Cuti Sabah: Arrival & Lunch at Sim-sim

Adeh..mencabar sungguh usaha nk mengupdate citer kami sekeluarga kat Sabah.Gmbar terlampau byk smpai rs fed up plak nk pilih masuk dlm blog. dhla internet lembab, so sume gmbar kna edit kecikkan saiz dulu br leh upload..huhu..ngan melayan Zara lg.. tp demi mengelakkan citer dr jadi basi terlampau, so kenala rajinkan diri update jugak..=p

Mama mulakan cerita dgn perjalanan kami ke Sabah ye. Pagi sabtu tu flight kol 8.05am. kol 6.3o am keluar rumah cik anem zara tlg antarkan ke klia. zara mcm tau2 jek nk jalan jauh. die dh bangun sndiri n wktu mama siap2kan die pon tak merengek. smpai2 klia agak kelam kabut sikit sbb mama tak tau sekarang dh ade sistem check in sndiri guna komp. so terhegeh2 sikitla sbb 1st time kan. after check in tros daftar beg masuk n masuk departing hall. tk lama lps tu dh kena masuk kapal dh..

Sebelum naik keta


Ni Zara kat airport. belakang tu kapal yg akan dinaiki ke sandakan..=)


Sebelum masuk flight zara smpat menyusu so tgh2 kapal nk berlepas zara dh selamat diulit mimpi semula. utk MAS ni mama belikan satu seat utk zara so selesala die berbaring kat seat kosong tu kan. mase breakfast diedarkan zara still tido so mama dpt makan dgn tenangnye..hehe. lps sejam berlepas barula zara bangun n mama layankan die makan plak.

Sedap sungguh anak mama tido


Nenek ma n papa. papa frust tk dpt duduk tepi tingkap..haha

Breakfast mama


Pas Zara bgn, layan die makan plak



Hari sabtu tu flight tak ramai org so kami suka2 hati pindah tempat, zara plak bile dh bgn tu mulala tjk keaktifannye. nasib baikla tk ramai org so lehla melayan die yg sibuk nk duduk sana sini. smbil2 tu mengusha pemandangan kat luar tingkap ngan harapan leh nampak gnung kinabalu..haha..apadaa..jakun btol. kalau lalu atas gunung tu pon mane leh nmpak sbb dh kol 10am mcm tu sure puncak dh kena tutup ngan awan..=p

Mase ni papa dh selamat pindah seat belakang semata2 nk cr port tepi tingkap. rugila flight siang tp tk usha view kat luar kan..=)


Nice view kan..









Flight mendarat di sandakan hampir kol 11am. abg ipar mama dh sedia tunggu kat luar airport. sgt teruja ok 1st time menjejakkan kaki ke sandakan. act sgt teruja sbb dpt jumpe ngan kakak n anak2 buah mama yg bertiga tu. last jumpe diorng raya tahun lps. abg ipar mama TLDM kat sandkan so kakak n anak2 buah ikutla sekali duduk kat sane. so, lps smpai tu abg ipar tros bwk ke rumah diorng kat taman samudera. act ade amik gmbar dlm rumah tu, tp kat dlm nset papa plak. kamera mama ms tu tertinggal dlm keta, mls nk turun bwh amik (rumah kuarters tu ala2 apartment)

Lps hilangkan penat+rindu+berborak2, kakak ajak kami keluar lunch kat bndar sandakan. tptnya kat pasar sim-sim. diorng kata kat sane mmg famous ngan ikan bakar yg fresh n murah. kire tpt wajib pergila klu kat sandakan nih. banyak jugak abg ipar order, 4 ekor ikan besar2. yg mama kenal ikan kerapu jek, yg lain mmg fail..mama tak kenal..hehehe..tp sume nye sedap2. kuah ikan bakar tu pon best. kat situ mmg takde jual lauk lain. bile kite order ikan bakar, die akan hidangkan sekali gn set lauk2 pauk mcm nangka masak lemak, labu masak air, kerabu mangga, sup kosong dll. kakak mama kate setiap hari set sampingan tu akan ditukar2 so takdela org bosan dtg makan. yg penting, sgt kenyang melantak smpai 4 ekor ikan besar..hehe..air plak kami order air kelapa..huu..sungguh fresh n best..=p

Pasar Sim-Sim

Yg baju merah tu abg ipar. kakak mama plak yg baju kuning kat blakang. anak depa 3 org sume ppuan..


