Disebalik yg BEST, mesti ada yang TAK BESTnya..=(

Wahh..tajuk tak boleh blah..serabutlah nak pikir tajuk yg sesuai..huhu

Oklah, sebenarnya baru2 ni papa Zara dapat arahan untuk pergi ke satu kursus ni. Kursus ni lebih kurang macam ‘Survival Course’lah khas utk pegawai2 tentera yg dah terlebih BMI. For info, kaum2 askar ni tak silap mama BMI ideal supposedlay 27/28 jek. Tapi sejak 2 menjak ni papa Zara dah cecah 30 dah. Tk smpai 2 tahun lagi cukuplah 5 tahun papa berkhidmat ngan TUDM. So kalau papa tk berjaya turunkan berat badan, tipislah harapan nak naik pangkat..ohh..info lg. Syarat2 diorang ni nak naik pangkat ade TIGA. First, lulus exam (yg ni dah lulus dah last year). Second, berkhidmat sekurang2nya 5 tahun (lagi setahun lebih cukuplah syarat ni) dan third, BMI kena ideal (part paling susah bagi papa)..huu

Nway, part BEST pasal kursus ni ialah:

1- Survival Course ni mmg kursus utk mengawal berat badan para pegawai askar tuh. Means, aktiviti dan pemakanan sume dijaga n dikawal. InsyaAllah, kalau papa komited, dapatlah papa turunkan berat badan n BMI nya after kursus tuh..=)

2- If papa dapat maintain BMI dlm mase few years ni, adelah rezki papa nak pakai title ‘Mejar’ pulak kan. Mama pon suka kalau papa dpt naik pangkat. Selain dpt banggakan mak ayah die kat kampung (ye..org kampung kan. Stdlah anak jadik pegawai mestilah bangga giler…haha), mama pon tumpang senang sbb gaji kompem naik..kekeke


Iskk..itu jeklah part bestnye..meh tgh ape yg mama sibuk sgt psl part TAK BEST plak..

1- Kursus tu akan diadakan kat Ipoh tak silap dari 28 Jun smpailah 17 July. Disebabkan ini adalah survival course, maka papa TAK BOLEH langsung kuar dari tempat kursus tu. Ini bermakna, dekat sebulanlah papa tak akan balik shah alam..huwaaaaaaaa!!!

2- Sgt2 jarang bagi mama tk jumpe papa mcm ni punye lame. Selalunye papa akan balik seminggu sekali. Paling lama kalau tak balik pon cume 2 minggu sbb die ade kerja outsation. Tp kali ni, bakal 3 weekendlah tak jumpe papa..mama dah pening2 nak piker ape aktiviti ujung minggu nak buat tanpa papa..mesti bosan gilerrrr..huhuhuhu

3- Ohh..bile papa dah kurus sket nanti, maka mama akan menggemuk sorang2. nak tau tak, sebelum ni papa suke berlawak ngan sume orang. Bile orang tanye, apsal die dh gemuk skang ni, die suka jawab sbb nak sepadan ngan mama..so aritu mase sajelah cakap ngan die “yang..nanti awak dah kurus kite dah tak sepadanlah”..habis ko kena gelak. Mama buat2 tak paham sbnrnya. Klu papa dah kurus sket, maksudnye mama pon kenalah ikut diet kan..huhu. kena start banned fast food serta merta ni (tp mcm tk mampu. Kenapa fast food tu yg selalu nmpak sedap di mata n mulut mama..haihhhh)

Oklaa..cukup2 membebel..buat mase ni malas nak pikir. Nanti dh smpai mase papa gi kursus n tak balik shah alam..baru mama smbung sedih2 n bebel2 kat cni k..hahahaha


En hubby yg bakal bekerja keras utk menguruskan badan. agak2 berapa kg leh turun after kursus tu gamaknye..hehe
Mama pon silelah amik berat utk kuruskan badan sama yek..huhuhu..boleh ker mama ni. lately makin kuat makanlah..=(


