Blog Widget by LinkWithin

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Our 3rd Baby, insyaAllah..

baby development

First time check-up @ Shah Alam Specialist Hosp

Arini jek 75% kwn2 blogger buat entry pasal bola..hehehee..kt blog mama? Jgn haraplah yek sbb mama ni mmg tak reti tgk bola..tau psl kemenangan Malaysia pon thru FB jek sbb sana sini sume org dok update status psl tuh…apepon, minat tak minat..yg penting hepi sbb dpt tumpang sekaki menikmati public holiday esok ari..hehehehe..minggu ni mmg cuti pjg sbb Isnin cuti lagi, comp wat cuti ganti utk 1 jan yg jatuh ari Sabtu..klu gi Cameron minggu ni pon dh ok sbb minggu ni papa balik..tp apakan daya, hotel mama dh booked utk minggu depan daaaa..kenalah gak amik Annual Leave utk cuti2 mesia tuh..uhuhuh..

Oklaa..back to the topic..nak citer psl check-up lagi..sorrylah ye klu ade yg dh tersangaaaattttttlah bosan dok asyik bace psl citer check-up mama..nak wat cmner..dhlah pregnen, ade komplikasi darah tinggi plak tu..maka kekerapan ulang alik ke klinik meningkatlah. Daripada blog ni kosong, baiklah mama bebel2 psl check-up tu kan..klu ade yg tk mau baca takpelah..isk..isk..

Act, ini adalah kesinambungan check-up ari Isnin sebelumnye..mama dok tanye dokter tu if ada masalah tak klu mama nak bersalin kat swasta..mklumlah bukan sume hosp bersalin swasta yg sanggup terima high risk case mcm mama ni kan. So, dokter kat Klinik Noor Hajar tu pon sediakan Refer Letter utk mama wlupon mama baru jek nak masuk 29th weeks. Mama n papa dh decide nak bersalin kat Shah Alam Specialist Hosp (SALAM) tu sbb senang, dekat ngan umah..nk ulang alik gi check-up senang..nk berkejar time nak bersalin tu pon nanti senang..hehehe.. So, ari Isnin tu jugak mama tros pergi ke SALAM utk set appointment nk jumpe dokter n bukak rekod kat sana..

So, Selasa tu kembalilah mama ke SALAM utk appointment ngan gynae, Dr Siti Mariam..mintak izin bos kuar 2 jam nk jumpe dokter, tapi last2 3 jam baru setel..nasib bos tak bising..huhuhu..Alhamdulillah, booking session setel..n dokter kate takde masalah utk mama bersalin kat SALAM tu. Antara update check-up yg lain:

- BP mama still tinggi. Dokter tmbahkan dos ubat mama n kena continue biweekly BP checkup..if smpai 37/38 weeks BP still tinggi maka kompem mama akan diinduce utk bersalin
- Dokter sarankan jugak spy mama continue check up kat SALAM smpailah bersalin. Mcm mama cakap, mama ni dah kira dlm category ‘high risk patient’ sbb ada darah tinggi. So klu dh case mcm ni mmg dokter pakar yg akan uruskan, bukan lagi M/O
- 1st time check-up kat sane mestilah buat scan kan..keputusan scan sume hampir sama ngan scan dari Klinik Hajar sebelum ni

> Air ketuban cukup
> Kepala baby ada kat bawah
> Uri ada kat sebelah tepi..but tak mengganggu pintu rahim pon so insyaAllah leh bersalin normal

> Jantung, anggota badan baby sume ok..wlu scan 2D tp leh nmpak jelas mata, hidung, mulut die sume..=p
> Berat baby sudah 1.3kg!! hehe. Wlu perut mama tk nmpak besar mane, tp alhamdulillah berat bby in average n normal utk tempoh kandungan 29 minggu
> Jantina baby? Still sama mcm yg dipredict Dokter Hajar..insyaAllah boy kali nih..jenuh dokter tunjuk kat mama ‘telur’ n ‘bird’ baby tuh sbb mama mmg fail bab nk tgk 2D scan nih..huhu… klu ditakdirkan yg keluar nanti jantina sebaliknya, mmg itu kuasa Allah la kan..=)

