Blog Widget by LinkWithin

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Our 3rd Baby, insyaAllah..

baby development

Ayah kebanggaan saya

Sejujurnya, sudah hampir sebulan entry ni didraftkan..Mama serba salah samada utk publish entry ni as entry contest, or sekadar entry luasan rasa..Apepon, mama tetap berterima kasih pada Ayu aka Sidaratul Muntaha kerana disebabkan contest anjuran die nilah mama terbuka hati utk berkongsi luahan hati dan perasaan. Mmg jarang sekali mama berkongsi rasa ngan sesiapa ttg salah seorang insan yg paling mama rindukan saat ini. Even bile berkongsi citer ngan papa, mama akan berasa sebak n akan mengalirkan air mata. Sesungguhnye, mama sgt RINDUkan wajah tua itu..wajah AYAH yg telah pergi meninggalkan mama untuk selama2 nya sejak 14 tahun yang lalu..=(


Walaupon ayah mama bukanlah seorang yg kaya raya dan memiliki banyak duit..tp kasih sayang arwah pada mama n adik beradik tk berbelah bahagi. Esp mama yg merupakan anak bongsu dlm keluaraga. Sgt manja dengan ayah. Ayah mama mempunyai personaliti yg agak tegas, tp sgt mementingkan keluarga dan kawan2. Setiap kali beroleh gaji, paling kurang ayah akan membawa kami ke bandar untuk makan besar. Sesekali ayah akan bawa kami menonton wayang di panggung lama Rex or Cathay. Selain itu, apa yg kami minta, ayah juga akan cuba tunaikan sekiranya die mampu. Paling seronok mengingatkan saat2 kami sekeluarga membeli belah utk hari raya..wlu tak belikan brg yg mahal, ayah akan memastikan kami mendapat baju n kasut raya baru setiap tahun..

Dalam memanjakan anak, ayah tetap menjalankan hukuman sekiranya kami berbuat salah. Selalu juga mama kena sebat ngan hanger dulu sbb bergaduh ngan kakak. Wlu mcm manepon, bile mama merajuk n berkurung diri dlm bilik, ayah akan datang dan memujuk mama semula duduk di depan bersama2nya..masa kecik2 dulu jugak, mama selalu berkongsi tilam ngan ayah. Berapa kali ayah mama jadik ‘mangsa’ dek mama terkencing malam..=p

Umur 13 tahun, mama ditawarkan belajar di sekolah berasrama penuh di Melaka. Setiap minggu, ayah gigih memandu dari batu pahat ke melaka membawa mak utk melawat mama di sekolah. Bukan setakat itu, sekiranye mama menelefon n mengadu kekurangan sesuatu, cth duit dsb, esoknya juga ayah akan smpai ke sekolah utk memberi apa yg diperlukan. Kadang2, ayah juga terpaksa berulang alik ke Kuala Lumpur utk urusan kerja. Dan setiap kali itulah, ayah tak akan lupe singgah ke sekolah mama utk bertanya khabar anak kesayangan

Kehilangan ayah merupakan antara moment paling pahit dalam hidup mama. Masih segar dlm ingatan sehari sebelum ayah ‘pergi’, ayah dan mak ada dtg ke sekolah. Tak ingat apa puncanya, mama merajuk dengan ayah hari itu. Sehinggalah ayah balik, mama masih bermasam muka..hingga ke hari ini, rase terkilan mama ttg kejadian itu tak pernah hilang. Berdosanya mama kerana tk berkesempatan meminta maaf dan memberikan senyuman manis untuk ayah..T_T

Hingga ke saat ini, mama selalu merindukan arwah ayah mama. Segala pengoraban ayah untuk melihat mak n anak2 gembira n berjaya takkan mama lupekan. Wlupon ayah tk smpat melihat kami mengecapi saat2 manis dlm kehidupan, tp kami tahu, ayah sebenarnya ‘melihat’ kami dari jauh. mengunjungi pusara ayah adalah antara saat yg dpt menenangkan jiwa mama buat masa ini..semoga roh ayah tenang di sana dan dicucuri rahmat..amin..








p/s: ada banyak lagi yg rasenye nk mama kongsikan di sini tp seriusly dh tak mampu..setiap kali mengenangkan arwah ayah mesti mama jadik tk kuat..apepon, hope puan penganjur dapat terime entry ini ye..entry ni sgt bermakna buat mama..bukan sekadar niat menyertai contest, tp lebih pada berkongsi kesedihan n kerinduan dengan semua..

Arini sgt penattt....tp esok mau bergumbira..(^_^)

Seriusly, mmg sgt penat ye..abeh lenguh sendi2 bahu nih..puncanya??? gara2 kelam kabut mengemas sbb mak mentua tepon kate dh on the way ke shah alam..mase tu die dh smpai seremban..amik kooo..ngan umah masih ade sisa2 sepah menan Zara..3,4 ari tk bersapu sbb mama demam...kain last yg basuh tu lom berlipat..mau tk terkocoh kacah..nasib menantu bertuah ni pntas wat kerja..smpat clearkan ruang tamu sume, bersapu dlm mase setengah jam..tp itulaa..akibatnye belakng bahu ni dh jadik sakit2..kena 'paksa' papa tolong tekan belakang ni bagi lega..huhu