Nway, alang2 sebut pasal TUDM, act Sabtu ni ade Hari Terbuka TUDM kat cawangan Kuantan sbnrnya. Ikut hati mcm nak pergi sbb mmg tk pernah berkesempatan gi hari terbuka tahun2 sebelum ni. Tapinye, baru awal bulan aritu mama ke Kuantan kan so mcm tak feel nak ke Kuantan lagi minggu ni .Pastu, papa plak kena bertugas haritu so klu mama attend pon kompemlah kena layan Zara sorang2 sbb papa sibuk kerja. So akhirnya mmg mama decide tak pergilah. Papa plak, malam sabtu tuh baru balik shah alam n stay smpai rabu tk silap sbb kebetulan ade kerja kat sini..=) . nway, kot2 ade warga Kuantan or mane2 yg lalu Kuantan on that day silalah singgah klu nak tgk kapal2 terbang TUDM yek..=)


P/s: Act pasal kursus tu, papa pon tak yakin leh berjaya sbnrnya. Tp mama still doakan yg terbaik di sebalik bersedih hati sbb bakal lama tk jumpe papa. Yekla, kalau tk berjaya kurus, sia2 lah die tak balik shah alam 4 minggu kan..hehe

35 comments:

Nieza Ishak said...

uwaaaa lily habisla.sama kes cam akak.

berat husband akak dah turun 13kg, akak nebesss tauuu ... sbb nanti dah tak sepadan. Kita la pulak kena kurussss ... kalo idokk risauuuuuu

lily azliyana @ mama zara said...

Kak Nieza- wahhhh..dasatnye hubby kak Nieza..13 kg tu turun..tula psl..kena kurus sket bagi sepadan balik ni kan..huhu

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Hope papa Zara Berjaya utk MISI itu.. ;)

X pe Lily..Sayang isteri..tinggal.. tinggalkan..Demi utk family tersayang gak..hehe...Jgn sedih2.. :)

ita cutevirus said...

bestnyer la kursus tu... kalo la kursus tu die open kat orang luar, ita otang pertama nak join... leh kurus & fit... tak gitu lily...

lily azliyana @ mama zara said...

Lily- huhu..sedih gak sbb nanti kebosanan melanda time ujung minggu. dah kena start pk nak buat ape utk 3 minggu w/o papa tuh..=(

Ita- hee..sanggup ke ita. training ala tentera tuh..hahaha

Adlin a.k.a Kyra MomS said...

abis la lily melayan zara je la bila hubby tkde...hubby lin pun nk kursus kat johor julai ni ..so terpaksa inposrt mak lin datanh KL buat teman hehehe..sbb lin ni penakut sikit

shila ariff said...

insyaAllah..kalo berusah mesti turun le..lily, ko mmg kena jaga mkn le..baru leh turun skit..exercise pun penting..tapi aku sendiri malas nak jog..setakat control mkn je le...lgpun arif pun bantu control aku makan...

p/s: chayok lily...

Cinda... said...

soh papa zara diet mulai skang.. xyah tunggu kursus tu..

lily pon kene diet gak, tips jgn mkan lepas pukul 8 malam.. lapo minum air suam jek!!

hhehehehe

NOta kaki - Cinda pon rasa dah gemok sejak kwen ni, ari tu urut lilit perut ngan hubby lebih seinci jek.. hahahahah

Cinda... said...

eh slah eja - urut = ukur>>

ibu emy efy eqy said...

tak kisahlah gemuk atau kurus seseorang itu, yang penting sihat tubuh badannya...

kak mas said...

bagusnya.. nak antar hubby akak leh tak..?? hihihi..

lily azliyana @ mama zara said...

