Kisah kami dan wayang..

1st of all, sorila sbb cerita ni dh agak basi n berkulat2..hehe. kes nk cpt2 abehkan crita sabah nye psl smpai entry lain sume tertangguh. tp tak kire, mama nk tulis jugak dlm blog neh (kes takde cerita barula tuh..hehe)
.
Alkisahnye..utk bulan july ni act ade 2 movies yg mama btol2 teringin nk tgk wayang. sejak ade zara mmg takde pluang nk tgk wayang, kecuali cerita yg betul2 mama teringin nk tgk + ade mase curi2 dating ngan papa. so kali ni mama btol2 teringin nk tgk TRANSFORMERS ngan ICE AGE 3..so malam sebelum kami bertolak ke sabah tu, papa ajak la mama tgk transformer sbb kebetulan nenek ma ade kat rumah kan. jenuh gakla mencari tiket sbb mase tu transformer br release seminggu so kebanyakan wayang sume full house. last skali dpt tgk kat tgv one utama kol 12am nye wayang. mase nak pergi tu meraung2 gakla zara tgk kitorng keluar rumah. mula2 tk smpai hati nk tinggal. siap tgu dpn pintu nak pastikan zara dh berenti menangis br kitorng bertolak pergi. nasib baik lps 10 minit nenek ma call kat zara dh ok n tros tido..
.
Hee..sesi mengambil gmbar sbelum masuk wayang harus ade..
.
.
Ok..kisah kedua psl tgk ICE AGE 3 pulak. wlupon mama teringin giler nk tgk citer tu, tp mama inform papa tgula smpai ade mase lapang keluar berdua baru gi tgk kan. tapi papa tetibe semangat plak nk ajak Zara tgk wayang skali ngn kitorng. die bajet zara mesti suker sbb tgk kartun kan..
.
So fine, last week (he..citer yg ni tk berapa basi..sedang2 jek..) kitorng bertiga pon ngan eksitednye menuju ke bukit raja nk pi tgk ice age. mama ingat nk cari seat blakang skali biar sng nk bergerak klu zara buat hal. tp malang seat pon ala2 dh penuh so dptla seat keenam dr skrin. mula2 zara mcm beria2 jek tgk skrin besar tu. almaklumla 1st time kan. mama siap belikan kepek kentang + air ngan harapan zara akan enjoy duduk dlm wayang (haha..cth tak baik. sibuk ajar anak tgk wayang..)
.
Wajah Zara ms mula2 masuk wayang. nmpak beria jek kan..=p
.
.
Usaha menonton ice age berjalan ngan lancar selama lebih kurang 40 minit. lps tu zara dh mula resah gelisah n akhirnya..bergema la suara zara dlm wayang tu sbb die dh rimas duduk tgk wayang diam2.. mklumla, klu kat umah tu boleh jugak tgk tv smbil baring, gentel2 bantal busuk, main2 tp kat wayang sume kena kontrol kan..hehe..terpaksela kitorng membawa zara keluar. papa suruh mama teruskan tgk tp takkanla mama nk enjoy gelak sorang sedangkan papa kena layan zara kan. so akhirnye, burn jekla tiket tu utk separuh mase terakhir. mase mama kuar tu tgh part menatang2 ice age tu sume termasuk dlm tpt yg penuh gas gelak2 tuh. syg jugak burn tiket tp nk wat cmner, dh papa yg teringin sgt nk bwk anak dara die masuk wayang sekali kan..=p
.
So to papa, mama tk tuntut tgk ice age 3 lagi skali. cukupla belikan mama cd nanti untuk tgk sambungan ice age tu yek..kite boleh tgk puas2 ngan Zara kat rumah..hehehe..
.
Tak sbr nak tgk smbungan citer ice age 3..=)
.
.
p/s: lps ni kat wayang ade citer harry potter tp mama dh takde perasaan sgt nk tgk citer tu (walhal tk pernah miss citer2 harry potr sblum ni). so kalau papa nk tgk, ajak jekla kwn papa kat kuantan nun yek..=p

13 comments:

Fara_Adura said...

Alalalala.. siannye uols yer..xper2.. nengok cd aje nanti.. maybe papanya tak tenteram nengok wayang tanpa bawak ank daranye.. tambah cite katun kan..:)

Fara pon tingin nak layan wayang.. riso takot sofea ngamuk..hu2..

Hubby fara tingin sangat nak nengok transformer.. tpi xtertengok lagi.. sian die.. xsempat..hu3

mama auni firdina said...

wah2 besh!tgk wyg lg?sonottttt lew..tgk transformer ngn ice age 3..zara pon tgk ice age 3..kire 1st time la bwk zara g tgk wyg kn..ice age 3,mama auni ade la hint2 kn ayh auni nk pi tgk,xde kesempatan le..bli dvd je la..mama auni pon mmg minat cite katun2 ni..cm budak2 lak..hehhehe..

lily azliyana @ mama zara said...

