HoME SweEt HoMe – cerita 1

*Haha..kite tinggalkan dulu citer ‘rumah maya’ mama. Kite stori psl rumah yg sbnar plak k..=p

Hee..lame dh mama simpan cerita ni. Sebabnya kena tgu keizinan papa utk release crita ni kat blog (ceh..mcmla stori hangat sgt kan). Walaupon mase tu mama ckp eksited nk share citer, tp sbb banyak lg benda lom setel maka terpaksela dipendamkan dulu..

Sbnrnya, kali ni nak share kegembiraan hati mama sbb akhirnya dapat juga papa n mama membeli ‘rumah pertama’ kami. Harus kate yg pertama sbb kami masih ade ‘rumah idaman’ utk dicapai. Rumah yg pertama ni dibeli mengikut kemampuan kami waktu ini, dan harapnye lps ni bertambahla rezki utk tros mengejar rumah idaman yek..(haha..bkn stakat rumah. byk lg benda nk capai ni..berangan tk salah kan..=p )

Apepon, just for general info..rumah yg kami beli ni bertempat kat Bandar Puteri Klang. Rumah teres dua tingkat intermediate jek bersaiz 20x75. projek baru IOI Properties so target siap awal tahun 2011. Hee..lame lagi kan. bile tgk Mama Auni dh siap2 nak berkemas n pindah rumah, tetibe mama rase tk sabar2 juga nk tgu rumah ni siap..=p. Nway, ade mase lagi setahun lebih b4 rumah siap, so dlm tempoh tula mama n papa akan cuba simpan duit lagi utk kemudahan urusan pindah rumah nanti..

Sbnrnya nak sgt beli rumah kat shah alam. Tp adoiyaii..mahal sungguhla rumah kat shah alam ni. So stlh disurvey n diteliti, rasenye Bandar puteri ni pon ok la locationnye. Dkt ngan shah alam, tak jauh sgt dr tpt kerja, n dkt ngan bndar bukit tinggi jugak. Cume satu yg tak bestnye nk dtg ke bndar putrie ni kena lalu hway kesas. Mahalla plak tol rm2.20. mesti ramai org malas nk dtg rumah mama nnti sbb kena byr tol mahal..haha..klu nk pi kerja tu leh lagila cr jalan2 dalam lalu kampung2 tuh..=p

Act, skang ni mmg berangan akan dpt duduk kat rumah tu lps rumah siap. Biasela, setiap org yg beli rumah mestila dh psg angan2 mcm mane nak hias rumah, nak cat kaler ape sume kan. tapi tulaa..lagi 2 tahun tak tau ape akan jadi kan. ntah2 papa kena transfer ke sabah or serawak then mama pon ikut pindah..huhu..tak pon ntah2 lagi 2 tahun mama pon dh tukar kerja keluar kaw shah alam then terpakse sewa rumah yg lagi dkt ngan tpt kerja..ntahla..harapnye dptla mama duduk jugak kat rumah tu satu hari nnti. Tak maula dh susah pyh beli then tetibe sewa kat orang kan..

Klaa..disebabkan mama takde gmbar rumah yg dah siap (mase kami beli ni rumah contoh pon tak bukak lagi), maka terpaksala mama letak gmbar illustration jek kali ni. Nnti klu ade mase, mama jengukla perkembangan rumah tu n update dalam blog ni lagi ok..=)


-kami beli rumah yg kat tgh2 jek-


p/s: tk dpt bayangkan mcm mane nk pindah rumah nnti. Yekla..skang ni baru sewa rumah tp mcm2 perabot n barang dah dibeli. So mau pth pinggang nak angkut sume brg2 tu pi rumah baru..hihihi (alas an yg same nape mama mls nk ikut papa transfer sana sini. Penatlaa nak kemas brg..=p )

18 comments:

DYLA said...

bestnyer umah kat bandar puteri..kalau dyla keje kat klang mmg nak sgt bli umah kat area situ..

lily, nanti kite leh la berjumpa2an...di mana lg kalau tak di JJBT. hehe..

~mamazahra~ said...

wah, sonotnye lily =)
mesti x sabar nk tggu umah pertama siap kan??
dkt jek ngn opis norly neh..
haruslah kan singgah umah lily bile kami ke Jusco Bkt tinggi :P

Zetty84 said...

Erm....beshnyer...Rumah akak dak nk siap...Nanti jgn lupa publish kat sini erk...Zati pun tingin nk bli umah gak...Skang da umah sendiri, tapi arwah mama yg kasik..seb bek zati ank tunggal...nak tunggu bli tak tau lg la bila... ;p

psst : Nanti zara dah besar, leh tlg mama dia simpan n kemaskan brg tuk masuk umah baru...hikhik...kita ada ank dara la akak, jgn isau... ;p

Diamilikku said...

hurmm...congrats dah beli umah..akak je duk mencari2 umah kat belah2 sini tak jumpa lagi..umah yang dah dibeli di kajang pun tinggal macam tu jer...sayang ahhhh...dah berpindah duk sini..everything's kena mula balik...

mama auni firdina said...

yeay2..mama zara da bli umh..sya tumpang hepi skali!thn 2011 siap ekk..xpe,pejam celik pejam celik,da masuk thn 2011..so ade mase lg nk kumpul duet..memerlukn duet yg agak byk!hehehe..tp mama zara bli umh baru so xde pe sgt compare ngn umh 2nd hand..got a lot thing to do..huhuuh

anyway,congrates yer..sya lak yg teruja mama zara da bli umh baru..nnt leh kunjung berkunjungan di rumah baru..=p

shila ariff said...

wah..dah beli umah baru...mmm..nnti jd mcm shila..dah beli umah kasi sewa kat org...tp kan beli umah tak rugi..satu pelaburan tau..harga umah tiap tahun meningkat..tp kalo beli keta besar rugi skit..tiap thn harga menurun..huhuhu...pelaburan yg rugi..

lily azliyana @ mama zara said...

