Dapat 'upah' menjelang umur satu tahun..huk3x..

Kisah si anak bujang mama, ZAREEF..semalam dek kerana melasak berlari2an kat luar umah..tersembam muka atas simen..mase kejadian mama kat bilik..tiba2 papa bwk naik Zareef yg tgh menangis n kata Zareef jatuh kat luar..pusing jek ke Zareef tros mama menjerit..ya Allah..ape tuh kat dahi Zareef!!!..huhuhu..besar yg amat ok benjol yg muncul..dh macam darah beku nk tersembol kuar pon ada..=(((
 

Tgh panik2 still smpat snap gambar nih..besar benjol nih dah macam bola pingpong dah..huhuhuhu

Time ni dh konpius nk buat apa..sorang kata tuam air sejuk..sorang kata tuam air panas..tp jawapannya tuam benda sejuk/ais ye kawan2 utk benjol yg baru timbul macam nih

Ok..time ni si Zareef beria menangis sbb tak mau kena tuam..iskkkk..nk cpt baik kenalah adik dok dendiam kan


Haaaa..besar kan..kan..kan.. benjol die...semalam time kejadian nenek ada..nenek dh risau semacam siap soh bawak pi jumper dokter..tp kitorng tak bwk pon..sbb dh google n tanye pada kakak mama..if budak2 jatuh macam nih, firstly just perlu tuam ngan ais/air sejuk..jgn tuam ngan air panas..secondly, just observe die dlm tempoh 24 jam..if takde demam or muntah2, thats means anak2 tu ok (demam n muntah antara effect if ada kecederaan di otak)..so utk Zareef..alhamdulillah..nmpak die ok jek lepas tuh..in fact..baru jatuh berapa minit dh nak kembali melasak!!!


Seee..tk smpai berapa minit dh sibuk bangun main tolak2 keta keliling ruang tamu..huuuu

Budak bertuah kesayangan mama..mcm tak sedarrrrr jek dahi tu berbenjol besar


Ni dah berbelas minit after dituam..nmpak dh susut kan benjol tuh

Dah leh senyum2 happy pon..=)

Last but not least, gmbar terbaru pagi tadi..nmpaknye benjol dh banyak susut, tapi en lebam plak memunculkan diri..agak2 smpat tak lebam ni ilang sebelum bday celebration Zareef this week ye..huhu


Kalau kawan2 ada petua mcm mane nk hilangkan kesan lebam ni cepat sket, jangan lupe share ye..harap cptlah ilang..klu tak kureng ensem la anak mama time potong kek bday nanti..=p

By the way, tadi time mama up gmbar benjol ni kat FB, ada 2 org kawan mama yg sebut pasal Zara..actually time Zara kecik2 pon pernah berbenjol macam nih..time tuh terhantuk kat umah bbysitter..mmg time Zareef kena semalam, terus mama teringat benjol kakak Zara dulu..


Heee..serupa tak 2 beradik tuh..tp time Zara ni mama tulis benjol sebesar telur puyuh..benjol Zareef nmpak lagi besar kan cam sebesar bola ping pong kot..hehehehe



7 comments:

bonda dadif aka akish said...

eheheh..
dadif pon selalu terjatuh....
benjol bagai nak rak..
siap lebam bagai...
selalu tuam aje ngan air batu...
selagi dia takde bg simptom yg bebukan... alhamdulillah...

OneSimpleMother said...

ya Allah... kesiannya zareef.. ritu luqman kena sikiiiiiit jer pun mak pak dia dah susah hati.. zareef cepat baik kay benjol tu. nanti kurang hensem nak celebrate bufday ni.. :)

mummy_ayu said...

ala siannya..moga cepat2 surut key benjol tu..

Nad @ MamaZakwan said...

hadoi..terkejut dibuatnye td..!
besar btul!
baru la anak lelaki, kan zareef? ;)

mama_umar_maryam said...

aduhaii..hrp2 by bday event tu ilang dah benjol comel tu..

mamalieyna said...

cantiknye rumah baru..suke sngt~

adoiiii besarnyee...mesti sakit sgt...tp anak kecik ni memang kan, taktau serik..~ huu~ cian dier..

LYAfrina said...

alahai..besr gak benjol tu...
msti sakit sgt ni kan.. selalu ltk kaim suam2 la tmpt benjol tu..moga cpt2 surut..

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016