Blog Widget by LinkWithin

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Our 3rd Baby, insyaAllah..

baby development

Jalan-jalan hilangkan bosan

Citer weken yg baru lepas…
.
Ari sabtu just lepak dok kat umah..mama ‘paksa’ papa bersihkan rumput2 yg dh menyemak nyamun tu smbil curah racun rumput skali..tgh hari kakak mama yg dok MINDEF call kata nk dtg..dhlah peti ais tkde stok lauk pon. Maka jamu diorang ngan goreng nugget + buat air koktel jek..hehehehe..sblh ptg plak pi kuar carik nasi kukus ayam berempah..seee..mmg dasar pemalas kan. Leh jek kuar beli lauk mentah..tp, ni kuar pi beli nasik siap..tkpe..kakakku sgt memahami keadaan adikkye yg pemalas ini..=p
.
Ahad plak, dari pagi dh start hujan..rase lemau jek nk pi mane2..tp tgh hari kuar gakla sbb mama kena cek tekanan darah kat SALAM. After cek BP, papa ajak pi jalan2 tros..seriously takde idea nak gi mana..pastu ckp kat papa ikut dielah nk bwk ke mana2 pon..yg klakarnye dlm papa pusing2 cari destinasi nak diterjah tu, mama n Zara leh tertido kat kusi belakang. Sedar2 papa dh slamat parking kat Sunway Pyramid..hehehehe
.
So, ni jekla sket2 gmbar kat Sunway Pyramid..nk amik gmbar pon rase malas jek skang..kitorng just jalan2 cuci mata semalam. Cume time kat Anakku jek mama menyinggah beli few keperluan tambahan utk mama n adek baby. Then, tak lupe layan Zara main kat tpt game tuh..skang klu pi mana2, wajib singgah sbb Zara dh pndai demand nk main game..=p
.
Zara n papa..


With papa lagi..


Ade merry-go-round plak dlm nih..Zara just usha jek tak ajak naik pon


Ni kat tpt game. Mula2 main game tembak ikan


Pastu main game ketuk gendang plak


Haaaa..ni paling best. Ada game fevret Zara plak..BOWLING!!!


Papa ajar anak dara baling ball..


Muka heppy jek dpt main ‘boling’..2 round tau die main nih..



Gaya ‘boling’ tipu utk kanak2 main..lehla kan..nk bwk main boling btol, mane larat budak2 nk baling bola boling tu nanti..=p


Sebelum beransur, smpat gak main kereta2 nih..sonok sgt die sbb kereta ni ada skrin die skali..mcm betul2 bersiar2 gitu..



Dh puas jalan2 cuci mata, perut pon dh lapar..konpius gak nak makan kat mane. Tp last2 mama ajak papa try makan kat Fullhouse..tak pernah lagi makan kat sana..lagipon, jarang2 gi Sunway Pyramid nih so harus makan kat restoren yg jarang2 jumpe kat tpt lain..=p. Fullhouse ni uniknye sbb deco dalam die tu kan..macam dalam rumah btol. Ada ruang tamu, ada dapur, bilik sume..foods pon affordable n sedap..=D


Menu yg sgt unik. ala2 gaya megazine mcm tuh..


Zara @ Fullhouse..


Antara suasana dlm Fullhouse


Dessert choc almond brownies + ice cream..wlu namenya dessert tp kami mintak awal sbb nk suap kat Zara..=p


Air mama..vanilla + dragon fruit ice blended..nyummy giler..die nye pearl tu bile gigit kuar jus..hehehe


Lime juice for papa..pon sedap..sgt fresh n tak berapa masam


Mama nye chicken chop..nmpak simple tp sgt kenyang. Ada sayur + mash potatoes di sebalik ayam tuh..=p


Papa nye breaded chicken cutlet..ok gak..sos sedap n fries byk giler. Kongsi makan 3 beranak baru habis..haha


Heee..baru ade gmbar mama..


Anak dara lagi..=)


Dah siap makan, Zara posing2 skjap..


Sibuk nk pegang patung anjing tuh..huhu..


