Kisah malam pertama..

Alhamdulillah..ari Ahad lepas hari pertama kami bermalam di kuarters pegawai di TUDM Kuantan nih..actually, sejak seminggu lepas mmg ada beberapa kali berulang alik ke umah ni untuk proses mengemas dan membersih..tp biasanya petang or paling lambat lepas Maghrib dah balik semula ke bilik mes lama papa..mula2 macam tak berapa yakin lagi nak bermalam kat sini..maklumlah, rumah dah lama ditinggal kan..Plan asalnye kan kami nak pindah by mid November..ingat waktu tu nak buat terus jamuan kecil2an aka majlis doa selamat n panggil ustaz untuk baca doa n pagar rumah semua..tp tulah..plan dah lari plak..baru settle pindahkan barang2 papa jek..barang2 dari Klang hujung bulan ni kot baru dapat angkut..so akhirnya decide pindah masuk awal , n doa masuk rumah baru n pagar rumah papa buat sndiri jek..selain tuh, kami amalkan jugak baca yassin setiap malam paling kurang utk 7 hari terawal masuk rumah ni..InsyaAllah, sbg precaution kan dari sebarang gangguan tak kira dari yg halus smpai yg tak berapa halus (gangguan binatang2 berbisa or oranglah maksudnye..hehe)

Bt the way, disebabkan barang2 dari rumah Klang belum dipindahkan lagi, maka seadanya jekla kami duduk kat cni..buat masa ni, sofa dan meja makan ada yang dah siap sedia kat umah so dapatlah digunakan..TV pon ada sbb dua minggu sebelum ni papa dah angkut TV lama dari umah Klang..peti ais, guna peti ais papa yg kecik comei dari bilik lama..cuma mesin basuh jek la takde..wat masa ni nak basuh baju kitorng tumpang guna mesin basuh syiling kat blok mes pegawai bujang..=p


Ruang tamu pertama yg pelbagai guna..sementara waktu ni, ruang nilah jadik tpt melenjan anak beranak..kat sinilah tempat makan, tempat rehat, tempat tido..malas lagi nk tido dalam bilik atas..hehehe..bilik atas wat masa ni guna utk mandi n salin baju je

Sempoi jek kan..jadilah utk menginap sementara waktu ni..nanti barang dari umah Klang dah masuk terus jadik tk cukup ruang plak nk letak agaknye..=p


Berbalik pada pengalaman bermalam di rumah ni wat kali pertama, alhamdulillah anak2 lena jek tido..papanye lagilah dua kali lena kan..hehehe..mama jek yg tak dapat tido malam tuh..dok pusing peluk adik, tk dapat tido..peluk papa plak, tk dapat tido jugak..tgk fb n blog berkali2 pon still tk dapat tido..last2 kol 3.30am kot baru terlelap..hmmm..mama mmg ada masalah sket nk tido kalau kat tempat baru or tempat orang..kata orang, nak serasikan diri ngan tempat tu susah sket..agaknye lah kan..hehehe..nway, bile semalam bgtau papa yg mama tk dpt tido, siap tanye soklan "ada dengar bunyi pelik2 tak"..ceh..takde soalah lain ke nak tanye..saja nk kacau mama lah tuh..tp syukurlah..setakat ni rasa ok jek umah ni..lagipon kedudukan die dekat jek dgn masjid besar n jalan utama so takdelah mama takut sangat kan..=)

Klaa..tepek gbar2 sampingan plak..gambar semalam ni..si adik macam biasa memang bangun awal..so walaupon mama tak cukup tido, kenalah jugak melayan die main sume..macam2la dia buat pagi tuh..main basikal, main organ papa, joget2, tgk kucing smpai akhirnya tido balik kol 11 lebih..pas die tido barulah mama boleh start smbung keja mengemas..klu tak, asyik nak mengekor mama jek keja die..hehe


My super boy..die ngan akak Zara mmg suka tol duduk umah ni..mklumlah, luas lagi takde barang kan..puas lah diorang main kejar2...hahahaha












p/s:Walaupon pindah umah kuarters jek, still nak abadikan pegalaman dalam blog nih..utk tatapan mama n family satu hari nanti jugak kan..=)..InsyaAllah, lepas dh pindah secara rasmi nnti aka barang sume dh siap angkut nak jugak buat kenduri doa selamat tu..panggil ustaz, kawan2 papa n jiran2 terdekat..tk sedap plak baru datang duduk cni tp diam2 je kan..so waktu tu lah nnti mama nk berkenal2an dgn komuniti baru kat cni..=)

 

*Doa untuk rakyat Palestin..* 

Ya Allah!! Sebagaimana Engkau Pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami memohon kepada mu Ya Allah.. turunkan lah bantuan mu kali ini kepada orang orang Islam di Palestin, hancurkanlah rejim zionis..amin. ...."

13 comments:

NzA said...

besar n lapang rumah tu lily..selesa sgt2...InsyaAllah, lama2 nnti lily akn jatuh cinta pd rumah tu pulak.....biasalah awal2 nie...lama2 oklh.

~MommyAida~ said...

Luas rumah ni kan..senang anak2 nak main..tapi tula,kalo dah masuk barang2, rumah dah jadi sempit pulak...semoga Happy tinggal kat tempat baru ye Kak Lily..

OneSimpleMother said...

selamat berpindah lily. semoga menemui kebahagian di kuantan.. sangat penat proses pindah randah ni kan.. hehehe..

Nad @ MamaZN said...

Tu langsir baru tu ek? Hihi
Ok kot lily...in shaa Allah xapa2.. Anak2 pun dah bleh sesuaikan diri nampaknye tu...

Cho Zila said...

pindah2 yang tak laratnyer nak pack barangkan..
syiok dpt rumah besar.. akal panjang sikit nak beli barang...

Fai CeritaCinta said...

besarrr ruang tamu rumah ni.. best (>___<)

mariaariffbaby.com said...

pergh.penat jugak nak mengemas pindah tuh..

nanti update pic yer bila dah siap pindah

etiey.com said...

Happy kemain sikecik tu. mmg sama saya juga akalu tenpat baru mmg susah nak tido

Adlin ✿ Mama Of 3K ✿ said...

besar gak ruang tamu dia ... pas ni jadi org kuantan la yea hehehhe ...

mama_umar_maryam said...

luasss mmg, xper, xlame lg tu berdeco2 la area tu ;)

LYAfrina said...

besar gak rumah ni..
set meja makan tu sama mcm y lya beli u rmh lya dulu.. tp dh jual masa pndah

Sherwieyna Muzzawer said...

cantik n nampak besar rumah awak. suka tengokkkk..

Syima ~Mama Kyra~ said...

Luas betul ruang tamu tu..tp nnt angkut brg2 dari KL sure penuh dah..kena pandai deco bg nmpk besar =D pasni duk ktn cost hidup sana murah..leh saving byk2 =)

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016