3rd trimester already!!

Yup..klu ikut ticker pregnancy mama tuh, esok genaplah 28th weeks mama mengandungkan adek baby Zara..means dh masuk third trimester lah kan…sekejappppppp jek rase masa berlalu ye tak..sat lagi pejam celik pejam celik..mama tgh tahan sakit atas katil wad plak nk bagi bby kuar..heheheheheh..

Klu dulu zaman preknenkan Zara, time2 mcm ni dh mula rase takut n tak tentu arah..serius, dulu mase 1st pregnancy slalu sgt otak pk bukan2..takut nk rase sakit bersalin, takut ade komplikasi bersalin, takut tk panjang umur n tgk anak membesar dpn mata..smpai dok asyik kuar soklan kat mak mama (kan mak mama bidan pencen kan), ada tak perempuan meninggal sebab tk tahan sakit bersalin..huhuhuhu..utk this time pon, bukan tkde rase takut langsung..takut n berdebar nak menanti saat melahirkan tu tetap ada..cume dh train otak ni supaya tak dipikirkan sgt rasa takut tuh..yeklah, dahla tgh darah tinggi kan..so tkleh susah hati selalu..cume berharap Allah permudahkan 2nd kelahiran kali ni…n both baby n mama dua2 selamat n sihat hendaknye..amin…skang pon dh mula buat air selusuh sndiri..tiap kali baca surah2 lazim utk baby tu, mama hembuskan kat air zam2 smbil bace doa2 untuk kesejahteraan n keselamatan bby dlm perut. Ada gak kawan mama yg nasihat supaya selalu baca doa nabi Yunus dlm perut ikan tu utk mudahkan kelahiran baby..InsyaAllah, mama akan cube amalkan nanti..

Untuk persediaan barang2 baby plak, mmg belum beli apa2 pon lagi selain dari hasil kumbahan barang2 kakak Zara die arituh..Mase Zara dulu pregnen 8 bulan lebih baru kami start bershopping secara besar2an..tp utk baby baru ni, InsyaAllah tunggu gaji papa n mama bulan 12 ni lah nk start beli brg..Tunggu papa balik dari Labuan..rase tk de banyak sgt nak beli kot..setakat ni dh target nak beli set2 baju n suar, mitten booties sume tuh,tisu basah, pampers, brg2 mandian baby, botol susu, towel, maternity pad, set berpantang mama n pam susu baru kot..yg lain2 tu lom smpat listkan lagi..hehehe..kali ni beli awal sket bukan semata2 over eksited nk menyambut orang baru..but more to preparation la..mak mama dh pesan awl2 kena bersedia kot2 baby terpaksa ‘keluar’ awal sbb komplikasi darah tinggi mama tu kan.. huhu..apepon, wlu mama mmg tak sabar2 nk ‘jumpe’ adek baby Zara..tp harap2 adek baby Zara dptlah bertahan smpai due date bulan 3 tu nanti yek sayang..

Okla..bosan plak entry membebel pjg2 mcm ni kan..act tk de entry bergambar arini sbb malam td tk smpat bk wat schdeduled entry..klu kt opis susah sket nk masukkan entry bergmbar sbb tkde mase nk edit2 gmbar tu sume..mlm td mmg penat sgt sbb baru smpai dr kampung..papa plak kol 9pm smpai shah alam, kol 11pm dh naik bas balik Kuantan plak..nasib baik Zara tak melalak mlm tadi..maybe sbb dh puas main seminggu ngan papa kat umah kot..=p

Klaa..until next entry k..



p/s: Ade tak sesape leh tolong buat kan tutorial cmner nak publish entry dlm blog thru email..teringin nak buat time2 tk smpat nk pasang broadbnd nih (yup..blogger kat opis mmg dh lame kena blocked..so time rehat jek mama leh curi2 pasang broadbnd..huhu), tapi malas nk survey internet utk tutorial tu..sape yg tau sile tunjuk ajar k..bagi link jek pon dh ok..mama try test sndiri nanti..=p



9 comments:

YatieJay said...

Alamak lily...mintak maaf lah bnyk2sebab masih tak buat2 tutorial yg dijanjikan tu. Malas nak prepare "hasil pembentangn" tu nanti (print screen bagai). Harap2adalah yg sudi tolong lily nanti...heheee..

lily azliyana @ mama zara said...

kak Yatie- hahahaha..takpe2..sy bergantung harap pd org lain plak..leh jek nk surf sndiri sbnrnya kan tp dh mmg dasar malas..hihi

ieda said...

maaf lah dikk akak seyes x pandai heheh :) bute it sikit nie

dah x lama kan .. kejam celik dah nak bersalin kan :)

Ummi Eisya said...

dah tak lama tu..sabar ye..banyakkan berdoa waktu ni..moga semuanya selamat..

pasal thru email tu kita tak tahu la..kita selalu guna WLW..tak yah guna internet gak bila nak tulis..just simpan dalam draf nanti bila nak post tekan publish..

Dilla Ady said...

tak tau la lily pasal tutorial tu..sori laling..

eiii..part mengingat mase bersalin tu la yg wat dilla malas nk beranak lagi lily..boleh tak nk baby tapi tak nak bersalin? alih2 jek baby da ade kt tepi..hahahah..

nieda said...

sory x tahu thru email tu..boleh minta tolong anje mama balqis..

dh trimester 3, sekejap je lagi baby nk keluar.

nza said...

dh xlama lagi tu lily...mesti dh xsabar2 nk tgk org barukn espclly along zara....

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

adoi, lily buat norly nebes sekali lah.hahaha
2nd pregnancy rasa cam cepat jek kan??tahu2, dah dekat dah masanya...norly lg la, tinggal kurang lebih 5weeks jek, seriau gak neh.ekeke

sesama lah kite bykkn doa,moga dipermudah segalanya...

norly aituh ada gak try buat n3 guna email, tp tak bape nak syok.tetap nak guna cara biasa.hehehe.norly google jek aituh tutorial tu..

Adlin a.k.a Kyra MomS said...

wah dah 28week yea...pejam celik tk lama lagi nk deliver dah..hehehe tu la barang2 lama kakak zara sure leh pakai lagi..
lin 2nd baby pun rasa berdebar gak..

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016