Alkisah jagung rebus..huhu..

Ini kisah malam Sabtu arituh sebenarnye..pas balik dr shopping kat Giant Kemuning Utama, mama ajak papa singgah pasar malam kat Sek 19 sekejap..nak carikan hanger tudung bulat2 tu utk mak mama sbb katenye kat pasar malam hanger tu murah jek compare to online n shopping mall..Mama gi sorang jek sbb mase tu ujan dah start rintik2 so soh papa tunggu dlm kereta ngan Zara..mase jalan kat pasar malam tu biaselah, byk stalls jual makanan kan..tetibe mama rase teringinnnnnnnnn sgt nk makan jagung rebus..terbayang jagung tu dh siap buang kulit n sapu planta lagik..hahahaha..

Nway, agak keciwa sbb ptg tu cume satu jek stall jagung rebus yg ada..sebelum ni tk silap at least ade 3 gerai jual jagung bukak kt pasar malam tuh..dhlah satu jek ada..ramai plak org tgh tunggu turn beli jagung..jagung yg ready made pon ade berapa ketul jek n yg mama pasti, sume dh kena booked ngan org2 yg ramai menunggu tuh..so, ngan rase hampa balik jekla tros ke umah..smpatlah mengadu kat papa kekecewaan tk dpt beli jagung tp ingatkan leh tahan napsu nak makan smpai jumpe jagung lain next time kan..

Tetibe dh malam tu rase teringin nak makan jagung rebus membuak2 lagi..try request kat papa..Papa pon ngan 'paksa rela' gigih kuar nk carikan jagung rebus kol 9,30pm..ngan harapan ade lagi saki baki jagung kat pasar malam..tapiii..lame giler mama tunggu papa balik smpai kol 11.15pm tk muncul2..ingatkan tk jumpe jagung, papa tros merewang ke Uptown ke ape kan..ala2 nak merajuk jugaklah malam tuh..huhu

Kol 11.30pm dgr bunyik keta masuk..lame gak baru papa naik atas..mama cam dh kecewa dh sbb kompem jagung takde ni kan..sekali tuh, papa masuk die ajak turun bwh..muka mama dh masam mencuka dah mase nih padahal bukan salah papa tk dpt beli jagung tu ye tak..nway, tgh2 duduk kat kerusi papa kuarkan jagung 'cup' buatan sndiri tuh..rupe2nye, mmg die tk dpt cari jagung rebus yg mama nak..punyelah byk tpt die round tk dpt cari jagung..last2 die pi Tesco dok beli jagung mentah n jagung bijik2 tu jek..utk malam tu sbb nk elak mama kempunan, die tolong buatkan jagung cup tu jekla dulu sbb nk cptkan..siap letak garam susu sumelah..esoknye ari Ahad br papa tolong rebus jagung2 mentah yg die beli tuh..hehhehehehe..sayang jugak papa kat mama ek..susah payah cari jagung utk bini tersayang..yekla..klu ikutkan mama jarang jek teringin nk ape2 kan..so sesekali teringin n sesekali papa balik kenalah melayan jugak..bini tgh preknen lagi plak..heheheheh

Nway tetibe teringat yg next month kan mama nk gi Cameron..dengar kate jagung kat Cameron sedap n manis kan..serius, wlu dh byk kali gi sane, mama tk pernah langsung try jagung manis Cameron tuh..tk tau apasal, slalu dok sibuk beli sayur, stroberi n teh jek..kali ni, KOMPEM mama nk pekena jagung manis Cameron plak..tak sabarnyeeeeeee.......=D


Jagung Cameron Highland..gmbar ni mama google jek..hee..



Oklah..tinggalkan dulu pasal jagung rebus k..ni nk letak gmbar sampingan plak..tkde kena mengena ngan jagung tp kena mengena ngan Ayam Penyet plak..heheheh..rase korang pon dh tak heran ngan entry ayam penyet kat blog mama kan..spjg preknen yg 2nd nih dok makan ayam penyet jek..tp kan, rasenye selera mama dh berubah sketlah sejak 2 menjak ni..last 2 times makan ayam penyet cm dh tk berselera sgt mcm sebelum2nye..smbal pedas yg sebelum ni mama suka sgt pon asyik tk abeh jek..gamaknye dh nak masuk 7 bulan ni tekak dh nk makan lain plak kot..yg manis2 mcm jagung rebus kat atas..hehehehe



Kat Ayam Penyet AP sek 18..mase nih baru balik check-up n buat scan 4D adek bby..Zara buat muka main2 jek..=p

Mama, Zara n gbar adek bby sbg pengubat 'angau' mama..hihi

Cam biasa, mama setia ngan choc ice blended..haaaa..skang pon ni jekla keja mama..balik2 terliur nak minum choc ice blended nih..tak ke benda manis jugak tu kan..=p

Papa just order Indonesian Ice Tea..Freshhhhhh..

