ZARA's first pet..=D

Akhirnya, dalam usia menginjak 2 tahun barulah Zara berpeluang nak dapat pet sndiri. Sebelum ni mama bayangkan first pet Zara ialah kucing. mklumlah, kami anak beranak ni mmg sgt2 sukeeeee ngan kucing. cume lom ready nak bela sndiri mklumla dok umah teres, cm leceh jek nak jaga kucing.klu kat kampung tu sngla sket kan. kucing pon pndai jaga diri sndiri...ekekeke.
.
So, memperkenalkan Zara's first pet....jeng..jeng..jeng..
.
.
Ikan laga berkaler biru..hihihi
.
.
Hahaha..kelakar tak. byk2 binatang yg ni jekla papa boleh belikan utk Zara sbb Zara pon kecik lagi. mane reti nak jaga binatang kan. but since die mmg suka ngan binatang2 ni, papa decide nak try belikan ikan kecik ni dulu. lagipon papa kate sng nak jaga. bagi makan sekali sehari + tukar air seminggu sekali. tugas mama lah tu kena bagi ikan ni makan wktu pagi sblum gi kerja. tukar air plak papa akan buat every weekend die balik..tugas Zara, just entertain n main2 ngan ikan ni setiap masa die suka..haha
.
Nway, mama tk bagi nama pon utk ikan laga Zara ni..Zara cume panggil Pishhhhh jek. mama sbnrnya tk yakin ikan ni akan berumur panjang sbb tu malas nk bagi nama... kejam tak mama berpikiran mcm tu..=p. Zara mase mula2 dpt ikan ni mmg asyik nak kacau jek. dok goncang2 bekas tu smpai air tumpah. but bile dh ditegur n diajar oleh papa, die dh tk buat dh. die dok usha2 n borak2 jek ngan pish tu skang..gud girlllll..
.
.
Zara yg eksited dpt pishhh..masuk harini, dh 4 hari pishh tu duduk kat umah kitorng..
.
.
Act beli ikan tu kat uptown shah alam. saje jalan2 cuci mata smbil2 gi dinner ari jumaat yg lepas. so layan jekla bbrapa gmbar lain yg tk seberapa ni yek
.
.
Selain ikan, Zara dpt hasil kasut crocs dr mama. kasut crocs mcm ni dh berlambak2 jual kat uptown kan. ingat lagi beli 1st crocs Zara smpai rm100++. tp yg ini cume rm30 termasuk jibbitz..leh beli selalu..ekekeke
Belek2 spek mata. serupa sungguh lah 2 beranak ni kan..=p
Mainan rm3 yg dibelikan semata2 nak suruh Zara dok diam kat kedai makan..hehe
Our dinner malam tuh..kat mane2 pon mesti order lauk ayam gorang kunyit utk Zara. sng..ada ayam, ada sayur..Zara pon sukeeeeee...
.
.
p/s: Doa2la ikan Zara berumur panjang yek..sbbnye mama pon bukan reti bela2 ikan nih..1st time mama jaga ikan sndiri..ekekekeke..

15 comments:

nza said...

mudah2an pjg umo ikan tu...jgn jd cm kakak Nana, bela xsmpai 1 hr dh mati..hi..
Mahainya first kasut crocs zara....sama mahai dgn 2 psg kasut aunty tu...

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

wah ni entry 3 dalam satu ni...bagus zara suka binatang ek...kalo aqish suka no dengan kucing meow...peberet gitu...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Zara mmg ikut muke papa dier...
Anak papa lah katakan.. :)

~Zetty84~ said...

haha...pandai ke zara nk jaga ikan laga biru dia tuh..?
smoga pnjg umo..hihi ;p
aquarium pun comel cam tuan punya.. ;p

lily azliyana @ mama zara said...

Kak Nza- ohoo..kire kitorang terer lagila jaga ikan..dh masuk 4 hari ni..ekekeke..nway, kasut crocs yg kedai tu mmg mahal boleh tahan.tp saje nk belikan anak kasut best ttp mata jekla. but skang dh ade jumpe yg lagi murah konpem lah cr yg murah..heheheh

mamaAqish- Zara pon suka kucing gak tp mama nye yg tk sanggup nak bela kan kat cni..=p

Lily- yup..100% mcm papa kan..=D

Zati- tulaa..harap berjaya lah kitorang menjaga ikan tuh..akak pon 1st time bela ikan neh..haha

Nana said...

selalu nye kan ikan klw xde oksgigen (eh oksigen ke nama nye yang berbuih2 tu?yang cocok plug tu hahaha apa dah nama dia)

klw xpakai alat tu ikan xleh tahan lama kan

DYLA said...

hhehehhe... ala zara... jaga pish tu elok2 tau. inas pun suka pish.... kat umah inas ada 3 ekor pish.

comey je membayangkan zara bela pish tu...

lily azliyana @ mama zara said...

Nana- certain2 ikan je kot kena pakai tangki oksigen. ikan laga ni mcm org simpan dlm bekas biasa jek. nak lagi cantik, bela ikan laga ni dlm bekas kaca yg transparent tu pastu buat hiasan..hihi

Dyla- wahh..mesti pish inas cantik2 dlm akuarium besar kan..nnti klu Zara dh terer bela ikan, lehla papa belikan ikan lain plak ngan akuarium lg cantek..=p

Qistina's Mama n Abah said...

Hehehe.. Tina pun suka pish sbb abah pun suka bela pish...Pantang tau dapat lepas keluar..mesti masuk koi pond punye..hehehe

Ain said...

ikan laga bisanya tahan lasak....

kalau taknak air dia cepat kotor, ada sejenis ubat titik yg kita boleh campurkan dlm air ikan tue....

lupa plak nama ubat tu apa....

Sue said...

suke ikan laga sbb cantik.. esp yg jantan sbb kembang... hehe

jgn zara cekup ikan tu nnt dah la.. *ahaha teringat masa kekecik suka tangkap ikan dlm akuarium kecik camtu...mati la ikan tu*

lily azliyana @ mama zara said...

mamaTina- tina lagi best sbb siap ade kolam ikan sndiri kan. klu Zara ade kat sane, sure die pon dok eksited mencangkung tepi kolam tgk ikan..hehehe

Ain- ohhh..ade ubatnye ek. lehla cari kat kedai nnti..thanx bgtau yek..=P

Sue- haahla..tak tau nk tgk jantan betina ikan nih. agak2 ikan si Zara ni jntan ke betina yek..nway stakat ni die cume suke tgk ikan tu jek. tk taula kendian2 kang die geram die pi cekup ikan tu plak kan..huhu

YatieJay said...

bagus..kecik2 dah ajar dia jadi "bertangjwb" jaga binatang....

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

wah..ada ikan.. pandai ker zara nk jaga ikan tu syg??? aunty plak mls lah bab2 jaga pet ni..huhu..aunty cibuk, xada ms..:)

norly saliana @ mamazahra said...

wah, best nya!!!zara dah ada pet.
zahra xboleh lg, sbb dia suke noh geram2 kt binatang.
kalo jumpa kucing, abes dikerjakannya.huhuhu.serammm...

p/s: dah lama xgi uptown s.alam.macam best je tmpt dinner ni, kt uptown gak ke??

murahlah crocs tuh..dan comel gak :))

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016