Minda dan fizikal haruslah bersatu....

Huuu..itulah tajuk yg mampu dikuarkan dr org yg tak berapa nak sihat kol 5 pagi nih..act mama senyap sunyi jek 2 hari ni gara2 dilanda demam panas yg agak kronik..kan dlm seminggu ni ada gak mama sebut2 yg badan tk berapa nk sihat kan..start dr selsema n rase suam2 badan..kemuncaknye ari Rabu pagi2 bangun tdo tros rase flat giler..mmg demam yg panas sungguh smpai menggigil2 tk leh kena kipas..mula2 tu gigih nk gi kerja jugak tp lastly surrender tk larat..

yg sadisnye, (rase dh byk kali bgtau pon) yg mama ni klu dh sakit mmg tk larat nk wat keja..so paling kesian kat Zara lah..rabu tu mmg teruk sgt tau..ngan baju 2 baldi mama basuh malam sebelumnye tk bersidai..botol2 susu Zara pon byk giler tk berbasuh..nak masak n siapkan makan Zara? lagilah tk larat..rase nak baring terlepek jek..Zara yg tk paham dok asyik kacau mama mintak perhatian..last2 2 beranak tgh hari tu cume minum susu (horlick utk mama) + makan coklat n kepek kentang..haha..sian tak..

Then after calling2 wth papa 3,4 kali, papa decide amik cuti emergency..rabu tgh hari tu jugak papa bertolak dari kuantan..n mmg sangat2 lega bile papa muncul depan pintu..rase nak menangis mengadu sakit sume kat die (ehhh..apsal rase plak..mmg dah nangis2 pon..huhu)..papa siap2 tapaukan makanan utk kitorng..then petang tu jugak papa bwk pegi klinik sbb sblum tu mmg mama tk larat nk drive sndiri..after dokter dh sahkan yg takde masalah utk mama makan paracetamol biasa tu barulah mama start makan ubat..tp nye, pas maghrib malam tu mama nye demam makin panas plak..siap muntah2 sume..konon nak gi berurut tp tk larat nk gerak..mkn pon tak selera smpai kena marah2 ngan papa n paksa telan nasik sbb klu tk makan, mama tkleh makan ubat..

Nway, tgh malam dlm kol 11pm barulah panas reda sket..rase2 sejak preknen ni mcm lambat jek ubat tu dh berkesan..slalu klu telan paracetamol skjap jek sakit tu lega..ni 2 ,3 jam br nak ok sket..then kebetulan dokter pon bagi MC 2 hari, so pagi khamis tu mama soh papa antar kat tmpat mama slalu urut..saje nak legakan sengal2 badan..alhamdulillah..now dh semakin ok wlupon tk sepenuhnye..

Apepon, thanx to papa yg snggup balik tgk kan mama..bukan stakat jaga mama tp dialah yg dok uruskan rumah 2 hari ni including memasak, basuh pinggan n sidai kain..paling utama bab jaga n melayan Zaralah..kenalah sama2 berkorban kan..act sblum ni mmg mama rase mama dh ready utk preknen sorang lagi even though duduk berjauhan ngan papa..tp klu stakat minda ready, but fizikal hancuss nk wat cmner..itulah mslh terbesar mama..mmg dari kecik sume dh tau mama ni spesis 'lembik'..huhu..so utk anak kedua ni rase byk pengorbanan lah kena buat..papa kena sntiasa ready nak jaga mama klu benda2 mcm ni jadik kat mama lagi..hopefully tkdelah kan..kena btol2 jaga pemakanan..

Ohh..sebut pasal pemakanan..setlh dikaji2 n diteliti2 beberapa kali..rasenye sebab musabab demam berpanjangan mama minggu ni ade lah kerana ini..

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*


Huhu..mama mmg tak pernah alert yg org mengandung tk elok makan durian..sbb mama bukanlah peminat durian pon..cume sejak 2 menjak ni kat blog n fb org dok sibuk2 citer psl durian, troslah rase nak makan..kebetulan ahad lepas mase lalu jalan kebun tu punyelah byk stall durian kan..troslah ajak papa singgah..mula2 ok lagi makan on the spot just mintak sebijik..then bile dh rase sedap, nk bungkus bwk balik plak..adelah 3 biji makan kongsi ngan papa..overall dlm 3 biji tu, dekat 10 ulas mama makan..rasenye mama mmg jenis tk tahan lah ni tu yg badan rase tk sedap 4,5 hari..=(

Kesimpulannye wlupon dh preknen kali kedua, macam2 benda kena belajar lagi..rase ilmu masih tak cukup2 ni..huhu

12 comments:

@>--ummi zahra--<@ said...

kesian nyer lily..mmg kalo mengandong tak elok makan durian banyak..takut ade jenis tak tahan kan..yelah, durian kan panas..