Adlin- haha..siap import nenek Kyra lagi yek..lame ke hubby lin gi kursus tuh..=)

Shila- oklah tu same2 jaga makan..kitorng b4 ni dua2 suka makan..pasni kena sama2 dietlah gamaknye..=p

Cinda- ntah2 gemuk ada 'isi' kot..hihihih

Kak Wa- betul tu..asal sihat kan. tp nak gak nmpak cantek..so mmg kena kurus sketla..huhu

lily azliyana @ mama zara said...

Kak Mas- hahaha..masalah serupe ek..tp ni training ala askar lah kak mas..tak sume org sanggup buat tau..=p

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

ciannya lily.norly ni, dr awl kawen, norly sorg menggemukkn diri, hubby tetap menten kuwus sbb hubby active sport..
tp,tuk kebaikan bersama relakan jek la ek...tuk kebaikan kesihatan hubby lily gak...

Sidratul Muntaha said...

cubalah jm5.
adeii..
lily..naperlah ade plak haro terbuka TUDM tu minggu ni.
dahlah minggu ni ayu balik meru sbb adik2 ayu accident tu nak gi tgk.
adei..
sob sob..
sedihnyaa..
den dahlah budak aviation dulu..
banyak nor KUM yg den terlepas.
lain kali msg yerk lily.
betul2 berharap..

lily azliyana @ mama zara said...

Norly- hehe..hubby pon sumtimes sport gak. tp maybe bab makan tak jaga so ikutlah menggemuk ngan jayanye..=p.

Ayu- oohh..ayu minat ek pameran2 mcm ni..mcm tu nxt time klu ade lagi kite inform siap2 k..selalu diroang wat hari terbuka ni kat subang..tahun ni jek apsal ntah buat kat kuantan..=)

Ummi Aisyah said...

ala..lily baru 3 minggu kan..jangan mati kutu lak...heheh..pasni konfem en somi cepat naik pangkat sbb dah maintain BMI kan:P

YatieJay said...

Kalau tengok balik entry ni....nampak yg tang "tak best" yg ceritanya panjang. Yg bestnya ada dua aje..heheee...

Kalau akak, harus risau gak kalau hubby lebih kurus dari akak. Hari tu carik jeans, konon2 nak pakai saiz lama tapi tak muat. Kena beli empat saiz lebih dari yg dulu which is SAMA SAIZ dgn husband akak! Tapi husb akak sangat tinggi dan rangka besar....akak ni?!!? Renek dan lebar kekdahnya...huhuuuu...

Eh...meluahkan perasaan kat entry orang lak! Sorry Lily.....ni luahan rasa lily, akak lak yg lebey...

Ummi Eisya said...

ala sedihnya baca..lama gak tu kan..tak pe,sabar ye..nanti makin handsome la cik abang lily..isteri pun kena diet sama la ni..

lily azliyana @ mama zara said...

UmmiAisyah- harap2 die dpt maintain lah BMI tuh..hihi

kakYatie- haha..tau takpe. sy kan suka merungut. kompemlah yg tak best tu lagi banyak dr yg best..=p

UmmiEisya- part bini die nak diet tu yg payah..dok ralit makan fast food, lemak pon dah tepu dah ni..huhu

Yan said...

huhu janji somi sayang sudah..
pedulik ah org cakap ape...

kelakar teringatkan member hubby.. dia kecik ati bile member2 lain sound kata dia tak bg bini makan.. sebab bini kurus kering tp dia gemuk sorang2.. hehe

Nana said...

alamak..en.amrul pon sama bakal menerima nasib mcm kapten riza..
amrul ada ckp kena kursus sempena naik sarjan dlm bulan 7 gitu la kot xleh balik selama sebulan...gerenti kurus! heheh tu yg bez hrp2 kurus la hahhahahahahah

lily azliyana @ mama zara said...

