Kek sempoi yang special untuk papa..=)

5 April lepas kan bday papa kan..so tetibe tahun ni terrrrrgerak hati nk prepare home made kek bday utk papa..TAPIIIIII isunye..kat umah takde oven..nk wat kek kukus pon takde peralatan yg sesuai..maka, timbul idea nak wat kek sempoi nih..agak2 mama wat kek ape..hehehe...kek paling senang aka KEK BATIK lah..campur2 sume bahan, masak atas api, masuk bekas pastu sejuk bekukan dlm freezer..siap!!!ekekekeke..cume nk jadi special ala2 kek bday, mama curah choc topping + choc rice..jadilah home made kek bday..^__^


Nilah die kek mama yg dah siap..kek batik ni mama buat ari Khamis malam..then Jumaat malam br mama prepare choc topping tuh..sayangnye, coklat atas tu macam tercair plak + tak cukup so tak rata satu bekas..hehehe

Anak dara nan sorang ni tukang tolong tabur choc rice + cucuk lilin..=)

Suke sebab dapat tolong mama

Inilah die rupe 'kek sempoi special' yang dah siap..guna gula2 skittles  jek utk 'tulis' nama papa..hehehehe..wlu senget benget kire halal jekla sbb malas nk ubah2


Mama pon sibuk nk posing ngan kek sempoi nih..=p


Act time siapkan choc topping, susun gula2 n lilin tu sume memang kelam kabut sikit..sebabnye malam Jumaat tu nk amik papa kat bus stand sek 17..kebetulan ari tuh papa naik bas awal plak dari Kuantan so smpailah awal dari biasa..mujur smpat gak siap..dah pesan kat kakak jgn bgtau pasal kek tu tapi hampeh..terrrrrpecah gak rahsia sebelum smpai umah..agagagaga..cume papa agak terkejut gakla sbb ingatkan mama beli kek kat kedai..mklumlah, selama2 kawen ni manenye pernah n buatkan die kek2 bagai ni kan..huhuhu (sapa soh tk belikan oven, klu tk kompem mama rajin membaking..---> rajin lah sgt.=p )


Kesian bday man..bday die tp sendiri kena pasang lilin..=p

Pas Zara nyanyikan lagu besday..terus tiup lilin..tp siapa yg over tiup tuh??? hihi

Sayanggggggg kakak

Papa n kakak Zara

Us THREE..

Nilah rupe kek setelah dipotong..komen papa?? kek batik tu ok tapi toppingnye manis teramat..huuu..silap bajet kot..last2 setiap kali nk makan mama siap asingkan yg topping atas tuh..=p..Zara n Zareef suka sgt kek batik nih..habis anak beranak jek yg makan sume ..


Hmmm..perasan tak time celebrate ni korum tak cukup sorang..huhuhu..tak best kan..ingat nak share moment ni sama2 berEMPAT..tp malangnya anak bujang mama mmg jenis tido awal..maka time smpai umah pas amik papa tuh die dah ketiduran dah (sebelum balik umah smpat singgah makan dulu so smpai pon dh kol 10pm lebih) ..papa tk smpai ati nak kejut so takdelah gmbar sama2 ngan adik..sian adik kan...


Si bujang yg lena beradu..


P/s: Ada tanya papa ttg hadiah ape yg die nak tahun ni..jawapan BEST papa.."takpelah..takyah hadiah pon takpe..dpd bg hadiah, baik awak bagi layanan tip top aje dah cukup"...huissshhhh..perli ke ape ntah..mklumlah, sejak 2 menjak ni dah kurang masak kat umah..pastu ujung minggu asyik ajak merayap jek kejanya..hihihihi


6 comments:

LYAfrina said...

wah...kretif gak tu... rasanya sure husband lg terharu..sbb dr air tangan isteri sndiri...

Nad @ MamaZakwan said...

nmpk sedap la lily..
simple tapi simpan kenangan indah tu
heehhe
apa la zara ni, dah surprise tak jadik, hehe
biasa la budak2 kan ;)
dorg yg terlebih excited =p

Izan Ishak said...

bestlah tgk kek batik lily tu. suka tgk kakak zara beria2 betul dia tiup lilin tu. sampai kembung2 pipi dia.

izan pun dah lama sgt tak membaking. padahal ada je oven, pengukus tu semua. jadi khazanah dah kat dapur sejak2 peknen ni. kalau rasa nak mkn kek je laju2 terjah SR...

izla said...

ada idea nih nak buat kek batik gak waktu bday hubby nanti. kreatif..
anak2 pon suka makan kek batik.

Syima ~Mama Kyra~ said...

ep besday to papa 2Z !!

Lily..bole share resipi kek batik tak..PM kat FB eh..kita suka bangat kek batik ni :)

VEE said...

Salam kenal..feel free to visit me back @ cerita-cinta-mommy.blogspot.com

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016