Papa kat bahagian depan restoren..muka masam nmpak sgt tk ikhlas nk bergmbar..=p



After makan, layan Zara berlarian2 kejap n trosssss balik..n macam biasa, kol 11pm papa dh bergerak semula ke Kuantan naik bas kat Sek 17..jumpe lagi ye papa cuti raya cina nantii..=) (InsyaAllah cuti raya cina kami akan balik kampung di Batu Pahat)




Earning Nuffnang yang tak seberapa- akhirnya dicashout juga

Salam ari Isnin..

Awal2 pagi 31 Jan mama amik keputusan nk cashout jek Nuffnang mama..sebenarnya earning mmg sgt2 lah seciput..rm100 pon tak lepas..hahahaa..hasil setahun lebih register itu jekla yg mampu mama kumpul. mklumlah, mama ni bukan blogger tegar...nak aktif berblogwalking pon tak dan..so klu nk tunggu smpai berkepuk ntah bila kan, maka cahout jekla bulan nih..

Nway, duit yg seciput tu nanti nak wat tambah2 utk projek photobook Zara..kena tmbah duit lain gaklah kan..target photobook tu smpat siap utk dijadikan bday present utk anak dara kesayangan bulan April nanti..InsyaAllah..=D. act kali ni nekad cashout sbb nk guna duit tu utk Zara pon..mklumlah, blog ni asal usulnye mmg dicrate khas utk Zara, so layakla duitt nuff yg pertama mama dedicate utk die kan..=D

Now, akaun Nuff dj kembali ZERO..ntah tahun bilelah leh disahout lagi gamaknya..hehehe.act blog kecik mama ni kkdg ade gaklah BE masuk..tp sbb berblogging pon biasa2 jek + kurang BW, maka setiap BE hasilnye sket2 jekla..


p/s: kalau photobook Zara ni siap, maka tercapailah wishlist yang ketiga mak buyung..skang tgh sakit jiwa dok kumpul2 gmbar Zara dlm folder..banyak gilerrrr gmbar die nk kena kumpul nih..huuuu

Penggemar kicap..

Hee..smalam dok baca pasal mama Tisya penggemar kicap..arini tetibe rase nk buat entry pasal kicap jugak..=p

Act, mama ni kira kategori penggemar tegar kicap..paling sempoi la tuh lauk yg mama leh makan..ikan bilis goreng + kicap ker, telur goreng + kicap ker..nk nikmat sket..ayam goreng + kicap..mmg marveloussss!!!hahaha..dulu time study kat UTM lagilah. Siap beli stok nugget tu kan. Pastu time memalam lapar, masak nasik, goreng nugget, then makan dua2 ngan kicap..simple + kenyang..but tak lupe jugak..menggemukkan..mane taknye, makan makanan tak seimbang langsung..hehe

Pastu kan, klu makan nasi goreng or mihun goreng ker, pon mama akan tmbah kicap as penambah perasa..itu klu nasi goreng or mihun goreng yg orang lain masak. Kalau yg mama masak, kompem mama dh siap2 bubuh kicap time menggoreng tuh..tk caya tanye papa. Mama klu wat nasi goreng or mee goreng or mihun goreng, kompem kaler die jadik merah2 kehitaman sbb sumenye berkicap..kdg2 tu mama tk letak garam pon..sbb kicap pon dh masin kan..=)

Papa pon penggemar kicap ni jugak..mase kitorng baru2 kawen, ada satu kali tu dok tergelak besar sbb kitorng kebetulan makan benda yg sama..masa couple kan asyik dating kat kedai so tkdelah request2 kicap bagai kan..nak tau ape yg kitorg makan? Kan kat johor kalau kenduri kawen mesti ada ‘berkat’ nasik kan..so mase tuh kat umah MIL..dpt berkat nasi beriani..leh dua2 orang berebut kicap nk makan ngan nasik beriani tuh..hihi..kronik tau. Nasik beriani pon nk bubuh kicap..=p


Dulu2 masa kecik2, slalu makan kicap nih..Kicap Tamin..tp tk ingat dulu2 nya label mcm ni ker..(ada lagi ke kicap Tamin ni skang ek..)


