Sharing is caring..=)

First of all, thanx utk sume kawan2 yg sudi komen di entry mama semalam. Most of them dpt berkongsi rasa ngan mama ttg rase serba salah mama yg terpaksa naik tangan kat anak bile anak notty n tak dgr kata..apepon, from all of them, mama sgt tertarik dgn 2 komen ini:-

First from kak Su aka ummiAlesha&Aisy..

"lily...akak ada pergi kursus hari tu...and since speaker tu sangat baik dan bijak..akak ngadu pasal anak (Alesha) yang a bit norry n kadang2 suka memberontak..mcm zara la...so dia bagi petua...jgn kita marah anak...jgn kita pukul anak..sebab itu akan menimbulkan dendam pada diri anak...dan dia akan lagi buat...cara terbaik ialah diplomasi...

1) dia suggest akak ikut style barat...diorang kan ada panalty area atau room..kalau anak buat salah...letak dekat panalty area tu..in my case akak pilih bilik...akak masukkan dia dalam bilik tu..lepas tu tutup pintu...dia akan melalak...menangis sampai termuntah2....nak keluar dari bilik..sebelum kita keluarkan dia..kita tanya dulu dia nak ulang tak apa yang dia dah buat...at first dia tak akan jawab..tapi keep on asking the same question..bila dia dah tertekan duk dalam bilik tu..dia akan jawab jugak..keluar2 bilik kita hug dia then bgtau kenapa kita buat mcm tu..cakap kat dia jgn ulang buat lagi..kalau tak kena kurung...and teruskan ulang proses tu...insya allah..dalam tempoh smeinggu dia tak akan buat lagi bad habits semua sebab takut kena kurung...

2) yang kedua...isi air dalam besen (kalau boleh air yang sejuk campur ais batu sikit pun takpe)...lepas tu dirikan anak2 dalam besen...rendam kaki dia sehingga melepasi paras buku lali...sambil rendam tu cakap kat dia benda yang dia buat tu tak elok...tak baik..berdosa..sampai dia response then keluarkan...ulang selalu kalau dia buat...kata speaker tuh..air yang sejuk akan memberi refleks kepada saraf2 di kaki dan membawa message ke otak....

okay sekian saja..panjang pulak komen akak...sekadar berkongsi..."


Secondly is from kak Nza..

"trkdg krn kepenatan n stress kita xdpt kawal diri..kak nza pn dh biasa dgn semua nie...lily pujuk boleh ttp masa pujuk tu ckplh n terangkan kenapa mama buat camtu...w.pn zara masih kecil dia akn faham, setiap tindkn yg salah akn kena hukuman...nnti lama2 semua tu akan melekat kt fikiran dia....alahai cikgu ni mula brceramah pg2 buta...hi...jz 4 sharing.."


Mama rase komen2 dari kak Su n Kak Nza ni memang boleh dipraktikkan dlm kehidupan seharian kan. esp macam yg kak su cakap ikut style barat tu. mama rase after this nak try praktikkan kat Zaralah. try kunci die dlm bilik smpai die serik..sekurang2nya badan die tak sakit dek kena 'tangan' ngan kite kan..cume harapnye klu mama praktikkan ni mama kuatlah nak menahan diri dr bukak pintu. yekla, mane tau baru 5 minit dgr Zara meraung dh tk smpai ati n tros kuarkan die dr bilik kan..mcm mane die nak serik..=p

Apepon, sharing is caring..kalau kawan2 berminat nak praktikkan cara di atas silakan yek..pastu lehlah kongsikan keberkesannya ngan mama..hehe

10 comments:

Cinda... said...

kite baru bace entry lily.. tp kite pon ada nak sharing gak dr buku yg kite bace beberape thun lps..

tapi lebih sesuai dipraktikkan utk anak2 yg dah skolah kot.. dlm buku tu cakap kdg2 anak terutama anak laki2 liat nak sidai tuala kat tempatnye.. then letak baju & barang sana sini..dlm buku tu cakap.. kite denda anak kite tu.. kalo dia tinggalkn barang sebarang jek, kite amek barang tu letak dalam tong sampah. bile dia tnye, kite tunjuk kat tong sampah then bagitahu dia kalo dia nak barang tu lagi jgn sepah2kan..

hehehe.. just for sharing gak!

Diamilikku said...

kalau lima minit takpe lily dah lama lah tu..takut lima saat je zara nangis lily dah bukakkan pintu semula...hahahahhaa

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Info yg bagus..sharing is caring..Thx.. :)

mmg kaedah yg blh dipraktik kan..tp kan mslh nyer..sampaihati ke nk kurung diorg..hehe.. :)

kakyong said...

lily,
kakyong pun akan suruh fikri masuk bilik kalo dia buat perangai.. sebelum ibunya naik hantu, naik tangan belaka.. memang soh dia masuk bilik dulu.. dlm 4-5 minit selalunya dia dah sejuk, kita pun dah sejuk hati.. so, pelan2 slow talk dgn dia, bg rasional kenp & apa..
even anis kalo kena marah pun, dia terus masuk bilik, kakyong bior jer dia layan perasaan dia 4-5 minit..,,

yg ke2 tu belum penah lagi.. tp boleh dicuba..

thanks for sharing...

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

mama zara,
tens 4 sharing!!
yes, akan sy praktikkan.. tp ye lahkan, x thn gak kalo die melalak x hengat dunia.. malu gak kt jiran sebelah menyebelah..
hiiii... :P

YatieJay said...

Akak pernah buat sekali jek kaedah kurung dlm bilik tu, tapi dia nangis sampai muntah2. Terus akak bukak pintu...sebab tak koser nak basuh muntah dia nanti...heheee....

Akak rasa memang stage dia laa....Naufal pun dah pandai "mengamuk" dan melawan sekarang ni. Risau gak kalau makin lama makin teruk....

mama_umar_maryam said...

hmm..pd zety kan lily dah cukup kuat sbb most of d time lily sorg2 jaga zara kan,penatnye Allah je yg tau klu blk kije tu..sori zety xsmpt nk bace komen org2 lain kt n3 yg sblm ni,tapi byk2 istighfar okey ;)

ibu 2AZ said...

ina pun bnyk gak belajar psl nih..kalo tk mmg nguji kesabaran je kan..cuba u tgk nanny 911..banyak tips kat situ..

Risya Corner said...

lily..
kita mmg ikut cara penalty room..
senang..mulut tak penat ..tangan tak sakit..meraung la dia dalam bilik store tuh..about 5 minutes gak la

mmg kita agak strict skit ajar ecah as dia anak pompuan..kena tegas since masa kecik lagi..nanti bila dah besar..baru nak strict..mmg jadi anakku ecah la..

good luck dear..yeah, kita modern mommy sometimes kena ikut cara mak bapak kita didik anak..garang bertempat..

--------------------------------
http://mariaariffbaby.com

Me_Lina said...

hmmm kena apply kt alya ney... lately dh pandai buat aksi2 filem industan... berguling2... x kira kt mana... klcc.. ikea... adeh...

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016