* Gmbar scan takde sbb dokter print bahagian yg tak berapa jelas (ke mama yg tk reti tgk gmbar scan tuh..hehe)..sbb tk jelas, mama pon malas nk pi scan balik masuk dlm blog..=p


Nway, tak cerialah entry tkde gmbar kan..so sbb gmbar baby takde, layan jek lagi gmbar kakak baby yek..malam tadi kakak baby dok posing ngan baju Princess yg mama beli arituh..ohhh..ade plak yg tegur baru perasan Zara ada lesung pipit..hehehe..mmg ade pon lesung pipit die tp sebelah jek..itupon tak berapa dalam..so ikut pattern die sengihlah baru nmpak itu lesung pipit..=p



Kakak Princess Zara..kesayangan papa n mama..=D

Sebenarnye mama suke jek bile Zara dh minat2 Princess nih..jenuh woooo nak tunggu die menyerlahkan sifat ke'gigirl'annya betol2..hahaha..dahlah dr kecik rmbut pendek cm boy kan..=p

Tak lame lagi Zara dh leh posing2 ngan adek baby plak k..hope sumenye slamatlah utk mama n adek bby..=)

Sayang..sayang..sayang..Zara sangat2!!!!! =D

p/s1: baru perasan ade bakul merah kat sume gmbar Zara tuh..slack dah background gmbar..nmpak sgt bilik tgh semak..hehehe

p/s2: Sungguh tak sabar tunggu papa balik malam ni..esok dhlah cuti..lehlah berehat di rumah bersama2 yg tersayang..lagi best klu papa bwk kite jenjalan kan Zara..hahahahaa


Bila mama tak kerja n papa plak takde...

Harussssssss bwk anak dara ni merayap kan..ehehehehe..peliklah mama ni..klu dok umah tu rase hormon malas mencanak2..tp bab pi jalan n merayap laju jek kuar angkut Zara dlm keta..hihihihi..

Klaaa..citer ari Isnin sebenarnya nih.. comp mama cuti sbb ganti cuti Krismas ari Sabtu sebelumnye..n kebetulan Isnin tu mmg ada check-up utk kes darah tinggi mama..pas Zara bangun tido, tros siapkan die nk bwk sekali pi klinik..niat di hati pas ke klinik nk bwk die jalan ke Jusco Bukit Tinggi..ingat nk bwk die main kat playland ker, shopping2 baju Princess baru ker n klu ade mase nk tgk movie Gulliver's Travel.. tapiiiiii...kansel sume plan sbb time check-up arituh tetibe mama kena inject kancing gigi plak..huhuhu..sakit gak injection tuh..wat badan rasa tak sedap beberapa ketika..


Zara kat klinik..suka wat mate terbeliak mcm ni skang..=p

Tgkla ape yg die pegang tuh..belum ape2 dh pau mama buku Repunzel yg baru..nasib mama br dpt gaji so layankan jekla..hehehe

Pas pi klinik, tros bwk Zara mamam kat Pak Li Kopitiam..



Nway, sbb kesiankan Zara yg dh semangat nk jalan2 tu mama bwklah jugak die ronda2 kat Plaza Ole2 pas makan..kat sane ada gak kedai2 yg leh kami masuk utk cuci2 mata kan..dpt jugaklah brg beberapa 'hasil' utk Zara arituh..sekali skala melayan anak dara nih..weekend ni dh leh fokus shopping utk brg adek baby je pulak..=p



Yg ni mmg Zara pau mama..byk kali kuar masuk kedai Disney Baby tgk anak kucing nih..last2 lembut gak hati mama nk belikan utk Zara..hihi..Zara punye suke ngan kucing ni..tk smpai berapa jam habis dh bateri si anak kucing sbb asyik 'mengiau' n 'berjalan'..=p

Belikan gak 2 pasang baju Princess buat baju basahan harian..beli baju murah kat Hari2 tu jek..jadikla kan yg penting anak dara gumbira..heheh

Tgk..blom ape2 dah sibuk nak try test baju baru..

