Finally, update terbaru ttg mama..=p

Hee..ingat tak berita ‘gempar’ yg mama sebut dlm entry INI..sape2 yg teringin nak tau, mehla bace entry ni k..act, berita tu takdelah gempar mane pon..tapi lebih pade berita mengejutkan utk mama n papa..sebabnya, tk sangka dapat berita tu bulan ni..kira berita yg kitorng dpt tuh lebih awal dr yg dijangkakanlah..

Act, ramai dh dapat agak kan berita ape yg mama nk smpaikan..korang sume mmg terer kan bab2 meneka ni..salute2x..hihi..n yesss..mcm yg korang sume teka, insyaAllah, Zara will be big sister Mac tahun depan. Alhamdulillah, minggu lepas mama dh disahkan preknen 5 minggu..=D





Nway, mmg amik mase nak war2kan berita ni..family pon cume mak mama jek yg dah tau setakat arinih. Sebabnye, mase mula2 tau pasal ni mama nye perasaan bercampur baur..suka, takut, sedih, risau sume ade..yup..mmg sblum ni mama ade sebut yg mama n papa dh bersedia nak menerima kehadiran org baru..cume kebetulan bulan lepas kan mama kena chicken pox..masa chicken pox tu sekali pakej mama kena demam urat, sakit gigi lagi..so bygkanlah berapa byk ubat yg dh mama telan..seboleh2 mama doa tak ter’sangkut’ bulan ni sbb takut ade ape2 effect kan, but dah rezeki Allah bagi kan..mama n papa terima seadanye..

So, time jumpe dokter last week mama pon luahkan segala kegusaran di hati..dokter nasihatkan mama jgn terlalu pikirkan benda2 yg dah lepas..psl sakit mama tuh, psl ubat2 yg mama dh makan tuh..die nasihatkan mama utk jaga kesihatan baik2 n pikir ke depan..doa banyak2 semoga bby dlm perut membesar ngan sempurna..so kawan2, harap korang pon leh tolong doa sekali utk mama yek..nanti after 12 weeks baru dokter akan scan tgk perkembangan bby..hope sume oklah..=)..nway, sementara ni dokter just suruh mama makan acid folik n satu lagi pill utk supplement..acid folik tu mama kena makan double dose (2 bijik sehari) dlm tempoh sebulan dua nih..




Citer psl pregnancy, setakat ni lom nmpaklah kesan morning sickness ke apa. Harap2 sama mcm time Zaralah, mama sihat walafiat..cume badan selalu extra letih jek skang..mungkin dgn kebetulan mama tgh posa ganti kan..so letih tu berdouble..selain tu, sesekali mama akan rase sakit kat bhgian ari2 n bawah perut..agaknye sbb bby baru nak membesar kot..=p


Klaa..enough story for now..lenkali smbung citer psl 2nd pregnancy mama ni k..buat masa ni nak jaga diri sebaik mungkin n pray 4 the best..biasalah. 3 bulan pertama ni kandungan kan senisitf..kena jaga betul2 ye tak..ingat dulu mase Zara dh dekat 3 bulan baru kawan2 mama tau mama preknen..kali ni jek yg dh announce awal2..hehe



Mama yg bakal jadik mama utk 2 org anak, n Zara yg bakal jadik kakak to sorang adik..=p

37 comments:

YatieJay said...

Lily...TAHNIAH!!!!

Best kan, baru plan nak bagi adik kat Zara - terus jadik! Mcm akak ni susah sikit....

Jaga kesihatan dan baby baik2. Semoga Zara jadik kakak yg baik utk adik barunya nanti : )

Nad @ MamaZakwan said...

congrats mama zara! :)

nadnye said...

Tahniah Lily, Zara mesti suka nak dapat adik :P
Dulu pun makan neurogain tu,DHA bagus untuk pembentukan otak baby..
Selamat menjaga kesihatan, oklah tu takde morning sickness :P

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Tahniah lily..
Bestnyer..zara dh nk jd kakak..
mesti hepi kan..
kita pon dpt merasai kegembiraan itu..Take Care..!!

Cinda... said...

CONGRATS!! mcam senang jek wat org baru.. jeles2x.. hehehe..

anyway, jaga diri baik2... smuge sentiasa sehat&semuanye slamat..

Halen said...

waaa congratz.. x lama lg zara dh jadi kakak la yer hehe.

bila la waktu kami nk dpt baby lg ni nasya pun dh bsr. asyik nk jd kakak aca je hehe

ita cutevirus said...

ahahhaahahahah...
tahniah!!!!! waaaahhh!!! sronok dapat tau member preggy!!!
take care ye..

lily azliyana @ mama zara said...

kak Yatie- thanx kak..tak sangka gak cpt sangkut..dh rezeki kan..insyaAllah, nxt time rezki naufal plak jadi abg..=)

mamaZakwan-TQ..=D

Nadyne- haah..neurogain tu DHA utk rangsang otak bby kan..ni 1st time sy makan..=)

Lily-hehe..mcm tak sangka pon ade si Zara nk jadik kakak dh..hope die okla tk cranky2 dlm tempoh kite preknen nih..=p

Cinda- kekeke..senang ker??rezeki masing2..tunggu gud news dr cinda plak pas ni k..=;

lily azliyana @ mama zara said...

