Cuti Sabah: Melawat monyet belanda di labuk bay

Okla..masuk pulak cerita hari Ahad. Mama n papa amik keputusan nk melawat Labuk Bay Santuary. Proboscis monkey or nama umumnya monyet belanda mmg hanya boleh didapati kat Sabah. Mama mmg eksited sgt nak melawat tpt ni sbb seumur hidup tak pernah lagi tgk monyet belanda tu. rase kat zoo di semenanjung mmg tkleh jumpe spesis ni (klu tak silap ye). So sedikit info psl labuk bay sanctuary

Lokasi: Labuk Bay Sanctuary - lbh kurang 1 jam perjalanan dr sandakan
Harga tiket: rm15/person + rm10 utk kamera
Feeding time: 11.30am-12.30pm dan 4.30pm-6pm (platform B)
2.30pm (platformA)


So pagi2 tu dlm kol 10.30am mmg dah bersiap2 la bertolak ke labuk bay. sbb kalau miss feeding time maka tk dpatla nk melihat monyet2 tu kan. harga tiket masuk mmg agak mahal. maybe sbb tpt persendirian kot. n tak ramai org tau psl tpt ni so mase kami ke sane mmg tak ramai org.
Nilaa die spesis monyet yg mama nak kenal sgt tu. unik kan..hidung die panjang n bsar die pon dh mcm besar budak kecik..hehe..

Photobucket

Photobucket


Photobucket





Photobucket


Layan gmbar kami kat sane pulak..=)



Photobucket


Photobucket





Photobucket



Photobucket


Photobucket


9 comments:

DYLA said...

lain plak rupe monyet tu.. monyet belanda ye namanya? ke asalnya?

Sidratul Muntaha said...

owh
boleh tgk live yerk monyet idung buruk nih?
hehhe
mesti bestkn
ayu just tgk2 gitu jer dlm animal planet

lily azliyana @ mama zara said...

dyla-hehe..yg saye tau org panggil monyet tu monyet belanda. tak taula dr mane depa dpt name tuh..=p

sidratul muntaha- ayu majula jugak penah tgk dlm animal planet. sy ni mmg br 1st time tgk tau..itupon tau psl monyet ni bile survey2 psl tpt menarik di sandakan sblum pergi aritu..hehe..kronik tak

~mamazahra~ said...

sonotnye zara melawat monyet :P
zahra lgsg x pnah ke zoo...hehe :)

:iBuAfiQah: said...

hidung monyet tu mancung btul la...
ape sejarahnya smpi dinamakan monyet belanda ek?confius gak la kan

lily azliyana @ mama zara said...

mamaZahra- Zara mmg seronok tgk monyet2 tu. dlm gmbar pon leh nmpak muka eksited die. tangan die pon asyik tunjuk2 kat monyet2 tu jek..heh

ibuAfiqah- he..dyla pon tnye soalan yg same. later klu rajin kite carik info psl spesis monyet ni yek..=p

Fara_Adura said...

Kikiki..comei aje monyet belanda tuh kan..idung mancung..kalah idung fara..hehe

Zara tak takot ke ngan monyet tuh>Sofea pon rasanya tak takot..lagi nak g dekat ade ar..hehe

lily azliyana @ mama zara said...

fara- zara pon same eksited mcm mama die. sibuk nak tunjuk monkey2 tu sume. mklumla, budak br belajar kan. so die expressla ke'jakunan' die tuh..=p

Zetty84 said...

Owh...zara nyot2 puting lg erk...!!! ;p cute laa...akak x takut kena kejar dgn monyet tu ke...? ;p

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016