Diamilikku said...

uisshh durian memang panas la lily...jgn diamalkan sangat tambah2 early pregnancy nih....anyway akak doakan lily cepat sembuh yer.....kena kuat tau

mummy_ayu said...

ala siannya..pregnant memang tak leh makan durian.panas.tapi ayu dulu teliur..kang tak makan..anak meleleh lak liur..so jangan tak..jamah sikit je..tapi apa pun semoga cepat sembuh..!! take care!!

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

alahai, ciannya kt lily...
mak norly mmg melarang keras norly mkn doyan time peknen.walopon doyan tu buah pebret norly.hukhuk
masa ngandungkn zahra dulu pun ada musim doyan.menangis menahan geram xdpt mkn doyan.
tp, sbg mama kite kena berkorbanlah tuk bb dlm pewot...
bkn dlm pantang jek, ada pantang-larang tau, mase peknen pun ada pantangnya...so, sama2lah kite jaga2..

take care, dear :)

Ummi Eisya said...

adoi..siannya la baca..sabar ye..memula mmg mcm tu..lagi la klu time mcm ni tak ade org tolong..tapi prnt bila dah ade anak sendiri mmg agak susah skit..mmg kena byk sabar dan berkorban..nasib zara dah besar skit..klu kecik lagi susah..

bab duyan tu,daku pun makan gak..teringin punya pasal la..sekali doc ckp kena kencing kotor ko..tobat tak makan lagi lepas ni..makan duyan sebab tak minum air masak byk..

lily azliyana @ mama zara said...

ummiZahra- tula psalnye..mase makan tu mmg tk terpikir langsung..sblum ni tak amik pusing sbb mmg tk minat makan durian..huhu

kak su- yela kak su..pas tau tu dok servey internet br tau sane sini org sebut tk elok makan durian mase awal2 pregnancy..hopefully bby dlm perut tak papelah..biar mama die jek yg tanggung sakit..=(

mummyAyu- setakat seulas dua ok kot..ni dh smpai sepuluh ulas mau tak panas..huhu

norly- mak kite mmg takde pesan sbb die tau anak die tak suka makan durian..ni bile die tau kite bntai 3 bijik smpai demam, terkejut die..yelah, slama ni jamah durian pon smpai kena paksa2. ni tetibe time peknen lah plak gatal nk makan kan..huwaaaa..

ummiEisya- pasni kena berhati2 lah bab memilih makanan kan..kadang2 mmg kurang prihatin sket bab2 ni klu tkde yg memesan..

[-suziey-] said...

hmm ilmu mengandung mmg kena tuntut..lain anak lain ragam mengandungnya..hiks:p

mmg btl..kalu minda dan fizikal xbersatu mula la ade yg xkena..keje baut xsempurna..:p

kt dulu pn pkenen pantang mkn duyan..sbb panas n manis tkt bp n gula naik..time peknen kan mudah nk dpt sakit kencing manis n drh tinggi

Sha@Mama Tina said...

aiseh lily..jgn wat camni lg la weh.. sian bb kat dalam tu. Boleh makan tapi bukan smpi 10 nabu yang oii..banyak tu..

len kali hati2 sket nak makan ye.. :)

Dilla Ady said...

dilla pun takde wat entri minggu nih sbb acha demam dua ari tuh..penat melayan karenah die rasenye tak ilang lagi...

kalu dilla mmg pantang nih buah durian...tak elok usik langsung mase peknen..

harap lily da sembuh sepenuhnye la ye...tp tak leh lupe la..asek teringat jek la mase bace entri lily...dilla tanye jek la..."papa zara belikan lily milo tak suh lily makan ubat tu?" hihihihihi..

nza said...

kesiannya...byk ujian yg lily hadapi pregnant kali nie...takr care ok...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Dugaan time peknen ni mmg byk kan..kena byk2 bersabar je lah..Apa lg mcm lily ni en.somi jauh..sorg2 uruskan anak..huhu..mmg ujian..Sabar yer..Take Care..!!

kakyong said...

oowhh, siannya mak buyung ni dema gara2 durian..
kakyong masa pregnant pun mengelak makan durian... tak tahan panas..

so pani jaga diri baik2 ya..

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016