Blog Widget by LinkWithin

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Our 3rd Baby, insyaAllah..

baby development

Perjalanan pergi yang lancar..alhamdulillah..

Salam dari Kuantan..^_^..selamat smpai Kuantan ari sabtu kol 11am..saja nk mengabadikan kenangan pertaman kali DRIVE jauh sendiri with anak2 tanpa en papa..tapi mama bukanlah pergi bertiga semata2 yek..nenek Zara Zareef ada escort teman sekali..klu bertiga jek, rase lom dapat seru kot nak drive sendiri..entahlah..selalu rasa tak yakin nk handle anak2 sendiri dalam keta..kalau ada yg meragam (esp si kecik tu) time tgk drive mcam mane kan..takut gelabah..huuuuu

Btw, kami bertolak dlm kol 6.30am mcm tuh..1st time mama lalu DUKE utk ke tol Gombak tuh..slalu drive ngan papa mama pon tk perasan die lalu mane..ekekekeke..kali ni tawakal habis..mmg mata alert tgk signboard tkt tersalah belok simpang..rupe2 nye mmg senang aje lalu DUKE tu kan..hihi..

Citer pasal anak2, gamaknye diorang eksited nk jumpe papa kot masing2 kol 3.30am dah bangun!! sempatlah diorang temankan mama packing baju..then mama terus mandi n siap2 kan diorang..then masuk keta tk smpai 10minit dua2 tumbang..hehehe..tp Zareef tk tido lame pon..lom smpat smpai tol Gombak dh berjaga semula..=p


Anak bujang mama yg eksited awal2 berjaga dalam keta..wlupon ada nenek, Zareef tk berapa nk ikut nenek so still letak die kat seat depan jugak jadik co-pilot mama

Apelah yg suka sangat tuh kan


Sempat berhenti dua kali on the way..1st berhenti kat hentian sebelah Lanchang jek sbb si kecik dah  meragam nak susu..then pas smbung perjalanan, tak lama die mcm dah tak selesa dok diam kot smpat bertahan smpai ke hentian Temerloh..boringlah kot sbb kena dok diam tk gerak2 kan...huhu..kat hentian Temerloh, amik hati budak2 bwk diorang pi main kat playground dulu..pas diorang main, smbung sarapan n baru teruskan perjalanan..


Zareef sonok dpt main




Zara baru bangun tido..mula2 marah sbb kena kejut tp dh nampak playground terus segar..=p


Lebih 30 minit gak rasenya kitorng stop kat Temerloh..tk lama masuk keta balik Zareef tido..syukurrrrr..klu die tido mmg takde gangguanlah mama nak drive..hehehe..kakak Zara plak terus segar temankan mama drive smbil nyanyi2..nway, smpai Kuantan terus call papa..papa kena amik kat depan pintu gate sbb mama takde sticker Pangkalan Udara TUDM nun..mklumlah, tpt penting nih, mmg strict sket nk masuk..

Nway, disebabkan papa mmg kerja Sabtu smpai Isnin so mmg papa tk sewakan any bilik kat luar kawasan utk malam Sabtu dan Ahad..susah nk ulang alik katenye..maka kami stay kat bilik papa jek n utk nenek, papa sewakan bilik tetamu kat bawah block mes die..oklah..selesa jugak biliknye..ada katil dua, karpet, fridge, ekon..cume tv jek takde..nasib nenek tak kisah..time papa keja mama n anak2 pon dok lepak ngan nenek jekla kat bilik tuh..=p


Yeay..dh smpai..!! Zara n nenek aka mak kesayangan mama..sume kat bawah ni gmbar kat bilik tetamu yg papa sewakan utk nenek


Adik smpai2 jek terus berjaga n dok meng'ukur' bilik..huhu


Penat..layan vitagen dulu okeh..=p


Itulah die kisah perjalanan pertama mama ke Kuantan sorang2 w/o papa..harap perjalan balik ke Klang esok pon lancarlah..tp tk plan lagi nk balik kol berapa..haihhhhh..malasnye kalau ingat nk kena balik Klang n start keja balik hari rabu..huhuhuhu



Zareef 1 tahun 2 bulan

Alhamdulillah..28 April harini, dah menginjak sebulan lg usia anak bujang mama..cpt nye rasa tau..memang dh nampak besar btol si budak zareef ni smpai mama pn dah mula rase rindu nak ada bby kecik semula..ekekeke..tp jgn spekulasi ye..mama masih mengamalkn perancangan keluarga..biar zareef manja2 dulu lg dua tiga tahun,br mama plan bg adik ye..:-P

sedikit update perkembangan zareef wat mase nih;