Haha..gmbar Zara n mama tgh makan lagi..


Ni salah sekor ikan jek yg mama smpat snap. yg lain smpai2 jek tros dh kna cubit ngan makhluk2 yg kelaparan tu..hehe


Zara sgt gumbire bermain dgn kakak2 sepupunye. even lame tk jumpe Zara still leh geng lagi. mklumla, sama2 anak dara brutal



Lps makan, smbung berjalan meronda sekitar bndar sandakan. smbung kat entry selanjutnye k..=)

9 comments:

Fara_Adura said...

Wahh.. beshnye da sampai sandakan..behave aje zara ek..da paham mamanye nakkan majlis berjalan lancar..kikiki. Fara pon riso gak kalo nak jalan jauh, bawak si sofea neh, takot die ngamuk aje..hehe.Jadik ibu neh serba serbi takot kan.. ekeke

Zetty84 said...

Pandai yer zara budget time bgn pagi coz nk kuar jenjalan...hihi...bagus, x merengek lak tuh... ;p

Zara bg mama dia rest la tu masa dok dlm flight dia tdo jerk...!!! nk bagi mama dia tgk gunung kinabalu..hahaha... ;p

Zati suka tgk pict. akak 3 org yg dlm flight tu...cantik la...happy family...!!! ;p

Nape diorang pggil pasar simsim..? Simsim tu maksud dia ikn bkr ker...? Sedap jerk tgk ikan bkr tu...terliur seh........ ;p

lily azliyana @ mama zara said...

Fara- hee..alhamdulillah. setakat ni mmg zara behave klu naik flight. cume sesekali merengek time terjaga tidur tu biasela. tp mcm fara kate, mmg selalu harapkan yg terbaik dlm perjalanan. cthnye siap pesan kat zata jgn 'yak' dlm kapal sbb nnti susah nk tukar pampers..toilet kapal kecik sgt..haha..

Zati- tu zara tgh gud mood sbb tu leh sengih lebar. nway, akak pon tk tau mane dpt name sim-sim tu. maybe name tpt tu mmg sim-sim kot. sbb ade jumpe satu jalan tu name die 'jalan buli sim-sim'..hee..comei jek name..=p

~mamazahra~ said...

baeknye zara...
x ngamuk pon...
dia tahu kot nak g jln2 cari mkn..hehehe =)
nk gi jln jauh, tu yg jd bdk baek tuh...
lily: cam sedap jek tgk ikan besar tuh...nyum-nyum [lg2 time pewot tgh lapo neh :P]
sonotnye zara dpt jupe kazen2 dia kan :)

lily azliyana @ mama zara said...

mamaZahra- ha..tu br tgk sekor. klu ltk pics empat2 ekor lagila terliur..hehehe..mmg sedap. mklumla..ikan fresh..

mmg seronok sgt tgk zara main ngan kazen2 die. die mmg suka ade ramai2 kwn nih..=)

:iBuAfiQah: said...

skrg nak check in MAS dh senang..
daftar sendiri jer...
bagus la zara niey dlm flight behave jer...anak yg baik!
nice pic gambar bertiga dlm flight tuh!

DYLA said...

mcm sedap je breakfast dlm MAS tu..

alo lo zara leh lak dia tdo ye..

ruepnya dlm flight boleh amik gmbr ye? ingt kan dia tak bg. beria la tak snap ari tu.. hehe

lily azliyana @ mama zara said...

ibuAfiqah- ok ke pic tuh..tp papa zara mcm lentuk semacam jek kan..hehe..psl check-in tu, br 1st time buat. last time naik mas bulan 3 aritu, still check in cara lama. so hegeh2 sketla..=p

dyla- hehe..dulu2 tkt gak amik pic dlm flight. tp tgk ramai org amik, sy pon amikla. rase mmg boleh kot sbb kamera tk guna ape2 wave kan..(pendpt sndiri semata2).

breakfast tu so-so jek. yg best dpt coklat n yogurt drink tu..Zara sukeeee...

kakyong said...

Pjg nyer catatan perjalanan...
zara baik jer dlm flight..,bagus la zara.. kalo 3-3 anak2 ku ni tak tau lah.. nak ajak naik ketapi dr ipoh ke rawang pun ayahnya dah cuak... huhuhhhh
view awan tu cantik...
lama jugak yer perjalanan dr KK ke sandakan...

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016