Bersiaran dari Kuantan | Alkisah nak berpindah & mama yg down!!

Salam Isnin kawan2..minggu ni mama bakal bersiaran terus dari Kuantan..tapi mama sebenarnya belum betul2 pindah ke sini ya..act target asal nak berpindah sebelum 15 Nov..tp apa silapnye entah, disebabkan papa lewat 'publish' booking kuarters kat org atasan, maka kami tk dapat lagi nk booking truck tentera..klu tunggu jugak, maybe another week or two lah..harap2 sebelum Disember ni leh pindah kalau tak sia2lah mama resign awal kan..huhu..papa ada gak sebut nk sewa lori luar jek..tp rasa mcm sayanglah plak  nk spent tujuh lapan ratus sewa lori bila mana leh dapat truck foc kan..=p

Dan sekadar entry luahan hati dan perasaan mama kat cni, seriusly seminggu dua yang lepas mama rasa DOWN yg amat bila fikirkan hal nk berpindah ni..ye..mama mengaku semua ni keputusan mama (dgn bantuan dari papa)..mama yang setuju nak resign kerja..mama yg setuju nak ikut papa ke Kuantan..mama yg setuju nak apply new job kat Kuantan..dan mama jugak yg setuju papa apply duduk kuarters kat dalam base TUDM tu...tapi tulah..mama ingat segala2nya akan senang sesenang mama buat keputusan..mama lupa sekejap dugaan2 yg mama bakal hadapi lepas tuh..=(

Sesungguhnya, mama tiba2 jadi DOWN bila

- Tengok rumah 'baru' kami di Kuantan dgn mata sendiri..ok..rumah memang besar dari umah sekarang..tp dah kata rumah lama kan..habuk sume tak payah katalah..banyakkkkk sgt nak dibersihkan..toilet sume style lama..banyak bilik yg kat belakang2 tu klu tak dibersihakan mmg agak 'spooky' sket..mujurlah living room kat bawah tu diorang letak tile baru..so living room nmpak cozy lah jugak..entahlah..maybe mama dah terbiasa sejak duduk menyewa di shah alam dan pindah umah sndiri di klang..asyik dpt rumah baru aka umah 1st hand kan..so bila dpt umah lama kena tinggal hambik kau..kenalah usaha lebih sket nk cantikkan balik..wuwuwuwu

- Last week plak pertama kali mama stay sepenuhnya kat umah after resign kerja..haaa..lagilah macam2 benda terpikir kan..sakitnye jiwa nak packing banyak benda..mulalah sedih nk tinggalkan umah kat Bandar Puteri tu..huhuhu..lom lagi tetibe tension pikir sedih sebab dah tak kerja..yela..dah biasa ada duit sndiri kan..leh kuar belanja anak makan, shopping tak payah mintak duit papa..pasni kalau lmbat dpt kerja mcm mana..mesti nanti susahkan papa nk settlekan hutang2 mama..bagi duit belanja lagi sume2 tuh..haisshhhh..gangguang emosi betul tau

Nway, itu antara yg mama DOWN sangat2lah..tp alhamdulillah..now mama dah cuba sedaya upaya positivekan balik fikiran mama dan fikir yg baik2 aje..lagi2 bila tengok anak2 sangatlah suka bila bawak ke umah Kuantan tuh..Zara balik2 tanya bila nak pindah Kuantan..tak sabar nk duduk Kuantan..nak duduk ngan papa..so bila tgk anak teruja, mama pon jadi happylah sket kan..dan mama kena sentiasa pegang dgn niat asal mama utk pindah kesini..InsyaAllah sempena masuk tahun baru hijrah nih..mama nak jadi isteri yang lebih baik, mama yg lebih baik, yg dapat uruskan rumahtangga dan anak2 dgn sempurna..semoga Allah tambah murahkan rezeki papa dan juga rezeki mama kat sini..pasal kerja tuh, mmg ada lagilah saki baki DOWN sbb takut tk dpt kerja baru kat cni..tp tulah..mama ikut nasihat kawan2 yg selalu sebut spy mama yakin dgn rezeki Allah..harap mama dah tak sedih2 lagilah pasni..^__^

Klaa..cukup2lah membebel kot..bosannya rasa entry ni sbb takde gmbar kan..hehehehe..nway, sejak dh tak kerja mmg langsung tak alert dgn cuti2 umum ni sebenarnya tau..weekend semalam papa balik ni baru teringat minggu ni ada cuti Deepavali n Awal Muharram..tu yg papa ajak mama stay kat Kuantan jek minggu nih..leh sambung bersih2kan umah 'baru' , pasang langsir dan jugak tolong papa pindahkan barang2 dari bilik sekarang ke sana..lagipon orang dah tak kerja kan..dh jadik penganggur terhormat..lehlah papa angkut ke sana sini bila2 masa..=p


10 comments:

~MommyAida~ said...

Semoga semuanya di permudahkan ye mama..InsyaALLAH, Pahit di permulaan, akn manis jua akhirnya..Allah perancang terhebat buat kita..terus kan blogging ye wlaupun dah pindah jauh..heheee..

etiey.com said...

Insyaallah akn kmbali sedia kala. Memula mungkin pyh nk harungi. Lama lama insyaallh. Kna byakkn bsabar n bykn doa tenangkn hati. Plg mudah bca yasen...

Nad @ MamaZN said...

Mula2 mmg rasa macam2...
Tp insya-Allah, lama2 dh bleh sesuaikan diri
Yg penting dpt dekat dgn hubby dan anak2 byk masa dgn papa dorg

zailamohamad said...

Jangan sedih2 Lily..ingat pengorbanan kita untuk sentiasa berada di sisi suami untuk susah senang bersamanya..Insya Allah adalah tu rezeki yang mendatang:)

Bab rumah lama tu jangan tension2..kemas pelan2..lagipon boleh sekali sekala balik rumah Bandar Puteri ni kan..gunakan masa yang ada dengan baik..Zaila sejak berhenti kerja tak pernah rasa bosan duduk rumah, ada je benda yang nak dibuat..

Sidratul Muntaha said...

betul2 down ko kali ni ye..
membebel tak cukup mukasurat..
zareff..
pi kiss mama sayang..
kasi mama cargas..

Adlin ✿ Mama Of 3K ✿ said...

jangan stress, jangan down2 sangat hehhehe moga rumah baru, suasana baru dapat cerikan lily ... yakin dgn rezeki Allah .. yg penting dapat hidup bersama insan tersayang ..

nieda said...

Jgn stress, mula2 aje tue nanti ok. Yakinlah pada rezeki Allah

Deq's Qienz said...

slamat bercuti ya..ati² semasa d jalanan :)

naney said...

lily jgn stress2...yakinla pengorbanan isteri tu insyaAllah berbaloi di kemudian ari..esok bosan meh jalan2 umah aku ye..hehehe...kt mkn2 ikan celup tepung tepi pantai ke..

mama_umar_maryam said...

lily..its normal lily..sape2 pon kt tmpt lily akan rs mcm ape yg lily rase..kuatkan hati , mental & fizikal (nk kemas umah) okeh..byk2 dia pdNya..klu zt, carik kwn yg blh ajak sembang & luah..

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016