Casa del Rio, Melaka..hotel cantik tepi sungai..=)

Last week selepas menghabiskan cuti raya haji kat kampung, kami berkesempatan singgah ke Melaka..bukan nak cuti2 Malaysia ya..tapi follow papa yang ada keja kat sana..time2 nilah rasa best tak kerja kan sbb leh ikut papa ke sini sana..hehehehe..nway, kami stay di hotel Casa del Rio. hotel ni kira hotel baru jugaklah..letaknye kat tepi sungai di tengah2 Banda Hilir Melaka..penginapan kat cni kira fully sponsored utk 2 hari 1 malam..kalau tak, tak merasa kot dok cni sbb tgk rate leh tahan mahal..=p


Gambar ni sumber dr Google..tak berkesempatan jalan2 tepi sungai tu so tak dapat nk snap fully pic hotel ni


Pendapat mama tentang hotel ni..emmmm..mmg cantik sangat!! sampai2 kat kawasan lobi dah dijamu mata dengan kolam dan water fountain yg cantik..kami dapat bilik kat tingkat 2..semua bilik ada balkoni dan menghadap ke kolam + tepian sungai tuh..kira oklah nak santai2 mata kan..aminities dalam bilik pon sume cukup lengkap rasanya..katil double, tv flat screen, siap ada radio, ekon, kipas pon ada, internet guna kabel LAN, coffea and tea maker, iron n iron board dan  paling penting toilet ada bath tub..hehehe..kire puas hatilah dok kat cni..dapat plak duduk free, extra puas hati..=p


Baru smpai masa ni..sementara tunggu papa check-in Zara posing2 dulu k..

Santai menghadap kolam air yg cantik..

Adik yg teruja tgk air di sini sana..hehehehe

"WELCOME HOME"..ni mmg tagline hotel ni..konon2 nak kita merasakan kite macam di rumah sndiri macam tulah..=p

Selepas check-in, dijamu dgn cold towel + welcome drink..tak silap nama die lime sorbet with ginger..sedap gak (opsss..baru perasan adik dok geget2 towel tuh..jakunlah dik..kekekeke)



Sibuk nk makan gak sorbet ni tp tak tahan masam..=p

Lepas minum2, sampailah masa menjengah bilik..=)..alhamdulillah..nmpak cozy sgt..

Dua beradik sibuk menjengah balkoni..kat cni ada meja, kerusi empuk + rak penyidai baju

Pemandangan dari balkoni kami..=)..cantik kan

Sukalah tu dapat dok 'bilik cantek'..=p

Sebelum katil berselerak, meh pose atas katil dulu ya..hahaha..thanx Zara tlg amik gmbar ni..=p

Kami bertiga pulak..yg si-keempat dah tak heran nk bergmbar..sibuk mengexplore bilik..kekekeke

Yg nmpak ada tingkap2 tu tembus ke bilik air sebenarnya..smbil mandi kat bath tub smbil leh tgk tv kot..hehe

Toilet cantek gak..

Bath tub super size!! first time mama gi hotel dpt bath tub besar mcm ni..hahahaha..slalu yg saiz std tu jek..=p

Private bath..best jugak sbb ada rain shower yg besar kat atas tuh..

Bath robe..tk payah risau towel tak cukup sbb mak bapak pakai bath robe ni jek ya..anak2 leh konker towel..hihi

Bekas sabun yg unik..=)

Almari ada kat sudut lain..so tk nampak sepahlah bilik dgn baju2..dlm ni dah siap ada iron n iron board sekali

Hi-fi + coffee and tea maker

Bekas remote yg unik..ala2 macam buku gitu pastu dlm tu selit remte tv dan radio..suka2x..
Budak ni kerja die sibuk memunggah peti ais..hahaha..dlm tu dah disediakan air tin macam2 jenis..sume dah masuk dlm harga bilik..

Jalan sini sana..

