Mencari pengganti...

"Di mana..kan ku cari ganti..
Serupa denganmuuuuu..."


Ohh..ngengada mama Zara nak nyanyi2 plak. Straight to the pointlah yek..act nak citer episod mencari ganti barang2 mama yg telah disamun aritu lah..Honestly, mama mmg tgh takde 'modal' nak gantikan balik sume brg yg dh ilang. Tp alhamduliilah, masih ade yg menghulurkan simpati n menyumbangkan duit serba sedikit utk mama. Ade dari kazen, makcik2, but paling banyak tentulah dr nenek Zara (mak mama)..huhu..sian kan. terasa dah menyusahkan orang laen plak..tp bak kate pepatah..'rezeki jangan ditolak..'

So stlh berbincang ngan papa, akhirnye mama decide nak beli nset jek dulu. sbb itulah aset yg paling diperlukan buat masa nih..So, survey punye survey kat plaza alam central, akhirnye terbelilah nset Sony Ericson ni menggantikan Samsung kesayangan mama..




Sgt sweet nset berkaler pink ni..sesuai utk kaum2 hawa kan..hehe..tp takdelah canggih mane mcm i-phone ker.. cukuplah fungsi2 basic yg ada..paling penting leh buat call, sms n video call ngan papa kan. selain tu, ada wifi n gps jugak tp mama lom godek2 lagi. tk berapa biasa lagi guna sony ericson ni..

Next, psl laptop plak. Mcm yg mama inform, laptop yg disamun tu act laptop papa. kebetulan kitorng tukar laptop few weeks lepas sbb papa nak tolong installkan ape2 yg patut kat laptop Vaio mama. Kire bersyukur jugak sbb laptop mama baru jek beli tk smpai setahun.kalau Vaio yg dicurik, rase meroyan lebih sketlah kot. Nway, sbb rase bersalah.. mama suruh papa terus guna jek laptop tuh. lagipon kalau diikutkan, laptop tu mmg lagi bnyk guna duit papa berbanding mama mase beli dulu. tapi disebabkan kesiankan isteri die yg angau blogging n fb, serta terkenangkan anak dara die yg suke benor tgk cd kartun akhirnya papa mengalah demi kitorng. Now laptop Vaio ni ade kat umah ngan mama..huhu..sian papa kan. tp mama dh pesan dh kalau ade kerja urgent nak buat amik jekla laptop ni balik kuantan. kenalah give and take kan..



Akan tros beronline dgn laptop mama neh..act satu lagi sbb papa tk 'sudi' terus pakai laptop ni sbb ia berkaler pink..=p. die kate tk sesuai muka ganas nak pakai pinky2..hee


Lastly, pasal kamera. papa kate buat masa ni tk payah beli dulu. tunggu rezeki lain next time. act mmg agak tak bestlah bile takde kamera kat tangan. nak harapkan nset nye kamera, mmg tk cukup cun. dgn Zara yg aktif tu kan. kompem gmbar goyang. klu setakat gmbar potret biasa, oklah kamera sony ericson tuh..tp nak wat mcm mane, kenalah bersyukur ngan ape yg ade ni dulu ye tak.=) . cume tulaa..rase2 lepas ni mesti tak banyak dh gmbar Zara dlm blog macam selalu..huhu


Bila kamera compact dh takde, mulalah rase nak kamera DSLR nih..nasib baikla fulus tadak..kekekeke


Hmm..tgk tajuk mcm banyak jek yg diganti tp kesimpulannye nset tu jekla yg mama beli baru..=p. Takpelah, pelan2 kayuh. cume yg tak bestnye bulan ni kan bulan Anniversary kitorang. gara2 kejadian ni terus blank tak tau nk plan ape utk aniversary..huhu..


p/s: InsyaAllah, lepas ni mama akan menyambung kembali aktiviti blogwalking n meninggalkan jejak kat umah kawan2. act 2,3 arini ade jugak terjah blog korang cume tk dpt tinggalkan komen atas sebab mood yg masih merundum. now dh ok sket..=)

26 comments:

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

sian lily kita tumpang simpati...jahat tol pencuri tu kan...moga dia dapat balasan amik harta benda orang lain....

mama tisya said...

sbr ye lily..slow2 bole bli camera...yg penting hp tu dh ada ganti...ada hikmah disebalik kejadian

Mummy Zara Sofea said...

laptop kne curi ke?xsmpat bce u nye post...nkcrila..huhu..

my sis gne phone SE tue...best kn features die...

nza said...

setiap ujian ada rahmatnya...ha, kn murah rezeki tu.....syukur alhamdulillah....sekurg2nya dpt pujuk hati lily yg brsedih tu....

Norly Saliana a.k.a Mamazahra said...

wah, cute ar nset baru lily.
canggih tu tolak tepi, yg penting dpt sms, call & videocall papazara kan....
ada rezeki lebih nanti, bleh la carik yg lain...

lily azliyana @ mama zara said...

