Bad news: Kami jadi mangsa pukau n rompak!!!

Yess..its really, really, really, really, really HARD for mama to update this entry sbnrnya.sgt berat n sgt sedih utk menceritakan perkara buruk yg dah berlaku kepada kami pagi tadi..till now, rase nak menangis bile mengingatkan balik saat2 cemas bilamana kami menyedari yg kami sume sudah menjadi mangsa pukau n rompak!!

Kejadian berlaku kat rumah kazen mama di Bandar Baru Bangi. silalah baca entry mama sebelum ini..mama ade inform yg mama sengaja tido lewat malam tadi sbb kebetulan mama cuti arini. banyangkanlah, mama tutup laptop disebabkan terasa mengantuk yg amat (ye..mama ada tulis yg tetibe mama menguap tk berhenti2 dlm entry tu) pada jam 2.30am. then pada jam 4.15am mama dikejutkan oleh kazen mama. Berderau darah mama bile tetibe kazen mintak maap, n suruh mama cek beg sbb ade pencurik dah masuk ke umah. bile keluar ke hall tingkat atas, sedih melihatkan handbeg n beg baju mama habis diselongkar. Mama kehilangan laptop Acer kepunyaan papa Zara yg penuh ngan dokumen2 kerjanya, kamera Lumix yg sgt sarat ngan gmbar2 comel Zara, n juga handphone Samsung yg penuh dgn no telepon kawan. Sedihhhhhhhhh sgt..dlm mase tk smpai 2 jam, tk sangka kejadian buruk macm ni boleh berlaku kan..

N paling membuatkan mama berderau darah ialah mengingatkan yg kami sume ada dlm umah sewaktu kejadian!!. Mama n Zara tido sebilik. bukan setakat beg sebenarnya, tp habis almari pon diselongkar. bersyukurrrr sgt kami sume selamat. Zara pon selamat..yg membuatkan kami sgt yakin yg kami telah dipukau ialah takde sorang pon tersedar wktu kejadian tu berlaku. walhal, mase tu ada 3 org sedara mama tgh tidur kat ruang tamu tingkat bawah. Pencuri masuk dari tingkap dapur..modus operandi die, just amik wang tunai, nset n barang2 berharga macam laptop tuh..wallet, kad bank, kad kdt, kereta sume tak diusik..

So pagi tadi, sementara kazen2 mama buat report polis, kami yg tinggal kat umah jadik kebingungan. nak call mak n papa pon tk boleh sbb nset sume dh kena kebas. nasib masa kat balai polis, kazen mama dpt pinjam nset polis tu so smpat tepon nenek Zara kat kg. nenek plak yg inform papa n keluarga mama yg lain. so after dgr berita buruk tu, papa tros bergerak balik ke bangi jemput mama n Zara..

Wlupon masih ade sesal n terkilan di hati atas kejadian ni, but bersyukur nyawa kami sume masih selamat. tk dpt banyangkan kalau ada salah seorang yg tersedar or terserempak ngan pencuri tu. buat masa ni, dikhabarkan 4 buah umah di kwasan tersebut menerima nasib yg sama. mmg operasi mencuri besar2an nih..

Oklah..dh tak ade rasa nak update blog wt sementara nih. dhlah gmbar Zara sume dlm kamera mama tuh..byk gmbar latest Zara dlm tuh..brg hilang boleh dibeli baru. but memori manis tu mana nak dicari..huhuhuhu

Apepon, harap rakan2 sume doakan mama dikuatkan hati utk menghadapi dugaan ni. seriusly mama agak lemah semangat dgn kejadian ni. lucklily petang tadi kakak mama ada dtg bawak anak2 buah sume. sekurang2nya dptlah menceriakan mama buat seketika..=(


p/s: Selalu dgr or baca psl cerita2 pukau n rompak dr suratkhabar n berita. tak sangka kali ni kami jadi mangsa pulak..mmg seriauuu sgt2 bile memikirkan semula kejadian ni..T_T

24 comments:

Nad a.k.a MamaZakwan said...

salam
sabar byk2 mama zara..
mamazakwan yg baca ni pun dah berderau apa lagi yg menghadapinya
tp bersyukur byk2 sbb akak, zara n kazen2 lain sume selamat..

Sha@Mama Tina said...

Ya Allah.. Lily & kazen pulak terkena. Bawak bersabar banyak2 ye. Sha faham sangat perasaan Lily. Sama rasanya masa sha kena dulu bezanya sha terjaga & nampak perompak tu diluar. Tu je.

But Alhamdulillah kamu semua tak diapa-apakan. Bersyukur sangat. semua org selamat

Sha tau Lily akan trauma lepas ni.. tapi pegilah mintak ustaz2 buatkan air ke apa.. bagi takut tu hilang sikit. Sabar ye..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Ya Allah Lily..Kita yg baca pon takut & berderau nih...Blh tahan lah perompak tu merompak besar2an sampai 4 buah rumah skali diorg rompak..

Tp Syukurlah Lily sekeluarga tak di apa2 kan..Kita paham camne perasaan Lily skrg...Byk kan bersabar yer!!

cik mas said...

mmg trauma saat lepas kena rompak ni. rumah akak 2x kena pecah amsuk. sib baik 2 kali tu takde kat rumah. kalau ada tataulah apa jadi. takpelah brg hilang.yg penting lily dan keluarga selamat..

