Huwaaaaaaa!!!!!

sejak dua tiga hari lepas kan mama mentioned mama demam kan. act demam on off on off jek. bertahan pon stakat ngan panadol..tapiiiiii..malam tadi dah mula plak kuar bintik2 merah berair..yg bile mama garu jadi pedih sgt2..rupe2nye..mama diserang CHICKEN POX...

mmg before this mama tk pernah kena chicken pox ni. so smalam mase bintik2 kuar mama pon konpius gak..nak tepon papa, org tu tdo mati tk mau angkat tepon. so pagi tadi kol 7am angkut Zara gi klinik. dr sahkan chicken pox. but MC die bagi utk sehari jek dulu. die kate die ada bagi satu ubat antivirus utk elakkan lebih banyak bintik kuar. supposedlay dlm mase 3 hari dah boleh baik..tp klu monday still banyak bintik kuar, maka, akan bersmbunglah MC mama..now bintik2 tu dh tumbuh banyak kat bhgn depan n belakang badan. kat lengan n muka pon dh start tumbuh gak..=(

Yg mama tk suke bile sakit ni ialah mama tkleh buat kerja lain klu time tk sihat..yeee..mama mengaku mama mmg jenis 'lembik' sket. or lebih tepat jenis terlalu manja. dari dulu kalau sakit sket jek mak mama yg melayan sepenuh hati. then sejak kapel ngan papa pon papa yg selalu jaga mama bile sakit. mmg tk reti nk buat kerja. badan rase lemah n nak tdo jek sbb nak elakkan rase sakit tuh..ni lagilah ade Zara..sian die tak terlayan kan..dhla papa plak nak gi kursus satu bulan tu..huhu

Nasib baik, nenek Zara still ade kat KL..sepatutnye malam ni dia akan balik kampung sama2 ngan kazen mama. tp sbb mama dh diserang chicken pox ni, nenek kate die nak dtg shah alam tgk2 kan mama..mesti die tau klu mama sesorang kompem tk terjaga diri. umah pon dh naik terabai ni..makan minum lagi. n dr kate lepas ni kemungkinan BESAR Zara pon akan terjangkit. mklumla, mama banyak direct kontek ngan Zara kan. cume nasib baik Zara dh pernah amik vaksin chicken pox dulu. so kalau die kena pon mungkin kurang sket komplikasinye..ohh..itu satu lagi sbb nenek kena dtg cni. becoz klu Zara btol2 terjangkit nanti, mestilah tkleh antar ke nuseri kan..huhu


oklaa..sekian sj laporan kesihatan utk hari ini..doakan mama cpt sihat yek..klu bernasib baik harap2 Zara tkkan berjangkitlah..

15 comments:

Ummi Eisya said...

alahai..siannya la..dulu aku dah pernah kena masa tingkatan 5..lepas tu mesti ada parut2..jgn makan kicap tau..moga cepat sembuh..

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

alahai..siannya kat lily..
sabaw la eyh..
kite ni same jek, kalo demam apa pun tak lalu nak buat...
takut jangkit kt zara jek, sian kang dgn lily sakit, zara pulak...tak terlayan kang....
moga lily cepat baik eyh!!!nasib ada mak kan??

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Siannyer Lily..minum air klapa..
& jgn mkn maknan berkicap..nnt meninggalkan parut..

Hope Lily cepat sembuh & harapnyer x lah berjangkit kat Zara..

Sian Zara x terlayan..Nasib nenek dtg tlg jaga kan.. :)

.: waRDaTuL fiRDaus :. said...

syafakillah mama zara :))

bykkn doa jgk ye....
pnyakit 2 slh satu cara Allah nk gugurkn dosa kte...

insya Allah..... mudah2an cpt sembuh ye...... :))

Izan Ishak said...

lily...moga cepat sembuh ye~
izan xde memori kena chicken pox sbb mak kata izan kena masa bby lagi. tp anak2 izan xde sorang pun yg kena lagi...bersiap sedia

Nana said...

alamak..sian nye..kita kena ciken pox masa darjah 4 cpt baik ye...hrp2 xjangkit kat zara

kak mas said...

mmg lemah betul badan kena ciken pox ni. dulu2 dpt MC 2 minggu. la ni sehari jer ye. bykkan minum air kelapa. bg dia kuar abes.. mudah2an cepat baik ye..

Dilla Ady said...

la...siannye lily....chicken pox rupenye...tp chicken pox ni rasenye lebih seksa dari demam2 biase nih...badan rase bisa2, lemah..harap lily kuat semangat ye..

jgn lupe mkn ubat rajin2 dgn milo tau..huhuhu...

kalu leh elak, elakkan zara dekat2 ngan lily...sian die nnti kalu kena chicken pox kekecik nih...

Zurani said...

lily...get well soon.

~~@lyci@~~ said...

ala, ciannya mama zara..
get well soon okay..

mama_umar_maryam said...

alahai lily..feel sorry kt lily..zety dulu kene secara berjemaah dgn Umar yg baru 3 bulan tu haa..dah jd mcm anak banak alien je kitorg,huhu,rajin2 sapu krim ye..

Sha@Mama Tina said...

La.. pulak dah..rajin2 sapu losyen yang klinik kasi tuh..nnt kureng sket gatal dia..

Dokter faRyn said...

get well soon lily!

maya amir said...

lily.. akak pun tak penah kene chicken pox ni..get well soon dear.. and take good care of yrself k..

✿ Zetty84 ✿ said...

ala...cian akak..
akak minum air kelapa ari2 taw..
bg dia kuar abis...
zati dah penag rasa..
mmg seksa sgt..
dah tu, huduh pulak..huhu
jgn garu taw, nanti tggl scars...

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016