- belum pndai bercakap ye kawan2..org kata kalu bdk cpt berjalan, memang lmbt mula berckp. Leh diterima kot sbb kakak zara pn dulu mcm tuh..hehehe..so stakat ni, words yg slalu disebut2 hanyelah "ma..ma".."ah..ah".."ammm..ammm"..n few suku kata lain yg simple..:-P

- walaupn lom pndai ckp btol2, tp ape yg die nak die pndai smpaikan. Cthnye nak susu die akan tjk botol or bekas susu..nak minum akan tjk cawan, nak makan tjk roti or biskut..nak main die akan tjk ape2 benda yg die nak..dll.. :-)

- sudah semakin lasak..plg risau kalau tgk die berlari..seriusly, zareef mmg tak suka berjalan..die memang bergerak dgn cara berlari, berlari dan berlari..even dlm rumah..so jgn pelik ye kalau tgk benjol kt kepala die x surut2..byk kali sgt dh jatuh tersembam..huhuhu

- suka sgt buli kakak zara..dh pndai tampar2 muka kakak, tendang2 kaki..tarik rmbut dn sebagainye..gamaknye die ingat tu cara nk bergurau mesra kot..T__T

- sgt suka dgr muzik n lagu2 yg rancak..comel je badan ikut terenjut2 nanti..hihi

-opps..berat terbaru dh 11.3kg ..nurse kata ok perkembangan dan berat die..makan n minum susu pn sume ok. zareef blh dimasukkan dlm kategori 'sume benda die sapu makan'..:-P

- wat mase ni, alhamdulillah zareef dlm keadaan sihat pas recover dr hfmd arituh..hope terus kekal sihat ye dik..buat mama senang hati selalu..:-)

hmmm..cukup dululah update ttg si kecik yg makin membesar ni..now si kecik sdg on the way ke kuantan ngn mama, kakak zara n nenek..next week bkl share aktiviti2 kami kt kuantan ye..^__^

Aksi ganas atas buai

Kat umah kami ada sebiji buai comel yg dibeli time kakak zara kecik2 dulu. Tp dah name bdk ppuan, time kecik2 dulu jarang sgt zara wat aksi2 merbahaya bile naik buai ni. Berbeza dgn si adik, br umur setahun dh mcm2 stunt die buat atas buai tu. now buai ni pon dah pindah masuk dlm bilik biar sng mama nk monitor die main. Kdg2 tu smpai menjerit2 mama tgk die main buai tau..sbb seriauuu..tkt tergolek ke bwh je..huhuhu

So kat bwh ni antara aksi zareef yg smpat mama rakamkan..sambil amik gmbr sambil monitor jugak..tk blh ralit ngn bdk ni. Kalau x memang bertambhlah benjol kt dahi tu karang..:-P


Mcm biase sblum nk main ape2 suka umpan mama ngn senyum manis dulu

Mula2 main ngn sopan lg

Lama2 mulalah mcm2 aksi die buat. Berbuai smbil mencangkung, berdiri sume ada..time die wat aksi menonggeng atas buai je mama x smpat snap..heheh






sempat sengih2 lg tu..gerammm..




Zareef oh zareef..makin besar makin bertambh keletah n ragam die..dh mula rase mencabar jaga dua anak yg tgah membesar ni sorang2..:-P

B.E.N.G.A.N.G

Semalam petang mama balik keja agak lewat..kol 7pm baru nak amik anak2..(bg mama dh consider lewat sgtlah tuh..hihi)..dari dalam keta lagi dh rasa penat sgt badan so mmg awal2 dh set malas nk masak..so time2 malas mcm nih, mmg laju jek kereta menghala ke KFC drive thru kemuning utama..huhu..time nk order jek dh start BENGANG..sebabnya? boleh plak tukang amik order tu tak dengar2 apa yg mama nk order..siap cakap " leh cakap kuat sikit tak..tak dengarlah"..hishhhh..klu request lembut2 takpelah jugak kan..ni request dgn nada bengang..so, mama lagilah BENGANG kan..dahlah tgh penat nih..huhu

Then seterusnya, pergilah kaunter utk amik order tu..dah total2kan, mama pon bayarlah sekian amount..yg penting lebih rm20..kereta mama plak mmg ada KFC VIP sticker so kalau ikutkan purchase lebih rm20 mmg akan dapat sumthing free lah kan..mama tgk die just bg apa yg mama order..takde bagi extra pon..so mamalah pulak yg kena tanye.."eh..saya ada VIP sticker ni mmg takde dpt ape2 ke beli lebih rm20..??" ok..time tulah baru die cakap lebih rm20 dpt air kotak soya percuma n baru terhegeh2 nk amik..haihhhhhh..

