Sebesar telur puyuh

Huhu..semalam pi amik Zara kt bbysitter terkejut tgk dahi zara berbenjol besar. act seblum ni few times la zara berbenjol tp this time plg kronik n plg besar ok. besar telur puyuh kat dahi tuh. mcm biase alasan bbysitter zara main lari2 tak hengat dunia smpai..dusyummm!! terantuk..

.
Walaupon sedih tgk zara, tp mama leh terima kot ckp bbysitter tu. Zara klu jumpe kawan mmg aktif n eksited semacam nak main. die bntai lari n lompat jek. rumah bbysitter tu umah flat so agaknye tak ckp luas utk zara berlari2. tu yg asyik terantuk sana sini. klu kat rumah die biasa2 jek tkdela smpai terhantuk2 kuar benjol..=p
.

Klaa..lyn gmbar zara. kepala ade telur puyuh pon muka selambe jek. tak sakit ke zara oiii...

.





22 comments:

Diamilikku said...

o..besar tuh lily...aduuuuhh..kalau kak su mau nangis kalau jadi gitu....

~mamazahra~ said...

mak aii, beso nye benjol zara..
seram lak nengok...
zahra pon suke berlari2 gak..biasa ah tgh lasak..
tp, alhamdulillah setakat neh x pnah benjol lg...kalo jatuh pun, berdarah bibir..
ciannye zara...
dengarnyee, kalo nk bg surut benjol tu..tuam ekk??

DYLA said...

ish besar jugak benjol tu. mau tak tekejut tgk...

btul la tu lily. susah nak salahkan yg jaga sbb kite pun paham perangai anak kiter.

inas pun lebih kurang. kalau ada org dia eksited semacam.

mama auni firdina said...

adusss kite yg tgk ni cm sakit je..besarnye benjol kt dahi zara..kesian sgt tgk die..

ni 1st time mama auni tgk benjol sebesar ni..cm auni ckit je n klu lasak pon,lebam2 je..

zara,next time hati2 yer..nnt ssh ati mama =p

lily azliyana @ mama zara said...

kak su- tulaa psl. kite pon ikut rase sakit bile tgk benjol mcm tu. nasib baik si zara wat muka biasa + sengih2 mase amik die smalam. so tkdela rs susah hati sgt tgk benjol tu kan..=(

mamaZahra- haah. org kate klu br jatuh tuam ngan air sejuk.then klu dh kuar benjol mcm tu tuam ngan air suam bg surut. smalam bubuh jugak minyak gamat kat zara. pg tadi mcm dh surut skt tp jadi lebamla plak..

dyla- hmm..tula. nk salahkan bbysitter pon mcm tk patut. asalkan makan pakai dll tu terjaga sudahla. lgpon bukan selalu ter'jadi' kes mcm ni kan

MamaAuni- tula psl. sebelum ni benjo or lebam sikit2 jek. tu yg terkejut smalam tgk mcm ade telur atas dahi zara..huhu

M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

salam...

Ya Allah,bsr tu,siannya dia... Slalu tuam,org tua2 ckp blh hilangkan benjol tu.Saya kdgkala buat jg,so far ok lah petua tu,menjd gak...

:iBuAfiQah: said...

besar tul benjolan kat dahi zara tu..
kena tuam tu bg surut bengkak..
afiqah kat nurseri pun sama..lasak gak!
tp budak2 suka gigit dia la lily..
bila balik jer mesti ada kesan gigi kat lengan dia...
nak buat camner kan...pengasuh xperasan katanya..hmmm

Raja Radiah said...

ayooo....masa terhantuk tu babysitter tu rak tuam ke dahi zara?akak selalunya kalau E in terhantuk, cepat2 tuam ngan air panas (guna tuala la celup dlm air..tiup2 sket nanti tak lah panas sangat)..

lily azliyana @ mama zara said...

mamaDanish- ade jugak tuam semalam. pg ni nmpak dh susut sket tp naik la lebam plak..huu..

ibuAfiqah- la..siannye Afiqah kena geget yek. agaknye budak2 tu geram tgk afiqah yg gebus itu..hehe.,tp sikit2 ok lg. jgn smpai terluka teruk pulak kn..

lily azliyana @ mama zara said...

Kak radiah- hmm..tak tuamla tuh sbb tu benjol besar rasenye. die kate dia sapu ngan minyat gamat jek..semalam blk sy pon bubuh minyak gamat yg berangin sket tu bg kawasan benjol tu panas kan..

