Berderauuuuu darah bile dpt call dari taska Zara..huhuhu

Ye..itulah yg mama rase setengah jam yg lalu..rase sejak antar Zara pi taska October taun lepas mmg br berapa kali taska call.selalunye klu Zara tk sihat ker, or pagi2 tu die meragam melampau baru mama akan pesan soh call mama klu ade ape2 yg penting..nway, kali ni yg mama jadik tk sedap hati tu sbb memang dari minggu lepas lagi mata kiri mama asyik dok berkerdip2 aje..klu ikut mama Tisya punye ramalan, mata kiri berkerdip ni maksudnye kita bakal nak menangis..tu yg few days ni dok asyik teringat nenek Zara, papa Zara n Zara sndiri pon mama risaukan..(wlupon hanya ramalan belaka namun still gk takut perkara2 tk baik berlaku pd orang2 yg mama sayang..huhu)

So..masa dpt call dari taska tadi hati dh berdegup2 kencang dah..terbayang ade ape2 jadi ngan Zara ker..kot2 jatuh tangga ker, bibir berdarah cam Qisya anak dara Nini tu ke, or tercekik makan ke ape..tp dlm debar2 tu mama pon jwb jekla call tu kan..

Rupenyeeeeee..pengurus taska nak bincang pasal pendaftaran tadika daaa..fuhhhh..wat suspen jek..bukan takleh jumpe mama waktu petang amik Zara nanti kan..nk jugak terangkan psl tadika tu kat mama dlm phone..tkpelah, yg penting mama tau Zara ok jek kat taska ye tak..=p

Nway, alang2 ckp pasal tadika..nk gak mintak pendapat korang ni..act mama mmg lom plan nk daftar tadika pon utk Zara..ingat masuk 4 tahun nnti baru nk survey2 kan die tadika..lagipon sementara lom pindah umah ni, cam malaslah nk tukar2 tempat duduk Zara kan..tau jeklah, die nye perangai kan 'boleh tahan' klu kt tpt baru..

So klu ikut pengurus taska nih, diorang ade sediakan sesi Tadika utk budak2 start dari umur 3 tahun..utk tadika 3 tahun ni diorang akan ajar asas membaca sume tu lah..pendaftaran awal rm500++ utk setahun..tu termasuklah utk uniform, buku2 sume..yuran tadika plak sebulan rm140 (tadika n taska utk jagaan tu kat tpt yg same yek), n klu nk terus dok taska smpai ptg tmbah lagi rm120. means sebulan mama kena bayar dlm rm260 utk tadika + taska.. klu skang ni utk taska jek pon dh kena rm230..pastu sesi belajar tk byk sgt..lebih pade pendekatan belajar smbil bermain kot..mcm colouring, flash kad , tengok gmbar n buku tu ajelah..

Klu ikutkan, mmg lah ok rasenye klu nk daftarkan Zara tadika tuh..alang2 dh dok taska, baik die join belajar terus kan..Tapiiiiiiii..yg menjadi persoalan skang mama kan taun dpn nk bersalin dah..so mungkin dlm bulan Mac – May Zara takkan ke sekolah sbb ikut mama berpantang kat kampung..Pastu, bulan Jun ke atas plak kemungkinan besar kitorng dh pindah umah sendiri kat Bandar Puteri kan. Klu pindah umah, kompemla mama tukarkan Zara tadika or taska yg lain..kat sane lagi byk pilihan rasenye..but klu tk daftar plak, nanti bulan Jan n Feb die dok taska tu die tk dptlah join sama2 ngan kwn2 die.. yekla, budak2 baya die belajar, die kena dok atas main n tido jek ker..huhu

Mama lom bincang psl ni kat papa lagi..sbb papa tgh sibuk baru smpai Labuan nih..so mama tulislah dlm blog ni dulu..mane tau kawan2 blogger kesayangan mama ni dpt bagi pendapat n pandangan yg bernas kan..=)

P/s: tetibe dh kena pikir pasal Tadika Zara..uihhhh..rase cm dah besarnyeeeeeee anak mama..=p

P/s2: Skang mmg banyak sgt kes melibatkan bayi n kanak2 di taska kan..Zara yg dh besar tu pon mama dok risau nak tinggal..semoga die sntiasa di lindungi n dipelihara Allah sepjg berada kat taska..baru pk psl Zara dh risau..lom pikir psl adek baby Zara nanti…huwaaaaaaaa…



15 comments:

mama tisya said...

kita pn nasibaik tkde apa2 psl mata kiri dok berkerdip tu...pasal taska tu kita pn ingt nk antar tisya gk thn dpn tp masih mencari yg sesuai..murah la kalo taska + tadika rm260 je

Dilla Ady said...

bagus gak tadika tu lily, tinggal tambah 30 hinggit jek lagi kan..

tp kalu masuk jgak cam rugi kan nnti zara ikut lily balik, pastu tukar taska..bayar full tuk setahun kan..tp datangnye dua bulan jek..rugi tu lily..

lagipun zara baru 3 tahun kan, kalu tak masukkan lagi pun dilla rase okeh jek, rasenya 4 tahun lebih sesuai anta zara tadika..

takpe la, lily bincang dulu ngan papa zara camne keputusan die..

Ummi Eisya said...

memang murah klu 260 campur tadika sekali..tapi bila fikir apa yang lily ckp tu,memang mcm rugi..sebab nanti nak pindah lagi..lagipun klu tak masuk tadika tu zara still leh blaja lagi kan..

nanti bila dah pindah baru la cari yang lebih sesuai..itu pada pandangan kita la..