Lepas dh cek sume ada, mama pon meneruskan perjalanan balik..tetiba kakak Zara tanye.."Mama..mama mainan kakak..takde pon dalam nih"..for info, semalam mama belikan budak2 tu set chicky meals..dhlah first time beli chicky meal 2 set sekali..boleh plak dua2 kotak chicky meals tu takde toys..aduhhhh..BENGANG lagi!! wlupon mainan kecik tak seberapa kan, tp kite dah bayar..so kenalah tuntut..tak pasal2 mama kena pusing balik tau pi kat sana bgtau yg tak dapat toys..bile bgtau diorang, dok buat muka blur2.."ooo..toys takde yek..sori ek"..isk2x..mujur lom berapa jauh tau..klu dh jauh..mmg tmbah BENGANG la mama..

Kesimpulannye, semalam servis KFC drive thru mmg totally OUT!!..better beli kat Mc D drive thru Bdr Puteri tuh..servis superb..staff pon hormat sgt ngan customer..huhuhu



p/s: Dok sibuk2 BENGANG ngan orang..ape kate pas ni banned jek tak payah singgah terus kfc drive thru tuh..leh jugak kurangkan lemak dalam badan kan..hihihi






Ke Kuantan lagi minggu ini..

Hujung mingu ni mama cuti panjang..sabtu ahad, mmg weken standardlah kan..than isnin, comp bagi cuti ganti utk wesak day..selasa plak 1 May cuti hari pekerja..total 4 hari cuti..tapi sayangnye, mama mmglah cuti..tp papa kena kerja plak..huhu...so papa mmg tk dpt balik ke klang..maka akhirnye papa wat keputusan, nk import mama n anak2 ke kuantan ajelah..mklumlah, last week pon papa tk balik..so dah rindu budak2 la tuh..

Apepon, ke Kuantan kali ni mmg takde plan jalan2 sakan yek..sebab papa kan kerja..papa just dpt cuti ari selasa tuh so insyaAllah, isnin petang ke selasa pagi tu br nk bwk kakak Zara mandi kolam..selain dari tuh, mama kena beraktiviti sendiri ngan anak2 jeklah..=p




Tak sure lg nk ke Kuantan hari ape ni.ikut plan papa nk amik jumaat malam tuh..tp tetibe mak mama cam nak ikut ke Kuantan sekali..so klu ada mak mama, rasenye mama drive la kot ke Kuantan tuh..=)

Botol susu gergasi

Hehe..gergasi lah sangat kan...=p

Takdelah..ni kisah botol susu besar kat umah ni je sebenarnya..botol susu besarrrrr aka tabung duit Zara n Zareef..dh lama tabung duit ni kat umah siap dh kosongkan 2 kali..kali pertama kosongkan masuk akaun kakak Zara..kali kedua mama bahagikan ke dua akaun..bagi sama rata..hihihi..act duit dlm tabung ni selain dari duit syiling dan seringgit2 dari mama n papa, ada gak duit2 yg Zara n Zareef dpt dari org2 lain..kdg2 jumpe kawan2 mama ke, balik kampung ke..mesti dpt hasil kan..so senang isi sume dlm ni..klu isi kat wallet mama karang mama 'tersilap' guna plak..hihihi

BTW, now adik Zareef dah pndai masukkan duit dalam tabung ni tau..salah satu 'permainan' interaktif ni..ahhaha..ajar anak masuk syiling dlm tabung..selain tingkatkan kepekaan diorang, leh jugak didik minat menabung dari kecik kan..kakak Zara dulu pon, kecik2 mama dh ajar Zara masuk duit dalam tabung..=)

Jom layan aksi Zareef dgn botol susu besar ni yek..


Sedang belajar cara2 masukkan duit,..
Cuba dan cuba lagi..
Satu2 die berjaya masukkan..=)
Ehhh..cam sama jek botol susu besar ni ngan botol keci Zareef kan..
Nahlah mama..tak mau botol yg kecik nih
Adik nak minum botol besarrrr ni plak..
Ha kauuuu..btol2 masuk mulut tuh..hehehehe
Alahai dik..tu botol tabunglah..mana ada susu..hihihi
EKSITED..=p

Macam2 aksi bujang kecik mama nih..org ajar menabung, die pi hisap plak botol susu besar tu yek..=p

Tudung Bawal Bercorak

Arini punye entry nak tepek muka sendiri..saje nk share beberapa koleksi tudung terbaru mama..sebelum ni dh pernah menceburkan diri beli tudung Fareeda..mmg suka ngan Fareeda..tp sempat beli 3 kali jek pastu rasa tk mampu dah..ehehehehe...tunggulah dpt bonus nnti kot baru tmbah collection..=p..nway, nk story kali ni mama mengaddictedkan diri beli tudung bawal bercorak plak..kebetulan mama kan pengguna tegar bawal..rasenye dlm banyak2 jenis tudung, bawal ni jekla yg mama paling serasi dan selesa pakai..wlupon ramai kate leceh nk mengiron kan..tapi tetapppppp bawal di hati..hihihi

