Imbas kembali kenangan CINTA..hee

Tetiba dtg mood nak menjawab tag dari norly ni. Pada kawan2 lain yg mama masih berhutang tag, harap ampun dan maap yek. Mama dulukan tag yg ini sempena mood Anniversary mama esok hari..=D


1. First time you met him - when n where?
Pertama kali berjumpe ngan papa pada tahun 2000 di batu pahat. Mase tuh baru jek masuk UTM. Act mama berkenalan terlebih dulu ngan kawan baik papa. Mama n uncle Azmi tu (Zety kenal lagi tak ngan si Sood nih..hehe) kenal mase sama2 belajar kat driving school. Lepas tu kitorng ‘ter’satu UTM plak. So mase cuti 1st sem kot si Azmi ni ajak mama join die n kawan2 die kuar. Kat situlah mama bertemu ngan papa wat pertama kali. Mase tu papa yg belanja ktirong sume tgk wayang..hehe

2. love at first sight?
Tak sama sekali..hehehe..Lepas jumpe pertama kali tu mmg takde kontek langsung ngan papa pon. Papa sbnrnya ingatkan yg mama n kawan baik die tuh bercouple. After few mth, barulah die tau yg kitorng tkde pape so die mulakan langkah menghubungi mama. Dpd telefon, kitorg mula berjumpe lepas papa transfer dari ATMA kl ke ATMA utm. Bile dh lama2 dating barulah tersangkut..hahahaa

3. who is he when the first time u met him
He was Pegawai Kadet Riza Sharil. An engineering student fr ATMA (akademi tentera Malaysia). Mula2 jumpe mmg nmpak papa ni skema giler. Ngan rambut pendek, seluar slack, t-shirt pon tie in...haih..tak sangka mama leh tersuka jugak akhirnye dgn bakal pegawai askar tuh..=p

4. How long does it takes for him to ask you for a date?
Macam yg mama sebut kat atas, after few mth bercalling2 baru papa ajak dating.

5. First place dating?
1st time dating berdua kalau tak silap ialah di Batu Pahat wktu tgh cuti sem. Kalau kat Batu Pahat tu mane lagi yg best. Summit Parade lah of course..hehe

6. How he proposed?
Proposed utk jadik special gf ialah thru sms. Tapi rasenye mama smpat reject papa sekali kot..kekekeke..after that, kami still smbung dating n after few weeks, mama terbuka jugak hati nak terima papa. That 2nd time, papa tanye masa kitorg dating kat pusat boling. Act yg buat mama tak yakin nak terima papa mase tuh ialah memikirkan bolehke mama ni jadik gf sorang askar. Kena pikir for mase depan sekali kan sbb mama nye prinsip takkan bercinta utk suka2. Tak sangka, jadik jugaklah smpai skang..=D
.
Ohh..utk proposed tunang n kahwin plak, kitorng sama2 bincang. Mklumlah, dah selalu sgt dating kan, haruslah amik keputusan utk menuju kenidupan yg lebih baik n berkat =p

7. Sspecial date with him?
030902- tarikh couple
070905- tarikh tunang
120507- tarikh nikah
110408- tarikh bergelar mama papa..=)

8. Changes that he asked you to do?
Hmm..takde yg khusus rasenye. sbb tulah mama ni ‘manja’ sgt n kadang besar kepala..tp kadang2 ade jugak die sebut suruh mama kurangkan merajuk n temper mama tuh..=p

9. What is about him that you love him so much?
Papa seorang yg sangat caring n ambil berat pasal keluarga. Walaupon duduk berjauhan, die sntiasa ada di sisi mama di saat mama sangat memerlukan die. Banyak sgt cth antaranye wktu mama diwadkan seminggu sbb gastric dulu, wktu mama bersalinkan Zara n wktu kejadian samun baru2 ni. Alhamdulillah, sejurus dapat berita ttg mama, papa seboleh2 akan bergegas pulang secepat mungkin utk sama2 memberi sokongan pada mama..

