Survey2 persediaan berpantang untuk mama..pt 1

Hoho..sepatutnye ujung bulan Dec ni mama dh semangat2 nak pi beli sikit sebanyak brg utk adek baby..tp apakan daya..papa still kat Labuan kan..kena tunggu die balik gk baru dpt pi shopping..malas nk pi shopping berdua jek ngan Zara..klu ngan papa tu, adelah jugak org nk tolong2 angkut barang ke, n nak gaduh2 pilih brg ye tak..heheh

So, sbb lom leh pi beli brg adek..maka mama start survey barang untuk mama dululah..sbb brg2 mama ni mcm leh beli online jek..=p..yg dh ade dlm kepala otak n hati mama salah satunye adalah set utk berpntang nanti..dulu mase Zara mama guna Jamu Selapan Mustika Ratu..siap bengkung, jamu + pilis sume..but tak habis pakai pon sbb mama cam susah jek nk telan jamu besar gabak tu wlupon dh dlm bentuk pil..pastu param, pilis2 ke ape tuh pon pakainye skjap jek..mklumlah, mak mama ni kan bidan kjaan pencen..so berpantang ngan die tkdelah strict sgt..stakat nk panaskan badan ke ape guna bum jek pon dh ok..hahahaha

Nway, utk bersalin kali ni mama mcm dh berkenan ngan set dari Shaklee nih..baru jek baca2 info psl set ni dari blog Kedai Shaklee..meh mama share sket ek..=)


Bagi yang masih mencari-cari set rawatan selepas bersalin, berita baik khas buat ibu yang sedang menanti kelahiran cahaya mata atau sedang berpantang!!!
.
Kami menawarkan set rawatan selepas bersalin untuk kegunaan selama 40 hari, khusus untuk ibu yang berpantang dan yang paling berbaloi untuk kesihatan ibu dan anak. Harga yang ditawarkan ialah RM 100.00 termasuk kos penghantaran- ni tak tau harga lame ke or harga skang..nanti mama nk tanye owner kedai..=p
.
.
Set C : Set rawatan dalam pantang :
.
* B Complex (40 biji) - penting untuk elak kemurungan (meroyan, sebagai penenang (anti-stress) & menstabilkan hormon.

* Vitamin C (40 biji) - penting untuk pembentukan kolagen, mempercepatkan penyembuhan luka, memperbaiki tisu sel yang rosak akibat bersalin.

* Vita-Lea Iron Formula (a.k.a multivitamin) (40 biji) - perlu kerana ianya mengandungi iron formula yang sangat penting bagi tubuh, terutama kerana ibu banyak kehilangan darah selepas bersalin.
* Zinc (40 biji) - membantu mempercepatkan proses baik pulih luka, terutama luka di dalam (untuk rahim). Zinc juga bantu atasi masalah kedinginan selepas bersalin.
.
.
Cara pengambilan set C ialah :
* 1 biji sehari, untuk setiap satu B-Complex, Vit-C, Multivitamin dan Zinc.

.
Set C Add-on

* Tambah rm10 untuk tambahan 80 biji Alfalfa (milk booster). Maka, jumlah keseluruhan ialah RM 110 termasuk kos penghantaran.

.
Cara pengambilan set C add on ialah :

* 1 biji sehari, untuk setiap satu B-Complex, Vit-C, Multivitamin dan Zinc.
* 2 biji sehari untuk Alfalfa.

.
.
Set berpantang Shaklee..

.
.
Heee...terasa tertarik nak cube sbb set ni guna vitamin2 n supplement yg agak biasa didengar utk rawatan pemulihan sweaktu berpantang kan..pastu yg mama paham, produk Shaklee ni boleh dimakan tnpa effect pada baby..mcm jamu tu die agak panas kan..klu bby ade jaundice, kompem tk leh start makan dulu (mama dl pon time Zara start makan jamu selapan tu after seminggu deliver)...pastu yg set tmbahan utk Alfalfa tu pon mcm menarik utk dicube..mane tau btol2 berkesan utk menambahkan susu badan utk adek baby ye tak...cume utk param n pilis tu takdelah kan..tp rasenye klu nak tepek2 pilis ke apa leh tempah ngan bidan kampung kot..bengkung plak leh guna bengkung yg lama tuh..=)..TAPIIIIIII kan...ade satu jek yg mama kurang yakin..klu tgk gmbar kat atas nun mcm leh tahan besar gabak kapsul2 vitamin tu sume..mampu ker mama nk telan bagi habis sumenye yek..huhuhuhu..terpaksa kuatkan semangatlah gamaknye demi kesihatan diri..