Nway, bawal bercorak  ni sangatlah murah n cantek2..cume kain die tak sama 100% ngan bawal biasa tu..die lebih nipis n jarang..so kena jaga extra careful sketla sbb benang die senang tertarik..time mama mula beli mama cari kat online jek..tp now kat luar pon dh bersepah2 raseye...mama kumpul wat stok pegi opis..asyik tudung kosong kan so kite try yg corak2 plak..=p

























Hehehe..banyak gmbar memang sume dgn uniform kerja kan..uniform kerja kaler purple tp kitorng mmg slumber pakai tudung warna warni..bosan nk tudung sekaler jek..=p..btw, selain tudung bawal bercorak ni..mama berkenan gak ngan bawal bertone..suke sangat2 ngan tudung 2,3 tone nih..utk bawal tone, baru ada 2 helai jek.yg ni kain mmg 100% bawallah..senang dibentuk jugak..cume die simple jekla takde sulam2 sume tu..=)..nnti ada rezeki nk tmbah lagi koleksi bawal yg tone2 nih..harga sama mcm bawal bercorak gak..murah sgt belas2 hengget jek..hihihi












p/s: Teringin sebenarnya nak pakai shawl2 lilit tu kan..tp apakan daya..mmg tak reti...pernah beli sehalai dua..pastu try belit2 sndiri, rasa selekeh n tak kemas jek..last2 mesti bukak balik and at the end..back to BAWALLLLLLL jugak..heheheheh

Yeay..mama bawa kami tengok wayang!!

Salam aunty2 semua..hari ni kakak Zara nak interframe dalam blog mama..boleh?? mama kate die sibuk sket so die bagi Zara takeover sekejap..hihi

BTW,ni Zara nk citer aktiviti kami hari Sabtu lepas..papa kena keja so weken tu papa tk balik..tinggallah Zara, ngan mama n adik Zareef..mama tanye papa tak balik ni kite nak pegi mana..cpat2 Zara jawab "kakak nak tgk wayang..kakak nak tgk citer Princess!!"..mula2 mama malas nk layan..mama kate takut nk bawak kakak n Zareef berdua jek dalam wayang..nnti klu adik lari2 dlm wayang sapa nk layan..tp Zara dgn bijaknye jawab "kalau adik lari2..mama tolonglah jaga die.." ..haaa..pndai kan kakak jawab smpai nk terpengsan mama mendengarnye..hihihi

Tapi kan..Zara tau mama memang sayanggggggg sgt kakak..akhirnye Sabtu tu mama bawak jugak kami kuar..kol 10.30am dah kuar umah sbb target nak tgk wayang kol 11.10am..sebelum wayang start, smpat gak mama bwk kami teman die gi tukar Aeon member card dulu..pastu sebelum masuk belikan twisties n popcorn utk kami..haaaa..gigih kan mama..=p


Adik n Zara happyyyyyy sgt bile mama nk bwk kami jalan2..cyg mama!!

Haaaa..nilah citer Princess yg Zara nak tgk sgt tuh..rupe2nye mama kata tajuk die Mirror Mirror..citer pasal princess Snow White yg comel n cantik..=)

Opsss,,tadi tak senyum so mama paksa Zara posing lagi sekali..=p

Haaa..seblum masuk wayang, mama paksa adik dok dalam troli ni dulu..sbb klu bagi adik jalan sndiri, nnti mama tak larat nk kejar adik berlari2..nk bwk stroller mana adik nk naik dah stroller tuh..huhu

Ni time dh masuk wayang...Zara mmg suke tgk wayang..aunty2 suke tgk wayang jugak tak??

Adik Zareef..mula2 tu die ok jek duduk..smbil tu die curi2 makan popcorn

Tgk..suke btol adik Zara makan popcorn kan..tk macam Zara..Zara suke makan twisties jek..=p

Sebelum wayang start, mama smpat interprame amik gmbar ngan adik dulu..hihi..


Kesimpulannya, Zara suka sgt tgk citer Princess nih..comei sanagt tau princess snow white tuh..Zara pon nk comel macam dielah..hihi..tp kan, adik awal2 jek dok diam tau..pastu die nk main lari2 jugak..nasiblah dlm wayang tk ramai org so kami leh pindah2 tpt duduk sesuka hati..pastu dekat 3/4 citer, adik tido..barulah lega mama n Zara nk layan wayang..=p

Apepon, syabas mama sebab berjaya bwk kami berdua tgk wayang sndiri..nnti bebila kite pergi lagi k..heheehh