Beg ni mama yg berkenan..kebetulan beg taska Zara pon dh buruk benar lepas setahun lebih pakai..beg ni wlu nmpk comei tapi muat jek isik 4 keping pampers, 2 pasang baju + sehelai towel utk ke taska..=)

Klu mama suka, Zara laaaagiiiiiiiii suke dpt beg baru..serba serbi Princess dh skang..hahahaa

Kesayangan mama..=D



p/s: Tunggu papa balik kite gi jenjalan kat Jusco Bukit Tinggi ek Zara..mama ni mmg suke pi Jusco..sekali skala br pi meronda shopping2 complex yg lain..=p

p/s2: Bekas injection kancing gigi tuh jadik merah n membengkak smpai ke arinih..mula2 risau gak takut dokter salah cucuk ke apa, tp tanye mak bidan pencen (nenek Zara) die kate normallah tuh...mmg leh jadik mcm tuh klu tk kena gaya time kena inject..huuu



Alhamdulillah..umur 8 tahun sudah khatam Al-Quran..

Entry khas untuk anak buah mama yg sulung, Anis Sofiyah bte Zakirunizam..mama tumpang bangga sbb pada umur 8 tahun, die dah khatam al-Quran..mungkin ada kanak2 yg dh khatam lebih awal dr umur nih, tp dlm keluarga kecil kami, kire Pia ni agak muda lah umurnye time khatam..mama dulu pon khatam mase umur 12 tahun tau..ibu die plak khatam mase umur 11 tahun...hehehehe

Nway, mama smpat attend majlis khatam al-Quran anak buah mama ni kat kampung ari Sabtu arituh..papa act still kat Labuan..tp kebetulan abg ipar mama baru nak balik kampung Jumaat ptg tuh, so mama tumpang sekakilah balik..cume yg ralatnye, mama tk dpt naik atas umah pon mase majlis tu sbb Zara wat perangai nk dok luar umah jek..kire mama dgr suara budak2 ni mengaji thru speaker jekla..huhu..ooo..majlis khatam ni diadakan kat umah makcik mama sebenarnya..Pia khatam ngan 3 orang budak yg lain merangkap 2 pupu die...


Puteri kecil kami..saje pakaikan die crown kecik tuh nk bagi nmpak special sket..=p
.
4 org kanak2 yg diraikan..sebelah pia tu nenek die merangkap guru mengaji kat kampung..yg ujung sebelah kanan tu guru mengaji yg utama,cikgu Karmi
.
Wlu baru umur 8 tahun, bacaan surah2 dari Pia ni mmg mama boleh pujilah..comel jek dgr suara die mengaji mase tuh..mklumlah, budak kecik kan..suara pon merdu jek..=)
.
Pas abeh khatam al-Quran, ade buat nasyid sket dari bebudak nih
.
Ni dh lepas majlis..curi mase posing2 atas pelamin
.
Pia ngan nenek, ibu, n makcik2 die..yg tudung kuning tu kakak ipar mama..mase nih Zara tgh tido tu yg mama leh menyelit nk bergambar..=p
.
Nenek n cucu sulung kesayangannya..org yg paling bangga tgk Pia khatam arituh dh tentulah nenek sndiri..=D
.
.
Heee..perasan tak pelamin biru yg cantek tuh..act pelamin tu bukan dibuat khas utk majlis khatam Quran ni...sbnrnya, kat umah makcik mama tu tgh buat majlis sambut menantu..kan minggu lepas ade stori psl kazen mama yg dpt isteri jiran depan umah mama tu kan..kira ni majlis sebelah lelakilah..so alang2 nak buat majlis smbut menantu, paginya diadakan dulu majlis khatam Quran utk budak berempat tuh..tp yg kalakarnye, after setel majlis khatam Quran mama smpat balik umah nak berehat n tukar2 baju Zara..bile dtg balik umah makcik mama, dh termiss dah majlis sanding pengantin..so, mmg takde langsunglah gmbar pengantin dlm kamera mama tuh sbb dh sibuk2 layan Zara + borak ngan sedara mara kan..nk gmbar pengantin, kena tunggu pengantin upload dlm fb jekla nanti nmpaknye..=p



Sesi sebelah ptg..sebelum gerak semula ke umah makcik mama

Haha..pelamin dh kosong dah..time ni pengantin tgh sibuk makan damai..tumpang amik gmbar Zara jekla..