Halen- haha..nasya dh sibuk nak jadik kakak yek..insyaAllah, ade lah tu rezeki nanti..=)

Ita- thanx ita..awal2 pon korang dh dpt teka ek..hihi

@>--ummi zahra--<@ said...

lily..tahniah..seronok nyer..zara nak jadi kakak dah..

cik puan akish said...

congrats@@@>yeyyy zara jd kakak...be a gud gurl yah tayunk..

:iBuAfiQah: said...

salam...
Tahniah lily awak preggy..
lepas irnie bersalin..
awak plak sambung ek...(cam passing batton plak!hahahaha)
hopefully dapat baby boy kali niey.nyway jaga kesihatan.makan ubat n bykkan solat hajat tau...
take care..
kim salam peluk cium kat Zara tau!

Izan Ishak said...

tahniah lily...!
yg penting jaga kesihatan, jgn stress sgt okay!
kejap je zara dah nak jadi kakak~ izan pun tumpang seronok~~

♥-- emieysandra --♥ said...

tahniah akak!!..
lamenye xmain ngan baby, dulu..emiey yg selalu jge adik2 time baby ag..
ehehe..

~_^

DYLA said...

tahniah & take care lily!

Me_Lina said...

congrats lily... wah zaraa dh nak dpt adik... bestnyer..

Nana said...

tahniah..jaga diri elok2 k
beznye zara nk jadi kakak dah..

Sidratul Muntaha said...

wah!!!
congrast!congrast!!
hepinyer!
hihih..
jaga diri leklok lily..
jgn itu jgn ini wokeh!!
aduyai..aku plak terlebih excited!!
ahaah.

nza said...

kan dh agak..apa pn TAHNIAH..lily jgn risau2 ye nnti beri kesan lak kt baby....mama kak nza dulu lg dasyat, 4 bln br tau pregnen n dia ada sakit jntung..mcm2 ubat dia telan..alhamdulillah dpt adik tu ensom n pintar..bakal brgelar doktor lg...
Take cara ok....moga semuanya ok.....

mamazana said...

congratz lily....

x lama lagi zara dah ada adik...

take care ye...

M@L@ said...

taniah lily...take care yer.. mesti suker zara akan dpt bb..ada teman utk main nanti...

[-suziey-] said...

congrates lily!..hepinya dgr brite ni.hiks..mmg kt dh teka dgn tepat pon..ekkekek:D

ala insyaAllah xde efek la ubat2 tu sume..time tu benih baru melekat..blm membentuk ape2 lagi..doa byk2..take care ok..
puh kena jampi ni biar terjangkit:D

Sue said...

congratss..congratss... zara will be a big sista'!!!! wehuuuuuuuuuuuuuu

mama_umar_maryam said...

congr8s dear!!!heppy sgt 4 u..xsia2 zara dok ngulit2 bear kesayangan die,pasni ulit adek baby plak ye..takecare!

Diamilikku said...

tahniah tahniah tahniah.....
sukanya la dengar berita2 cenni...
jaga diri tau lily..kalau rajin gi kat farmasi seksyen 9 sebelah kedai mamak tu..beli aspen spirulina..minum sehari dua kali....untuk kuatkan baby....

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

tahniah lily!!!!
wah, zara n zahra bakal jadik kakak la...
dan..adik2 mereka sebaya....
insyaAllah xde pape lah, lily takmo pikir bukan2 tau...betul cakap doc tuh, pikir ke depan bkn ke belakang...hehe
norly cuma makan asid folic jek skang ni, itu pun salu missed.sian kat baby, tp norly asek terlupa nk mkn gara2 dok pikirkn masalah lain..huhu

take care tau!!!!

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

wah sonot la zara bakal dapat adeq pasni...biler la plak rezeki balqis ni...tak sabo gak nak ngandung ni

ibuayu said...

tahniah and take care..

Ummi Eisya said...

hihi..ceronoknya dgr berita ni..dah nak jadi kakak dah zara ni..alhamdulillah..rezekikan..

doa bebanyak ye..moga adik zara ni selamat dah sihat sempurna..

Nowwa Fitri said...

Congrats!

brownLOVEgreen said...

tahniah kak..... tahniah zara and family!!

shila ariff said...

lily..1st of all..dah lama aku tak lawat umah ko..terlalu busy skrg ni...ni pun,jap lagi nak pi maran..

Tahniah!!!...sonoknya korang dah nak dpt 2nd baby...rezeki yg Allah bagi tu...aku pun tgh berita sebegitu tau...huhuhu...

intanmaria said...

dear..
tahniah!!!!

wah..zara nak jadi kakak la ni..
jaga diri yer..
:D
________________________
http://mariaariffbaby.com

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

alhamdillah..tahniah Lily..dah nak jadik kakak ye zara..:)

Dilla Ady said...

lambat lak dilla komen..

mmm...mmg da agak jugak nih..tahniah ye tuk lily sekuarga..

pasni zara da tak mau ngaruk2 ye...sian kt mama bawak adik..kena jadi gud girl jek pasni..

azila raffie said...

tahniah ek lily.. jaga diri baik²! =]

Ain said...

tahniahhhh....

bestnya bakal dapat orang baru....

take care...

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016