Fara- hee..tula psl. konon2 die nk train anak dara die tgk wayang. spy lenkali tk pyhla curik2 mase berdua kan. leh angkut anak skali masuk wyg (mklumla kitorng ni dulu mmg kaki wayang tegar..haha). tp nmpaknye percubaan pertama tk berhasil..=p. tgk dvd kat umah jela nmpaknye..

mamaAuni- a'ah..ni 1st timela bwk Zara masuk wayang. papa die kata saje nk try test. so kesimpulannye, zara kecik lagi utk masuk wayang..haha..nnti dh besar sket kitorng try lagi skalila bwk..=p

Raja Radiah said...

waaaa..bestnya nengok wayang..akak sejak ada anak ni tak penah masuk panggung wayang pun..ada gak terpikir nak bawa masuk E in sekali tetapinya takut dia meragam plak nanti...aiseyyy hubby kata tunggu anak besar sket..(psssttt..akak ngan hubby memang giler nengok wayang masa bercinta dan belum ada anak lagi..hehe...)

M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

salam...

bestnya...saya pun tgk gak transformer tp midnight show, lena hehehe. citer apa pun xtau, tdur lg sedap...

:iBuAfiQah: said...

seronoknya lily dapat tgk wayang cter transformers...
xpe la lily,beli ajer cd ice age3 tuh..lg seronok..boleh ulang2 tengok...hehehe...
mesti cerita dia lg best dari yg 1st n 2nd kan?irnie pun follow cter niey!

lily azliyana @ mama zara said...

Kak radiah- sy ngn hubby pon kaki wayang kak. lps dpt anak ni, baru 3 kalila ade peluang tgk wayang sesama..itupon mmg cerita yg betul2 teringin nk tgk jek br snggup curi mase tinggalkan anak n pi wayang..hehe

mamaDanish-aisey..mcm mane leh tertido tu. mesti tk brape minat transformer tu kan. mcm kitorng ni tgk midnite gk. tp punyela semngat nk tgk smpai rase tak puas hati citer tu dh habis. rase nak lagi dan lagi dan lagi..heheheh..

ibuAfiqah- hee..nmpak gayenye mmg kena layan dvd jekla ni. stakat yg tgk separuh jalan kt wayang tu..mmg best n kalakar!..=D

Zetty84 said...

Haaaa.....g tgk wayang tggl zara erk...!!! seb ebk dia tertido lepas tu kan...? kalu x, jenuh la nenek nk memujuknyer....hihi...lawak laa...zara x bg can mama n papa dia nk manje2 la tuh... ;p wah...zara dah masuk panggung...!!! Ank zati dua2x x penah lg masuk...x leh nk byg kalu diorang masuk camner...hehe... ;p

~mamazahra~ said...

alahai, siannyer lily..
kite pon penah merasa cenggitu..time tgk terminator salvation =)
zara wat hal 1/2 citer..
tp, mamazahra yg bijak neh tlh pujuk zahra kuar gi toilet jap, then pujuk masuk balik n dia diam..hikhik..
walopon, ada part x dpt tgk tp dpt gak abeskan citer tuh :P

lily azliyana @ mama zara said...

Zati- hehe..klu zara tk berenti nangis mase tu agaknye akak n hubby pon tk jadi tgk wayang. tk smpai hati woo tgl anak bile anak tu tgh melalak2 nk ikut. tu yg snggup tgu dpn pintu smpai die berenti nangis. saje jekla tuh die nk ber'drama' mintk simpati jgn ditinggalkan..hehe..

mamaZahra- adei..mase tu dh puas dh bwk kuar pi toilet, then bwk main2 kat luar pintu wayang tu tp setiap kali masuk balik, die menjerit2 jugak tak mau (lupe nk tulis dlm entry). tu yg akhirnye berputus asa tros ajak papa zara kuar balik tros..hehe..

M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

lily...xtau lah apsai leh tertdur yg pasti mata mmg ssh nk buka plak tu time tu smpi tanya jer citer kat hubby, camner...dia jwb, tdur, tdur.. nnt dia kejutkan bila dah hbs, hampeh tul....

Diamilikku said...

alesha tak penah dibawa masuk tgk wayang lagi..risau ahhh..dia bukan boleh duk lama2..nanti asyik nak berjalan jer...tak ke naya i...

nadnye said...

dah lama tak tengok wayang mau 7 -8 tahun.. mmg layan depan tv jea tgk movies @VCD jea nie..
sabar jea la.. tunggu anak besor skit yea... :)

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016