Ayah kebanggaan saya

Sejujurnya, sudah hampir sebulan entry ni didraftkan..Mama serba salah samada utk publish entry ni as entry contest, or sekadar entry luasan rasa..Apepon, mama tetap berterima kasih pada Ayu aka Sidaratul Muntaha kerana disebabkan contest anjuran die nilah mama terbuka hati utk berkongsi luahan hati dan perasaan. Mmg jarang sekali mama berkongsi rasa ngan sesiapa ttg salah seorang insan yg paling mama rindukan saat ini. Even bile berkongsi citer ngan papa, mama akan berasa sebak n akan mengalirkan air mata. Sesungguhnye, mama sgt RINDUkan wajah tua itu..wajah AYAH yg telah pergi meninggalkan mama untuk selama2 nya sejak 14 tahun yang lalu..=(


Walaupon ayah mama bukanlah seorang yg kaya raya dan memiliki banyak duit..tp kasih sayang arwah pada mama n adik beradik tk berbelah bahagi. Esp mama yg merupakan anak bongsu dlm keluaraga. Sgt manja dengan ayah. Ayah mama mempunyai personaliti yg agak tegas, tp sgt mementingkan keluarga dan kawan2. Setiap kali beroleh gaji, paling kurang ayah akan membawa kami ke bandar untuk makan besar. Sesekali ayah akan bawa kami menonton wayang di panggung lama Rex or Cathay. Selain itu, apa yg kami minta, ayah juga akan cuba tunaikan sekiranya die mampu. Paling seronok mengingatkan saat2 kami sekeluarga membeli belah utk hari raya..wlu tak belikan brg yg mahal, ayah akan memastikan kami mendapat baju n kasut raya baru setiap tahun..

Dalam memanjakan anak, ayah tetap menjalankan hukuman sekiranya kami berbuat salah. Selalu juga mama kena sebat ngan hanger dulu sbb bergaduh ngan kakak. Wlu mcm manepon, bile mama merajuk n berkurung diri dlm bilik, ayah akan datang dan memujuk mama semula duduk di depan bersama2nya..masa kecik2 dulu jugak, mama selalu berkongsi tilam ngan ayah. Berapa kali ayah mama jadik ‘mangsa’ dek mama terkencing malam..=p

Umur 13 tahun, mama ditawarkan belajar di sekolah berasrama penuh di Melaka. Setiap minggu, ayah gigih memandu dari batu pahat ke melaka membawa mak utk melawat mama di sekolah. Bukan setakat itu, sekiranye mama menelefon n mengadu kekurangan sesuatu, cth duit dsb, esoknya juga ayah akan smpai ke sekolah utk memberi apa yg diperlukan. Kadang2, ayah juga terpaksa berulang alik ke Kuala Lumpur utk urusan kerja. Dan setiap kali itulah, ayah tak akan lupe singgah ke sekolah mama utk bertanya khabar anak kesayangan

Kehilangan ayah merupakan antara moment paling pahit dalam hidup mama. Masih segar dlm ingatan sehari sebelum ayah ‘pergi’, ayah dan mak ada dtg ke sekolah. Tak ingat apa puncanya, mama merajuk dengan ayah hari itu. Sehinggalah ayah balik, mama masih bermasam muka..hingga ke hari ini, rase terkilan mama ttg kejadian itu tak pernah hilang. Berdosanya mama kerana tk berkesempatan meminta maaf dan memberikan senyuman manis untuk ayah..T_T

Hingga ke saat ini, mama selalu merindukan arwah ayah mama. Segala pengoraban ayah untuk melihat mak n anak2 gembira n berjaya takkan mama lupekan. Wlupon ayah tk smpat melihat kami mengecapi saat2 manis dlm kehidupan, tp kami tahu, ayah sebenarnya ‘melihat’ kami dari jauh. mengunjungi pusara ayah adalah antara saat yg dpt menenangkan jiwa mama buat masa ini..semoga roh ayah tenang di sana dan dicucuri rahmat..amin..








p/s: ada banyak lagi yg rasenye nk mama kongsikan di sini tp seriusly dh tak mampu..setiap kali mengenangkan arwah ayah mesti mama jadik tk kuat..apepon, hope puan penganjur dapat terime entry ini ye..entry ni sgt bermakna buat mama..bukan sekadar niat menyertai contest, tp lebih pada berkongsi kesedihan n kerinduan dengan semua..