Nway, ada lagi yg mama tgh usha2 n survey sebenarnye selain set berpantang kat atas..smbung nantilah k..=)



p/s: Kawan2 mama yg bergelar ibu2 sekalian cmner..jamu or supplement ape korang amalkan pas berpantang dulu yek..sementara tgh2 survey lagi ni kan mane tau tetibe dpt cadangan bernas dr orang len..hehehehe


12 comments:

ninieZUERYANNIE said...

lily, mase Qisya dulu aku pon guna mustika ratu.. tang tepek menepek tu aku rajin & suka.. sbb mak aku yg tlg aku tepek2, rase dimanja la konon.. tang nka telan jamu2 tu ade malas ckit.. hehehe.. ye la, dgn minum air ubt2an lagi, aku rs cam byk sgt la pulak.. hmm tp shaklee ni pon cam menarik.. nak kate ko, kalo jamu2 takut effect kat baby kan sbb panas.. hmmm cepat2 ye sambung citer.. hihii..

shila ariff said...

salam pagi lily,

mmmm...aku dulu guna set pantang Leesa..pil2 semua abis..tapi set krim tak sempat abis..pasal tahap kerajinan utk menyapu tu kurang skit...hehehehe...

Ummi Eisya said...

masa aleesya guna leesa,amani guna amway..

Nieza Ishak said...

kak nieza still stick to NR punya pil ... makan yang tue jerk 1 bijik utk semuaaaa .... ngeh ngeh nghe

kang banyak2 mmg buat perhiasan jerk ;)

Nana said...

lily dulu kita bli gak set mustika ratu
sampai skang xabes2 hahaha
nampak sgt tak displin mkn ubt

lily azliyana @ mama zara said...

Nong- aku lemah sket bab tepek2 tuh..mmg mak aku yg tepekkan..tp bila param n pilis tu kering, kan die mcm gugur2 kan muka n baju kan..tu yg jadik rimas..heheheheh..yg shakle ni berkenan sbb cm vitamin2 biasa, bukan jamu..pastu ade milk booster lagi..aku kn bermasalah sket tang production susu nih..=p

Shila- ooo..guna Leesa ek..ade org kate gune Leesa senang tang nk kuruskan badan balik..ehehehe

Ummi Eisya- ada gak bace psl Amway ni..ok tak Fara pakai?

kak Nieza- uiksss..NR ade sebijik ubat jek ek kena makan..cm menariks tuh..sy pon klu diberi pilihan makan pil 1 macam jek lagilah sy suka..=p

Nana- hahaha..tau takpe..ingat die pil die bulat2 pastu keras giler..cm nak tercekik kat anak tekak ni haa...

ibuafiqahhuzaifah said...

masa deliver yg 2nd ari tuh irni amik NR..ok la suma pakai..
ubat pil 1 jer..
n susu pun banyak bila makan pil tuh...
irni masih continue sampai skrg ubat tuh...

aiDieNa said...

Saya pon berpantang cincai jer.. ubat² dalam pantang aritu pon masih ada lagie.. dengar kata pil² Shaklee bagus.. my SIL one of the dealer.. :)

mamaacha said...

saya dulu pakai NR...bab2 pil tu habis tang air teh dia x habis pun....Atok kat kg siap belikan set yg org2 kg buat...tapi cuma pakai param ngan pilis jer...yg jamu x sanggup nak minum

ida khairani said...

Hehe.. Masa 1st pregnancy pakai leesa, masa
2nd one makan Shaklee ja. Pil yg agak besar vitalea ja. Masa mengandung yg payah nk telan Kalsium sebab bau dia kot tp lepas bersalin, relax ja telan semua sekali.
Hehe..lain org lain la kan. Tp demi nak jaga kesihatan, kutelan jua..goog luck k Zana.

kakyong said...

lily,
kakyong masa bersalinkan fikri dulu pun guna jamu selapan... huhuu, tak abis pun...

masa ANis pulak, memang x beli jamu.. hanya habiskan obimin yg PRI bekalkan stock utk 2 bulan (utk cepatkan proses kecut rahim).. pastu hanya guna minyak herbanika nonaroguy utk sapu badan. tak de pilis2 semua ni.. sbb memang x reti... berbengkung pun pakai barut adik punya, hanya sapu minyak herbanika & kapur+limau nipis...

masa aliya pulak beli set Leesa Formula, + makan obimin & utk badan memang guna minyak herbanika nonaroguy... barut macam biasa jugala..



yang penting, ade ubatan

FW said...

SHAKLEE CONFINEMENT SET - MEI SPECIAL!

Kini Hanya RM 100 Free Delivery dan PERCUMA 60 Tabs Alfalfa untuk membantu penghasilan Susu..

Set yang sememangnya Selamat buat Ibu dan Bayi

Email: IffaAnuar

Selamat Menempuh Alam Baru!

Cari Breastpump? Jangan lupa jengah2 Faheem's Wardrobe

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016