1 Tahun 3 Bulan..

Cerita tentang anak bujang mama harini. 28 may, si kecik dahpon masuk setahun 3 bulan. Masih lom pandai ckp lagi, tp lain2 akal memang dah macam2..hehehe..sgt manja dgn mama ye..n memang penakut ngn org yg br pertama kali die jumpe..sebijik perangai kakak die dulu:-P

Mama paling suka tgk gelagat si kecik ni setiap pagi..sbb kakak Zara mmg spesis bangun lambat, so kebiasaannya mmg adik Zareef yg jadik peneman mama time tgh bersiap2 nak gi kerja..leh dikatakan, waktu bangun tido si kecik ni automatic kol 7am..selalunye gigih die tunggu mama siap habis mandi..pastu bile mama gi bilik sebelah iron baju, die pon terkedek2 nak ikut..sambil2 tuh die akan main ape benda yg menarik perhatian die waktu tuh (bilik iron + bilik mainan dua beradik nih)- selalunye paling suke main keta mainan....n satu lagi yg terrrrrcomel, suka sgt bile die tolong mama hulurkan baju2 yg mama nk iron tuh..mula2 tolong hulur seluar..pastu baju dan akhir sekali tudung..nnti bile mama siap beruniform, pndai plak hulurkan stokin nak bagi mama pakai...smbil2 tuh mulut dok uhhh ahhhh uhh ahhh bahasa jerman...ohhhhhh..anak mama dah besar..dah boleh diharap dh skang eh...hihihihi

Selain tuh, benda2 kecik lain pon die dh mula pndai buat..contohnya ambil baju kotor mintak mama tolong masukkan dlm bakul, hulur botol susu soh mama basuhkan, tarik baju or tunjuk pampers if nak mandi or nak cuci montot, hulur brooch if nmpak mama nk pakai tudung..tunjuk kunci umah bile nmpak mama nk keluar..dan macam2 lagi..suke tgk setiap perkembangan die sekarang nih..=)..cume part paling lemah bile tgk kelasakan Zareef skang jelah..dah mula suke pnjat kerusi n meja makan, panjat kabinet tv, pnjat motor nk capai sumthing atas almari dll..serius seriau mama tau dik..huhuhu..


Sempena umur setahun 3 bulan, inilah gmbar terbaru hero mama..gmbar semalam petang on the balik dari Batu pahat ke Klang..adoiiiiii...mmg lasak sungguh dlm keta.w..wlupon mama tak drive, jenuh dok pegang n tahan die dari melenjan kt dlm keta tuh..=p


Tengoklah si kecik nih..muka notti dan cheeky kannnnnn^__^



Melasak dlm keta..



Anak manja mama..=)





 



Nway di kesempatan ni, nak citer sekali lagi pasal benjol2 yg selalu muncul kat dahi Zareef sekarang nih..dah lali dah mama dengar soalan ttg dahi yg sentiasa berbenjol tuh..huhuhuhu..sebenarnya, benjol kat dahi Zareef ni bukanlah tak surut2 ye kawan2..tapi kan..tk tau kenapa semenjak pertama kali berbenjol besar dulu (time tuh nak masuk umur setahun), Zareef asyik terjatuh n berbenjol kat tempat yang sameeeeeee jek..selalunye, lom smpat benjol yg sedia ada baik, die dh tersembam lagi menyebabkan benjol baru naik..huhuhu..tu yg kalau org nmpak asyik ada benjol jek kat dahi die..utk pengetahuan sume, Zareef ni memang 'tak pndai' berjalan..kerjanye asyik berlariiiiiii jek even kat dalam umah, or dalam bilik sekalipon..die tk reti nk slowdown..lari, lari dan lari..n kdg tak dapat agak bile die nk terjatuh tuh..so benjol yg ada skang ni mama pon dah tak tau kali ke berapa,,5 or 6 dah rasenye..kebiasaannye berbenjol sebab die tersembam ke lantai n tk dapat kawal kepala dari terhantuk ke bawah..T_T

BTW, ada sekali tuh kebetulan amik ubat mama tanye sorang dokter pasal keadaan Zareef nih..dokter tu cakap mmg susah nk kawal budak2 macam ni kan..ape yg mama leh buat, monitor setiap kali lepas Zareef jatuh..as long takde demam or muntah2..insyaAllah takkan ada efek kat otak..selain tuh, kena tuam benda2 sejuk lepas kat tempat2 yg berbenjol tuh..hmmm.mama harap one fine day Zareef takde jatuh2 lagi dah..maybe time kecik2 nih die tk pndai lg kawal pergerakan die kan..hope jgn smpai ke besar asyik berbenjol ye dik..kalau tak, mama kena wat appoinment x-ray gak kepala die sbb risau asyik kena kat tpt yg sama...huhu..

Klaaa..pjg plak stori ttg adik harini..hehehe..apepon, kami sayang adik sangat2..don't be too notti tau..nnti mama penat nak layan..ngeeeeee..

5 comments:

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Rajin Zareef tolong Mama..
Good Boy...
Zareef ni sama dengan anak buah lily..lelaki juga...
masa kecil dulu suka sangat benjol kat dahi..lasak juga...last2 jatuh dari tangga abis berdarah & kena jahit..tu lah yang last dia benjol..sekarang dah besar dah..dah kurang dah lasak dia..anak lelaki mmg mcm tu kot.. :)

Diamilikku said...

sama la dengan aisy mifzal...mana reti berjalan..berlari je kejenya....sampai kan tak larat nak menegur...lari memanjat...melompat...dalam kereta lagi lah tak duduk diam....

mama_umar_maryam said...

no 2 ni mmg lasak terlebih kott..maryam pon xpenah 'clear' muke/dahi/idung/mulut..ade je 'mekap'nye..
benjol2 pon ttp ensem zareef..rasenye xperlu xray la kot lily..lainlah klu ade simptopm2 muntah ke,nangis berpjgn ke..hrp2 dijauhkan

izla said...

boy memang lasak kut. aiman dulu siap berjahit lagi kat dahi.

Izan Ishak said...

izan pun dulu ada juga anak2 buah yg cam zareef ni. kalau jatuh mesti benjol pale. skrg ni dah besar ok je...

seronok kan tgk perkembangan dia yg dah pandai buat macam2 benda skrg ni...

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016