10. what is about him that you wish he would change?
Tak perlulah kot sebut kat sini. Its better kalau mama yang bagitahu die directly kan..hehe

11. you lose your mind and crack your head when he?
Merajuk dgn cara tak bertegur ngan mama for few days. Papa jarang sgt marah / merajuk. But once die merajuk cara die ialah die buat bolayan jek kat mama smpai mama yg ilang arah n mengalah utk pujuk die..=p. Setakat bertahun2 kami kenal ni adelah dalam 2, 3 kali kot papa buat macam tuh..hee
.
Eh..ade satu lagi. Kalau mama merajuk n papa buat2 tak layan pon mama tension jugak. Sbb mama ni mmg selalu giler merajuk, so kdg tu mmg papa saje biarkan mama. Mase tuh dr kite merajuk, tros api marak rase nak cmpak sume benda dlm rumah..kekekeke

12. you will smile through your eyes the whole day when he?
Sms or calling n mengatakan die rindu kat mama..hehehe..but skang dah jaranglah. Asyik dok sebut rindu Zara jek. Mama dah jadik no 2..huhu. satu lagi ialah bile papa bagi surprise gift kat mama. Papa mmg jarang wat surprise sbb die tak berapa reti nk romantik2 ni, tp sesekali dpt mmg sengih smpai telingala mama..=p

13. compelete this sentences " my love towards my husband is as big as......."
This whole world kot..heheh
.
.

Ok..tag sudah habis dijawab..tapi mama nak letak additional gmbar plak kat cni..alang2 dh imbas kenangan lalu better masukkan skali kenangan zaman2 bercinta ni kan..heheh. alhamdulillah, walaupon ‘ralit’ bercinta wktu belajar dulu, tapi masing2 tak abaikan pelajaran. N kami juga setia di sisi satu sama lain pada wktu2 terpenting dalam hidup kami..syukur ya Allah. Harapnye kami akan terus dikurniakan kebahagiaan di smping keluarga tercinta..=)
.
.
.
Kami di UTM..gmbar ni cilok dari frame kat umah. Family mama suka perli kitorg bile tgk gmbar ni..mklumlah, mase baru2 couple ni masing2 kurus lagi esp papa Zara..hehehe


Budak baru belajar bercinta..=p


1st time dating jauh kat Melaka. Aritu nenek Zara tertengok gmbar nih..tros geleng kepala tgk aksi papa yg ‘gatal tangan’ peluk mama tuh..hahaha..(ampun mak, ni aksi mengada nak berposing jek..huhu)
Tahun 2004- mama konvo degree. Still couple lagi mase ni

Tahun 2005- papa plak konvo. Mase ni dah bergelar tunangan dah..

1st time escort papa masa mes nite dinner die..=). Konon nak cantik mama makeup tebal2, end up muka jadik cam tepung gomak..kekeke

Last but not least, gmbar few mth sebelum kitorng kawen. Zaman mama tak glemer lagi pre-wed photoshoot. Maka gmbar nilah kitorng guna utk letak kad kad kawen n kad terima kasih..hehe


P/s 1: Gmbar buruk sbb sume mama scan jek. Ni mama kumbah balik dari album2 lama. Kebetulan balik kg aritukan smpatlah belek2 album lame tu..hihi
p/s 2: Ohh..kepada sesiapa yg berminat nak imbas kenangan cinta masing2, silalah ambil tag ni yek..=D

18 comments:

nza said...

dua2 slim la dulu...ni la sehati sejiwa....

Riena @ MamaAneesa said...

Happy Anniversary lIlly...romantik jer bila imbas balik kenangan bercinta dulu kan...semogo jodoh berkekalan ke akhir hayat.....