Act, mmg tetiba jek in-laws kate nk dtg..rupenye ahad ni diorang nak ikut rombongan antar pengantin ke Kuala Selangor..so amik kesempatan melawat cucu lah..dh rindu sgt gamaknye sbb almost 2 month tak balik kampung..Zara pon bukan main suka dpt jumpe atuk n nenek die..dok main ball tk berhenti2..last2 lom kol 11pm die dh tumbang (itu dh kire awalla tu wktu tdo Zara berbanding biasa..ekekeke)

Nway, yg menjadi tk best lawatan mengejut ni, sebab esok mama, papa n Zara dh ade program lain..mama ade Family Day opis mama kat Janda Baik..stay satu malam kat sane..rase bersalah gak tinggalkan in-laws kat cni..mujur lah adik2 ipar ade kan..so tkdelah ralat sgt..n in-laws pon mungkin stay smpai isnin or selasa..ade mase lagi papa n Zara nak bermanja ngan diorang tuh..=p

Sooo..kesimpulannye..dlm penat2 ni rase tk sabar gak nak ke Janda Baik esok..ni 1st time mama nk gi sana..tu yg eksited sket..baju padahal lom siap kemas nih..ilangkan penat dl taip satu entry..hopefully mama oklah kat sane nanti..tk mau lembik2 karang tk dpt join aktiviti..hihi

Oklaa..utk kngkawan blog yg lain, mama ucapkan Happy Weekend jugak ye..smoga sntiasa ceria bersama2 ngan family tercinta..=D

Minda dan fizikal haruslah bersatu....

Huuu..itulah tajuk yg mampu dikuarkan dr org yg tak berapa nak sihat kol 5 pagi nih..act mama senyap sunyi jek 2 hari ni gara2 dilanda demam panas yg agak kronik..kan dlm seminggu ni ada gak mama sebut2 yg badan tk berapa nk sihat kan..start dr selsema n rase suam2 badan..kemuncaknye ari Rabu pagi2 bangun tdo tros rase flat giler..mmg demam yg panas sungguh smpai menggigil2 tk leh kena kipas..mula2 tu gigih nk gi kerja jugak tp lastly surrender tk larat..

yg sadisnye, (rase dh byk kali bgtau pon) yg mama ni klu dh sakit mmg tk larat nk wat keja..so paling kesian kat Zara lah..rabu tu mmg teruk sgt tau..ngan baju 2 baldi mama basuh malam sebelumnye tk bersidai..botol2 susu Zara pon byk giler tk berbasuh..nak masak n siapkan makan Zara? lagilah tk larat..rase nak baring terlepek jek..Zara yg tk paham dok asyik kacau mama mintak perhatian..last2 2 beranak tgh hari tu cume minum susu (horlick utk mama) + makan coklat n kepek kentang..haha..sian tak..

Then after calling2 wth papa 3,4 kali, papa decide amik cuti emergency..rabu tgh hari tu jugak papa bertolak dari kuantan..n mmg sangat2 lega bile papa muncul depan pintu..rase nak menangis mengadu sakit sume kat die (ehhh..apsal rase plak..mmg dah nangis2 pon..huhu)..papa siap2 tapaukan makanan utk kitorng..then petang tu jugak papa bwk pegi klinik sbb sblum tu mmg mama tk larat nk drive sndiri..after dokter dh sahkan yg takde masalah utk mama makan paracetamol biasa tu barulah mama start makan ubat..tp nye, pas maghrib malam tu mama nye demam makin panas plak..siap muntah2 sume..konon nak gi berurut tp tk larat nk gerak..mkn pon tak selera smpai kena marah2 ngan papa n paksa telan nasik sbb klu tk makan, mama tkleh makan ubat..

Nway, tgh malam dlm kol 11pm barulah panas reda sket..rase2 sejak preknen ni mcm lambat jek ubat tu dh berkesan..slalu klu telan paracetamol skjap jek sakit tu lega..ni 2 ,3 jam br nak ok sket..then kebetulan dokter pon bagi MC 2 hari, so pagi khamis tu mama soh papa antar kat tmpat mama slalu urut..saje nak legakan sengal2 badan..alhamdulillah..now dh semakin ok wlupon tk sepenuhnye..

Apepon, thanx to papa yg snggup balik tgk kan mama..bukan stakat jaga mama tp dialah yg dok uruskan rumah 2 hari ni including memasak, basuh pinggan n sidai kain..paling utama bab jaga n melayan Zaralah..kenalah sama2 berkorban kan..act sblum ni mmg mama rase mama dh ready utk preknen sorang lagi even though duduk berjauhan ngan papa..tp klu stakat minda ready, but fizikal hancuss nk wat cmner..itulah mslh terbesar mama..mmg dari kecik sume dh tau mama ni spesis 'lembik'..huhu..so utk anak kedua ni rase byk pengorbanan lah kena buat..papa kena sntiasa ready nak jaga mama klu benda2 mcm ni jadik kat mama lagi..hopefully tkdelah kan..kena btol2 jaga pemakanan..

Ohh..sebut pasal pemakanan..setlh dikaji2 n diteliti2 beberapa kali..rasenye sebab musabab demam berpanjangan mama minggu ni ade lah kerana ini..