Dyla- dyla duduk bangi tp rajin dtg JJBT yek..nway, boleh aje kite jumpe2 kat sane nnti. rasenye ramai jugak bloggers area klang kan..=p

MamaZahra- haha..mmg eksited pon. klu leh setiap mgu nak jenguk padahal br naik dinding jek pon. nnti klu kami dh duduk situ (insyaAllah) jemput2la dtg ke umah. tk pon kite dating jek kat JJBT tu lg senang..=)

Zati- Takpela..rezki zati dpt rumah dr arwah mak kan. next time ade rezki lain lehla beli rumah baru tuk investment plak..=)

nway, hopefully masinla mulut zati. harap2 bile besar nnti zara leh diharap tlg mama die kemas brg..hehe

lily azliyana @ mama zara said...

Diamilikku- Thanx kak su. hmm..tulaa kan. bile dh settle in tpt lain syg plak kat rumah yg dibeli tu. sy pon tk tau mcm mane nih. harap2nye papa zara tk kena transfer jauh2 so sy lehla stay duduk kat bndar putri ni..=)

MamaAuni-hee..thanx mama Auni. tulaa..tk sbr nk tgu siap sbb teruja tgk mama Auni dh start kemas+hias+nk pindah kan. nnti lehla tanye2 ape yg patut kat mama Auni kan bab2 pindah rumah baru..haha..

Shila- huhu..klu boleh taknak sewakan kat org. mklumla, rumah 1st so mmg teringin sgt nak duduk situ. harap2 en hubby tak kena transfer jauh2 sgt. klu tak, terpaksela sewakan jugak..=(

Linda Latip said...

wah bes la mama Zara! tahniah2 dah beli umah 1st..kami ni msih lg mencari..tak lg berjumpa yg berkenan di hati..uhuk uhuk..tapi papepon dah ade umah snirik baru la excited nk kmas and hias kan..mcm kami skrg umah mcm bru pndah je pdhl dh myewa 2 thn dah..tp sbb umah org syg nk tebuk sna sni..oh..saya lupe..tq fr the birthday wish ye! kiss zara fr acik!

lily azliyana @ mama zara said...

linda- tulaa psl. duduk rumah org takleh la nk hias suka2 hati. klu umah sndiri tu bebas sket nak letak itu ini ye tak..=p

nway, takpe cik linda. teruskan mencarik umah idaman. kitorng ni beli rumah cpt2 sbb 'takut' tgk rumah yg makin hari makin naik harganye. gaji plak naik tk byk mane. so klu tk beli skang, akan dtg takut makin tak mampu plak..hehe..

:iBuAfiQah: said...

seronoknya lily dah dapat beli umah kan..
syoknya nak touch up ape2 pun senang..
tahniah2....
nnti update pasal progress umah lily niey ya..
cantik!w/pun tgk ilustrasi jer niey...

M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

salam...

best kan dah ada umah, saya tumpang gembira. Nnt jgn lupa publish tau. Saya pun akan buat entri tp tggu jap blm ada ms nk tgkp gbmr, rmh biasa jer. Area png rmh2 camtu mahal lily...

lily azliyana @ mama zara said...

ibuAfiqah- hehe..harapnye rumah yg sebenar pon secantik ilustrasi tula kan..aritu ms booking just tgk model rumah kecik tuh. tk sbr nk tgu wlupon rumah cth siap sbb nk tgk condition sbnr rumah tu. hope okla hendaknye..=)

mamaDanish- yekla kan.penang punye area rumah lg mahal. klu kat sini pon dh tinggi harga die, kat sane lagila. tkpe mama Danish, yg penting kite ade beli rumah yg selesa utk keluarga kn..duduk rumah sndiri br puas hati..=)

mizzyN said...

happy house buying after penat house hunting.

Fara_Adura said...

Wahh..beshnye de umah ek.. cantek lak tuh..leh ar gather ramai2 kuar g jjbt..hiks..:D

nadnye said...

wah.. cantik rumah tu.. IOI developer pun okay...

zubye said...

Lily baru balik sabah ye.. memang kan.. kalau dah gi sana esp kundasang tu memag teringat2 je balik and rasa rindu nak pegi lagi kan.. ada rezeki lebih nanti in future boleh gi lagi insyaallah kan :-)

btw, nice home :-)

M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

salam lily...

tu lah,x kisah lah rmh camner but rumah impian mmg ada cuma xtau bila ada rezeki, hehehe...yg pasti cam yg lily ckp,janji kita puas hati.selesa, ada tpt berteduh,tu dah kira ok kan....

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016