17/4-17/5: cuak bila tinggal sebulan je lagi

Pejam celik pejam celik hari ni dah 17 april..klu ikut pengalaman bersalinkan zara, mama diinduced 14 hari awal sebelum due..time zareef plak, 15 hari sebelum due..so yg ketiga ni klu ikut kiraan awal 15 hari, tarikh jatuh on 17 may lah kan..huuuu..dah tak lame tuh..now mulalah mama cuak..cuak nak rasa pengalaman bersalin ke tiga tu mmg lah tak dpt dinafikan..tapi cuak benda2 lain pon byk ni..rasa masa mcm dah tak lama  tapi banyakkkkkkk benda lagi yg mama nk buat..
So, dlm masa yg tinggal sebulan ni mmg dah takdelah aktiviti jalan2 sakan ye..dok umah diam2 settlekan apa yg patut..wuwu..antara senarai kerja/tugas/plan yg dah ada dlm kepala otak:

1       1)  Basuh baju baby!! Dah beli baju beberapa pasang arituh tapi sume terperap dlm plastic lagi..

2    2) Kumbah balik brg2 baby zara zareef..nak c arik bedung, barut, selimut , tilam, bantal, buaian, kelambu dll. Brg2 yg ni mmg mama tak beli baru sbb time budak berdua tu pakai skjap jek kan..sume masih elok cume mamanye yg asyik bertangguh nak mencari dan mencuci..huhu

3       3) Nak bersihkan rumah..yg ni kerja super banyakkkkk sbb umah kuantan leh tahan besar kan..pastu sejak mengandung mmg mama dah jarang bersihkan sungguh2..so kena makesure nk kasik clear habuk2 tu sume..target bersihkan dapur basah, dapur kering,  ruang tamu dua bijik, sliding door 4 bijik, toilet 4 bijik, bilik 4 bijik..basuh langsir sliding door 4 set..huhuhu..dan ke ehhh..rasa nak carik bibik weken tp setakat ni lom ada kontek no lagi..T_T

4     4)  Prepare for bday zara kat school..yang ni nak tak nak kena buat jugaklah sbb request dari anak dara..act takdelah prepare ape just nk tempah kek n sediakan goodies utk bwk ke school..dh tanye teacher, teacher kate leh prepare dlm 75 packs..uiiiii..byk gak tuh…harap2 danlah nk siapkan by next week..plan bwk kek gi skool 25 apr

5      5)  Disebabkan bulan 5 bulan anniversary + due date baby, berangan nk wat photoshoot family..dah survey2 photog arituh tapi tak set date lagi..sekali lagi, rase mcm tak dan jek nak pilih tarikh..>_<..mintak2 ada kesempatan lah kan..


Hmmmm..tu jeklah yg berlegar di kepala setakat hari nih..plg tensen bile pk bab mengemas rumah tuhla..hahahaha..nak harap papa buat sorang, mcm tak harap sgt..mama pon nk tolong kang kajap2 penat, kejap2 malas..huhuhuh..harap dptlah carik sesape leh tolong nnti kan..


Gambar shopping baju baby dgn akak Zara..time ni balik keja, amik zara kat skool terus gi bdr kuantan..tak dan shopping ngan papa gi berdua ngan Zara pon ok jekla kan..hihihi..yg kelakar zara pon ikut rambang mata tgk baju bb girl cumel2..tapi bb kite boylah kakak so pilih baju biasa2 jekla..hihi


Dah dekat2 nk bersalin ni mcm biasa hormon pon mulalah kacau..memikirkan mcm mane lah budak2 ni esp si Zareef ni bile ada adik  bby nnti..harap syg kat bby k...=)




 

5 comments:

Nad MamaZN said...

byk tu kena settlekan...
harap dipermudahkan semua urusan..
mintk tolong papa cari kan contact weekend bibik dr kawan2 kuantannya la
kot2 ada
penat tu nak buat semua sorang2
take care lily!

Adlin Mohamad said...

eiiiii xcitednya baca n3 hehehe
nak sambut org baru ..nak cium bau syurga ... kita lak yg dup dap

jaja_NorLiza said...

wah..pejam celik jap jer zareef dah nak jd abg..dan zara akan tambah adik! bestnya bau bau baby...

salwana nordin @ che'wa said...

mcm saya dulu..dah sarat pun mcm2 keje nk dibuat..

dr mengemas, mencuci, menyusun dll..

tak harapkn org tp tu la mmg buat perlahan2 aje..

awak pun jgn kuat2 sgt buat keje..jaga diri bebaik ye..

risau jugak lagi sebulan ni ha..

semoga selamat semuanya..tak sabar kan nk timang org baru kan :)

sedapnya bau baby..*saya pulak excited* hehheehe

Ayu Ayunie said...

teringat time last preggy kiter.. hehe.. dah lama berangan nak wat family photoshoot, dah ada no.3 pulak.. takpe.. tunggu baby kuar nanti dapat amik gambar sama-sama.. :)

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016