Ohhh..ade sekeping gmbar pengantin perempuan..ni pon anak buah mama yg tolong amik gmbar sbb mama sibuk lyn Zara

Sekali lagi..pelamin di'konker' oleh kanak2 riang ria..=p



Mama bergerak balik shah alam ari Ahad esoknye..kali ni tumpang sepupu mama plak yg kebetulan nk gerak ke shah alam..sementara adek bby lom kuar lehla mama n Zara nk balik2 kampung w/o papa..once dh ade bby kecik, mmg tak danlah mama nk balik sorang2 nanti..ehehehehehe

Owhhhh..i MISSSS that moment...!!!

Salam Selasa sume..mama baru start keja arini..semalam comp cuti menggantikan cuti Krismas ari Sabtu aritu..nway, utk hari ni, just nk republish gmbar2 dari satu entry lama..2,3 ari lepas mase kemas bilik mama ada belek album2 lama Zara..tu yg tertengok balik gmbar2 kt bwah ni..

Seriusly, rindu sgt ngan moment2 mase tu..time ni Zara baru jek dlm 10 bulan..baru nk pndai jalan jatuh..gigi pon baru tumbuh beberapa btg..disebabkan mama sgt eksited mase tgk Zara dh pndai jalan, maka ade satu hari tu mama hire pgrapher utk amik2 gmbar2 Zara tgh berjalan..time tu papa kerja, tp ngn gigihnya mama dok angkut Zara pi Taman Tasik Shah Alam nk wt sesi photoshoot..wlu semput melayan Zara, tp sgt berbaloi sbb gmbar2 tu dpt diabadikan utk kenangan mama n family kan..nk harap amik gmbar sndiri, dhlah tak cun..pastu sume pon tak bercuci dok simpan rapi dlm pc jek..=p

Klaaa..enough saying..meh layan gmbar2 lama Zara ni k..=)..gmbar yg kat bwh ni sikit jek sebenarnya nak banding yg dlm album..malas plak nk cari balik cd softcopy gmbar yg penuh tuh..tu yg mama copy gmbar2 bwh dari entry mama yg lama tu jek..heheh..

.
one of my fav pic..zara seems sooo ayu wth the flower kan..



bahagianye mama tgk zara ceria mcm ni (abaikan latar belakng dgn dagu berlapis tu yek..hehe)

meh cni mama sayang sket..mama pon nk interprame dlm gmbar zara..=p

geram tgk zara..

geram..geram..dan geram lagi..

aksi berjalan zara..

this also one of my fav pic..=)

kasut yg entah dah tercampak ke mana mase nih..hehe..

*Photographer of the day: Linda Latip (skang blog dh tak aktif..tinggal fb jek...heheh)



p/s: act malam tadi mama agak kepenatan so tak dan nk wat scheduled entry utk aktiviti2 yg terbaru..skang ni cepat jek rase penat dan letih walhal buat keja tk byk mane..basuh baju 2 round, sidai baju, kemas bilik n ruang tamu + basuh pinggan jek pon dh leh buat mama rase nak tido awal...huuuu...




Survey2 persediaan berpantang untuk mama..pt 2

Okeh..sambung lagi psl hasil 'survey'an mama tadi yek..=p

Selain dr set berpantang Shaklee tuh, mama jugak tgh usha2 mendalah kat bawah nih:





Haha..ade sesape ker tau ape benda nye tuh..kot2 ade yg dah guna lehlah bagi mama testimonial sket..act ini adalah tungku panas versi moden..guna kuasa elektrik, tk payah lagi guna batu2 sungai ke ape nk panaskan atas api dapur kan..nmpak mcm senang nk guna..to be honest, dulu time Zara mama cume harapkan mak bidan jek tolong tungku2 kan mama nih..huhuh..(mmg best klu dpt bertungku ni sbnrnya kan..hangat jek rase badan..) .pastu ade beberapa bulan lepas time borak ngan opismate2 yg asal Kelantan sume citer ttg kebaikan bertungku..mklumlah, org kelantan ni part berpantang mmg bersungguh2 kan..pntang 100 hari, tkleh minum ais sume then ari2 bertungku (tu antara yg mama tahulah). so tgh2 dtg mood nk beli tungku, dpt tau lak psl tungku moden nih..