13 comments:

YatieJay said...

Sedihlaaaaa baca entry ni......

Setiap kali teringat ayah Lily, sedekah Fatihah ye...

Diamilikku said...

sabar lily...kak su pun kehilangan mama tersayang...banyak2 sabar dan doa untuk arwah k

Izan Ishak said...

salam lily,

alfatihah utk arwah ayah lily...
cerita kita hampir sama lily, cuma izan hanya sempat ada kenangan dgn arwah abah 6 tahun je. masuk je darjah 1, tgk je org lain ada abah temankan pegi sekolah...tp ian plak xde~~

**nak meleleh dah airmata ni~~sabar ye lily....

nza said...

al-fatihah utk arwah...sedihkn bila trkenang org yg disayangi..masa FIL meninggal pn kak nza dh sedih sgt2...

Alhamdulillah setakat nie kiranya kak nza brtuah krn masih ada abah w.pn jauh....diusia abah 67 thn nie abah masih ligat mnjadi pnceramah...xsnggup kehilangan org trsyg...hu....

nooreen.rahman said...

lily, aku pun still ingt masa ayah kau pergi time kat mozac tu. agak terasa jugak sebab before that ktorang ada spent time kat umah family kau kan? :) btw byk² sedekah fatihah utk ayah kau. at least kau ade gak time dpt hidup with him. aku ayah aku meniggal masa aku setahun lebih. huu lagi tak tau camana hidup ada ayah. be strong okay? *hugs* alfatihah to both ayah. dua dua ayah kita nama abd rahman. semoga roh mereka ditempatkan bersama roh org yg beriman. AMIN.

Dokter faRyn said...

al-fatihah.

lily, aku pun teringat lagi masa malam yang ko kena balik kg sebab arwah meninggal. boleh terbayang-bayang lagi masa tu.

semoga roh-nya ditempatkan bersama mereka yang beriman. ameen.

mama zharfan said...

al-fatihah
me paham perasaan u
me baru kehilangan my dad last year..sedih hanya Tuhan ajer yg tau :( :(

mama_umar_maryam said...

alfatihah utk ayah lily..jgn rase blamed sgt sbb peristiwa majuk tu lily..try to think that,disebabkn peristiwa majuk tulah lily akan sgt kuat igt kt ayah lily..tiap kali igt sedekah fatihah kt die..insyaAllah senang arwah kt sane =)

ninieZUERYANNIE said...

alfatihah..

lily.. sebanknye.. aku teringat time2 ko citer mase skolah dulu.. sedihnyer..

intanmaria said...

alfatihah..
sedihnya entry ni dear..
sabar la..

if ur dad still ada, misti proud sebab u dah jadi wanita yang sempurna
_________________________
http://mariaariffbaby.com

Dilla Ady said...

al fatihah tuk ayah lily..sebak bace entri lily..

kuatkan diri n tabahkan hati ye..dilla lum penah rase lagi kehilangan org yg tersayang..kalu terjadi satu hari nnti, dilla pun tak tau dilla boleh kuat atau tak..

yg penting, hargai mereka yg tersayang dalam hidup kite..

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

sentiasa doakan kebhagiaan dia 'di sana'. tula cara kita menghargai dirinya sekarang.

**so touching baca entri kali ni.

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

at least lily penah bergambar dgn ayah.norly lgsg xpenah kecapi rasa itu.
bile rindukn abah, norly lgsg xingat kenangan dgn abah.sbb abh tgglkn norly masa norly 4tahun.
hanya gambar2 lama yg kakak n abg2 simpan jd kenangan sbb xde satu memori antara norly ngn ayah yg norly ingat...

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016