Pastu bertukar plak pada Kicap Jalen..dulu2 kicap Jalen ni cam ada kat johor jek..kalau jalen slalu beli either yg manis or yg lemak manis tuh


Now kat Shah Alam ni dh start makan Kicap Kipas Udang plak..kalau kipas udang, slalu beli yg manis..=p


Nway, sejak preknen nih mama slalu jek kena tegur ngan kwn2 oips. Diorang kate ‘makanlah kicap banyak2, nanti baby kulit hitam baru tau’..huhu..sadis kan..so skang ni mmg try kurangkan makan kicap..hahaha..terpengaruh gak tuh ngan cakap org kan..tp time teringin tu bntai gakla makan..nikmat wehhh..nikmatttttt…



p/s1: Ni baru citer psl kicap..lom lagi pasal sambal kicap..orang Johor sambal kicap benda wajib ok..sedap makan ngan pisang goreng, keledek goreng etc....n sup sume tuh..=D

p/s2: Zara mase kecik2 dulu tak suka kicap tau..baru letak kicap sket die leh jelir2 lidah die mintak lap or buang nasik/bubur yg rasa kicap tuh..cume skang sejak dh umur 2 tahun lebih dh pndai makan kicap sikit2..itupon letak sikit jekla wat rase..klu die nmpak nasik tu hitam sgt die tk mau dah..mintak yg kaler putih jugak..=p




Bila ada mood...

barulah Zara nak ikat rambut!!!

Hehehe..entry sesaje sbb dlm entry semalam Zety tegur suka tgk Zara ikat rmbut..act mama pon suka klu tgk anak dara sorang tu ikat rambut..nmpak kemas n senonoh jek..tapiiiiii..mmg susahlah nk paksa die ikat rmbut tuh..ni sejak 2 menjak ni baru nak balik ikat rambut sbb tgk kawan2 kat nuseri sume rmbut cantek2 kot..klu ngan mama mmg kem salam lah..pakai skarf pon dh cukup bagus. tp pengasuh die kate bile kat nuseri tgk budak lain sume ikat rmbut, die pon mengendeng nk mintak kakak ikat rmbut die jugak..=p

Yg gmbar bwh ni mama amik 2 hari lepas..tgh cantek2 ikat rmbut tu cpt2 soh die posing..padahal dah parking dpn kedai mamak n bwk Zara dinner tuh..still sibuk snap sana sini..hehehehe

Kemas jek kan bila ikat rmbut mcm nih..=)

Ni mood nak posing tgh ada2..macam2 gaya..

Lagi dan lagi bergaya..

Peace tak jadik..

Klu peace die jadik kompem die tak tgk kamera sbb dok khusyuk betulkan jari die tuh..=p

Pnjangkan rambut Zara..sbb tu elok klu die ikat rambut..tklah serebeh

Lagi aksi manja..


Hehe..itu kalau die tgh ada moodla..mood nak ikat rambut + mood nak posing2...tapi klu dh kena time takde mood..cengginilah rupenye..

*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*



Ikat rmbut ntah ke mana..posing pon dh tk mau tgk muka mama dah..huhu..(ni gmbar pas dinner)..kat kedai tu jugak die mintak mama cabut getah rmbut tuhh)



Anak oh anak..mmg macam2 ragam kan..=)


Dinner @ Secret Recipe..

Semalam hari gaji..petang balik keja tros bwk Zara gi Ole2x Sek 18..hehehe..sejak ada Ole2x ni asyik dok bwk Zara jek gi jalan sana sbb dekat je ngan umah..act ingat nak cari tudung untuk mama, tp malangnya takde yg berkenan..last2 Zara jugak yg dapat hasil..semalam dpt kasut jalan baru..macam biasa, mestilah Princess kan..yg ni Zara tak pau..mama yg ikhlas nak belikan sbb kasut jalan Zara tinggal sepasang jek..
Plan memula nk ajak Zara dinner kat Pakli Kopitiam..tp bile tgk ramai sgt orang, anak dara ni dh mula rimas..so smbung jalan2 keliling Ole2x n last2 anak dara tunjuk Secret Recipe..oklah kan..gaji baru masuk lehlah mama layan makan best2 sikit..hihihi


Anak dara bergaya ngan kasut baru..tros pakai ok..tak dan dah nak simpan2 bwk balik umah..=p


Fokus pada kasut aje bukan pada kaki. baru nk masuk 3 tahun kaki dh banyak 'tanda'..tulah tk suka pakai seluar pjg..mane tk bercalar kaki tuh..huu


Ice lemon tea + kopok free dari SR


For Zara..tk kan tinggal order mushroom soup nih..


