Mama yg tersilap paham n sedikit info ttg breastfeeding..=)

Just a short entry here..Ingat tak dlm entry mama yang INI mama ade story psl problem mase nak start bf Zara dulu kan..sebenarnya, mama salah paham ttg ‘inverted nipple’ tuh..bila dh baca2 balik pasal masalah2 berkaitan breast n nipple ni baru mama tau yg mama nye prob bukanlah itu..tulaa..tknak baca betul2 tros tulis dlm blog..kan dah salah..huhu

Act, masalah mama rasenye jatuh dalam kategori ‘short nipple’ kot..means mama nye pendek sket berbnding org yang lain..sbb mama pon kebetulan pernah ternmpak seorang ibu lain yg menyusukan anak die..mmg jauh beza ngan mama punye tau..huhu (opssss..,mama buka skodeng yek..dh memang cousin mama dok bf btol2 dpn mata mama mestilah ternmpak..kekekeke)..so rasenye masalah mama lebih kurang macam yang kat bawah ni kot:


Short Nipples:

These types of nipples are usually mistaken for flat. Short nipples still have shape or formation on the breast. Most women have nipples that fall into this category and babies do just fine, especially if the baby hasn't been exposed to any rubber nipples. The truth is that if we don't tell the baby there is a problem, the baby won't know the difference. So don't allow the baby to experience a "different" nipple. Just make sure that the baby latches over the nipple and does not suck at the tip.


So, skang rasenye mama dh tau ape masalah mama dulu..sbb susu tak kuar byk, so mmg dari usia sehari Zara dh di’sumbat’ ngan puting botol..mase tu MIL cadangkan guna puting Doctor Baby sbb puting tu jenis lembut n senang dihisap oleh bayi..maybe sbb dah syok isap puting botol tuh, maka Zara rase tak sedap nk hisap direct bf dah. Either susu yg mama pam or susu FM mmg most of the time Zara isap guna botol..mungkin itu sebab utama susu mama sgt cepat kering ye tak..takde stimulation dr baby..harap kali ni mama dpt betulkan kesilapan mama..=)


Nilaa puting doctor baby..mmg murah tapi kena selalu tukar sbb die senang kotor n bertahi lalat..sebulan kena beli dalam 2 kotak jugak utk puting ni aje..satu kotak dlm rm6 tak silap ade 3 bijik..lama gak Zara melekap ngan puting ni before bertukar ke puting putih yang biasa tuh..=p


Ohhh..ade lagi sket info nak copy nih..


“Let’s be honest. As women we would love to have long, everted nipples if we plan to breastfeed. Many women think that they have flat or inverted nipples and therefore will have a hard time breastfeeding. Some are so discouraged, they don't even try. It is a misperception that in order to be successful at breastfeeding we have to have nipples that any baby would appreciate.


The Good News!
You don't even need nipples to breastfeed. An infant latches over the nipple onto the breast, not onto the nipple!! So it doesn't matter the size of the nipple. The bottom line is you can still breastfeed no matter the shape, size, or direction of your nipples. “




Huuu..satu lagi bukti menunjukkan teori mama salah psl nipple tu kan..klu ikut info kat atas ni act tak kira mcm mane bentuk nipple kite, leh jek menyusukan baby..rasenye yg penting, keazaman n usaha ibu tu sndiri utk bf baby die ye tak..smoga mama berjaya k..macam mama kate, mama sndiri tk berani letak target tinggi2 sgt buat mase ni..cume besar harapan mama supaya adek baby dpt bf lebih lame dr kakak die..insyaAllah..=)

Ohhh..2 sumber info kat atas mama amik n copy paste dari SINI k..
.

.

.

.
p/s: kate short entry tapi leh tahan pjg jugak ni kan..hehe..tkpelah, utk rujukan kite bersama kan (esp utk yg cetek ilmu pengetahuan ttg bf mcm mama..huhu)

p/s2: mama terang2an tulis ptaan ‘nipple’ and ‘breast’ ni takpe ke ek..bukan niat nak melucah ke ape, tp lebih pada informasi ttg kesihatan wanita ye tak..takpe kannnnn..



