Tiba2 teringin...

Nak gi bercuti kat pulau!!! boleh gitu????hehehehe

Act mama tipu sket..ni bukan tiba2 teringin..sblum ni dah ade gak cakap2 kat papa yg mama teringin sgt nk pergi cuti-cuti pulau..tp sbb lom ade rezki + masa yg tak mengizinkan, maka tak tersampai2 jugaklah kan..baru2 ni keinginan tu dtg balik..HARUS papa tunaikan nih gamaknye..kekeke

Kenapa nak gi pulau? hmmm..entahla..sbb mama mmg suka beach kot..pada mama laut yg meluas tu antara terapi paling baik utk otak n minda..bayangkan bangun pagi2 kuar chalet tros dgr bunyi ombak laut + angin sepoi2 bahasa + pemandangan yg mendamaikan..huuu..mesti best kan..setakat ni pulau yg kitorng pernah pergi bertiga cumelah Pulau langkawi n Pulau Bali jek..haha..tp dua2 tempat tu kitorng asyik dok berjalan n tak de mase nak menghayati beachnye pon..

N satu lagi, mama ni sgt2lah jakun ok sbb tak pernah gi snorkling..sian kan..so klu dpt snorkling kat tepi2 pantai kat pulau tu pon jadiklah..teringin nak tgk kehidupan dlm laut tu..tk pyh bagi mama snorkling jauh2 sbb mama ala2 penakut..berenang pon tak reti..ehehehe

Klaa..layan jekla gmbar2 pulau kat semenanjung yg mama google ni ek..leh jugak segarkan mata tgk gmbar laut yg membiru ni kan..=)


Pulau Kapas..ada gak papa suggest gi cni dulu2..sbb pulau ni tk berapa jauh dr base papa kat kuantan kan. pastu die dekat ngan mainland juagk so tk pyh naik bot lame2 sgt..=p

.

Pulau Perhentian n Redang..yg ni mungkin takkan pergi dlm masa terdekat..jauhla nk gi cni..hehe .
Pulau Tioman- yg ni pon ok kot..tak berapa jauh dari kampung kitong kat johor nun..org kate tioman pon cantik tptnye
.
Pulau Pangkor..mama dh pernah gi sndiri pangkor ni 2 kali tp just pusing2 pulau jek..tk gi tepi pntai or buat aktiviti air pon..papa n Zara dua2 tak pernah smpai lagi


Huu..best kan klu dpt pergi salah satu pulau ni..mama harap sgt papa dpt bwk mama sebelum 'keluar' anak kecik sorang lagi..mklumlah, susah nak naik2 bot ni kalau ade baby kecik..macam Zara dh besar oklah..die pon suke jek naik bot..hahaha

Oh..klu ade antara kawan2 nk suggestkan pulau yg korang pernah pergi n chalet ape yg best sgt dialu2kan k..mane tau btol2 ade rezeki dpt pergi nanti kan..=D

.

.

p/s: entry berangan semata2 jek nih..tp klu btol2 dpt pegi lagi best..kebetulan arini tkde citer best nk share..so kuarla citer2 ngan mode berangan mama nih..hehe

14 comments:

kak mas said...

pulau perhentian akak penah gi skali, pulau pangkor skali, pulau langkawi skali. pulau kapas 2x. antara 4 pulau tu rsnya akak lebih enjoy pegi pulau kapas. tataulaa.. mungkin sebab ada sentimentel value kot... hehehe.. tapi 2nd time pegi dah mcm kureng sikit sebab kapas resort dah tkde. so tmpt tu mcm terbiar. dah tak lawo dah.. tapi beach dia mmg sonok ler berendam tak hingat..

[-suziey-] said...

hiks..sume pulau tu kt dh terjah..mmg sonot giler..ok ni pandangn peribadi kita..hehe..base on pengalaman la yek..

pulau kapas: cantik..tenang..ade kayaking,snorkelling sama je mcm sume pulau lain.tpt ni xmembangun sgt..ade 2-3 chalet je..laut depan chalet xleh snorkeling sbb xde corals..kena g laut dalam..tp kalu kayaking best..tp ade ank kecik xleh nk kayaking kan...pulau kecik..utk honeymoon best gk..tp klu utk rest syiok jgk..

pulau redang mmg cun giler..dr kapas..sama je jarak dia ngn kapas..cuma jeti lain2..kapas - marang..redang-merang..naik speed boat dlm 15-20 minit jek..xlama n xjauh sgt..cuma maybe kalu nk ke jeti tu la kot jauhnya..klu dr KT dekat jek..compare tu perhentian island..nk g jeti kuala besut tu yg jauh tu..dr KB pn dh 45 minit..klu dr KT lagi la..2jam..ekkeek:D tp naik speed boat average dlm 15-20 minits jek..
besar pulau redang ni..chalet byk..paling cantik berjaya n laguna..bole snorkeling dpn chalet..ade corals..

