Cuti Sabah: Sepilok and Crocs Farm

Sebelum mama teruskan entry nih, mama ade soalan cepu emas..

Sape yg dah nak muntah darah bace entry Sabah mama angkat tgn!!..

hehe..klu korang angkat tgn mama bukannye nmpak. So mama buat bodo jekla. Mama teruskan jugak kisah percutian mama yg tak seberapa ni yek (klu bosan thp gaban tak phyla bace k..hihi)

Balik dr labuk bay, mama n papa singgah plak ke Sepilok. Pd sesape yg tak tahu, sepilok ni tpt pemuliharaan org utan. Quite famous sbb dr kecik lagi mama dh pernah dgr nama sepilok ni. Tp awal2 kakak mama dh warning mungkin sepilok ni agak bosan sikit sbb selalunye pelawat tk cukup luck utk tgk banyak2 org utan keluar. Nway, sedikit info ttg sepilok

Tpt: Sepilok Rehabilitation Centre (45min fr sandakan)
Tiket: RM5/person + RM10 utk kamera
Feeding time: 10am dan 3pm

Same macam labuk bay, klu nk tgk org utan ni kenala dtg waktu feeding time shj. Klu tak, jgn harapla nak jumpe org utan ni live yek. Wktu kitorng ke sane, sedikit kecewa sbb hanye 2 ekor orang utan menunjukkan muka. Agak sia2 jugakla tgu hampir stgh jam, dgn panas, rimas, sesak (apsalla sepilok ni ramai org. labuk bay tadi lagi best tau..hehe). klaa lyn gmbar jek..

Dr jalan besar dh ade tanda arah ke sepilok
Photobucket

Amik gmbar sebelum masuk
Photobucket

Nak smpai ke tpt feeding tu kenala lalu jambatan kayu ni meredah hutan yek
Photobucket

Nmpak tak org utan tu berposing kat atas pokok
Photobucket

Yg ni sekor jek dtg makan. Yg lagi sekor tu buat aksi dr jauh jek..=p
Photobucket

Photobucket

My Zara eksited tunjuk bile mama sebut ‘mana monkey?’..
Photobucket


Selain org utan, ade jugak monyet2 liar yg menyibuk nk tumpang makan. Yg ngerinya salah sekor monyet liar ni siap mengejar zara nk amik puting dr mulut zara. Puting kaler merah mane tak monyet tu naik berkenan nk smbar.. Haha..padan muka anak mama. Sibuk sgt dok usha monyet tu smpai kena kejar..(sori zara mama padankan muka zara..=p ). Tp mmg btol yek. Zara tk reti duduk diam2 kat situ..jenuh mengejar die..huhu

Nilaa gmbar after zara di’selamat’kan dr dikejar monyet oleh papa..kui2x..
Photobucket

Kat luar ni ade snarai nama org2 utan yg dipelihara kat sepilok ni. Mcm2 name ade. Dr nama kampung mcm ‘Miskam’ smpaila name moden cam ‘Rosalinda’. Hee..comei jekkan. Mama n papa teka yg dtg utk makan tadi ialah en Miskam. Tak taula btol ke tak..=p

Photobucket

After Sepilok, singgah pulak ke Crocodile Farm di Batu 7 sandakan. Alang2 dh on the way balik rumah kakak so singgahla sekali. Tiket masuk rm5/person n no charge for kamera. Boleh tahan banyak juga buaya yg ade dr kecik, besar, tua, yg sihat, yg cedera sume ade. Then bukan setakat buaya, ade jugak binatang2 lain mcm burung unta, kucing hutan, rusa, merak, ikan keli, ikan koi yg ditempatkan kat situ. N my laling Zara sooo eksited tgk all the animals. Klu boleh die nak hulur tgn n sentuh binatang2 tu sume. Leh dikatakan Zara enjoys that day soo much..mcm2 ‘kawan baru’ die jumpe..hehe..

Layan gmbar lagi

Banyaknye en crocs kat sini
Photobucket


Budak Zara yg ‘jakun’ tgk crocs.
Photobucket


Ni tgh ade show crocdile. Skjap jek sbb buaya lg sekor tk mau kuar air..aparaaa..
Photobucket

Papan tanda kat sini sume menarik. Konon crocs2 tu sumela yg berkata2 memperkenalkan diri masing2. sila zoom klu nak bace yek..=p
Photobucket


Animals lain yg available kat sini.. tgk budak zara siap nk hulur tangan kat ayam2 dlm sangkar tuh..=)
Photobucket

Ikan keli yg sgt BANYAK!!mmg cenggitu perangai ikan keli yek. Suka kumpul2 kat tepi ramai2..hee..
Photobucket

Ikan koi pon ade. Ni Sofiyah tgh seronok menjalankn sesi feeding ikan
Photobucket

Zara yg hepi!
Photobucket

Gmbar kenangan sbelum balik
Photobucket

Photobucket


Klaa..itu jekla kisah menarik utk hari kedua kami di sandakan yek..=). Lps ni mama nk masuk entry tpt fev mama, KUNDASANG!!

5 comments:

Fara_Adura said...

Isk.. mana de nak muntah.. suke baca pengalaman lily g sabah tau. Mana tau one day fara lak dapat pegi.. da tau mana leh pegi kan.

Isk2.. sian zara kene kejar ngan orang utan tuh.. kenan kat puting pe plak yer..hehe.
Syok kan dapat jalan2 tgk tempat org..:D

Diamilikku said...

sabah memang banyak tempat menarik kan...tho kak su dah penah gi sana..tapi tak penah pegi tempat2 yang lily tulis..so satu pengalaman baru jugak..manalah tau nanti boleh plan gi bercuti tempat2 yang lily gi plak kannnn...

lily azliyana @ mama zara said...

Fara-Zara bukan kena kejar ngan org utan tp ngan monyet liar. org utan tu sume behave jek, tk pergi dkt2 ngan visitor. yg monyet2 liar ni jek suka merayau n kejar2 org..hehe..

diamilikku- yela kak su. pergi aritu mmg rase tak puas. klu boleh nk pergi byk lagi tpt best2. insyaAllah, ade rezki lain kali leh dtg sabah lagi kan..kite explore tpt2 menarik yg lain plak..=)

Zetty84 said...

Wah...tgk zara rileks jer tgk croc erk...!!! ;p

:iBuAfiQah: said...

xder nak muntah pun pasal story kat sabah niey..
cam irnie xpenah sampai sana,jamu mata tgk gambo la..
cam sepilok niey tau dari kengkawan jerrr,bila tgk kat gambo baru tau tempat niey camana...
cantik...
crocs farm,tiba2 ingat g kat kasut crocs plak2...

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016