Meh nak share sket info ttg tungku panas moden ni yek..=)
.
,
Produk ini merupakan inovasi terbaru tungku yang satu ketika dahulu bersifat tradisional kini di perbaharui untuk kemudahan anda, ia sangat baik untuk kesihatan anda sekeluarga.
.
Diperbuat daripada bahan anti-kuman yang mengandungi cecair, tungku moden ini bersih dan mempunyai unsur perubatan yang tersendiri.
.
Fungsi :
.
.
1. Mengelakkan artritis.
2. Baik untuk pesakit strok.
3. Mengurangkan sakit servikal vertebra.
4. Mengurangkan sakit kepala, sakit gigi
5. Melegakan sakit leher, bahu dan belakang badan.
6. Melegakan masalah sengugut (period pain)
7. Membantu mengurangkan berat badan.
8. Mengurangkan masalah lenguh-lenguh lutut dan sakit pinggang
9. Mengurangkan masalah perut kembung.
10. Melegakan bahagian tulang patah
.
Ciri-ciri:
Cecair merupakan air garam bukit dan gel, mudah di bawa ke mana-mana.
Berat = 1.7kg++ setiap satu
.
Siapa yang sesuai memakainya?
.
* orang dewasa 12 tahun dan ke atas.
* wanita yang baru lepas bersalin dan menghadapi senggugut.
* Menghadapi masalah lenguh badan dan angin.
* Juga untuk lelaki sesuai untuk seluruh badan kecuali bahagian kemaluan.
.
Cara-cara penggunaan:
.
Caj tungku selama 5 hingga 8 minit dan lampu khas akan terpadam secara automatik. Bantal akan menjadi panas sehingga 70 - 80 darjah celcius dan ia akan bertahan di antara 2 - 3 jam.


Sumber: http://www.homebisnes.com/bantalpanas/Tungku_Moden.html



Yg ni mcm kompem nk beli kot..tp tgh survey2 lagi few website yg jual sbb harga yg ditawarkan sume berbeza2..lagipon, berminat nk beli sbb leh digunakan even before bersalin..lagi2 skang ni mama dh start sakit2 pinggang sume tuh..dhlah tkde tukang urut kat umah so nilah masenye nk cube keberkesanan tungku moden ni mcm yg disebut2 kat atas tuh ye tak..=p

Stakat ni 2 brg tu jekla yg mama sh survey..pas setel beli 2 nih, nk survey breast pump plak..breast pump mama dulu dh serik nak guna sbb tk best langsung..hahaha..psl breast pump, nk kena tanye 'otai2 bf' dululah b4 beli..tp apepon, mama akan start beli yg manual dulu rasenye..if 'production' dh start menarik nnti br upgrade yg lebih bagus sket..ok ker cadangan diri sndiri mama tu ek..hihi



Survey2 persediaan berpantang untuk mama..pt 1

Hoho..sepatutnye ujung bulan Dec ni mama dh semangat2 nak pi beli sikit sebanyak brg utk adek baby..tp apakan daya..papa still kat Labuan kan..kena tunggu die balik gk baru dpt pi shopping..malas nk pi shopping berdua jek ngan Zara..klu ngan papa tu, adelah jugak org nk tolong2 angkut barang ke, n nak gaduh2 pilih brg ye tak..heheh

So, sbb lom leh pi beli brg adek..maka mama start survey barang untuk mama dululah..sbb brg2 mama ni mcm leh beli online jek..=p..yg dh ade dlm kepala otak n hati mama salah satunye adalah set utk berpntang nanti..dulu mase Zara mama guna Jamu Selapan Mustika Ratu..siap bengkung, jamu + pilis sume..but tak habis pakai pon sbb mama cam susah jek nk telan jamu besar gabak tu wlupon dh dlm bentuk pil..pastu param, pilis2 ke ape tuh pon pakainye skjap jek..mklumlah, mak mama ni kan bidan kjaan pencen..so berpantang ngan die tkdelah strict sgt..stakat nk panaskan badan ke ape guna bum jek pon dh ok..hahahaha

Nway, utk bersalin kali ni mama mcm dh berkenan ngan set dari Shaklee nih..baru jek baca2 info psl set ni dari blog Kedai Shaklee..meh mama share sket ek..=)


Bagi yang masih mencari-cari set rawatan selepas bersalin, berita baik khas buat ibu yang sedang menanti kelahiran cahaya mata atau sedang berpantang!!!
.
Kami menawarkan set rawatan selepas bersalin untuk kegunaan selama 40 hari, khusus untuk ibu yang berpantang dan yang paling berbaloi untuk kesihatan ibu dan anak. Harga yang ditawarkan ialah RM 100.00 termasuk kos penghantaran- ni tak tau harga lame ke or harga skang..nanti mama nk tanye owner kedai..=p
.
.
Set C : Set rawatan dalam pantang :
.
* B Complex (40 biji) - penting untuk elak kemurungan (meroyan, sebagai penenang (anti-stress) & menstabilkan hormon.

