Pish kesayangan Zara

Ade sesape tak ingat, 2-3 bulan lepas mama ade belikan sekor fish biru as pet pertama Zara?? nak tau tak ape nasib pish tu skarang..=p

*
.
*
.
*
.
*
.
*
.
*
.
*
.
*
.
*
.
*
.
*
.
Taraaaa..fish tu masih selamat di bawah jagaan kami stlh hampir 3 bulan. name pon dah melekat 'Pish' jek sbb Zara dh terbiasa panggil macam tu kan..hehe.

Dulu mase mula2 beli kerja Zara cumelah dok usha n suka perhati pish ni aje. But now tugas utama die ialah bagi pish ni makan. die paling pantang kalau tgk mama or papa yg bagi makan kat pish die. abeh dijerit2nya kat kitorang. now die dh pndai amik bekas makan pish tu. mintak mama tuang dedak tu kat tangan die then bukakkan penutup akuarium. part tuang dedak dlm akuarium yg paling die suka tuh..hehehe

.

Antara aksi Zara bagi pish makan. ni die dh sibuk suruh mama tuangkan dedak tulah kat tgn die

.
Zara suka nak bukak penutup akuarium ni sndiri tp mama tak bagi. takut die tertumpahkan air tu plak. satu kerja nak lap nanti..=p
.
Ok..sila makan puas2 ye pishhh..
.
Lepas bagi makan, usha jap pish tu sblum wat kerja lain..hehe
.
.
Pish tu pon dh semakin membesar/tua kot. saiz mmg tak berubah. tp dari segi aktiviti semakin rancak. air dalam bekas tu pon cepat jek kotor sekarang. dulu tukar air leh seminggu skali. now 3 hari sekali dh kotor ngan sisa2 makanan n kumuhan si pish. mamalah tu yg kena tolong tukar air. nasib akuarium kecik. klu akuarium besar tak taulah sanggup ke tak mama nak bersihkan..ekekeke
.
Yg kelakarnya kan, dek kerana sayangkan sgt pish ni (yela, sbb ni adelh 1st pet anak dara mama kan) kitorang sanggup bwk pish ni balik kampung aritu. kan last 2 weeks dekat 5 ari gak kat kmpung. dok angkutlah pish ni ke sana sini. kitorng letak akuarium kecik tu dlm baldi sbb nak elakkan kereta basah. yela, bile keta bergerak, kompem air dlm akuarium meleleh2 kuar. tp tula..sedara mara siap tepuk dahi tgk ikan laga sekor pon diangkut ke sana sini..hehehe..nama jek ikan laga, tp penuh makna utk mama n Zara tau..=p

17 comments:

[-suziey-] said...

hahhhahaa..siap bawa balik kampung..ok la ..sbb kecik..kalu ikan kelisa..jenuh..nk bg oksigen lg:D

lily azliyana @ mama zara said...

suziey- ehehehe..sbb kecikla sanggup angkut balik kampung. tu yg tak tau leh ker nak bela ikan dlm akuarium besar. sat lagi balik kg/cuti lame dok teringat leh ker ikan tu survive tak makan berhari2..=p

Yan said...

comeykn budak2 dah tau sayang binatang.. qispun ske ngan ikan & kucing..
ade terniat nak belikan ikan atau bela kucing tuk dia..

Diamilikku said...

Alesha pun minat jugak..tapi sebab ummi ngan papa tak berapa nak minat..makanya duk tak beli jugaklah kat anak...KEJAM TAK i?? hehehehhe :)

Dilla Ady said...

hihi...comel la zara mase pose kt akuarium kecik tuh..meja tu pun comel jek tinggi paras2 die..

bgus nih lily, mendidik anak sayangkan binatang kan..

shila ariff said...

pandai zara bela 'pish' ye...mmg suka animals ni..nnti leh ikut jejak aunty ye...:)

Ummi Eisya said...

suka tul zara ngan pish ye..nanti suh mama beli lagi tau..sian dia idup tak ade kawan..hihii

Adlin a.k.a Kyra MomS said...

zara ada pish kesayangan..cayalah zara..kalau kyra nampak pish sure cakap "akut2"maknanya takut..cat pun takut so kat umah bela hamster je la....

ninieZUERYANNIE said...

hahahahahaha.. dek kerana terlalu sygkan pish ek zara, sampai hangkut baik kampung..

ita cutevirus said...

hadoi... parah tu... tu baru 1st pet... pasni gamaknyer kalo bela kucing ke hamster ke pon kene hangkut gak kan??? takpe la... penyayang dengan binatang... bagus tu...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Kemain lg Zara sygkan pish tu yer..
sanggup angkut sekali blk kg..hehehe..
Baguslah sayang ngan binatang.. :)

lily azliyana @ mama zara said...

Yan- kite pon teringin nak bela kucing tp takut tak terjaga...dhla dok umah teres..setakat ni tumpang bermanja ngan kucing2 kat umah mak kat kmpung jekla..hehe

Kak Su- hee..takpe..alasan logik..mklumlah, klu budak2 suka pon, tp mak bapaknye yg kena jaga pets tu kan..so dpd terabai, baik tk yag beli dulu..=p

Dilla- meja hadiah kawen tuh..dulu letak pasu bunga..sejak Zara dh besar pasu bunga kena alih tkt pecah kena langgar..kebetulan ade pish ni, tros jadik port kat situ..hehe

Shila- insyaAllah Shila. lehlah menyambung cita2 mama die yg tak kesampaian dulu..=D

lily azliyana @ mama zara said...

UmmiEisya- hehe..nanti2 akan dicarikkan gak kawan utk pish Zara..=p

Adlin- Zara mmg suke sgt ngan animals..ikut peel mama die lah nih..hehe

Ninie- haha..tak takpe. dok risau pish tu mati tak makan..=p

Ita- ekekeke..yelah.ade harapan angkut sume sekali balik kampung..kat sini tkde sape nak harap tlg bagi makan..huhu

Lily- dah itu minat die, kite layankan jeklah..leh gak ajar die bertanggungjawab pade sesuatu kan..=)

mama_umar_maryam said...

hik3..mmg kelaka la kene bwk pish tu g mane2..xper,klu dah jd kesayangan zara tu kan..sanggop aje..kt umah ni ade turtle tp dah serik nk bg umar pegang,sbb die terbaling turtle (sbb geli dgn kaki kot) tu dan arwah tros..huhu

Ummi Aisyah said...

zara pon minat ikan jugak ye?same ngan Aisyah lah..ingat macam nak beli jugak ikan macam tu kat Aisyah..

Cinda... said...

mule2 nak komen - wah! page baru lagi.. kite gak still hitam...

pish2x.. cian pish tu takde kawan.. bagus tol aja anak bela ikan.. smuge dah beso nanti jadi anak yg bertanggungjawab..

kakyong said...

bagus la zara kecik2 dah pandai bela ikan...
aliya & anis pun sebut fish --> pish.. agaknya memang camtu kot mahraj anak2 ni... hihii..
elok dicarikan akwan utk pish tu... ;) sian dia sorg2..

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016