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*


Huhu..mama mmg tak pernah alert yg org mengandung tk elok makan durian..sbb mama bukanlah peminat durian pon..cume sejak 2 menjak ni kat blog n fb org dok sibuk2 citer psl durian, troslah rase nak makan..kebetulan ahad lepas mase lalu jalan kebun tu punyelah byk stall durian kan..troslah ajak papa singgah..mula2 ok lagi makan on the spot just mintak sebijik..then bile dh rase sedap, nk bungkus bwk balik plak..adelah 3 biji makan kongsi ngan papa..overall dlm 3 biji tu, dekat 10 ulas mama makan..rasenye mama mmg jenis tk tahan lah ni tu yg badan rase tk sedap 4,5 hari..=(

Kesimpulannye wlupon dh preknen kali kedua, macam2 benda kena belajar lagi..rase ilmu masih tak cukup2 ni..huhu

Mimpi itu mainan tidur

Tidur malam tadi tak tau ape kena mama leh mimpi plak tentang ‘kawan2’ lama mama mase kat skolah menengah..senang citer, skandal zaman cinta monyet dulula. Yg kelakarnye, bukan setakat sorang, tp 2 org plak dtg dlm mimpi tuh..

Wlupon tau mimpi tu cume mainan tido, saje lah nak kongsi kat cni..skandal pertama tu si ‘K’ takdelah meninggalkan kesan sgt..dlm mimpi tu just berjumpe balik, then tanye2 khabar, nmpak die n family die (parents n siblings) + percubaan die nak ngurat sorang ppuan lain..dulu mase kat skolah si K ni antara budak lelaki yg suka ‘manja’kan mama..ingat lagi kat asrama putera dulu2 ade sebatang pokok bunga ros kt kawasan taman..diorang ckp, abeh gondol bunga ros kat situ sbb dipetik si K ni semata2 nak bagi kat mama..yep..mmg rase best sgt2 bile paling kurang once a week mama akan jumpe sekuntum bunga ros bwh meja..bukan stakat bunga tp siap coklat vochelle sekeping..sweet kan..hihi

Ok, back to the mimpi..tgh2 mimpi si K ni tetibe skandal kedua dtg..lets name him as ‘D’. kali ni perbualan mama ngan ‘D’ ada sket meninggalkan kesanlah..’D’ ni dulu mmg jenis pndai ‘berkata2’..that’s why mama leh terscandal ngan die sbb dok cair baca surat2 n ayat2 jiwang die..kekekeke..so dlm mimpi semalam, ada satu soalan terakhir yg buat mama terkejut sgt2 n menyentuh hati..surprisingly, after kuar soalan dari mulut ‘D’ ni mama tros terjaga..bangun2 tidur tros nmpak muka Zara..mama pon istighfar byk2..mmg gangguan syaitan ni nk porak perandakan psaan manusia..

Apepon, mimpi is mimpilah kan..bile bangun tidur, kita back to reality..hope papa tk marahlah mama tulis psl mimpi ni..although sedikit sbanyak buat mama teringat citer2 zaman dulu, but act takde papepon..diorang just kawan2 mama yg sibuk nk try cinta monyet zmn skolah menengah..klu nak tau, papa is the first n last special bf yg mama ade..sblum papa, mama mmg tk pernah declare ngan sesape pon even mase zaman uni..just kawan2 rpt that’s why mama gelar as ‘scandal’ kekekeke

Nway, klu ade mase mama rasenye nak gak msg si ‘K’ n ‘D’ ni kat fb..kitorng mmg still kawan pon smpai skang n adelah sekali dua tnye khabar kat fb tu kan..si ‘K’ dh pon berjaya lanjutkan pelajaran smpai master kat aussie..si ‘D’ plak dh kerja besar n dh bertunang pon..=)

Ni muka budak yg kejut mama bangun tdo subuh tadi..dok sengih2 nak mintak shushu..hehehe


P/s: org kate klu mimpi jumpe kwn2 lelaki, maksudnye kite tgh preknen anak ppuan..n sebaliknye klu jumpe kawan2 ppuan dlm mimpi, means kite tgh preknen anak lelaki..wallahualam..tp instinct mama mmg rase2 tgh preknenkan gegirl nih..hihi

P/s2: ni kalau kwn2 skolah mama bace ni kompem2lah diorang tau sape skandal ‘K’ n ‘D’ tuh..=p

arghhhh..tak laratnye ariniiiii...

arini lmbat mengupdate blog gara2 broadbnd tertinggal kat umah..dok bace update kwn2 thru google reader jek, but tk leh nk komen cos blogspot totally banned kat opis..ingat nak stori mori psl akt weken aritu tp dh malam2 ni, sudah jadi malas..so entry membebel tnpa gmbar jekla ye..

act arini ala2 'lembik' jugakla..seharian kat opis mama diserang selsema yg agak teruk..kebetulan pose plak arini..so mane ngan bersinnya..hingus melelehnya..sakit kepalanye..rase nak tido berejam2 jek dlm surau..pastu balik td mcm dh flat dh..nk singgah amik ubat pon tak larat..bile smpai umah, badan plak mula rase tk sedap..adeh..mesti melarat ke demam plak kan..tgkla, klu esok tk ok lagi, mama gi lah klinik amik ubat..

nway, malam ni malam nisfu Syaaban kan..sebaiknye baca yassin 3 kali btol tak..tp mama cume larat bace 2 kali jek tadi..itupon byk kali berhenti gara2 badan tk sedap + Zara yg mintak perhatian..insyaAllah, klu sblum tdo ni larat, ingat nak smbung lagi sekali..tk taulah boleh ke tidak bace asing2 mcm ni kan..tp mama dh cube yg terbaik..yg penting, niat baca yassin tu ikhlas n untuk dpt rahmat dr Allah kan...

