No IDEA!!

Hahah..inilah die bile dh takde point nak membebel. terus terang tulis tajuk takde idea kan..but nk wat mcm mane..itulah yg mama rasa saat dan waktu nih..nak menulis, tp idea takde. nak update gmbar Zara pon, tkde stok gmbar baru..karang letak gmbar papa ngan mama korang bosan plak..kekekeke

Nway arini kerja macam bizi sket. Machine mama yg rosak tu dh kembali pulih so mcm biasa kena abehkan most of the time dalam lab. Ni pon pinggang dh lenguh2 balik dh. jap lagi kena turun lagi nak setelkan kerja yg belum habis..

Skang kat shah alam dh kembali bermusim hujan. setiap ptg wkt balik kerja kompem ujan mencurah turun. hmmm..ingat ptg ni nak bwk Zara kuar cari baju baru tp time ujan2 ni malas la plak nak jalan2. ohhh..mmg arini dh khamis. apsal tk cari baju weken jek kan..act mama tgh tension nih. so mama kalau tension mmg suka bwk Zara kuar. tk kirelah haritu hari isnin ke, selasa ke, rabu ker..yg penting JALAN2..hahahaha. tgkla cmner. ade mood kuar..tkde mood..duduk diam2 kat umah...

ohh..nk buat luahan hati sket..smalam kan, Zara kena 'tangan' ngan mama. sbbnye, die boleh plak buat perangai time nak makan. dhla mama penat2 balik kerja tros masakkan utk die kan (smalam masak mihun sup), pastu wkt nak makan ntah die nak ape,die tk puas hati then tendang meja kecik yg letak mihun sup tuh. abeh tumpah air atas lntai + kuah sup tu. mama apalagi, tros tindakan refleks babap bahu die kiri kanan. tk cukup ngan tu, mama babap gak kaki die sbb tendang meja. then cubit pipi die kiri kanan jugak..huhuhu..kejam ke mama nih..bile tgk die nangis mmg rase sayu. mula2 tknak pujuk sbb tkt die tk serik kan kalau mama pujuk. tp sape yg smpai hati biarkan anak menangis mcm tu kan..mama pujukdie balik, usap2 tpt yg mama dh babap then pujuk die baik2 utk makan mihun tu semula. alhamdulillah..habis semangkuk die makan semalam..yg penting, lepas makan die dh boleh kembali tersenyum n main2 ngan mama semula..

so persoalannye skang, ok ke tindakan mama tuh..pasal babap tu mama tau mmg tak patut..tp rasenye sesekali tk pe kot kan utk pengajaran .yg jadi isunye ialah, setiap kali babap pon mama jugak yg akan pujuk die semula..yekla, mama jaga die sensorang kan. kalau mama tk pujuk, takkan nak biarkan budak tu merajuk smpai tdo. kompem mama tak senang hati smpai esok pagi. tp bile mama pujuk die, itu menjadikan die tak takut ngan mama. kadang2 mama rasa die manja terlebih pon ye jugak...sesekali sukahati jek die nak tunjuk perasaan wlupon benda yg jadi bukanlah salah besar mana pon..



Hmm..kuatkanlah hati ini n tingkatkanlah kesabaran utk terus menjaga n membesarkan zara ngan penuh kasih sayang. kalau boleh mama mmg tk nak naik tangan kat die. tp bile kuar sikap nakal die tuh, kdg2 mama tk boleh nk kawal tangan mama ni..huhu

oklaa..cukup2la membebel. time kasih pade yg sudi baca yek..=)




My lil angel Zara..sory sayang kalau mama sakitkan Zara..but itu utk kebaikan Zara jugak..will always love u baby..









p/s: apsal tetibe nak emo plak nih.. pengaruh hujan n cuaca yg mendung ke..huuu

14 comments:

Ummi Aisyah said...

kecian zara kena babap..skali skala bolehla tapi jgn kerap sangat mama zara,nanti dah tak berkesan cara nak ajar anak.heheh

LiLy @ MumMyQiStInA said...
This comment has been removed by the author.
LiLy @ MumMyQiStInA said...

Tindakan luar kawal..kekdng pon lily cam tu..klu Qis asyik nangis x tentu pasal..hinggap gaklah tgn lily kat anggota badan Qis yg kecik tu..tp babab2 sayanglah..hehe..

Tp Lily rasa x salah gak klu sekali sekala wat cam tuh..tp jgn selalu lah..klu dibiarkan jer..nnt sampai ke besar naik kepala plak kan koz stiap perbuatan diorg yg x elok kita x pernah tegur..masa kecik ni lah masa utk mendisiplinkan diorg.. :)

Tp kan..klu tgk diorg tgh tido..rasa sayu kan..menyesal pon ada gak..huhu..itu lah hati seorg ibu.. :)

Nana said...

lily-kita paham mcm mana perasaan lily time tu..mmg kita pun mcm lily juga tak leh control nak naik tangan kat damia...nak2 kita jaga dia tanpa en.somi di sisi kan seme kena buat sendiri dah la blk keje penat kena plak dia buat pangai tu time kita tgh penat2 mmg dapat la..

tak salah nye sekali sekala pukul anak, tp idok la pukul mcm nk dera tu kan...pukul utk mengajar je...kita nak ajar dia aje..supaya dia rasa serik & tak kan buat lg apa yg dia buat tu & bg dia paham & tau kita pukul tu tanda kita marah & apa yang dia buat tu tak betul2

lily azliyana @ mama zara said...

ummiAisyah- thanx for the reminder yek..insyaAllah, akan cube lebih mengawal diri pasnih..huhu. kena belajar cara pendekatan lain nk ajar anak..

lily- betul tu..lepas dh babap rasa sayu jek..sbb tu seboleh2 sebelum Zara tdo mesti nak pujuk die dl..at least dpt tgk die senyum sblum tdo..klu tk gi kerja esoknye mau rase bersalah sepanjang hari..