For mama + Zara..fish n chips..tak habis pon siap mintak tapau bwk balik..


Single scoop ice-crea for dessert..



Hmmm..macam pelik lak gi SR tp tak order kek..ntah..smalam tk rase nak makan kek kot + rase cm dah banyak sgt order..yg order tu pon tk habis makan kan..=p

Nway, yg sadisnye...balik dari Ole2x tu Zara mintak susu n tros tido..ingat die leh tido smpai pagi..rupenye kol 11pm leh terjaga semula..pastu mintak mama layan macam2..nk tgk tvlah..nak nasiklah..last2 kol 3am baru nk tido semula..so, arini mama adelah lewat sket gi keja sbb bangun lmbat + badan rase letih sbb tk cukup tido..haihhhh..baru layankan anak dara sorang tu..sat lagi tmbah ngan adek die lagilah dasat kan..mau hari2 pi keja ngan 'mata lebam' nanti..huuu

Menu kerjasama..=)

Ahad lepas, kami dinner kat umah jek..lauk sgt simple mimple..buttttt..istimewa ok..sebab kali ni 1st time laki bini dok sama2 wat kerja memasak kat dapur..kekekeke..ni sume gara2 si bini punye hormon malas makin menjadik2 lah ni..ikut mood baru nk ke dapur..tp sbb serba salah nak biarkan si suami masak sorang2, maka memaksa gak diri masuk dapur skali..=p

Ohhh..apepon harap maap sbb gmbar sebenar menu yg dimasak tkde dalam ni..ade amik gmbar, tp sbb malam tadi sibuk prepare utk presentation kat office hari ni, maka tak dan nk transfer gmbar masuk pc..so utk entry ni just gmbar google jek k..tp mama try carik gmbar yg seserupa mungkin ngan lauk yg dimasak..

Ikan talapia goreng garing..

Ayam masak kicap + kentang goreng

Kailan ikan masin



* Talapia goreng- papa yg buat sbb senang sgt kan (senang2 pon mama malas jugak..huhu)
* Ayam masak kicap- Papa tolong goreng ayam n kentang siap2..mama just sediakan rencah n masak jek..sedappppp (tetibe teringin nk makan ayam masak kicap mase tuh)
* Kailan ikan masin- mama just tolong potong bawang n lada jek..yg lain papa masak smpai beres


Heeee..menu simple kan..tp itupon 2 orang nak masak..sbb tulah mama panggil menu kerjasama..kekeke..tp kire oklah tu kan..saling tolong menolong..Wlupon utk preknen yg 2nd ni mama dilanda hormon malas yg terlampau, tp act ada hikmah disebaliknya..disebabkan malas mama tulah papa dah pndai masuk dapur tau. skang menu2 simple sume dh leh harap utk papa masak. contoh sup ayam, sup sayur, tomyam, sayur goreng, kari ayam, mihun goreng...mcm2 lagilah..mungkin husbnd org lain pon ada yg leh diharap masuk dapur ye tak..tp utk seorang 'PAPA' yg kami kenali, mmg sgt mengkagumkanlah die dh leh memasak..klu sebelum ni, beli brg dapur or bahan mentah pon fail tau..skang dh leh diharap..suke3x..=D

Ohh..mmg ini first time kitorng memasak sama2..slalu either mama sorang masak, or papa sorang masak..last mama masak utk papa lauk ikan merah masak asam pedas + sayur goreng. n last papa masak utk mama plak ketam masak sos butter + kailan masak sos tiram..haaaa..tgk..papa nye menu lagi dasat dr mama kan..n not badlah hasil masakan papa tuh..licin jek kitorng bedal..=p

Sooo..suami korang plak mcm mane..spesis rajin ke dapur jugak ke or same cam papa dulu2..? mmg tk reti langsung bab2 dapur ni..hehe