[-suziey-] said...

hmmmm..may n june balik kg..so ade stgh tahun..y not just masuk je la tadika..at least dlm 5 bulan dia dpt blaja something..sgt valueable tu..then nnti baru tukar ke tadika tpt umah baru..ala susah sket xpela asalkan xbuang masa ank kita..sbb otak dia tgh mcm span..so elok biar dia serap as many as she can...kita kena berkorban sket la..in terms of arrangement nk tukar tadika n ready duit n so on..tp klu pk kan utk kebaikan development dia y not..tp ape pn bincang elok2 ngn hubby n tgk kewangan mengizinkan ke x.. :)

nieda said...

ada pro and con. Rugi plak byr rm500 utk sethn tp hanya beberapa bulan je. Maybe boleh discuss dgn pihak taska. Kalau tak pergi tadika takut boring pula..
Memang risau hantar anak kt taska kan..takpelah, tawakal. Moga2 Allah pelihara anak2 kita

mummy_ayu said...

ayu pun rasa..mcm rugi plak..sbb yela nanti time dlm pantang..dah confirm tak gie..so...
bincang dulu...

lily azliyana @ mama zara said...

Mama Tisya- ok ek harga rm260 tuh..tp bab nak daftar still kena fully utk setahun rm500++..klu die bg bayar utk stgh tahun dulu oklah jugak kan..hehe

Dilla- itulah yg peningnya dilla..dhla lom plan psl tadika2 nih..tetibe dh kena pikir plak kan..trossss blur..=p

UmmiEisya- klu tk join tadika tuh, just belajar2 biasa ngan pengasuh la..sbb tadika tuh ade guru khas lain yg mengajarnye..bukan pengasuh taska..mmg kena pikir n diskus2 dulu nih..huhu

lily azliyana @ mama zara said...

Suziey- means utk taun dpn biarkan die abeh sesi tadika kat situlah ek..pas abeh setahun baru tukar taska lain..hmmmm..leh dipertimbangkan jugak..cume mmg jauh sketla kena antar die pi taksa yg skang ni klu dh pindah umah baru..=)

Nieda- klu ikut nilai duit mmg rugi..mklumlah, duit pon tgh nak byk pakai skang..tp klu tk daftar pon rase rugi jugak kan..huhu...peningggggg...

Mummy Ayu- yup..ape2 pon kena bincang ngan en hubby dl..bini die mmg tgh blur gile skang ni..tetibe jek kena pikir psl tadika anak..huuuu

ieda said...

yes dik biarlah zara kenal dulu ngan kawan2 .. biar dia get use dgn suasana belajar nanti lagi senang dia nak get thru dgn kawan2 ..

anak akak zahrien tahun depan bulan 3 , 3 tahun .. akak dah masukkan dia tadika joint budak 4 tahun .. bukan nya belajar beria punn cuma ada flash card .. tu yg penting .. bagi dia biasa :)

nza said...

rasanya trlalu awal sgt tak zara nk msk tadika tu lily....setakat zara dok taska cam skrg oklh..blajar smbil brmain..xbebankan sgt..dia enjoy....yelh awal sgt nnti budk cpt jemu...bila dh msk 5 thn nnti dia dh xfokus n masih ingat rutin gitu..akak ckp dr pngalaman anak2 n murid2 yg trlalu awal ke tadika...bila msk year 1 mrk dh jemu n xde fokus cz trlalu awal msk tadika..
ttp trpulang gerak hati n prbincangan lily dgn papa zara...apa pn moga dpt keputusan yg trbaik utk zara...

Cinda... said...

saya pon setuju ngan mama tisya... bayo yurn utk setengah tahun dulu.
bwla bebincang dgn asben & cekgu tadika tu dr hati ke hati.. cewah!!!.. hehhehe.. asenye ok..

duit & ilmu bole di cari.. :)

littlehumblelynn said...

lily

bg akak..lebih baik x payah force sgt dia masuk tadika..pengalaman akak dgn ain..sebulan-dua aje dia nak..pastuh dia xnak pg...mmg x sesuai utk umur dia lgik!

YatieJay said...

Bagi akak, umur terbaik untuk hantar anak ke taska adalah 4 tahun. Memang plan untuk Naufal pun mcm tu.

Lagipun, mcm lily cakap nanti pertengahan tahun depan dah pindah rumah. Ni bukan kerana rugi duit, tapi kerana nak suruh anak kita adapt suasana baru banyak kali. Sedangkan kita yg tua ni pun kalau bertukar kerja/sekolah pun rasa cuak, inikan lagi budak2 mcm anak kita. Kesian kat dia. Memang kita nak yang terbaik untuk anak-anak tapi jangan sampai membebankan emosi dia ya....

Nway, itu pendapat akak aje. Keputusan terletak pada lily and husband.

: )

ninieZUERYANNIE said...

lily, ade gak entry aku di-link-kan kat cni.. hahaha.. thnx sbb concern lily, hahh sesungguhnya aku fenin la..

ramai yg dh bg opinion kat atas tu.. tp kalo aku yg belum ade pengalaman seperti itu, mungkin x anta lagi kot.. kalo ko mmg nak dok lame lagi kat area tuh maybe blh anta.. paling2 pon, mase ko pantang je die cuti tanpa rekod kan.. pastu ko dh anta balik.. ni kang ko nak pindah umah lagi.. ermmm agak2 membantu x? hihihiii..

ibuafiqahhuzaifah said...

lily,

banyak pro n kontra masalah nie..
maybe kena bincang ngan asben dulu camana...
bila antar anak2 ke taska,stp kali tu la doa moga xder apa2 berlaku spjg waktu kita tiada dgn anak2 tsbt...

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016