Yan- hehe..lawak jugak tuh..somi leh plak rase kecik ati yek bile bini kurus sgt..=p

Nana- hahahahahahha..upenyer en amrul pon senasib..kursus yg samalah gamaknye tuh..mase pon lebih kurang bulan 7, dlm mase sebulan. tpt jek kot tak sama..tetibe rase tk sabar plak nk tgk hasilnye..berjaya kurus ke diorang tuh..=p (dlm mase yg sama still sedey sbb lame tk dpt jumpe en hubby nanti..huhuhuh)

Sidratul Muntaha said...

subannest?
best - best.
den akan jelajah.
hihihiih..
bukan minat jer lily oii..
mgm budak aviation dulu.
dulu keje jadi mekanik kapal terbang.
skunk dah kwin,dah brnk den jdi technician lab tuk aerospce cukuplah.
aahahaha.
bgthu naa..
ade no handsetkan?
klu takde ni amik ler.. 0122415873
tq bebeh.

[-suziey-] said...

waa survival course utk tentera..hahaha klaka plak..pasal kurus gemuk tu..hiks..

ala sbnrnya yg xbest tu la memori indah..ecewah:D

.:: Suhaidah Tan ::. said...

wah mse kat sndakan pun ade course mcm ni heheh tuk staff2 navy hihi..chaiyok untuk hubby akak :)

Izan Ishak said...

lily...
sedih pulak baca part tak jumpa lama nanti.
tapi, part nak kurus tuh...izan masa dulu2 pun mmg gemuk jugak. siap kena perli2 lagi...tp nasib baik skrg dah ok sikit...tp tetap suka makan banyak sampai tak ingat dunia...hehehe

lily azliyana @ mama zara said...

Ayu- orait..klu ade info nnti kite bgtau..tp lmbat lagi gamaknye kat subang tu..sbb baru buat kat kuantan ni kan..=p

suziey- mmg sedih..tak dpt nak mengembang sesama lagi..kekekkee

momoi- haha..sume cawang ATM pon ade kursus macam ni ek. akak baru tau wujud kursus mcm ni sejak hubby akak kena pergi..=p

Izan- huhu..sedih giler nak bayangkan lame tak jumpe tu nanti..mesti bosan giler dok berdua ngan Zara jek on weekends..=(

Dilla Ady said...

alamak siannye tak leh jumpe sampai 3 minggu...kalu dilla da senget da jalan lame sgt tak jumpe hubby...hihihihi..

takpe, lily kena be strong tau..tak leh sedih2 pikir yg bez2 jek pastu..

pasal diet tu lak...hmmm...pasni kena diet gak la nmpknye lily...takkan nk biar hubby sorang jek kurus kan...

maya amir said...

eh muka lily ngan husband sama eh.. sejuk jodoh tu:)..

lily azliyana @ mama zara said...

Dilla- huhu..sedey kan..lame tu 3 hujung minggu..=(...tapi nak tak nak terpaksa hadapi gak..huhu

kak maya- haaa..same ke kat mate akak..jarang2 org cakap tuh..hihi

E.L.I.Z.A said...

heheheh best ngan tak best..ada pro n cons..tp bagus la dapat kurus..nnt otomatik lily pun rs nk kurus jgk..

sabar utk 3mggu demi kurus & naik pangkat mejar..syiok tuh!

nza said...

kesiannya ttp xpe la..bagus utk kesiahatan...kalu la dibuat kursus ni utk cikgu2 bagus gak..mesti semua cikgu2 slim melim.....ha, lily kena la lawan gak tu....

kak nza mpt g hari trbuka tu smlm...farouk bkn main sronok dpt masuk dlm heli n tgk prtunjukkn udara tu....nnti kak nza nk wat n3 gak....

intanmaria said...

takpe..atleast pengorbanan tuh ada ganjarannya kan..

naik pangkat+naik gaji=leh shopping+makan angin kat luar negara lagi
_____________________________
http://mariaariffbaby.com

mama_umar_maryam said...

lily, buat serprise jugak utk puree,kuruskan badan selama 3 minggu die xde tu,hik3..

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016