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Lily..kita sama lah suke sgt merajuk..Tp hubby jarang pujuk..Last2 pujuk diri sendirilah..hehe..
So sweet kan klu imbas kembali zaman2 bercinta.. :D

lily azliyana @ mama zara said...

kak Nza-hehehe..tulaa psl. dulu sama2 kurus. pastu menggemuk pon same2..papa Zara kate die saje nak gemuk biar sepadan ngan mama Zara..ayat cover linelah tuh..kekeke

Riena- thanx Riena. anniversarynye esok. arini imbas2 dulu memori..=p

Lily- Sesekali best jugak imbas balik kenangan lame. bagi naik balik mood bercinta..hehehe

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

waaa.. syok bc kisah chenta awak berdua.. =D..
alhamdulillah, cinta kalian kekal sehingga ke hari ini.. hihihi, skudai amek course ape dlu ekk?.. sy every year ke utmjb, electrical lab kat sinung.. :)

kakyong said...

esok anniversary yer... semoga berbahagia sokmo..

slim2 jer gambor masa muda... ;)

lily azliyana @ mama zara said...

Leily- ohh..leily study utm kl ek. saye dulu amik industrial chemistry. dok kat fak sains..hehe

kak Yong- yekla..dulu kurus sket. skang ni dah jadik kembang semangkuk dah..=p

Nowwa Fitri said...

Happy Anniversary Lily..akak lagi 3 hari ni...semoga kasih lily & hubby samoai syurga hendaknya...

[-suziey-] said...

hiks so cute..oooooo syiok kt kwn hubby rupenye yek..tp ni la namanya jodoh..hehe..

kita dulu suka gk tgk org2 jenis mcm askar ni..nmpk macho n tough je..hiks:p

happy anniversary in advance to both of u:)

ita cutevirus said...

alahai... comeynyer memasing dulu.. huhuhuh... muke lily memang tak berubah kan dari dulu... cam same jerk...
anyway, HAPPY ANNIVERSARY in advance yer...
semoga hubungan kali berkekalan hinga akhir hayat...

Nana said...

hehe comei je tgk gambo masa muda2 kan..kita pon sama klw family tgk seme kutuk2 dulu mcm papan skang mcm span hahah siot je

Izan Ishak said...

hi lily...

happy anniversary in advance!
seronok tgk gambar2 lama uoll masa bercinta dulu2...

**sama je ngan izan ni kalau merajuk, jgb harap nak kena pujuk. pujuk diri sendiri jawabnya...

E.L.I.Z.A said...

bila ku perati gambar² tu, dari 1 gambar ke 1 gambar, makin berisi hehehhe nak² papa zara heheheh

Ummi Eisya said...

hepi anniversary ye..amboi..tangan terlebih ye..hihii

lily azliyana @ mama zara said...

Kak Nowwa- thanx kak..tp akak bestlah dah dapat hadiah advance. sy tak tau lagi leh dpt hadiah ke tak nih..ehehhehe

Suziey- hahaha..tu la pasal..dh jodoh kan..rupe2 nye member hubby tu just jadi penyebab kitorng berjumpe jek..=p

Ita- muka mmg sama tp bab badan lah naik berganda2..kekekeke

Nana- Nana kire ok ape. mane ade badan berisi..kitorng ni lainlah..mmg naik bagai dipam2..haha

lily azliyana @ mama zara said...

Izan- tula izan..dulu mase bercinta pantang merajuk cpt jek kena pujuk..skang die dah tak berapa kuasa nak layan kot..hahaha

Eliza- Kekekeke..mmg pon..leh nmpak kan mcm mane badan kitorng ni mengembang secara berkadar terus..=p

UmmiEisya- thanx fara..huhu..tulaa..sibuk tangan tu nak gk peluk2 kan..heheh

YatieJay said...

Seronok lak tengok gambar2 lama korang berdua. Sayang betul akak tak bnyk gambar lama2 dgn husband, sebab masa kat u dulu bercouple dgn org lain. Dgn husband lak tak amik masa yg lama utk kenal dan kawin...

@>--ummi zahra--<@ said...

ala tomei nyer..sweet jer..sama tinggi..sama kurus..sama padan..

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016