* Vitamin C (40 biji) - penting untuk pembentukan kolagen, mempercepatkan penyembuhan luka, memperbaiki tisu sel yang rosak akibat bersalin.

* Vita-Lea Iron Formula (a.k.a multivitamin) (40 biji) - perlu kerana ianya mengandungi iron formula yang sangat penting bagi tubuh, terutama kerana ibu banyak kehilangan darah selepas bersalin.
* Zinc (40 biji) - membantu mempercepatkan proses baik pulih luka, terutama luka di dalam (untuk rahim). Zinc juga bantu atasi masalah kedinginan selepas bersalin.
.
.
Cara pengambilan set C ialah :
* 1 biji sehari, untuk setiap satu B-Complex, Vit-C, Multivitamin dan Zinc.

.
Set C Add-on

* Tambah rm10 untuk tambahan 80 biji Alfalfa (milk booster). Maka, jumlah keseluruhan ialah RM 110 termasuk kos penghantaran.

.
Cara pengambilan set C add on ialah :

* 1 biji sehari, untuk setiap satu B-Complex, Vit-C, Multivitamin dan Zinc.
* 2 biji sehari untuk Alfalfa.

.
.
Set berpantang Shaklee..

.
.
Heee...terasa tertarik nak cube sbb set ni guna vitamin2 n supplement yg agak biasa didengar utk rawatan pemulihan sweaktu berpantang kan..pastu yg mama paham, produk Shaklee ni boleh dimakan tnpa effect pada baby..mcm jamu tu die agak panas kan..klu bby ade jaundice, kompem tk leh start makan dulu (mama dl pon time Zara start makan jamu selapan tu after seminggu deliver)...pastu yg set tmbahan utk Alfalfa tu pon mcm menarik utk dicube..mane tau btol2 berkesan utk menambahkan susu badan utk adek baby ye tak...cume utk param n pilis tu takdelah kan..tp rasenye klu nak tepek2 pilis ke apa leh tempah ngan bidan kampung kot..bengkung plak leh guna bengkung yg lama tuh..=)..TAPIIIIIII kan...ade satu jek yg mama kurang yakin..klu tgk gmbar kat atas nun mcm leh tahan besar gabak kapsul2 vitamin tu sume..mampu ker mama nk telan bagi habis sumenye yek..huhuhuhu..terpaksa kuatkan semangatlah gamaknye demi kesihatan diri..


Nway, ada lagi yg mama tgh usha2 n survey sebenarnye selain set berpantang kat atas..smbung nantilah k..=)



p/s: Kawan2 mama yg bergelar ibu2 sekalian cmner..jamu or supplement ape korang amalkan pas berpantang dulu yek..sementara tgh2 survey lagi ni kan mane tau tetibe dpt cadangan bernas dr orang len..hehehehe


Lebih baik ada sikit, daripada takde langsung???

Huhu..ayat penyedap hati di kala hari dpat gaji..
Rasenye rata2 yg kerja swasta mesti tgh menunggu bonus akhir tahun kan..
Mama pon tk terkecuali..dlm otak dh macam2 pikir ape nk buat ngan duit bonus tu nanti..
Tp biasalah, comp mama ni bagi bonus mmg tk banyak mane..
Tu yg mama kata 'lebih baik ade sikit, daripada takde langsung kan'..huhuhu
Kena jadi insan yg tau bersyukur sket (cehhh..sedapkan ati sndiri lagi)
Takpelah, wlu tk dapat bonus berbulan2 or berganda2 mcm comp lain, lehlah jugak topup mane yg patut utk melengkapkan barang2 nk smbut baby baru..
Hmmmm..tetibe tak sabar tunggu papa balik sbb nk start shopping brg adek baby
Skang ni satu ape pon tk beli lagi wehhhhh..=p


p/s: cume short entry + takde entry bergmbar sbb malam td tk smpat nk wat scheduled entry..mama sakit belakang sgt2 so hanya mampu terbaring atas katil smbil melayan Zara serba sedikit..sadisssss...