apepon, syukur mama dh habis mengganti sume pose..act, mcm dh serik gnti pose last2 minit mcm ni..dhlah kebetulan pose di awal preknen..kdg2 mmg siksa bile kena tahan mual tuh..yela, klu muntah kompemla batal pose..hopefully, mama gigihlah utk berpuasa penuh ramadhan kali ni..mcm mase preknenkan Zara dl..syok jek dpt pose sebulan penuh..hihi

klaa..dh takde benda penting pon nk stori..esok ade mase mama update entry bergmbar plak k..=D

Cuci mata di Empire Mall, Subang

Ahad petang, papa ajak kuar jalan2. boringlah tu seharian dok terperap kat umah jek kan..mase nak kuar tak tau lagi hala tuju. last2 papa cadangkan gi jalan2 kat Empire ni..mall ni baru jugaklah bukak kirenye..slalu nmpak dr tepi federal hway jek..nmpak cm besar n best..so sajekla nk tgk2 ape yg ade kan..

Kesimpulannye, biasa2 jela mall tuh..gi jj bukit tinggi lagi best kot...kekeke..tgk gmbar jekla ek..tkde benda pon nak distorikan pnjang2..=p



Aksi mama n Zara dlm keta..

Part jalan2 mmg minah ni suka..=D
Baru smpai..sibuk nak naik troli..

Agak2 ape yg Zara beria tunjuk tuh..


Ni haa..usha preview citer toy story kat toys'r'us Empire..minat btol la ngan citer ni..

Cuci mata kat toys'r'us..nmpak buku ni tros semangat die belek..papa pon belikan sebuah utk Zara..

Papa, Zara n Thomas..Papa nmpak kuruslah dlm gmbar nie..=p

Usha2 dinosour plak..

Dh penat jalan, tros gi dinner..tk byk tmpat best so pilih ke Kenny Rogers saje..
Menu mama..mcm biasa benda2 berlemak..my fev all time klu gi kenny rogers..hehe

Menu papa..healthy set fr kenny rogers..ada salad, nasi n ayam..nasi + ayam tu pon papa kongsi ngan Zara..mama jek melantak sorang2..hihi

Sambil2 makan, smbil layan minah ni baca buku toy story die

Wlupon gmbar goyang..tetap nak letak..kemesraan ayah n anak..=)


Ni kemesraan mak n anak plak...=D


Pas makan, tros balik.tp tersangkut jap kat kedai jual binatang peliharaan ni..bagi can Zara usha animals..one of her fevret, hamster nih..=)


Bukan main lagi tgk hamster dlm sangkar..smpai nanes2 kitorng ajak balik..huhu

Usha fish plak..mcm best jek klu dpt tmbah koleksi fish kat umah..=p




Okla..sekian shj entry di hari jumaat..hehehehe

Mee hongkong, senang dimasak sedap dimakan..=p

Hehe..tajuk tak bole blah..tp mmg betul ape yg mama tulis tau..ni antara makanan feveret papa yg bagi mama paling senang nak masak..last week dok bace entry kue tiow hongkong suziey n kue tiow kungfu norly la nih tros terasa2 nak masak utk papa..ehehehe

So ahad aritu terlaksanalah misi masak mee hongkong ni. ikutkan jarang2 mama masak kan..klu ujung minggu tu dok asyik nak merayap jek..kali ni sbb papa baru balik kursus, spendla mase masak utk laki tersayang..nway, kemalasan tu still ade.so mama decide guna bahan yg senang2 jek..dok beli sayur macam2 jenis, pastu boh fish ball n ayam jek..tgh takde mood nak menyiang seafood cam udang n sotong..=p

Meh layan gmbar mee hongkong mama yg tak seberapa nih..=)


huuu..masyukkk ngan segala jenis sayur + fish ball + ayam..mama just tumis bawang putih n cili api, then letak air before masukkan bahan2 ni sume..utk perasa mama letak sket sos tiram+sos cili+sos tomato+maggi cukup rasa..=p

Bile dh agak2 masak, mama letak plak tepung jagung bagi kuah pekat..tk tau apsal dlm gmbar ni fish ball jek yg beria2 timbul..hehehe
Ni plak mee yg siap digoreng..mee kuning + pecahkan telur sebijik terus goreng dlm kuali.mase ni mama buat 3 keping sbb 3 org nak makan..=p

Siap dihidang..best makan wkt panas2..(abaikan pinggan mama yg tak semenggah..mama mmg ngaku lom ade stok pinggan mahal2 lagi..hehe)

Hmm..teringat2 plak mee hongkong ni tetibe..heheh..nway, utk Zara..die tk reti makan mee yg ade telur. so mama celurkan mee biasa jek..pastu kuah mama boh sket then cmpur air masak. sbb yg mama buat ni pedas sket kan, nnti Zara tkleh makan plak..=p

Aiseh..hari ni dah 2 kali mama post gmbar makanan kan..pagi td gmbar kek, ni gmbar mee plak..amik mood nak buka pose arini..ni pon rase dh tak sabar2 nak balik..letih lah rase..klu time pose ramadhan takdelah mengadu letih mcm ni sbb dh wajib pose kan..tp time2 pose ganti ni mmg lain sket rasenye..hehe..nway, untuk berbuka ptg ni, tetibe dpt idea nak makan ape..