10 comments:

Sue said...

lily, we have the same prob!! huhu.. tgk org lain punye besar ibu jari uuuuuu... kita mcm takde je.. tp itu bukan masalah. masa peknen khalish dulu, masa 7-8 bulan peknen dah start cuci niple dgn cotton bud + baby oil utk buang kerak2 kotoran. believe me, mmg menjadi! kita cuci pelan2 je bagi kotor/daki kuar, so niple lebih nipis kulitnye n susu mudah kuar. pastu try picit2 n tarik2 niple utk galakkan susu, lagipun bagus utk org yg short niple ni, nnt niple tak tenggelam.. try la! it works for me... masa 8bln tu picit kuat2 sket, bole nmpk titis2 air susu kuar dr celah2 niple tu.

nieda said...

takpe, next baby boleh try bf kan

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

hope 2 nd baby dapat bf smp 2 tahun, dah ada knowledge pasal tu kan..

Izan Ishak said...

gud luck utk lily...harap2 adik baby boleh minum susu mama puas2 nnti~

Dilla Ady said...

bagus kalu lily pasang niat nk bf kan adek zara...kalu dilla tak tau la ye, sbb bf nih kite pun kena jaga makan kan..tak leh makan pedas, tak leh num air sejuk, buah pun ade certain2 yang tak leh..

takut baby sakit perut kembung..

tak baik kan dilla nih, melemahkan semangat lily pulak...takpe, u can do it lily!

nza said...

sama gak dgn akak...tramat pndek n mcm xde pn ye..mmg dh cuba ttp masih xdpt gak...
moga kali nie adik zara dpt bf sepenuhnya..insyallah.....

Diamilikku said...

sama la lily..akak pun kategori nih..pastu alesha n aisy dah biasa minum guna botol juga tu yang reject...

Ummi Eisya said...

sebut pasal bf ni ada yang sokong ngan ada yang tak sokong..mcm aku,dlu eisya tak dpt fully bf sebab mmg dah campur ngan fm..masa tu,ilmu bab bf ni tak cukup..dah la tak ada orang support..tu yang campur je..now,bila dah anak ke-2 ni,memula lagi dah nekad nak bf selama yang mungkin..alhamdulillah,sampai hari ni,berjaya lagi..amani minum sepenuhnya susu ibu..tapi yang menjadi masalahnya lak,amani tak nak minum guna botol..mcm2 botol dah try..still tak nak..kecuali dia dah lapar sangat..masalah tu yang aku hadapi sekarang..sampaikan SIL aku cakap, sebab aku susukan badan je pada amani..kena campur gak susu fm..ayat dia tu,wat aku jadi lemah semangat je..

hihi..terluah perasaan jap kat sini..

lily azliyana @ mama zara said...

Sue- thanx Sue!! kite pon dh terpikir nak buat mcm tu sbb ade tukang urut tu yg pesan kena rajin bersihkan nipple time preknen nih..tp kdg2 sakit gak kan nk picit kuat2..ehehee..harap nnti adek Zara leh lah bf mcm khalish..time khalish sue ok dah takde prob kan..=)

Nieda- insyaAllah..itulah azam utk baby yg bakal kuar nih..hope murah lah rezeki susu utk die nanti

Ummi Aisyah- 2 tahun tu tak pasti..kite start dulu target sket2..6 bulan ke..klu berjaya, boleh proceed smpai setahun, n seterusnye..=)

Izan- thanx Izan..harap2nye macam tulah kan..jeles tgk izan leh bf 2 org sekali smpai umur diorang 2 tahun lebey..=)

lily azliyana @ mama zara said...

Dilla- tula..mmg ade dgr gak spl faktor2 pemakanan nih..tgh under study lagi pasal tuh..klu boleh nk cari sumber makanan penggalak susu dulu..=p

kak Nza- dulu ingatkan sy jek yg bermasalah mcm tu..rupe2 bile share kat blog ni ramai gak yg senasib..huhu..tulah, sy target at least adek ni dpt bf lebih lame dr kakak die..klu diingat mmg sian sgt kat Zara.. 2 bulan jek dpt rase susu mama die..huhu

Kak Su- tulah kan..diorang nk sedap minum susu botol kot tu yg tros reject direct bf..bile baby tak bf, senanglah susu kering..

UmmiEisya- alahaiiii..lain plak kesnye ye..taknak try ker guna puting doctor baby nih..mmg lembut sgt tekstur die mcm nipple btol..kot2 Amani senang nk isap so leh tros nak guna botol kan..=p

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016