First time check-up @ Shah Alam Specialist Hosp

Arini jek 75% kwn2 blogger buat entry pasal bola..hehehee..kt blog mama? Jgn haraplah yek sbb mama ni mmg tak reti tgk bola..tau psl kemenangan Malaysia pon thru FB jek sbb sana sini sume org dok update status psl tuh…apepon, minat tak minat..yg penting hepi sbb dpt tumpang sekaki menikmati public holiday esok ari..hehehehe..minggu ni mmg cuti pjg sbb Isnin cuti lagi, comp wat cuti ganti utk 1 jan yg jatuh ari Sabtu..klu gi Cameron minggu ni pon dh ok sbb minggu ni papa balik..tp apakan daya, hotel mama dh booked utk minggu depan daaaa..kenalah gak amik Annual Leave utk cuti2 mesia tuh..uhuhuh..

Oklaa..back to the topic..nak citer psl check-up lagi..sorrylah ye klu ade yg dh tersangaaaattttttlah bosan dok asyik bace psl citer check-up mama..nak wat cmner..dhlah pregnen, ade komplikasi darah tinggi plak tu..maka kekerapan ulang alik ke klinik meningkatlah. Daripada blog ni kosong, baiklah mama bebel2 psl check-up tu kan..klu ade yg tk mau baca takpelah..isk..isk..

Act, ini adalah kesinambungan check-up ari Isnin sebelumnye..mama dok tanye dokter tu if ada masalah tak klu mama nak bersalin kat swasta..mklumlah bukan sume hosp bersalin swasta yg sanggup terima high risk case mcm mama ni kan. So, dokter kat Klinik Noor Hajar tu pon sediakan Refer Letter utk mama wlupon mama baru jek nak masuk 29th weeks. Mama n papa dh decide nak bersalin kat Shah Alam Specialist Hosp (SALAM) tu sbb senang, dekat ngan umah..nk ulang alik gi check-up senang..nk berkejar time nak bersalin tu pon nanti senang..hehehe.. So, ari Isnin tu jugak mama tros pergi ke SALAM utk set appointment nk jumpe dokter n bukak rekod kat sana..

So, Selasa tu kembalilah mama ke SALAM utk appointment ngan gynae, Dr Siti Mariam..mintak izin bos kuar 2 jam nk jumpe dokter, tapi last2 3 jam baru setel..nasib bos tak bising..huhuhu..Alhamdulillah, booking session setel..n dokter kate takde masalah utk mama bersalin kat SALAM tu. Antara update check-up yg lain:

- BP mama still tinggi. Dokter tmbahkan dos ubat mama n kena continue biweekly BP checkup..if smpai 37/38 weeks BP still tinggi maka kompem mama akan diinduce utk bersalin
- Dokter sarankan jugak spy mama continue check up kat SALAM smpailah bersalin. Mcm mama cakap, mama ni dah kira dlm category ‘high risk patient’ sbb ada darah tinggi. So klu dh case mcm ni mmg dokter pakar yg akan uruskan, bukan lagi M/O
- 1st time check-up kat sane mestilah buat scan kan..keputusan scan sume hampir sama ngan scan dari Klinik Hajar sebelum ni

> Air ketuban cukup
> Kepala baby ada kat bawah
> Uri ada kat sebelah tepi..but tak mengganggu pintu rahim pon so insyaAllah leh bersalin normal

> Jantung, anggota badan baby sume ok..wlu scan 2D tp leh nmpak jelas mata, hidung, mulut die sume..=p
> Berat baby sudah 1.3kg!! hehe. Wlu perut mama tk nmpak besar mane, tp alhamdulillah berat bby in average n normal utk tempoh kandungan 29 minggu
> Jantina baby? Still sama mcm yg dipredict Dokter Hajar..insyaAllah boy kali nih..jenuh dokter tunjuk kat mama ‘telur’ n ‘bird’ baby tuh sbb mama mmg fail bab nk tgk 2D scan nih..huhu… klu ditakdirkan yg keluar nanti jantina sebaliknya, mmg itu kuasa Allah la kan..=)

* Gmbar scan takde sbb dokter print bahagian yg tak berapa jelas (ke mama yg tk reti tgk gmbar scan tuh..hehe)..sbb tk jelas, mama pon malas nk pi scan balik masuk dlm blog..=p