Mama nye mmg kompem2 nasik ayam penyet lah..serius tkleh habis..slalu licin jek pinggan klu makan ayam penyet nih..hehe

Papa plak order lele penyet aka ikan geli gorengleh lebey kurang..

Soto or sup ayam utk Zara..



p/s: stakat ni lom lagi mengidam benda2 yg susah nak dpt spjg preknen..korang dulu mcm mane..ade mengidam benda pelik2 ker time preknen..?hehehehe

p/s2: banyak giler ptaan 'jagung' dalam entry kali nih kan..ade sesapa rajin nak kira tak..=p



14 comments:

Sue said...

waaa sedapnye jagung rebus. pi Ch ari tu bole lupa plak nk beli jagung. adehhhhhh.... CH punye jagung dah la manis.. sedapp lak tu. nyesalll plak!!!!

Sidratul Muntaha said...

time ayu dulu ngidam buah bambangan!
pergh....
jenuh mencari sebab cume ade kat sabah n sarawak jer n tu pun bermusim
seb baiklah member org sana,turun semenanjung n bawakkan.
huhhu
alhamdulillah

Dilla Ady said...

dilla dulu ngidam nk makan buah koko..jenuh hubby cari..

sedapnye tgk ice choc blend lily tu..dilla suke gak coklat2 camtu..

biase la lily, kalu da preggy nih mmg slalunye hubby akan try jugak carikan sampai dapat..heaven btul rase..

lily azliyana @ mama zara said...

Sue- kite lom pernah lagi merasa jagung Cameron..harap bulan dpn pegi ade rezki nk makan jagung manis tuh..hehehe

Ayu- uikssss..apekah itu buah bambangan..tk pernah tau pon..mmg special ade kat sabah serawak je ek..klu tak ia2 mmg susah dpt tuh..=p

Dilla- heheh..yekla..buah koko cam susah nk jumpe skang kan..dpt ke ape yg dilla idam tu..

Mrs. Asida said...

Pernah tengok Rest Ayam Penyet ni, tapi masuk. sedap ke makanan dia? resepi Indonesia kan?

lily azliyana @ mama zara said...

Mrs Asida- Sy kalau ke sini suke order set ayam penyet die jek..or jenis2 goreng yg lainlah cm udang, ikan keli tu sume..lenlain pernah try asam pedas n sup tp mcm tak berapa mengancamlah..heheh

ninieZUERYANNIE said...

lily, aku mase preknen Qisya dulu suka sgt makan jagung.. jagung rebus x la.. tp jagung in cup tuh.. perghhh pantang nmpk.. Qisya skang nih pon nampak suka gak makan jagung in cup.. hehehehe..

* upss... ade gak kesah tarik muka pasal jagung nih.. ingat2 balik, x baiknye aku.. hahahahha..

ninieZUERYANNIE said...

lily, aku mase preknen Qisya dulu suka sgt makan jagung.. jagung rebus x la.. tp jagung in cup tuh.. perghhh pantang nmpk.. Qisya skang nih pon nampak suka gak makan jagung in cup.. hehehehe..

* upss... ade gak kesah tarik muka pasal jagung nih.. ingat2 balik, x baiknye aku.. hahahahha..

lily azliyana @ mama zara said...

Nong- heheh..ye ker..Zara plak spesis tk suka jagung..baru masuk 2,3 butir die dh luah balik..tk tau plak klu adek die kuar nnti suka makan jagung mcm mama die kan..hihihi

p/s: aku suka jagung tk kisah dlm cup ke yg rebus biasa tuh..tp yg arituh punye teringin mmg jagung rebus sebijik2 tulaa..=p

shila ariff said...

hehehe..nak tergelak plak aku baca entry ni..tapi sweet sesgt bila hubby lily sanggup wat corn in cup..demi isteri yg tgh peknen kan??..so sweet!!!

nza said...

kalu dh mengidam mmg susah nk lupakn mknan tukn......
jagung manis cameron mmg the best....

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

makaiih, rajinnya papazara buat jagung spesel tuk lily...
norly pun suka jagung time peknen ni, tp xde lah asek teringat.juz kalo jumpa, mesti nak beli lah...

maya amir said...

perghhh..nasi ayam penyet.. smlm frust tak dpt makan ayam penyet..kedai kesukaan ku tutup plak..huhu

YatieJay said...

Untungnya badan hubby lili sanggup buatkan jagung rebus! Sayang betullah dia kat lily....

Ingatkan ada gambar jagung buatan dia tadi...

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016