MaDihays{Ida} said...

alahai.. siannye, besar tu benjol tu, muka zara selamber je..
biasa la lily, anak2 tengah melasak ni, samalah dengan anak ida juga, benjol kat dahi.. tapi belah kanan, seb baik kecik je tapi siap lebam lagi.. sebelum tu jatuh tertumus luka kat mulut, yg lama baru nak baik dah ade yg baru..

lily azliyana @ mama zara said...

ida- huu..setakat ni Zara lom pernah jatuh smpai berdarah..hope2 dijauhkanla. klu tak pesti panik mama die nk handle sorang2 nnti..=(

Fara_Adura said...

Makk aii..siannye zara..besau tuh..cane leh jatuh? Kalo anto kat orang camtu la kan..nak cakap banyak kang, kang dibueknye xnak jaga da anak kite..nak tak nak kene terima gak ar ngan ati yang berat..adeh..

Raja Radiah said...

kalau boleh tuam2 kan lagi dahi zara tu...biar dia cepat surut benjolnya itu....

c a b b i e n a said...

sian kat zara...
biasa la kan, budk aktif kan...
zara kuat kan...
good gurl...

Linda Latip said...

amboiii comeinyeeee dgn benjoi tuh hahaha..dun wori lily..Ghazi pnah kna the same thing tp lg besar n lg merah..tp bile bwk ke paedtrician die pegang benjol tu n die rsa benjol tu bergerak² kan..so die kta tak bahaya..plus skull anak ni kalau bhgn depan tebal n kuat sket..klu jatuh terlentang kna bhgn blkg tu kite kna risau lbh sket sbb bisa crack...

YatieJay said...

Alah siannya anak dara ni....dah dapat seketul 'award' kat dahi....

Budak besar2 ni memg tangah lasak. Anak yatie pun lebih kurang sebaya (tua 2 mggu je).....mcm tu gak...

Salam kenal!

nooreen.rahman said...

ya allah! kesian tp cam kelakar gak sbb x expect tadi tajuk entry ni psl bengkak kat dahi. hehe aku click sbb tgk sebesar telur puyuh kan, nk la tau ape yg sbesar telur puyuh. hurmmm budak kecik tak reti sakit kot kejap je sakit pastu dia buat biasa je :)

zieha said...

klau hanto kt babysitter tula hakikatnya kena terima..huhuhuhu..firas dulu slalu gak benjol2an kt dahi tu..itupun tok dia yg jaga..(walaupun kita pantau 24 jam..kalau nk kena..kena gak walaupun kat depan mata sekali pun..Zara tu tgh aktif n lasak dan suka pd dunia baru dia..tu yg ligat tu...sabo ye mama_zara.

lily azliyana @ mama zara said...

Fara- tulaa psl. bile antar bbysitter benda2 mcm tu kenala trima. lgpon tak selalu n kite pon dh kenal anak aktif mcm mane kan.tp klu slalu sgt ter'cedera' kena gk la amik tindakan. setakat ni ok lagila..huu..

cabbiena- yup..she's strong girl. nanes kejap jek pahtu dh melasak semula..=p


Linda-hee..bile tgk gmbar cm kelakar kan. sbb benjol tu mmg punyela besar..act risau jugak sbb dh beberapa kali benjol kat tpt yg same. hope tkde effect kat skull diela..=(

lily azliyana @ mama zara said...

YatieJay- Salam kenal yatie.. yekla..budak umur2 ni mmg tgh melasak. kdg2 kat umah pon dpn mata kite leh jatuh or terhantuk. aktif btol diorng smpai kite pon tk smpat sambut..huhu..

nooreen- hehe..ko ingat benda ape yg sebesar teluh puyuh tu. tp kan bile aku belek2 benjol tu aku rase lg besar dr telur puyuh sbnrnya. besar telur ayam kampung pon ade jugak kan..=p

Zieha- mmg betul tu. kdg2 dpn mata .pon leh jadi. budak aktif mengalahkan mama die yg sudah berbadan berat ni kan..huu..

Zetty84 said...

Akak, leh try sapukan biji buah pala...mmg bagus tuk kecutkan bengkak2...try la...akak amik biji buah pala, n pecahkan kulitnyer, pastu gosokkan kat lesung batu, n titikkan air, pastu sapu kat tmpt bengkak...insyaallah okay... ;p

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016