Menabung bersama Zara

Anak mama dh pandai menabung! Hee..ape yg mama maksudkan sebenarnye ialah masukkan duit dalam tabung. act tak pasti sejak bile die dh pndai tp few weeks before baru mama n papa perasan zara pndai amik duit n tros masukkan dlm lubang syiling tuh.
.
Act tabung pertama zara ialah tabung kfc nih. mama n papa mmg sengaja belikan utk ajar zara menabung. mase beli tu umur zara 10 bulan kot. tabung tu kan menarik sbb once masukkan syiling dia akan kuar lagu kan. nway, mase baru2 beli mmg zara tk pndai lagi. selalunye bile bg syiling dia akan cabut tros the whole penutup tabung n then kuarkan pulak syiling dlm tu utk dibuat main..hehe..tk ingat bile last mama ajar zara masukkan duit btol2. tetibe try balik rupenye dh pandai dh anak mama nih..=)
.
Skang bile bg tabung, zara dah tak cabut penutupnye dah. tros amik syiling masukkan dlm lubang syiling tuh..
.
Mula2 ade jugak syiling yang tak masuk, tp makin lama makin pndai
.
Selain tabung kfc, zara jugak ade tabung botol susu nih. act tabung ni dh ade sebelum zara lahir lagi. mama n papa mmg spesis tak suka bwk syiling dlm wallet. so sume hasil2 syiling kitorng akan dimasukkan dlm tabung botol susu nih. aritu mase zara umur 7 or 8 bulan, tabung ni dh penuh so kitorng bwk gi bank and masukkan dalam akaun zara. dapatla dlm rm400 utk syiling saje. okla tu kan. wat tmbah2 duit simpanan zara. nway selain syiling, duit2 'becek' (bahasa org jawa) yg zara pernah dpt pon sume mama masukkan dlm tabung ni jugak. sngla nnti bile nk simpan kan. tkdela mama ter'guna' ke apa..hehe..
.
Sejak akhir2 ni zara jadikan tabung ni as salah satu permainan die plak. die pndai bukan penutup botol susu tu n mintak mama kuarkan syiling2 tu sume. then die akan cuba masukkan satu2 syiling tu ke dalam tabung tu balik. yg tmbah cute, setiap kali berjaya masukkan syiling dia akan tepuk tangan..how nice..=)
.
Haha..takde kerja main tabung atas katil
.
Bile puas hati, zara pon tepuk tangan!
.
Opss..ni gmbar tmbahan.saje nk jugak sibuk letak kat sini.zara golek2 b4 tido


Act mama ade video nak upload tjk gaya zara masukkan duit dlm tabung tu. tp dr dulu smpaila skang mama ade prob nk download video kat blogger. 3,4 jam pon tk terupload2 jugak. so kawan2 ade tak tips nak bg sng upload video..huhu..

10 comments:

Linda Latip said...

huhu jgn tnya tips upload vid kat acik Linda..die lg la slo bab bab tu hahaha.. haii zaraaaa! dh pndi menabung ye..huhu..pndai! klu abg ghazi bkn menabung..menaburrrr! kalau jupe duit syiling duk tabur atas mcm lambung duit rope org kaye..tak phm mn die bljr hahaha..Anyway, zara n mommy shat? hehe sowi acik once in a blu moon aje dtg mengomel..tp salu jenguk ihi..

:iBuAfiQah: said...

afiqah pny tabung KFc tu pun dah penuh..
tp malasnya nak ke bank utk bank in kan..
bagus la zara dah pandai masukkan duit dlm tabung..bijak2

mama idzareef said...

wahh zara gud girl..kecit2 dh pandai menabung..keep it up gal..

jgn jd cam abg idzareef..dia pndai gak masukkan coin dlm lubang..tapi dlm lubang machine kat playland jusco.. huhu..sabo je la..

lily azliyana @ mama zara said...

linda- hee..takpe..mmg tau linda sgt bz lately ni kan.zara n mama sihat2 saje..tp tgh jeles ngan en ghazi yg dpt tgk elephant life dlm utan..zara pi zoo aritu pon tk smpat nk cari elephant..=p

ibu Afiqah- Zara ade dua tabung. bile tabung kfc dh penuh, kitorng pindah syiling dlm tabung botol susu yg sgt besar itu. bile tbg botol dh penuh, kenala jugak merajinkan diri masukkan duit dlm bank..hehe

mamaIdzareef- zara kecik lagi lom tau masukkan syiling dlm playland. silap2 besar sikit nnti pon same cam abg idzareef kot..hihi

en_me said...

besornyerr botol susu kfc tewww..

Naddiea said...

besarnyer tabung botol zara.see thru plak tu.besh2!!nampak setiap hasil simpanan.good habit dear..

Diamilikku said...

cerdiknya dia.....
alesha sekarang nih kalau pegang syiling still nak masukkan dalam mulut lagi..so tak dapek la nak ajar apa2 lagi...yg dia tau skrg big hug..kiss2...baca buku buat sound jer lah..

hehehehhe...zara dah pakai baju kaftan yerr...cutenyaaa

lily azliyana @ mama zara said...

En_me- botol susu tu bukan kfc nyer. tu bekas beli gula2 kat langkawi..hehe..

naddiea- yup..hope smpai zara nnti zara jadikan menabung tu satu habit. jgn die ingat tabung tu utk permainan semata2 sudah..=p

umiAlesha- lain budak lain minatnye kot. zara plak klu org suruh kiss die tk serius. die bg sipi2 pipi jek, pastu smbil gelak2..apelaa..pahtu mama die geram, tros mama yg gomol puas2..hihi..

kaftan tu lame dh beli. beli kat pasar payang tganu last yr..=)

zieha said...

bagus..zara kecik2 dh pandai menabung..cuma awasi setiap inci dia masukkan duit coin tu dlm tabung...bukannya apa takut dia masuk plak dalam mulut..benda luar jangka nie kita tak tahu kan.. GO..GO..FOR SAVING!good girl!!

Mama_Aqish said...

wah....zara tecik2 lagi dah pandai menabung....bagus untuk masa depan....macam papa & mama zara kan...menabung utk pi bercoti....zara sama macam aqish la...tomeinyer zara sinonim dgn namanyer...

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016