Diamilikku said...

uishh dahsyat gila ilmu pukau dia..sampaikan sorang pun tak tersedar..tapi memang sangat menggerunkan lah sebab lily memang duk berjaga lagi kul 2 lebih2 tu...sabar banyak2 k dear...semua nih dugaan allah..betul kata sha tu pegi cari ustaz apa2 mintak air tawar...bagi hilang rasa gemuruh...lily kena ingat..lepas ni papa zara akan balik kuantan..lily akan stay sorang2 dengan zara..so lily kena kuat dan pulihkan semangat tu cepat2.

@>--ummi zahra--<@ said...

Ya Allah..simpati dengan ape yang terjadi..banyak2 bersabar k..setuju dengan sha dan sue..lily kena cari air untuk kuatkan semangat balik..lily kena kuat demi zahra..Alhamdulillah lily n zahra selamat dan tak di ape2 kan..

nadnye said...

Sedih dan bersyukur juga sebab takde kehilangan nyawa ker apa2..Anggaplah dugaan Allah bagi Lily n Family..Macam2 berlaku sekarang nie kan..

mama tisya said...

ngeri tul kena pukau..nasibaik korang smua slamat...skarng ni mcm2 kes mcm2 kn..sbr ye...mmg trauma la bila dh terkena mcm ni kn...tenangkn fikiran ye...

Ummi Eisya said...

syukur semua orang dalam umah tu selamat..sabar ye lily..dugaan wat lily ni..tenangkan diri..doa moga ianya tak menjadi lagi..

Riena @ MamaAneesa said...

Salam Lily...terkejut rina baca entry lily nie...Nasib Baik semua selamat dan tak berlaku perkara2 buruk...Rina bersimpati sangat dengan lily dan kazen lily...harap korang tabah dengan apa yang dah berlaku. Ini semua dugaan Allah....So, sentiasa berhati2 lepas nie yer......

nza said...

ya Allah, sabar ye lily, ujian dr Allah kpd lily tu....bykkn brsabar n brselawat....bgr hilang boleh dicari ganti n alhamdulillah lily, zara n semua xdiapa2kn.....amin...

shila ariff said...

nasib baik lily n zara tak di apa2kan...malang mmg tak berbau..syukur le semua selamat..maybe ada hikmah yg terbaik di sebalik semua kejadian ni..mana tau lps ni makin murah rezeki lily n zara...Dia lagi mengetahui segalanya..banyakkan bersabar ye...ini semua dugaan dariNya....

Norly Saliana a.k.a Mamazahra said...

ada baca status lily kat FB psl kejadian pukau&rompak neh,tp xdapek nak komen sbb FB lgsg xleh nak log on sepanjang mlm tadi.

bykkan sabar eyh, yg penting semua selamat.nasib memasing tak diapa2kan..
brg yg hilang boleh diganti,yg penting lily&zara xpape...
ada hikmah atas apa yg berlaku...

be strong,k ^__^

ita cutevirus said...

aduhai lily,
ita harap lily sabar ye... nasib baik tak jadik apa² kat lily & zara & kazen..

mama_umar_maryam said...

astaghfirullah..berderau darah zt bace,korg x diape2kan syukur lah,biar Allah bls org2 laknat tu..ish2..kt bangi lak tu..take care k

Naddiea said...

Ya Allah lily terkejutnya akak!!!takutnya bila jadi camni.nasib baik lily n zara semua x diusiknya.nauzubillah!!!skrg mmg banyak kes camni harap2 x berulang lagi lain kali.lily kene banyak istigfar okay.semoga cepat pulih semangat tu.take care !!

Mamamya said...

salam...byk2 bersabar yer..saya baca citer ni dr fb..mcm org sekarng nak cari duit...byk lagi kerja yg halal blh di buat kenapa mesti merompak???

Nana said...

yallah ya tuhanku nasib baik orang semua tak apa2 meremang bulu roma baca entry ni

teringat kes abah damia kena pukau masa berhenti rehat kat kawasan rehat area yong peng.ada orang tegur dia (orang indon) pastu dia teros xingat apa2 sedar2 je duit dalam wallet RM600 (bukan duit dia..duit adik dia kirim utk wat lesen) lesap....

handpone pon ilang

ninieZUERYANNIE said...

lily, kuatkan semangat eh.. aku tau ko mesti terkejut sgt kan.. tp alhamdulillah ko, zara & sumer yg ada kat umah x diapa2kan..

ninieZUERYANNIE said...

smlm bace entry nih aku plak panic.. siap nak kol ko.. pastu bile dah pegang tepon terus teringat ko ckp kt entry tepon sume kena kebas.. haihh.. kalo aku dh camtu, ko lagi la..

Ya Allah, jauhkanla dr benda2 camni..

azzul said...

tabahkan hati ye lily..yg penting semua selamat..mmg terkilan klu perkara mcm ni terjadi especially benda2 yg hilang tu benda yg kita sayang..geram tul dgn penyamun tu..

maya amir said...

lily, sabar byk2 ye dear.. tabahkan hati..ini sume dugaan Allah.. buat semayang hajat, biar perompak2 ni ditangkap dgn segera...

shi3la said...

Allah huakbar..nasib mamazara n family takder perper..

kuatkan hatey yer..semua nie dugaan Tuhan..mesti ader hikmah disebalik kejadianNya.

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

ni br ct baca n3 ni..tu pun pas baca n3 awal td.. sabar byk2 ner lily..semuanya dugaan drNya..

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016