Bile ‘mak kucing’ berjumpe ngan anak kucing..

First of all, thanx sgt pade kawan2 yg sudi bagi respon ttg isu TADIKA semalam..masing2 ada bg pendapat ttg pekara tu n mama appreciate sgt2 sume pendapat korang..buat mase ni, mmg lom wat final decision lagi either nk mendaftar ke tk..kena bincang lagi sekali with papa + nenek Zara jugak..kenapa nenek Zara??sbb die pon org penting dlm idup mama..kebetulan next year mungkin nenek akan byk habiskan mase kat umah mama..insyaAllah, start bulan Feb mungkin nenek akan duduk sekali ngan mama smpailah mama bersalin..then 2 bulan jaga mama dlm pantang..pastu smbung lagi sebulan sbb nk jaga adek baby yg mase tu masih sgt kecil utk dihantar ke rumah bbysitter..sian nenek kan..anak dh besar pjg die jugak kena amik port tolong jaga..buat mcm mane..anak bongsu die punye nasib kena ber’PJJ’ ngan hubby tersayang..last2 terpaksa menumpang kasih n belas mak sndiri gak..=(..apepon kesimpulannye, klu nenek ada kat umah mama, of kozla die akan soh Zara dok umah gak stay ngan die..n mama act suka jek klu nenek dok ngan Zara sbb nenek ni bukan jenis jaga ‘kosong’ jek..tp mesti siap ngan ajar2 Zara skali mcm ajar baca, mengira n alif ba ta..cume tulah, klu dh dok umah tuh, tk dptlah Zara bergaul n bersosial ngan rakan2 sebaya lagi..haihhhh..tu yg mama kate kena bincang ngan papa n nenek gak..

Opssss..tajuk lain, tp intro dh melalut panjang ke lain pulak..huhu..

Ok2x..back to the topic k..act nak citer psl ‘mak kucing’ nan sorang nih..sape lagi klu bukan si Zara..Zara ni mmg pencinta haiwan yek kawan2..n salah satunye dh tentulah cat ngiau ni (haha..zara panggil kucing mesti sebut cat ngiau)..aritu mase balik kampung Rengit, tk jumpe plak ngan kucing betina yg nenek bela tuh..silap2 hb dh ilang, mama lupe nk tanye. So time balik umah atuk Pt Raja baru Zara berkesempatan lepas gian main ngan cat ngiau..itupon bukan cat ngiau belaan atuk, tp belaan nenek sedara Zara yg dok sebelah umah..mmg byk giler kucing die, dekat 20 ekor kot..siap ade umah kucing lagi..

Meh layan gmbar Zara ngan cat ngiau die..



Zara bergmbar depan ‘rumah kucing’..heheh..dh name org kampung..sempoi jekla umah kucing tu kan..

.

Kt bwh umah kucing tu ade plak reban ayam isi anak2 ayam.. makin sukelah Zara..dpt tgk cat ngiau, n dpt tgk ayam jugak..jakun wehhhh budak nih..

.

Nenek papa yg sgt rajin melayan satu2nye cucu kesayangan..=p

.

Haaa..yg ni kami pi cilok sekor anak kucing bwk balik umah..punyelah suka si ‘mak kucing’ dpt melayan anak kucingnye bermain..heheh

.

Smpai tertiarap2 dpt tgk anak kucing main2..act mama bagi lidi + ikat ngan plastik utk Zara main ngan anak kucing tuh..mase ni si anak kucing dh berjaya ‘tangkap’ plastik kat lidi tuh..=p

.

Ohhhh..smpat posing ala princess kat mama..

.

Ptg tu gak kitorng bergerak balik ke shah alam..tk smpai 15 minit masuk keta Zara dh terbongkang kepenatan dah..n part paling best, die dok n tido kat belakang..lapang gila rase riba mama nih dok depan sorang2..hehehehe.

.