Nway, tak cerialah entry tkde gmbar kan..so sbb gmbar baby takde, layan jek lagi gmbar kakak baby yek..malam tadi kakak baby dok posing ngan baju Princess yg mama beli arituh..ohhh..ade plak yg tegur baru perasan Zara ada lesung pipit..hehehe..mmg ade pon lesung pipit die tp sebelah jek..itupon tak berapa dalam..so ikut pattern die sengihlah baru nmpak itu lesung pipit..=p



Kakak Princess Zara..kesayangan papa n mama..=D

Sebenarnye mama suke jek bile Zara dh minat2 Princess nih..jenuh woooo nak tunggu die menyerlahkan sifat ke'gigirl'annya betol2..hahaha..dahlah dr kecik rmbut pendek cm boy kan..=p

Tak lame lagi Zara dh leh posing2 ngan adek baby plak k..hope sumenye slamatlah utk mama n adek bby..=)

Sayang..sayang..sayang..Zara sangat2!!!!! =D

p/s1: baru perasan ade bakul merah kat sume gmbar Zara tuh..slack dah background gmbar..nmpak sgt bilik tgh semak..hehehe

p/s2: Sungguh tak sabar tunggu papa balik malam ni..esok dhlah cuti..lehlah berehat di rumah bersama2 yg tersayang..lagi best klu papa bwk kite jenjalan kan Zara..hahahahaa


10 comments:

shila ariff said...

wah lily...jelesnya...dpt cuti 4 hari free tuh!!!...ye le, kalo pi CH best gak..tuh...tapi sini tgh hujan..kat CH tak tau le hujan gak ke tak??..anyway, moga2 lily n baby sihat n dimudahkan bersalin..bykkan berdoa n bertawakal jugak...insyaAllah, ALLAH SWT akan permudahkan jalan dan cara utk lily n baby...amin....

ita cutevirus said...

lily,
memang payah kalo ada penyakit time pregnant ni...
tahniah la kalo betul dapat baby boy... insya Allah... sepasang la nanti ek...
came cam ita jugak..
ehehhehe..

Sue said...

lily, da tau ke bape kos anggaran nk kena bayar kat SALAM tu? sue pun tgh berkira2 nk pegi gomen ke private. Kali ni mcm nak ke private since last 2 exp dah kat gomen. ermmm,...

Dilla Ady said...

dilla keje esok..bencik bencik bencik..

eh, tak bersepah la..sumenye ade dalam bakul merah tu pun..

beznye la lily dapat sepasang..

doa2 pasni dilla dapat boy jugak ye?

lily azliyana @ mama zara said...

Shila- tulah..tk tau cuaca kat Cameron mcm mane skang..klu ujan kat atas tu takpe lagi..tkt tgh 'mendaki' bukit nak naik tu ujan plak..seramnye ngan jln berliku2 kan..huhu

Ita- tulah..syukur sgt2 klu betul baby boy yg kuar nanti..dptlah papa die geng plak kan..hihi

Sue- basic normal delivery kat SALAM tu rm1300 mcm tu utk normal n Rm3500 utk C-sect..tp tu tak temasuk cas dokter pakar n other complicationlah..rasenye total utk normal maybe dekat2 rm2k jugak kot..

Dilla- InsyaAllah, kalau btol yg dokter scan tu dapatlah sepasang..papa die nih pon dh eksited semacam dh tau nk dpt geng kan..hahaha..

nza said...

ok gak kalu brsalin kt tmpt yg dkt dgn umah...lg pn papa zara kerja jauh n sekurg2nya kalu brlaku kecemasan xlah kalut nnti...moga semuanya ok.

ieda said...

bp tinggi bahaya tuu dikk .. take care dikk .. cuba jaga pemakanan dikk :)

cumeinya zara tuu buat muke cenggitu .. eppy new year dikk :))

mama_umar_maryam said...

insyaAllah, klu btollah dah nmpk bebed baby tuh 95% blh caye dahh ;)

maya amir said...

lily nak gi b'cuti mnggu dpn eh? enjoy.. good start for new year:)

kakyong said...

zara memang dah nampak gegirl dah... ;)

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016