tioman pn mmg cantik giler..byk pulau..snorkeling mmg heaven..tp..ha ni btl2 jauh..nk g jeti mmg dekat klu dr ur hometown tp kalu naik feri dia almost 2 hours tau nk smpai ke pulau..mmg letih..buang masa ats feri..klu naik speed boat maybe dlm sejam stgh kot br smpai pulau..klu naik flite landing je dlm berjaya hotel..hehe..tp mmg cun giler..

bg kita..ikt ranking kecantikan dan keindahan pulau.. redang,tioman n perhentian same ranking..tp kapas n pangkor agk kureng..

pangkor ni plak..pn xjauh sgt tp jln dlm pangkor tu mengerikan..hehe..naik bukit bagai..ade perkampungan dlm pangkor tu..ok la..cuma for me beach dia xbrapa sgt..

uish kalu pulau manukan lagi la cantik giler ..ekkeke:D tu kena g sabah la..sapi island pn cantik..

hehe panjang plak komen dr penggila tegar beach..hehe..we love beach..mmg best..ank bole main pasir..boel dh bw zara umur cenggitu..sbb dia dh pndai nk main pasir...

firahadifa said...

ya Allah, panjang nyer komen si suziey.. hik hik.. excited bebenor dia ek.

haha.. kite lagi la.. lansung x pernah terjah pulau2 di semenanjung malaysia nie

@>--ummi zahra--<@ said...

kite pernah gi 2 tmpt jer lily..

pangkor - mase honeymoon..laut dier biase2 jer..pastu nak ddk kat chalet yg dkt laut mmg jauh skit lah..kena naik teksi bagai..snorkeling tu sumer ade lah..tiket rm 10 jer pegi balik..

tioman - gi kursus..cantik giler laut dier..snorkeling pun seronok nyer..tp, mcm yg suziey bgtau..perjalanan dier yang memenatkan..2 jam lebih..tiket rm70..

Nana said...

hehe igtkan tingin nk makan apa2 tadi kita pon tingin nk g pulau kapas lawa gile kan

lily azliyana @ mama zara said...

kak Mas- hubby kate lawa jek pulau kapas tuh..pastu sbb die dekat ngan tanah besar tu yg die suggest pergi..tp suggest jekla..tkde plan bebetul pon lagi..kekeke

Suziey- bestnye baca komen suziey yg pjg lagi lengkap tu..next time leh review2 lagi..wat mase ni, target gi salah satu pulau kt semenanjung je dl..pulau kat sabah mmg cantik, tp malas nk bercuti yg kena terbang2 ni..haha

firahadifa- takpe, suziey kongsi pengalaman tuh..sonot die kan dh pergi sume pulau..tk macam kite..heheh

ummiZahra- hmm..jauh rupenye tioman tu ek. tiket feri pon leh tahan mahal..huhu

Nana- insyaAllah, ade rezki dptlah kite berdua ke sana plak kan..=D

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

ct x prnh lg ke tmpt2 tu lily.. teringin gak ni..bila lah dpt pergi erk...

Ain said...

nak tumpang berangan sama nie....

hehehe....

bagus kan info suziey tue, boleh la jadi rujukan untuk kita yang tak pernah terjah pulau nie....

Naddiea said...

lily,awk pregnant ke dik??hihi..kalo yer..sebelum sarat better pi bercuti.nanti kang tgh dlm pantang mula la resah gelisah sbb boring dok umah mcm akak skrg ni.huhu..

Dilla Ady said...

dilla dulu penah honeymoon kt pulau tioman..mmg bez..malam wat bbq lepak2 tepi pantai..syok..

lily, apenye yg saspen nih..tak sabar la nk tau..papa zara tak bg green light ke kt lily tuk britau kitorang?hihihi..

Diamilikku said...

lama dah kak su tak gi pulau..
the last one masa bujang2 dulu..
gi amik lesen diving kat redang...
huhuhuhu...teringin jugaklah....

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Kita pon lum pernah lg p pulau2 tu semua..teringin gak nih..
Klu pulau Langkawi pernah lah.. ;)

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

norly penah gi Pulau Tioman tuk honeymoon dulu.mmg cantekk beach dia, air jernih smp leh nmpk ikan berenang walopon tak gi dasar laut.
teringin nak gi sekali lagi, kalo bleh nk bawak anak2 plak..

nza said...

masa dok trangganu kak nza pernah smpai ke P.Redang, P.Kapas n P.Perhentian...Antara ke3 pulau tu P.Redang yg plg indah n cantik..akak smpt gak g snorkling time kt situ...mmg best sgt cz airnya trsgt jernih n dipenuhi dgn batu karang...ikan2 pn jinak2 n unik.....

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016