P/s: ade jek video Zara tgh layan anak kucing tu main..tp malas nk upload sbb upload vid kat blog ni kompem lembab giler..huhu


Berderauuuuu darah bile dpt call dari taska Zara..huhuhu

Ye..itulah yg mama rase setengah jam yg lalu..rase sejak antar Zara pi taska October taun lepas mmg br berapa kali taska call.selalunye klu Zara tk sihat ker, or pagi2 tu die meragam melampau baru mama akan pesan soh call mama klu ade ape2 yg penting..nway, kali ni yg mama jadik tk sedap hati tu sbb memang dari minggu lepas lagi mata kiri mama asyik dok berkerdip2 aje..klu ikut mama Tisya punye ramalan, mata kiri berkerdip ni maksudnye kita bakal nak menangis..tu yg few days ni dok asyik teringat nenek Zara, papa Zara n Zara sndiri pon mama risaukan..(wlupon hanya ramalan belaka namun still gk takut perkara2 tk baik berlaku pd orang2 yg mama sayang..huhu)

So..masa dpt call dari taska tadi hati dh berdegup2 kencang dah..terbayang ade ape2 jadi ngan Zara ker..kot2 jatuh tangga ker, bibir berdarah cam Qisya anak dara Nini tu ke, or tercekik makan ke ape..tp dlm debar2 tu mama pon jwb jekla call tu kan..

Rupenyeeeeee..pengurus taska nak bincang pasal pendaftaran tadika daaa..fuhhhh..wat suspen jek..bukan takleh jumpe mama waktu petang amik Zara nanti kan..nk jugak terangkan psl tadika tu kat mama dlm phone..tkpelah, yg penting mama tau Zara ok jek kat taska ye tak..=p

Nway, alang2 ckp pasal tadika..nk gak mintak pendapat korang ni..act mama mmg lom plan nk daftar tadika pon utk Zara..ingat masuk 4 tahun nnti baru nk survey2 kan die tadika..lagipon sementara lom pindah umah ni, cam malaslah nk tukar2 tempat duduk Zara kan..tau jeklah, die nye perangai kan 'boleh tahan' klu kt tpt baru..

So klu ikut pengurus taska nih, diorang ade sediakan sesi Tadika utk budak2 start dari umur 3 tahun..utk tadika 3 tahun ni diorang akan ajar asas membaca sume tu lah..pendaftaran awal rm500++ utk setahun..tu termasuklah utk uniform, buku2 sume..yuran tadika plak sebulan rm140 (tadika n taska utk jagaan tu kat tpt yg same yek), n klu nk terus dok taska smpai ptg tmbah lagi rm120. means sebulan mama kena bayar dlm rm260 utk tadika + taska.. klu skang ni utk taska jek pon dh kena rm230..pastu sesi belajar tk byk sgt..lebih pade pendekatan belajar smbil bermain kot..mcm colouring, flash kad , tengok gmbar n buku tu ajelah..

Klu ikutkan, mmg lah ok rasenye klu nk daftarkan Zara tadika tuh..alang2 dh dok taska, baik die join belajar terus kan..Tapiiiiiiii..yg menjadi persoalan skang mama kan taun dpn nk bersalin dah..so mungkin dlm bulan Mac – May Zara takkan ke sekolah sbb ikut mama berpantang kat kampung..Pastu, bulan Jun ke atas plak kemungkinan besar kitorng dh pindah umah sendiri kat Bandar Puteri kan. Klu pindah umah, kompemla mama tukarkan Zara tadika or taska yg lain..kat sane lagi byk pilihan rasenye..but klu tk daftar plak, nanti bulan Jan n Feb die dok taska tu die tk dptlah join sama2 ngan kwn2 die.. yekla, budak2 baya die belajar, die kena dok atas main n tido jek ker..huhu

Mama lom bincang psl ni kat papa lagi..sbb papa tgh sibuk baru smpai Labuan nih..so mama tulislah dlm blog ni dulu..mane tau kawan2 blogger kesayangan mama ni dpt bagi pendapat n pandangan yg bernas kan..=)

P/s: tetibe dh kena pikir pasal Tadika Zara..uihhhh..rase cm dah besarnyeeeeeee anak mama..=p

P/s2: Skang mmg banyak sgt kes melibatkan bayi n kanak2 di taska kan..Zara yg dh besar tu pon mama dok risau nak tinggal..semoga die sntiasa di lindungi n dipelihara Allah sepjg berada kat taska..baru pk psl Zara dh risau..lom pikir psl adek baby Zara nanti…huwaaaaaaaa…