.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Nasi putih ngan paprik campur!!mcm best jek kan gmbar bwh ni..mama google je yek, bukan hasil air tgn mama..haha



So, balik kerja nanti bakal menyinggah ke restoren depan umah nak tapau nasik paprik campur..opss..mama mmg takkan masak klu mama pose..sbb mama sememangnye adelah tukang masak yg sgt2 amatur.. (tanpa segan silu mengaku). setakat masak utk Zara bolehlah time2 pose..tp nak masak makanan berat tk beranilah..karang lain plak rasenye...hehehe

.

.

p/s: kat shah alam ni certain kedai diorang sebut mee hongkong = mee kungfu kan..kdg2 tu mama order mee hongkong waiter leh terpinga2..rupe2nye kat menu mee ni same dgn mee kungfu..hihi

Terliur cheese cake gara2...

Tgk gmbar cheese cake hasil air tangan AYU!!!!..hehehee

Ni alkisah ari sabtu lah ni..seharian tk kuar umah sbb dilanda kemalasan nak bergerak..so mase blogwalking tu nmpaklah gmbar cheese cake kat blog Ayu ni..Ayu dh jadik tokey cheese skang..=). Mmg nmpak menggiurkan sungguh ok blueberry cheese cake tuh..dan2 tu gak rase nak makan..so mama yg mmg tak reti buat kek + oven pon tarak kat umah ni, dh tentulah tuju satu tmpat jek kan nk carik kek idaman hati..hehehe..mane lagi klu bukan secret recipe..=p


See..menggiurkan tak..rasenye bukan mama sorang jek dok terliur gara2 cheese cake ayu nih..hehe (opss..gmbar 'pinjam' dr blog Ayu yek..).

So, malam tu merajinkan diri jugakla ajak papa kuar semata2 nk gi SR..smpai SR tros rembat 2 slices..amik Choc Cheeze satu, then blueberry cheese satu..puas hati..hihi..choc cheese tu dlm keta mama teros baham separuh slice..then yg lebihnye tu simpan dlm peti ais abeh lah dlm mase 2 hari..papa usik sket jek sbb die mmg tak berapa minat cheese cake.. 2 beranak tu lagi suke choc moist cake..=)


Puas hati dpt makan cheese cake yg yummy ni..nxt time harap dpt raselah cheese cake air tgn ayu plak..=p


Gmbar sampingan..shopping brg @ Giant malam tu..mama teringin makan kek, Zara plak dok sibuk nak makan fries..baru nmpak restoren McD dah jerit2 nak kentang, nak kentang..hihi

Ni plak kat tesco..smbung merayap sbb carik stok susu Zara..leh plak susu die abeh kat sume kedai area umah mama..haru btol..nway, mase ni saja letakkan Zara utk timbang berat kat mesin nih..=p

Nilaa berat terbaru cik Zara..=D


p/s1: arini meneruskan usaha mengganti pose..ni dh sibuk pikir nak makan ape utk berbuka nanti gamaknye..hihi

p/s2: Zara ok dah pagi ni..dh boleh bangun awal macam biasa..gi nuseri pon nmpak rela hati jek tadi..=)

Cerita semalam n pagi ini..

First of all, mama nak ucapkan thanx bebanyak pade yg comment kat entry mama semalam..terima kasih sbb kongsi kegembiraan ni ngan mama, n jugak sudi memberi kata2 tahniah n semangat buat mama..InsyaAllah, mama pon harapkan yg terbaik untuk kandungan mama kali ini..=)

Nway, mcm tajuk kat atas tu, arini nye entry macam rojak sket..bace jekla bebelan mama ni k..ehehehe..act pagi2 kol 3am tadi papa dah pon bertolak balik ke kuantan..plannye nak balik awal sket, tp tak menjadik sbb si Zara tk nak tidur2..act slalu ok jek bile papa nak balik..tp semalam Zara siap nangis2 tk mau lepaskan papa..tu yg papa kena tunggu Zara tdo baru balik..kebetulan anak dara ni pon punyela lewat nk tdo..macam tau2 jek papa die nak tinggalkan die kan..huhu..maybe sbb after 3 minggu tk jumpe papa, so Zara tak puaslah tu dpt jumpe 4 hari jek..

Pastu pagi tadi, satu hal lagi bile Zara mengaruk tak mau pi nursery..mula2 mama kejut tu die dah buat gaya malas nak bangun..dhlah tdo lewat kan..pastu awal pagi dh kena kejut..sblum ni seminggu lebih die dok kat umah, ikut sukati die nak bangun kol bp..so masuk2 keta je die dh menjerit2 menangis..siap soh mama bukak pintu keta nk masuk dlm umah..jenuh jugakla mama memujuk die smpaikan kena sms budak opis nak bgtau yg mama bakal terlewat sket ke opis..pas bagi Zara minum susu, dukung2 sket, pujuk2 sket, Zara pon diam..nasibla mase smpai nurseri die tk buat drama air mata sekali lagi..sian gak kat die..dh syok dok umah tetibe kena balik gi skolah kan..=p

Untuk mama plak, harini akhirnye mama skip pose ganti..konon nak tros habiskan balance 2 hari tu smpai esok kan tp arini tak larat plak..sebabnye malam td mase berbuka mama dh termakan over banyak..pastu mulalah perut rase kembung n sebu..siap kena sapu minyak angin lagi..then kol 3am tu mase papa balik kuantan ingat naklah bangun sahur sekali..tp nye perut still sebu smpai mama tk selera nak makan ape2. tu yg harini decide tk pose..sayang kan..hehehe

Mehla layan gmbar mlm tadi..papa bwk mama buka pose kat Restoren Pine 38 kat seksyen 9..kitorng pergi pon dh pas maghrib sbnrnya..mama buka ngan air soya n sup sayur sket mase kat umah..abeh diet papa gara2 nak temankan mama berbuka semalam..hehe



Inilah dinner yg buatkan mama sebu smpai pagi..chicken chop set..itupon fries tk abeh tu..

