Setelah 3 minggu berkursus, ape update papa??

Mcm yg mama inform dlm entry sblum ni, alhamdulillah papa dh selamat menghabiskan 3 minggu survival course kat Ipoh tuh..mase balik kerja jumaat aritu, mcm rase berdebar2 jek nk tgk perubahan papa..ehehehe..tapi nye, takdelah berubah sgt pon. mklumlah, setakat 3 minggu jek kan. papa kate die cume berjaya turunkan berat badan sebanyak 3.7kg. tapi..lemak dh dikurangkan more than 5kg. cume mungkin lemak yg dibuang tu dh bertukar jadik otot, tu yg berat badan keselurahan tk nmpak beza sgt.

Nway, still nmpak gkla perut papa tu dh mengempis sket. muka pon dh tak tembam. dh jadik muka mase bertunang dulu..pnjang jek muka papa..pastu itam legam tk pyh cakaplah..dok asyik kena buat aktiviti luar jek jadilah rupe itu..=p

Lupekan lah perubahan bab fizikal yg masih lom nmpak jelasnye..dari segi lain, pon nmpak papa dh berubah tau..skang lebih jaga bab2 pemakanan n exercise nih..kire mmg papa gunakanla segala ilmu yg die dpt dr kursus tuh..insyaAllah, one day mama pon nk ikut mcm papa gak..bagi sama2 kurus..or klu tak kurus pon, at least nak kurangkanlah berat badan ni kan..hehe

Ok2..antara perubahan papa pas balik kursus:

- Makan nasi dh sgt2 kurang..nak satu senduk jek..even dpt makan makanan fevret die asam pedas, die leh tahan nafsu nak menambah nasik tuh..hehe

- Dh start minum susu segar dah..before this, papa antara manusia yg 'anti' susu. susu segar tkleh bau, susu tepung apetah lagi..sejak balik kursus ni, papa lah org yg stock up stok susu segar dlm fridge..mama suke jek sbb mama mmg suke fresh milk..(but same as papa, susu tepung mama tkleh minum)

- Dah kurang minum air manis..dulu klu air tak manis, dan2 tu jugak soh tmbah gula or susu pekat manis. but now die dh pesan awal2, nak gula 1 sudu kecik jek. then wktu2 lain cume nak minum air masak. sblum ni mesti bancuh air kordial..

- malam2 bile lapar papa just makan buah jek. stok buah pon die dh isi siap2 dlm peti ais..hehe..ohh..makan berat utk dinner pon kena make sure b4 7pm skang nih..

- pagi2 ujung minggu dh suka bangun awal nak gi jogging. sblum ni, wktu weken kompem terbongkang balik atas katil pas subuh..=p


Hmm..itu antara yg mama ingatla..sume perubahan +ve kan..pasni papa kena update berat badan die sebulan sekali kat bahagian pentadbiran. mcm yg mama bgtau, die kena pastikan BMI die ideal before leh direcommend utk naik pangkat..mama doakan semangat papa utk berubah ni berterusanlah..jangan 'hangat2' aje..hihihi

Gmbar terbaru papa, takde yg btol2 proper lah mama amik..yg bawah ni jek ade mase gi kuar ahad semalam..nmpak sket muka papa yg dh memanjang tuh..=p


Buah hati mama..=)



p/s: update psl Zara sudah, pasal papa pon sudah. pasni ade update pasal mama plak..hehehehe

12 comments:

Ummi Eisya said...

bagus ekh ade program macam ni..moga papa zara ni akan kekal ngan azam nak kurus tu..hihii..

cepat cite sal mama lak

lily azliyana @ mama zara said...

ummiEisya- tula pasalnye..harap2 azam berkekalan..jgn semangat berkursus tu tahan sebulan jek sudah..hehehe..

update psl mama tunggu nanti k..rasenye ramai org pon dh dpt teka kot..=p

Dilla Ady said...

mmg nmpk la lily, papa zara cam da kurus sket..huhu..bez la..

nmpknye pasni lily lak yg kena diet...abih takkan nk biar papa zara sorang jek slim kan..nnti musti ade jek mulut2 yg adusssss...sedap jek beri komen..

since papa da ade knowledge pasal diet nih..leh la lily tumpang skali..

nza said...

ALHAMDULILLAH ...sekurg2nya ada la perubahan....ok la tu lily cz masa 3 minggu bkn lama...kalu papa zara teruskan jadual tu insyallah mkn susut la bdnnya...ha, apa lg, lily pn boleh la join skali....

[-suziey-] said...

waaaa bestnye program tu..hiks..bole kurus ..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Mmg nampak perubahan papa Zara tu lily..nampak kurus skit..usaha lg..chayok2x.. ;)

M@L@ said...

bagus2..amalan pemakanan yg baik..lps ni mesti leh kurus..& sentiasa sihat..

@>--ummi zahra--<@ said...

wah..bagus nyer..alangkah bagus nyer kalo kite pun kuat semangat mcm hubby lily..nak kurus gak..hahaha..

Sidratul Muntaha said...

nmpk sust muka husband lily tu
ahaha.
berkesan sungguh
lily bile nak iktu jejak cik abang?
hihiihi.
ayu ni dah start dah.
seksanya tak mkn mlm.
huuuuuuuu..

ibu WaWa said...

ada kelainan pada papa zara sekarang ni. yang nampak ketara kat rambut. apapun tahniah papa zara sbb berjaya turunkan berat badan dalam masa 3 minggu.

yang penting keazaman mendahului segala-galanya.

mama_umar_maryam said...

hik3,puree tau x lily amik gamba ni nk tunjuk kt kitorg perubahan nih?hahaha, tp siyes mmg nmpkla slim sket,gud ;)..lily plak?hihi debar lak nk tau

Nana said...

wah bagus ek kita suka part perut mengempis tu hehe amrul pun xlama lg ada kursus naik pangkat arap2 perut kempis gak hahaha

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016