Nana- huhu..thanx nana sbb memahami..mmg kesian kat anak tu tp kalau die noti time kite penat mmg susah nak kawal diri ye tak..mmg slalu cube tahan sbr n layan die sepenuh hati, but klu dh over sgt die wat perangai mmg kena jugakla..huhu

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

tomeynyer cengih.. =D

Amy Syaquena said...

salam ziarah..1st time berkunjung di sini,nice blog..amy just follow ur blog..pasni leh la amy selalu berkunjung di sini,klu ada masa jemput la ke blog amy..salam kenal ya..

nza said...

trkdg krn kepenatan n stress kita xdpt kawal diri..kak nza pn dh biasa dgn semua nie...lily pujuk boleh ttp masa pujuk tu ckplh n terangkan kenapa mama buat camtu...w.pn zara masih kecil dia akn faham, setiap tindkn yg salah akn kena hukuman...nnti lama2 semua tu akan melekat kt fikiran dia....alahai cikgu ni mula brceramah pg2 buta...hi...jz 4 sharing..

kak mas said...

alaaa... kesian zara.. sakit ye kna pukul.. tapi mmg ye kdg2 tak tertahan sabarnya bila penat2 anak buat hal ye.. (merujuk kpd anak buah sbb anak akak belum wat hal lagi..masih baby :)

Diamilikku said...

lily...akak ada pergi kursus hari tu...and since speaker tu sangat baik dan bijak..akak ngadu pasal anak (Alesha) yang a bit norry n kadang2 suka memberontak..mcm zara la...so dia bagi petua...jgn kita marah anak...jgn kita pukul anak..sebab itu akan menimbulkan dendam pada diri anak...dan dia akan lagi buat...cara terbaik ialah diplomasi...

1) dia suggest akak ikut style barat...diorang kan ada panalty area atau room..kalau anak buat salah...letak dekat panalty area tu..in my case akak pilih bilik...akak masukkan dia dalam bilik tu..lepas tu tutup pintu...dia akan melalak...menangis sampai termuntah2....nak keluar dari bilik..sebelum kita keluarkan dia..kita tanya dulu dia nak ulang tak apa yang dia dah buat...at first dia tak akan jawab..tapi keep on asking the same question..bila dia dah tertekan duk dalam bilik tu..dia akan jawab jugak..keluar2 bilik kita hug dia then bgtau kenapa kita buat mcm tu..cakap kat dia jgn ulang buat lagi..kalau tak kena kurung...and teruskan ulang proses tu...insya allah..dalam tempoh smeinggu dia tak akan buat lagi bad habits semua sebab takut kena kurung...

2) yang kedua...isi air dalam besen (kalau boleh air yang sejuk campur ais batu sikit pun takpe)...lepas tu dirikan anak2 dalam besen...rendam kaki dia sehingga melepasi paras buku lali...sambil rendam tu cakap kat dia benda yang dia buat tu tak elok...tak baik..berdosa..sampai dia response then keluarkan...ulang selalu kalau dia buat...kata speaker tuh..air yang sejuk akan memberi refleks kepada saraf2 di kaki dan membawa message ke otak....

okay sekian saja..panjang pulak komen akak...sekadar berkongsi...

ibu_umairah said...

ragam anak2.......biasa laaa!!!!!!tahap kesabaran ibu ade juga had nyaaa.......hehehhehehee...kita plak dah pukul anak,pas itu kita yg nangis!!!

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

kecian zara kena babap..tp lily sama cam ct gak..kdg tu bila penat2 blk keja..diaorg plak buat perangai..mmg cpt jer kita nk babap/ puk diaorg kan..

lily ok lg..skali skala..ct rsnya dah byk kali danish kena puk..
naughty lah lily..maybe sbb dia boy kot.. bila dah puk dia..mula lah rs sian plak kat dia..naluri mak kan..

ninieZUERYANNIE said...

lily, aku terus x jadi nak sayu bile tgk gambo zara tuh.. alahai!

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

norly pun penah babap zahra gak, kdg bile terlalu geram susah nak kawal diri.biasanya, norly akan babap manja & tak pujuk pun.biar dia nangis, masa dia nangis tu,bagitau zahra yg benda dia buat tu salah & suruh dia janji tak buat lagi.masa suh janji tu, norly buat cam amboi2 azwan ali tuh.(guna jari kelingking)sampai dia sambut & angguk.barulah norly pujuk & peluk dia, time tu baru norly ckp sebab apa norly pukul dia.setakat ni, ada yg berkesan.

tp kan, biasalah budak.dia akan buat tanpa pikir sbb dia belum boleh pikir lagi.

harap kita akan jd mama yg baik.niat kite tuk mengajar bkn tuk menyakiti...

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016