Mama Aqish- Thanx mama Aqish. terpaksa redha ngan kejadian nih..Harap cpt2 la pencurik tu dpt diberkas spy kejadian tk berlaku kat org lain plak..huhu

MamaTisya- tulaa..pelan2 la ganti sume brg. Ade rezki lebih, insyaAllah boleh beli lain kan. yg penting sume org pon takde pape

Mummy Zara- yup..my cousin's house kena samun. so sec tak langsung ktiorng pon jadik mangsa sbb kebetulan malam tu tdo kat umah kazen tu. ade link kat entry tuh kalau mummy Zara berminat nak baca kes pecah masuk tuh..=(

KakNza- yg penting, beli nset ni utk kegunaan harian. yg lain2 tu nombor 2 ye tak..tak de takpe..tp kalau ade laaagiiiii best...=)

Norly- hehe..takde nye nak carik yg lain. ni pon dah kire ok sgt2. kite ni jenis stick ngan satu benda jek bile dah beli. sbb tu pening time nak pilih aritu..=p

Ummi Eisya said...

beli slow2 la lily..memang byk nak pakai duit nak ganti balik pe yang hilang tu kan..hset memang benda pentins skrg..laptop pun sama..

nadnye said...

sabar jea Lily, slowly la beli, ambil gambar guna camera hp dulu

lepas nie bole rembat DSLR.. waa batu api plak..

Nad a.k.a MamaZakwan said...

wow..hp pink itu sgt lawo! :)

Nad a.k.a MamaZakwan said...
This comment has been removed by a blog administrator.
lily azliyana @ mama zara said...

UmmiEisya- btol tuh..dulukan ape yg penting..kalau tkde nset, tk lengkap idop rasenye..hehehe

Kak Nad- hahahaha..bolehlah rembat kalau tetibe ada rezeki terpijak..=p

Nad- mmg cun kan..sesuai utk kaum wanita shj..=D

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Tak pe..slow2 beli..
H.set sony tu pon cantik gak..
kena lg ngan warna pink..Sama ngan warna laptop.. :)

nieda said...

sabar lily, setiap dugaan adalah hikmah..jgn sedih2 tau

ita cutevirus said...

lily,
ita boleh tumpang simpati je.. nak tolong dari segi $$$$, ita tak mampu...

bukan ke gambar dari kamera sony ericson tu cantik.. membe² ita ramai yg pakai hp sony ericson.. diorang yg cakap...

takpe la lily.. pelan² la gantikan barang yang hilang tu... tp, mane tau kan, lily dapat rezeki terpijak.. leh sambar dslr pas nieh.. hihiihih..

mama_umar_maryam said...

lily..xper,tk ur time nk recover mood and beli semula brg2 k,sbg SE user zety mmg suke je amik pic gune hp ni..kdg2la bile terpkse or terlupe bwk camera tu..gamba lawa jugaklah,he3

Nur AtiQah MatsahuRi said...
This comment has been removed by the author.
AtiQah said...

assalamu'alaikum:)
comelnyeee nset ngn lappy akak;) adui..terujenye tgk kaler2 pink ni;) so cutee!:)
sbb teruje sgt trus tggl komen cni..hehe..sblum ni as silent reader je;)

AtiQah said...

assalamu'alaikum:)
comelnyeee nset ngn lappy akak;) adui..terujenye tgk kaler2 pink ni;) so cutee!:)
sbb teruje sgt trus tggl komen cni..hehe..sblum ni as silent reader je;)

lily azliyana @ mama zara said...

Lily- hehehe..boleh plak satu set ngan laptop kan. tp tulaa..mmg suka sgt gadget2 berkaler pink ni. walhal kalau beli benda lain mcm baju ker, beg ke, tkdelah minat sgt pink pon..=p

Nieda- thanx for the wish ye nieda..=)

Ita- entahla. bile try amik dlm umah wktu malam asyik tk menjadi jek. sume gmbar gegar2. mungkin sbb Zara tk reti posing diam2 kot. asyik nak bergerak jek. kamera nset stdlah shutter speed die kan slow sket..=p

Zety- yeker..nnti nak try amik gmbar Zara lagi. tp kan, sbb nset ni kale pink Zara dok berkenanlah sgt2. baru nak soh amik gmbar, die dh dok rmpas nset dr tangan kite..huhu

Atiqah- hehehe..sbb 'pink' ni baru tergerak nak meninggalkan jejak yek..takpe, ade rezki bolehlah awak beli plak gadget2 pink neh..=D. nway, thanx sbb sudi jenguk blog akak wlupon sblum ni as silent reader je ye..=)

✿ Zetty84 ✿ said...

erm..suka la tgk enset tuh..
cute n sweet sgt..kekeke...
amboi, nset kalah cam ank dara...hihi ;p
rembat jer akak, DSLR tuh,
suh papa bayar..hihi ;p

Farra Rizal said...

saya tag awak..

http://terataimewangi.blogspot.com/2010/05/imanina-cute-give-away.html

Dokter faRyn said...

takpe slow, slow.

mana tau ada rezeki DSLR pulak nanti :)

kakyong said...

lama tak jengah sini... \takziah yer.. baru tau.. kalo kakyong maunyer meroyan jap... huwaaaa..

hopefully slowly akan berganti..

maya amir said...

lily : takpe..slow2 gantikan brg2 yg ilang tu ye..

Nowwa Fitri said...

Lily..takpela bukan rezeki kita..atau Allah nak bagi yang terbaik lagi..hehe..gilaks itu Kapten pakai lappy pink..kalau laki ahkak mati idup balik dia tak nak pakai...tak sanggup dia..ahkak punya compact pink pun dia malas nak pinjam..aduss lakiku!

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

salam lily

he he he..h/set kita serupa ler....tp zana mmg chenta ngan sony ericsson nie coz' so far rasanyer quality camera phone sony yg terbaik...walaupun hanya 3.2 mp jer....tp mmg puas hati lah

one more thing....h/set kita tu boleh dgr radio yerk dear.....

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016