Ok..masa yg di tunggu oleh anak2..sbb smpai hotel pon dh petang + hujan renyai2..maka takde episod mandi kolam ptg tu..mujur ada bath tub so berendam tub jela diorang

Slalu org wat berpesta buih..tp anak2 mama pesta air jela..hahaha..saja tknak bagi buih2 sbb Zareef lasak ok dlm bath tub..tkt terglincir licin..so bagi main air puas2 dulu, pastu sabunkan n terus bilas..siap!!..(abaikan papa yg nmpak sntai sgt atas katil tu yek..=p )
Hahahaa..suka tgk 2 beradik ni sakan main dlm bath tub..tapi montot tu mama kasi cencored sketla yek..hihi

Lepas budak2 siap mandi..bwk diorang jalan2 keliling hotel..time ni dah tak hujan dah..kitorng pi menjengah kawasan swimming pool kat atas bumbung..seriously, view sangat superb!



Pemandangan bilik2 dari rooftop

Mr hubby and mrs wifey..^__^


Ni jalan2 kat bawah plak..tgklah perangai si anak dara..bukan main menenyeh lip ice die tuh...

Teringin sangat nk aik river cruise nih..tp apakan daya tak berkesempatan..mklumlah, papa pon dtg keja kan..takde masa nk bwk kitorng jalan2..wuwuwuwu

Zara posing2 lagi




Emmm..cukuplah dulu tepek gmbar hotel ya..esok sambung lagi..yang ni pon dah berdedai2 gmbar mama letak..kang ada yg meluat plak tgk..hehehe..nway, kat melaka ni mmg takde beraktiviti sgt pon..petang tu smpai, malam papa dah pi dinner dgn supplier, pastu esoknye die dah sibuk meeting and lawatan ke kilang kat Batu Berendam pulak...kiranye datang Melaka ni mmg saja utk rehat n santai2 jekla buat mama n anak2..=)

 

14 comments:

zailamohamad said...

bestnya Lily..haritu masa Zaila g Melaka dapat duduk hotel budget je, memang tak best langsung

rivercruise tu naik malam pemandangan lawa tapi bau air sungai dia macam air longkang..buweksss

tapi kalau ada orang nak sponsor lagi, memang nak pergi Melaka tu..best juga jalan2 kat sana cuma kalau g time cuti memang penuh dengan manusia r

mama tisya said...

cantik hotel ni....kita p melaka dlu posing berlatarbelakng je..hehehe

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Cantiknye Hotel ni..kat lobi pun memang dah cantik dah...

sonok 2 beradik tu berendam.. :)

Izan Ishak said...

bestnya hotel tu lily... sangat2 cozy biliknya ye! wahhh... kakak zara skrg dah pandai berlipice lah... comel!

ieda said...

bestnyaa dikkk
cantik hotelnyaaaa
luas dan ini special suite ke ??
berapa agak2nya sebilik kan ..

Sidratul Muntaha said...

cantik betul hotel ni.
huhu..
btw lily
aku berkenan betul dgn ank bujang ko
sweet je muka
ahaha..
klu tak dah chop buat menantu..
dari 1st tiem ko dtg umah mak aku lagi dah aku dah berkenan dgn dia.
ahahha
teruk betul acik ayu nih.

Nad @ MamaZN said...

Serius cantek dan selesa...bila la dpt dok gak ni,huhu =p

~MommyAida~ said...

Wahh..cantiknyaa hotel ni..best!!nanti dtg melaka nak duduk kat sini la..hehe..thanks sharing ye MamaZaraZarief..

mama_umar_maryam said...

mcm dok kt pelabuhan je kan..cantek..very nice hotel

Dilla Ady said...

beznye hotel ni..

suke tgk dua beradik ni duk main air tu..

terbayang2 kalu acha pun camni da ade adik sok..

tu pun kalu die nak duk ngan kami la..sob sob sob...

NzA said...

xpelah lily, sekurg2nya brcuti brsama2 org trsyg..akak pn mcm tu kalau ikut ayah brseminar..trperap je dlm bilik.....

Sue said...

cantiknye hotel ni. masa gi melaka ari tu naik cruise waktu senja..mmg cantik sgt hotel ni. rupenye dalamnye pon cantik ye.. wahh kalau gi melaka nanti leh la try menginap kat situ...

Syima ~Mama Kyra~ said...

kitaorg dah byk kali pegi melaka..tp lum penah sekali pun masuk dataran pahlawan megamall..kekeke

besarnya hotel ni..zara mandi bogel ye =D =)

ketikketok said...

idam cantik? cubalah resipi mudah fungus BBC MARDI Station hanya di MARDI Station CH

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016