Mee hongkong, senang dimasak sedap dimakan..=p

Hehe..tajuk tak bole blah..tp mmg betul ape yg mama tulis tau..ni antara makanan feveret papa yg bagi mama paling senang nak masak..last week dok bace entry kue tiow hongkong suziey n kue tiow kungfu norly la nih tros terasa2 nak masak utk papa..ehehehe

So ahad aritu terlaksanalah misi masak mee hongkong ni. ikutkan jarang2 mama masak kan..klu ujung minggu tu dok asyik nak merayap jek..kali ni sbb papa baru balik kursus, spendla mase masak utk laki tersayang..nway, kemalasan tu still ade.so mama decide guna bahan yg senang2 jek..dok beli sayur macam2 jenis, pastu boh fish ball n ayam jek..tgh takde mood nak menyiang seafood cam udang n sotong..=p

Meh layan gmbar mee hongkong mama yg tak seberapa nih..=)


huuu..masyukkk ngan segala jenis sayur + fish ball + ayam..mama just tumis bawang putih n cili api, then letak air before masukkan bahan2 ni sume..utk perasa mama letak sket sos tiram+sos cili+sos tomato+maggi cukup rasa..=p

Bile dh agak2 masak, mama letak plak tepung jagung bagi kuah pekat..tk tau apsal dlm gmbar ni fish ball jek yg beria2 timbul..hehehe
Ni plak mee yg siap digoreng..mee kuning + pecahkan telur sebijik terus goreng dlm kuali.mase ni mama buat 3 keping sbb 3 org nak makan..=p

Siap dihidang..best makan wkt panas2..(abaikan pinggan mama yg tak semenggah..mama mmg ngaku lom ade stok pinggan mahal2 lagi..hehe)

Hmm..teringat2 plak mee hongkong ni tetibe..heheh..nway, utk Zara..die tk reti makan mee yg ade telur. so mama celurkan mee biasa jek..pastu kuah mama boh sket then cmpur air masak. sbb yg mama buat ni pedas sket kan, nnti Zara tkleh makan plak..=p

Aiseh..hari ni dah 2 kali mama post gmbar makanan kan..pagi td gmbar kek, ni gmbar mee plak..amik mood nak buka pose arini..ni pon rase dh tak sabar2 nak balik..letih lah rase..klu time pose ramadhan takdelah mengadu letih mcm ni sbb dh wajib pose kan..tp time2 pose ganti ni mmg lain sket rasenye..hehe..nway, untuk berbuka ptg ni, tetibe dpt idea nak makan ape..

.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Nasi putih ngan paprik campur!!mcm best jek kan gmbar bwh ni..mama google je yek, bukan hasil air tgn mama..haha



So, balik kerja nanti bakal menyinggah ke restoren depan umah nak tapau nasik paprik campur..opss..mama mmg takkan masak klu mama pose..sbb mama sememangnye adelah tukang masak yg sgt2 amatur.. (tanpa segan silu mengaku). setakat masak utk Zara bolehlah time2 pose..tp nak masak makanan berat tk beranilah..karang lain plak rasenye...hehehe

.

.

p/s: kat shah alam ni certain kedai diorang sebut mee hongkong = mee kungfu kan..kdg2 tu mama order mee hongkong waiter leh terpinga2..rupe2nye kat menu mee ni same dgn mee kungfu..hihi

18 comments:

cik puan akish said...

pehh..siyes..mmg nmpak sodap..wahhhh..nak pau en hubby mlm neh la..

YatieJay said...

Pandai jugak lily masak ye....kalau akak mee hong kong ni takde maknanya nak buat sendiri. Beli kat kedai lagi sedap!

Pai the Mrs Razif said...

waaa.... pandainyer masak. Saya kalau nak makan makanan camtu cari kedai la, apa lagi. =)

lily azliyana @ mama zara said...

akish- mane satu yg sedap..mee hongkong ker paprik campur tuh..ehehehe

kak Yatie- haha..masak utk sndiri2 bolehla kak yatie..ni pon gigih belajar dulu sbb en hubby suka sgt ngan mee hongkong tuh..=)

Pai- slm kenal yek..hihi..tkdelah pndai sgt..thp amatur jek..stakat nk isik perut somi n anak bolehla..=p

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

pandainya lily masak..ct tak pandai lah lily..klu buat sure ntah apa jdnya..huhu...

mama zharfan said...

wah...meleleh air liur me..nampak sgt sedap..and ni my fav !!!

Dilla Ady said...

alamak...sedapnye nmpk...terliur tgk...pandai gak lily masak ye..

siyes dilla pun tak pandai nk masak nih..huhuhu...

Ummi Eisya said...

best tu..amboi,posa-posa pun dok teringat kat makanan..ish ish..hihii

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Ok lah tu lily..Nampak sedap jer tu..Terlir tgk..Klu kita ni..bab2 masak memask mmg kureng skit.. :)

Izan Ishak said...

lily ni...dah mula dah buat terliur bila dtg belog dia. izan suka mee hongkong/kungfu nih. tp jarang buat sbb anak2 lebih suka mi sup, mi kari.
**paprik pun best~~

nza said...

sedap tu...xthn tgk..tetiba lak rasa lapar nie....lmbatnya nk tunggu waktu rehat...2 dy ada kwn blanje.....yahoo....

Diamilikku said...

dulu masa keje kat utusan sangat suka makan mee kungfu nih..tiap2 hari mesti nak makan...feveret..selalu duk terfikir...camner la nak buat mee jadi keras tu...hurmm nih dah tau resepi dah boleh aaah akak cuba nanti..thanx lily sebab bagi suggestion

cik puan akish said...

sumer2 sklai sodap..:)ajar me masak...!!!

Nana said...

wah tu dia..berasap2 berkepol2 heheh sedapnye nampak nye tu

mama_umar_maryam said...

tgk mee yg lily goreng tu kan,tingat kt murtabak meggi lah..hehehe,mcm nk buat je nnt

@>--ummi zahra--<@ said...

wah..nampak menyelerakan..belum pernah masak camtu lagi..

[-suziey-] said...

amboih mak buyung..selera mkn dasat ek..pantang nmpk terus terliur..hahaha..xpe time pregnant la paling best guna alasan nk mkn ape saja..hahahahaha..menarik sungguh mee hongkong mu itu:D

Cinda... said...

wah.. bole cube nie.. hb xleh mkn pedas2.. musti dia suke jek mkn nie.. hmmmm... lagi plak, dia x suke mkn kat kedai sejak kwen nie.. adeh...

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016