.

Layan air longan yg menyegarkan..nmpak tk kesan chicken pox kat dahi tuh..tu 'ibu' die kot sbb smpai skang kesan tk ilang2..dh jadik trade mark kekal..huhu.
Org diet minum air barley wth lemon jek..bagus utk menyerap kolestrol..hehe
.
Fish n chip utk papa..papa dok perabih fish n coleslaw tu jek..fries mmg die tk berapa minat so tapau utk Zara jek
.
Ohhh..di saat kitorng menikmati makanan, sbnrnya anak dara mama tgh sedap titun..hehehe..nasib restoren ni ade set sofa yg agak selesa utk baringkan Zara kan..=)


Nway, cakap psl restoren Pine 38 nih, mama sket tak puas hati ngan tempat ni sbb harga die mcm mahal sket..mmg restoren nye agak cntik n selesa, tp tkdelah ekslusif sgt smpai kena letak harga overprice kan..cthnye, air longan mama tu rm9.90..barley lemon papa rm5.50. pastu chicken chop n fish n chip tu rm23.90 each..then rase makanan die pon biase2 jek.rasenye klu nak makan western still Big Plate Subang jugak the best..=p. harga mahal pon tp extra2 sedap...hihihi. nway, still appreciate dinner semalam sbb mama n papa dpt makan2 n rehat2 smbil sembang dengan tenang. mklumlah, anak dara tgh tidur..slalu tu kena cepat2 jek tkt Zara meragam kan..hehehe

.

.

p/s: opsss..harga mahal tu bagi poket mama n papa jekla..utk korang yg selalu makan mahal2 mungkin tk kisah kot.. kalau tempat tu dh letak harga teh tarik pon smpai rm5.50, kompem mama cop mahal..ehehehe

Finally, update terbaru ttg mama..=p

Hee..ingat tak berita ‘gempar’ yg mama sebut dlm entry INI..sape2 yg teringin nak tau, mehla bace entry ni k..act, berita tu takdelah gempar mane pon..tapi lebih pade berita mengejutkan utk mama n papa..sebabnya, tk sangka dapat berita tu bulan ni..kira berita yg kitorng dpt tuh lebih awal dr yg dijangkakanlah..

Act, ramai dh dapat agak kan berita ape yg mama nk smpaikan..korang sume mmg terer kan bab2 meneka ni..salute2x..hihi..n yesss..mcm yg korang sume teka, insyaAllah, Zara will be big sister Mac tahun depan. Alhamdulillah, minggu lepas mama dh disahkan preknen 5 minggu..=D





Nway, mmg amik mase nak war2kan berita ni..family pon cume mak mama jek yg dah tau setakat arinih. Sebabnye, mase mula2 tau pasal ni mama nye perasaan bercampur baur..suka, takut, sedih, risau sume ade..yup..mmg sblum ni mama ade sebut yg mama n papa dh bersedia nak menerima kehadiran org baru..cume kebetulan bulan lepas kan mama kena chicken pox..masa chicken pox tu sekali pakej mama kena demam urat, sakit gigi lagi..so bygkanlah berapa byk ubat yg dh mama telan..seboleh2 mama doa tak ter’sangkut’ bulan ni sbb takut ade ape2 effect kan, but dah rezeki Allah bagi kan..mama n papa terima seadanye..

So, time jumpe dokter last week mama pon luahkan segala kegusaran di hati..dokter nasihatkan mama jgn terlalu pikirkan benda2 yg dah lepas..psl sakit mama tuh, psl ubat2 yg mama dh makan tuh..die nasihatkan mama utk jaga kesihatan baik2 n pikir ke depan..doa banyak2 semoga bby dlm perut membesar ngan sempurna..so kawan2, harap korang pon leh tolong doa sekali utk mama yek..nanti after 12 weeks baru dokter akan scan tgk perkembangan bby..hope sume oklah..=)..nway, sementara ni dokter just suruh mama makan acid folik n satu lagi pill utk supplement..acid folik tu mama kena makan double dose (2 bijik sehari) dlm tempoh sebulan dua nih..




Citer psl pregnancy, setakat ni lom nmpaklah kesan morning sickness ke apa. Harap2 sama mcm time Zaralah, mama sihat walafiat..cume badan selalu extra letih jek skang..mungkin dgn kebetulan mama tgh posa ganti kan..so letih tu berdouble..selain tu, sesekali mama akan rase sakit kat bhgian ari2 n bawah perut..agaknye sbb bby baru nak membesar kot..=p


Klaa..enough story for now..lenkali smbung citer psl 2nd pregnancy mama ni k..buat masa ni nak jaga diri sebaik mungkin n pray 4 the best..biasalah. 3 bulan pertama ni kandungan kan senisitf..kena jaga betul2 ye tak..ingat dulu mase Zara dh dekat 3 bulan baru kawan2 mama tau mama preknen..kali ni jek yg dh announce awal2..hehe



Mama yg bakal jadik mama utk 2 org anak, n Zara yg bakal jadik kakak to sorang adik..=p

Sesi berbuka petang tadi..

