicap banyak2, nanti baby kulit hitam baru tau’..huhu..sadis kan..so skang ni mmg try kurangkan makan kicap..hahaha..terpengaruh gak tuh ngan cakap org kan..tp time teringin tu bntai gakla makan..nikmat wehhh..nikmatttttt…



p/s1: Ni baru citer psl kicap..lom lagi pasal sambal kicap..orang Johor sambal kicap benda wajib ok..sedap makan ngan pisang goreng, keledek goreng etc....n sup sume tuh..=D

p/s2: Zara mase kecik2 dulu tak suka kicap tau..baru letak kicap sket die leh jelir2 lidah die mintak lap or buang nasik/bubur yg rasa kicap tuh..cume skang sejak dh umur 2 tahun lebih dh pndai makan kicap sikit2..itupon letak sikit jekla wat rase..klu die nmpak nasik tu hitam sgt die tk mau dah..mintak yg kaler putih jugak..=p




15 comments:

mama tisya said...

kicap kipas udang manis mmg best..kita tk bli kicap lain dh...hehehhe..bab pregnant sure org akan ckp gtu...mkn kicap anak jd gelap...sbr je la kn...

Sidratul Muntaha said...

kipas udang is the best
tpi kicap ABC lagi best sbb boleh buat perapan dan add flavor dlm cooking
I likoe kicap!

Dilla Ady said...

tak penah pulak dgr makan kicap anak jadi gelap...slalu dilla kalu kena pun time tak nak minum kopi..

"nape, takut anak hitam ke?"

padahal mmg tak brape suke sgt kopi..

dilla pun suke kicap jalen...

mizzyN said...

Yo hari2 bas sekolah rendah aku lalu kilang kicap cap kipas duang kat jb tu. tapi mahal la berbanding kicap jalen.

maya amir said...

penah try kicap abc heinz? sedap lily.. should try:))

YatieJay said...

Laki akak hantu kicap jugak, sekarang dah jangkit kat naufal. Kekadang kecik ati gak bila dah buat nasi goreng atau mee hun goreng tapi nanti dia letak kicap. Mcm tak sedap je masakan akak tu, tapi sebenornya hantu kicap akan letak kicap kat apa saja masakan.

Btw, first time dengar kicap abc heinz. Nak try gak laa..

p/s : sib baik kat pizza hut takde kicap, kalau tak adakah lily akan letak kicap jugak? Hahahaaa...

mama_umar_maryam said...

saye mmg anak kicap..sambal kicap,and apesaje masakan yg melibatkan kicap zt suke ;)

ninieZUERYANNIE said...

hahahha.. lily, mase kat sekolah dlu pon kan.. kalo ade kicap tuh mmg br rs berperisa je mknn..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Samalah kita Lily..penggemar kicap..Goreng telurke..goreng nasike..mesti pakai kicap..klu X cam x lengkap jer.. ;)

kakyong said...

husband kakyong pun antu kicap juga... kicap dia Tamin.. x leh kicap lain.. makan asam pedas pun boh kicap... boleh kata tiap hari makan xde kicap tu tak sah la.. dlm rumah kami yg tak layan kicap, kakyong & fikri jer...

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

alya pn skrg dh start mkn nasi ngan kicap, kicap tamin tu r..
ekekek, sama la ngan makpak die dulu.. ;P

NzA said...

kicap kipas udang yg paling best rasanya....
Beby pn hantu kicap, mkn asam pedas pn bubuh kicap...abis brtukar warna.......ktnya xleh hidup xde kicap....

zailamohamad said...

anak-anak zaila pon penggemar kicap juga, makan nasi putih dengan kicap sahaja pon boleh jalan budak2 ni..sabar jelah

ieda said...

akak suke tamin dan habhal .. skrg nie botol besar dah hampir rm 6 kann huuh berbeza dari dulu :)

sYaFiQa said...

Salam....kicap? masa pregnen dulu pon hubby marah makan kicap coz takut anak gelap tp sorok2 makan juga, goreng ngan telur. huh..mmg nikmat la....

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016