Hehe..act wktu entry ni mula2 dibuat, mama tgh tunggu waktu berbuka pose petang tadi (isnin)..tp now dh dekat kol 12am baru hegeh2 nk smbung entry..pas buka tadi berderet kerja menunggu..basuh pinggan, basuh baju, sapu lantai, sidai baju n masak utk lauk papa n Zara esok. itupon nasib baik papa baik hati sanggup lipatkan kain baju yg berlonggok nun..kuranglah satu kerja mama..=p

Nway, sbb gmbar dh upload smbung jeklah citer tak berapa best nih..act arini ari kelima mama mengganti pose..ade lagi 3 hari..niat di hati nak abehkan minggu ni jugak..ni pon kira dh last2 minit gak nih..hehe..sejak 2,3 tahun ni punyelah malas nak mengganti pose awal2..apepon, yg buat special arini ialah mama berbuka pose ngan biskut raya..hehehe..bukanlah byk pon..act ptg tadi sblum balik kerja smpat 'cilok' sample biskut raya dari opismate..act tiap2 tahun pon mama slalu order ngan die jek..so tadi sajelah amik sample2 biskut yg rase sedap di mulut..mklumla, bila pose sume rase mcm nak makan kan..hihi. tgkla..nnti ordrlah sket kot dari die utk raya nih..taun ni mcm malas nak beli byk2 sgt kuih raya..=p


Antara sample kuih raya yg ada utk santapan berbuka..byk dh hancur sbb mama selit dlm handbeg..antara yg unik blueberry tart tuh..(bungkusan die dh tak semenggah sket kaler pepel)..mama baru 1st time jumpe..kompem nk order nih..haha


Biskut raya tu sampingan saje..ni menu utama utk berbuka ptg tadi..nasi kerabu + ayam goreng berempah..sodaaapppppp...


Tetibe teringin nak makan karipap jugak..tapi tak dan nak carik karipap kat mane, jumpelah kuih nih..spesis kot ngan karipap cume rupe bentuk laen sket..


Yg ni ape plak??heheh,,yg ni pon smpingan..smbil berbuka smbil sengih2 sbb baju raya yg mama shopping utk Zara dh smpai..ade lagi sehelai on the way nih..=p


Act, dh nak berbuka barulah Zara n papa smpai umah..arini kan papa yg jaga Zara..so kol 3pm mcm tu papa bwk Zara gi jalan kt jusco bukit tinggi..mcm biasa, bwk main kat playland juscolah..pastu sebelum nak balik bwk Zara round2, minah ni leh ternmpak poster toy story 3 kat depan wayang..sibuk die ajak papa masuk..papa plak mmg lom tgk citer tuh so diorang pon dating berdua tgk wayang..punyelah dasat si Zara nih..tgk toy story 3 smpai 2 kali kat panggung..hihi


Zara yg dh baik ciken pox..tp pas baik timbul ruam lain plak kat pelipat lengan die..tu yg putih jek papa sapu bedak gatal..


Okla..mama nk tdo dah..penat sungguh badan sejak 2 menjak ni..mklumlah, pose ganti katekan..plus ngn kerja2 lam yg melambak lagi..rase badan flat semacam jek..(eleh..mcmlah tk pernah pose ganti sblum ni kan)...hahahaha...

Setelah 3 minggu berkursus, ape update papa??

Mcm yg mama inform dlm entry sblum ni, alhamdulillah papa dh selamat menghabiskan 3 minggu survival course kat Ipoh tuh..mase balik kerja jumaat aritu, mcm rase berdebar2 jek nk tgk perubahan papa..ehehehe..tapi nye, takdelah berubah sgt pon. mklumlah, setakat 3 minggu jek kan. papa kate die cume berjaya turunkan berat badan sebanyak 3.7kg. tapi..lemak dh dikurangkan more than 5kg. cume mungkin lemak yg dibuang tu dh bertukar jadik otot, tu yg berat badan keselurahan tk nmpak beza sgt.

Nway, still nmpak gkla perut papa tu dh mengempis sket. muka pon dh tak tembam. dh jadik muka mase bertunang dulu..pnjang jek muka papa..pastu itam legam tk pyh cakaplah..dok asyik kena buat aktiviti luar jek jadilah rupe itu..=p

Lupekan lah perubahan bab fizikal yg masih lom nmpak jelasnye..dari segi lain, pon nmpak papa dh berubah tau..skang lebih jaga bab2 pemakanan n exercise nih..kire mmg papa gunakanla segala ilmu yg die dpt dr kursus tuh..insyaAllah, one day mama pon nk ikut mcm papa gak..bagi sama2 kurus..or klu tak kurus pon, at least nak kurangkanlah berat badan ni kan..hehe

Ok2..antara perubahan papa pas balik kursus:

- Makan nasi dh sgt2 kurang..nak satu senduk jek..even dpt makan makanan fevret die asam pedas, die leh tahan nafsu nak menambah nasik tuh..hehe

- Dh start minum susu segar dah..before this, papa antara manusia yg 'anti' susu. susu segar tkleh bau, susu tepung apetah lagi..sejak balik kursus ni, papa lah org yg stock up stok susu segar dlm fridge..mama suke jek sbb mama mmg suke fresh milk..(but same as papa, susu tepung mama tkleh minum)

- Dah kurang minum air manis..dulu klu air tak manis, dan2 tu jugak soh tmbah gula or susu pekat manis. but now die dh pesan awal2, nak gula 1 sudu kecik jek. then wktu2 lain cume nak minum air masak. sblum ni mesti bancuh air kordial..

- malam2 bile lapar papa just makan buah jek. stok buah pon die dh isi siap2 dlm peti ais..hehe..ohh..makan berat utk dinner pon kena make sure b4 7pm skang nih..

- pagi2 ujung minggu dh suka bangun awal nak gi jogging. sblum ni, wktu weken kompem terbongkang balik atas katil pas subuh..=p


Hmm..itu antara yg mama ingatla..sume perubahan +ve kan..pasni papa kena update berat badan die sebulan sekali kat bahagian pentadbiran. mcm yg mama bgtau, die kena pastikan BMI die ideal before leh direcommend utk naik pangkat..mama doakan semangat papa utk berubah ni berterusanlah..jangan 'hangat2' aje..hihihi

Gmbar terbaru papa, takde yg btol2 proper lah mama amik..yg bawah ni jek ade mase gi kuar ahad semalam..nmpak sket muka papa yg dh memanjang tuh..=p


Buah hati mama..=)



p/s: update psl Zara sudah, pasal papa pon sudah. pasni ade update pasal mama plak..hehehehe

Ruangan iklan: My Photography Journey

::Sticky mode- Scroll down 4 new entry::


Ok..hari ni nak memperkenalkan satu ruangan iklan baru kat blog mama..ada kat sebelah kanan blog ni..baru letak khas untuk kawan2 yang berminat nak promo biz diorang kat blog mama yg tak seberapa nih..hehe..klu ade yg nak 'sewa' tapak, kontek mama kat email address tu k..

So, untuk 1st add yg mama nak promo ialah My Photography Journey by Dyn Jaffar..beliau ni freelance photographer n bertapak kat johor nun..actually die ni husbnd kepada kawan skolah mama, Zurani aka mama Aiman..

Untuk lebih info, lehla klik kat blog banner iklan kat tepi tu yek..Skang Dyn tgh buat promo untuk kids/family photography session. tengok pakej n harga yg ditawarkan, mmg berbaloi2. kalau mama ade kat johor skang, silap2 mama yg booking session dulu..hehe

Ini antara promo yg terdapat kat blog die skang..mama copy paste promo kat cni:


Kids / Family photo session. Price start at RM150 (terms and conditions apply)
Email to awokpenyu@yahoo.com for inquiries and quotation.

Printing of choice :
2. Framing with various sizes
3. Magazine sticky album
4. Photobook
and many more...contact now

website: www.awokpenyu.com

(Si comel pakai topi tulah anak bujang Dyn and Zura..=p )




Klaa..untuk tengok lebih banyak hasil2 'tembakan' Dyn ni, lehla dtg berziarah kat website beliau k..act selain gmbar kids n family, dyn pon ade buat photography utk wedding juga..Happy Viewing Everbody!!

Giveaway Eybizzonline

::Sticky mode smpai 18 July::


Arini nak join giveaway simple dengan hadiah watermark yg sgt chumei dari EybizzOnline..

So utk puan penganjur..

"Saya nak menang watermark dan hadiah misteri dari eybizzonline"
ye..hehehehe


Sape nak join, leh klik SINI

Update si budak Zara

Yeay!!!ari ni dah jumaat dah..lamenye rase nak tunggu hari ni tibe..hehehe..bukan ape, arini papa Zara balik dari kursus survival kat Ipoh nun..tk sabar nk tgk ape 'hasil' papa..berkesan ke kursus tuh..kempis ke perut2 yg ala2 boroi2 tuh..or muscle dh bertambah ke dek hari2 kena paksa workout..paling penting, tercapai tak target BMI papa utk naik pangkat..hehe

Nway, sebelum tgk ape update papa tuh, kite layan dulu update si anak dara mama nih..baru malam tadi teringat nk amik gmbar die yg kena chicken pox..overall, alhamdulillah mmg smpai sudah Zara tk demam. bintik2 merah pon nmpaknye tk bertmbah..n mane yg ade tu dah start kering n berkeruping..lagi few days baiklah tuh rasenye..


Budak cheeky..mmg suka sgtlah bile mama soh bukak baju..mama suruh bukak baju semata2 nak amik gmbar sbnrnya..=p
Leh nmpak ke bintik2 kat badan die tuh..tk berapa nmpak sbb mama dh tepek celamine lotion..mmg bergantung pade lotion ni untuk kurangkan rase gatal

Kat muka pon ada sket2 bintik merah tu kuar

Ni bintik2 kat belakang badan plak. tak berapa banyak yg kuar kan


Kat kaki pon ade sikit2..


Nway, nest week papa akan smbung cuti 2 hari utk monitor keadaan Zara..pastu rase dh boleh antar Zara balik ke nuseri.. nenek Zara plak, hari ni balik kampung. kebetulan kakak mama yg dok KL tu pon plan nak balik, so malam ni die akan amik nenek Zara kt umah mama lah..banyak tol nenek tolong family mama bulan ni..pas jaga mama sakit, smbung jaga Zara plak..insyaAllah, ade rezki lebih nanti mama takkan lupe nak bagi ape yg patut pada nenek..=)

Klaa..sekian update anak dara mama yek..nxt time smbung update psl papa n psl mama plak (ehh..pasal mama pon ade update ek..hihihi)